Vši - prevence a otroctví

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
101534
22.6.15 19:57

@sagina Tak my vracíme poctivě odvšivené :mrgreen: tedy když zjistíme, že je někdo přivezl…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
22.6.15 19:59
@j.a.n.i1 píše:
@sagina Tak my vracíme poctivě odvšivené :mrgreen: tedy když zjistíme, že je někdo přivezl…

tak že by děti jely na tři týdny se skautem a následně na týden s vámi? jako že bych zabila dvě mouchy jednou ranou - děti by se zabavily o týden déle a ještě bych neměla problém s odvšivováním? :think: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jahuhudka
22.6.15 20:00
@Kůň píše:
Co mají vši a otroctví společného? Hodně. Obojí je nákladné, ani jedno nechceme. Musíme bojovat, abychom to nedostali, a ten boj je na věky. Všichni zde už léta řeší jak se zbavit vší. Proč nikdo neřeší prevenci?
Nevím, zda to je pravda (který zákon?) nebo výmluva, ale učitelé prý nesmějí prohlížet žákům hlavy. Škoda, bylo by to nejjednodušší. Nevím, zda mají povinnost - nebo kdo má - to hlásit sociálce. Je totiž jasné, že ten, kdo má dítě s parazity, zanedbává péči o dítě a přídavky mu nepatří. Stejně tak by se touto třídou měla zabývat hygiena, protože jde o parazitární onemocnění.
Prosím může někdo z vás upřesnit tyto informace, popřípadě má zkušenosti z jednání s institucemi? Je i jiná možnost, např. školský úřad? Přece nebudu stále vyhazovat peníze! Ať se mne stát zastane, když platím daně!

Jako že máte pořád vši, nebo za co vyhazuješ peníze? Neměla by se teda zavolat sociálka na tebe, že je stále máte? :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
101534
22.6.15 20:01

@sagina Na týden neberem, taky jen 3, aby se to stihlo i zopakovat :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12921
22.6.15 20:02

@matkabagristy Blechy jsme doma měli od psa a chytli jsme je taky, socialě slabý nejsme

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66800
22.6.15 20:08
@j.a.n.i1 píše:
Ale o to nejde, to mi je prohlídneme, jde o to, že je blbost tvrdit, že to vždy do školy přinese nějaký sociální případ…

Jo, já to netvrdím. Třeba má zakladatelka na mysli úplně jinou rodinu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66800
22.6.15 20:09
@annaei píše:
@matkabagristy Blechy jsme doma měli od psa a chytli jsme je taky, socialě slabý nejsme

no, my psa neměli, ale třeba mám předsudky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
23.6.15 09:13

@Kůň
Pedikulóza tj. zavšivení je infekční onemocnění a s takovým dítě do školy/školky nesmí. nicméně učitel není odborně způsobilý posuzovat zdravotní stav, tedy ani toto. proto prostě dětem hlavy prohlížet nesmí.

Dříve se to tak nebralo, a když se vši objevily, prostě se zavolala hygiena a ta hromadně odvšivovala. Dnes už to nedělají.

Dalším problémem je vrcholení rezistence vší k dostupným chemickým prostředkům. Dalším, řekla bych největším problémem, pak neznalost životního cyklu vší hnida-nynfa-veš, a za jak dlouho se z hnidy stane ta veš.
Proto myslím, že cestou je osvěta - reportáž v blesku, na nově, a tak :mrgreen: o tom, jak vši fakt zničit, jak jim předcházet u dítěte chodícího do kolektivu se zvýšeným výskytem, atd..
Nevěřím tomu, že lidi chtějí mít zavšivené děti, vždyť nejde jen o děti, chytne to i dospělák, a teda, je to nepříjemné hodně. Jen prostě nevědí, jak je zničit. Chce to osvětu.

Za hlášení na sociálce Ti děkuji pěkně. :mrgreen: Nenapadá tě, že vši se prostě netýkají zanedbání péče o dítě, týkají se celého kolektivu, kde stačí jedno neodvšivené dítě? Jako hrozba dobrý, ale přijde mi to jako velmi nebezpečný precedens, s ohledem na to, jak některé (neříkám všechny) odbory soc. péče fungují.. :?

No a ruku na srdce - Ty prohlížíš denně dětem hlavy? a pátráš denně po vších? Taky by na tebe mohla snadno přijít, že zanedbáváš dítě, protože se to prostě může stát i tobě. :mrgreen: a víckrát, než jednou. Bohužel, je to o prostředí, kam děti chodí..

My jsme měli vši několikrát. JEdnou z dovolené, jednou ze školky (ano, za celé 4 roky v té školce jen jednou!). a pak dvakrát ze školy během září-listopadu. Vždycky u nás proběhlo odvšivení, vyčesávání, kontrolní odvšivení, plus desinfekce bytu, vyprání veškerého oblečení, plyšových hraček.. a stejně to přišlo znovu :cert:. Třeba za měsíc, za dva, za půl roku. po těch dvou epizodách ve škole jsem se dozvěděla, že to mám marný, že škola je zavšivená stále. Co s tím? - já radu mám.

Nastudovala jsem si životní cyklus vší, něco o nich, a začala s prevencí, jedinou, co fakt funguje. Jako si lidi denně čistí zuby, já denně! vyčesávám dětem hlavy všivákem. Jako blázen. abych chytla tu první, tzv. kontaktní veš. A za letošní školní rok jsem jí chytla 5× ze školy a jednou ze školky! :poblion: Jedna, dvě živé, žádné nebo pár hnid, co stihly naklást. Ale chce to důslednost, a nepolevit. Jedině takhle se dá docílit nezavšiveného dítěte, které chodí do kolektivu. Jo a peníze to nestojí žádné, jen pořizovací cena všiváku a čas. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23
24.6.15 12:01
  • Souhlasím, v náplni práci učitele není prohlížení hlav. Leckdo z nás nemá něco v náplni práce a přece to udělá, protože to je třeba a druhému pomůže.
  • Nevím, zda ten, kdo roznesl vši po škole, je měl poněkolikáté a věděl o tom.
  • Ano, ne vždy přinese vši do školy nebo na tábor sociální případ.
  • Ano, nemohu tvrdit, že na některých školách jsou vši minimálně, možná jsou tam všichni pokrytci a dělají že nejsou.

Každá zkušenost a se dá zpochybnit tím, že neplatí 100%.
Každému kdo se o něco snaží, lze vysvětlit že to nemá smysl.
Prostě chudoba, nemoci a nevzdělanost jsou zdarma a vždy tu byly. Co nad to jest, stojí úsilí. Druhému lze poradit, ale nelze tu práci udělat za něj.
Můj dotaz nesměřoval směrem „proč něco nejde změnit“, ale „jako to změnit“. Předpokládal jsem, že po zkušenostech s odvšivováním (díval jsem se na předchozí témata „vši“) se většina přidá. Takže zde v tomto tématu zde končím.
Děkuji všem za příspěvky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
24.6.15 12:39
@Kůň píše:
  • Souhlasím, v náplni práci učitele není prohlížení hlav. Leckdo z nás nemá něco v náplni práce a přece to udělá, protože to je třeba a druhému pomůže.

tak já třeba tohle považuji za chybnou úvahu. jedna věc je, co má člověk v náplni práci. druhá, k čemá má či nemá kompetence. nevím, jak jsou tam pedagogové s kompetencemi k ošetřování, ale předpokládám, že nevalně. z toho, co jsem tak nějak obecně povrchně pobrala (a do hloubky jsem nešla, přiznávám), tak smí a musí poskytnout první pomoc, ale vyšetřovat či běžně ošetřovat nesmí. pokud něco nemám přímo uvedené v náplni práci, ale obecně vzato je to v mé kompetenci, tak se asi nic nestane, pokud to vykonám, pakliže to nepoškodí mého zaměstnavatele. pokud to v mojí kompetenci není, tak to dělat nesmím. a to poškození zaměstnavatele je druhá věc. pakliže mě zaměstnavatel platí za to, abych vyučovala a já místo vyučování strávím hodinu přehrabováním se ve vlasech dětí místo výukou, tak zaměstnavatele poškozuji. tím spíš, že při 25 dětech ve třídě a věnování se alespoň 10 minut jedné hlavě to není akce na hodinu, ale na prvním stupni spíš na celý vyučovací den. letmé nahlédnutí do hlav nic neřeší, těch minimálně deset minut ve všivém období věnuji i mému krátkovlasému synu. posledně jsem klukovi našla veš po půlhodině vyčesávání všivákem a to jenom proto, že jsem po ní cíleně šla, protože jsem náhodně narazila na jednu hnidu, tak jsem hledala, dokud jsem nenašla. znova podotýkám - má krátké vlasy a těch vší tam ve výsledku nakonec měl víc, jak jednu.

navíc podle metodického pokynu ministerstva školství učitelé opravdu hlavy kontrolovat nesmí a to hlavně proto, aby veš nerozšířili na další žáky. čímž se vracíme zpátky na začátek - jedna věc je udělat něco navíc, co je v mé kompetenci, byť to nemám v náplni práce. úplně jiná věc je udělat něco, v mojí kompentenci není a navíc jsem na tuto skutečnost byl výslovně upozorněný.

jiná věc je, že pokud si učitel vší v hlavě všimne (což u velmi zavšivených dětí je dost dobře možné, sama jsem takhle pár dětí viděla, kterým hlava žila vlastním životem a kvůli vším se jim nikdo vlasama prohrabovat nemusel), nejspíš by měl postupovat jako v případě výskytu jiného onemocnění ve výuce - volat rodiče, aby si přijeli pro dítě. jaké ovšem mají možnosti, pokud rodič nepřijede nebo pokud další den přivede dítě znova zavšivené, to netuším, nejsem pedagog. předpokládám, že pokud se tato situace opakuje, mohou kontaktovat OSPOD, ale pochybuji, že mají větší pravomoce. jenomže to bych viděla jako reálné spíš u dítěte, které je fakt hodně zavšivené. já se spíš obávám, že většinou se vši roznáší z těch, co se snaží situaci řešit, akorát že v kolektivu je vždycky někdo, kdo tu veš už má, ale rodiče to i přes kontroly ještě nevědí. nebo kteří v dobré víře použijí přípravky, které jsou spíš na houby než na vši.

nevím, jak to řešit. já vidím řešení ve školních sestrách, které by na školách nepochybně byly užitečné nejenom ke kontrolám hlavy. ale ty u nás ovšem (asi až na výjimky) nemáme. nejspíš by i nějaké nárazové akce mohla uspořádat i hygienická stanice, ale tam taky nevím, jak to má s pravomocemi.

sama za sebe bych nechtěla, aby se mým dětem v hlavě hrabal učitel, který předtím prolezl hlavy dalším dětem. pokud by tedy nebyl řádně vybavení, tedy na každé dítě vlastní všivák, na rukou zdravotnické rukavice (aby se snížilo riziko přenosu, protože pod nehtem nebo na všiváku přeneseš nymfu raz dva… dospělou veš asi ne, tu postřehneš, ale ty malé jsou bestie téměř neviditelné :zed:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101534
24.6.15 15:07
@Kůň píše:
Můj dotaz nesměřoval směrem „proč něco nejde změnit“, ale „jako to změnit“. Předpokládal jsem, že po zkušenostech s odvšivováním (díval jsem se na předchozí témata „vši“) se většina přidá. Takže zde v tomto tématu zde končím.
Děkuji všem za příspěvky.

No, dotaz možná směřoval k tomu, jak to změnit, ale jelikož byl položen ve stylu „ti ostatní jsou blbci a za všechno mohou a já chudinka tím trpím“, tak se nesmíš divit, že to nenajde příliš vřelého ohlasu. A jen tak mimochodem, návod, jak to řešit a neutrácet při tom je v příspěvku od @Nataša takže se jím můžeš začít řídit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23
25.6.15 11:21

Sagino děkuji.
J.a.nj.1 Svůj první příspěvek jsem si znovu přečetla. Nemám ostatní za blbce - proto jsem otevřela přece diskusi., ale v minulých tématech jsem opravdu našla jen tipy na to, který preparát je účinnější. Nejsem tak hloupá, abych nevěděla o tom, že někdo veš přinese, nákaza potom cirkuluje a slušné rodiny jsou nešťastné. Ani jsem nepředpokládala, že učitel bude dělat hloubkovou kontrolu. Snad trochu volněji má, když děti píší písemku a on chodí mezi lavicemi a dozírá, aby se neopisovalo. A stát si platím, tak předpokládám, že pokud se najde dítě, jehož „hlava žije vlastním životem“ pravidelně, je stát buď schopen on něco udělat, nebo je právem kolektivu něco udělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.8.19 16:38

Ahoj holky potřebují radu. Včera u nás byla návštěva cca 4 hodiny z toho 3 hodiny jsme byli venku, ale večer mi známa volala, ze našla u dcery vši at skontroluji dětem hlavy. Prosím jak správně postupovat abychom vsi nedostali? Celej den me svedi hlava ale nikde žádná ves ani dětem jsem nic nenašla. Prosím měla bych udělat nějaké opatření jako oprat a umyt hracky? Děkuji

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
1.8.19 16:45

Hračky omývat nemusíš vši se šíří tak, že živá veš přeleze z hlavy na hlavu. Jinak se nešíří. Takže pokud si žádná zvířátka nenašla, tak jste tomu nejspíš utekli.

Ale jinak můžeš do běžného oleje nakapat tea-tree, dát si ho na hlavu, zabalit do potravinářské folie tak na 20 minut a pak hlavu důkladně umýt. Většinou to povede k tomu, že pokud by čirou náhodou někde veš byla, tak se vymyje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101534
1.8.19 16:57

Tak ono záleží jak si hledala, chce to slusny vsivacek a peclive pročesat vsechny vlasy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí