Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky ja uz vazne nevim ![]()
Mam narocne miminko.. Od zacatku spanek byl horror.. Mala ma hodne energie a unava na ni neni znat (jenom rano)
Snazim se ji udelat rezim vzhuru 3,5 h a spanek.. Je to des..
Rano mi vstava v 5.. O pul 8 uz knoura.. Snazim se ji udrzet aspon do te 8 odpadne pak u prsa za 2 minuty.. V poledne uz je to pak horsi, ale za 10 minut spi. No a vecer spat ji davam v 7 (unava neni znat) ale je vzhuru skoro 5 hodin, uspavam doslova skakanim na balonu pul hodiny u toho se vsemozne krouti.. Takze usne v
V noci se budi co 2 hodiny
Pres den spi pul hodiny.. Je porad uknourana, malo ji, neposedi..
Ma rok a 3 tydny
@veruka85 syn od necelého roku spí jednou denně. Kolik toho sní? Jaký má jídelníček? U kluků vidím, že nejvíc kňourají, když se pořádně nenají, tak bych zkusila zapracovat na tomto. Pokud večer není unavená, klidně bych jí spaní šoupla na 20-20:30h, třeba se ráno pak prodlouží spaní. Kolik hodin ti přes den prospí?
A proc ji davas spat vecer v 7, kdyz ocividne neni na spani? Netrvala bych na rozestupy 3,5h. Dcera to ma pokazde jinak. Neresim. Vecer chodiva spat kolem devate, nekdy o neco driv nekdy pozdeji. Rano vstava jak kdy. Dnes o pul 6, ale jen na mleko a spi dal. Nekdy je vzhuru hodinu a pak si jeste na hodinu a pul usne. Takze podle toho se odehrala i denni spani. Nekdy spi dopo mezi 9-10 a pak mezi 15-16h. Obe spani tak 1-2h. Ale davam ji spat v momente, kdy je unavena. A to i vecer. Nejake rozestupy neresim. Kdyz si prispi rano, tak spi pak uz jen jednou po obede, a pak az vecer.
@veruka85 už má rok? A nestačilo by jí spát jednou denně, evidentně jí dáváš spát, když není unavená
Nezkoušela jsi jí dát spát třeba až v 8 (večer)? třeba by pak i ráno spala dýl.
Tak dle popisu jsem si nejdřív myslela, že jde o nějaké fakt malé mimčo. Nedávala bych spát dítě, které očividně není unavené a i přes den bych se řídila únavou a ne hodinkami.
@veruka85 má rok? dávej spát později, nebude se Ti budit takhle brzy
mmchdm, kluk mi spí od roka 2× denně a to jen proto, že je taky ranní ptáčátko a vstává v 6.. pak spí dopol 10-11, odpol 2-3, spát chodí 9-10, ale od 8 je v postýlce. ![]()
Mám to samé, syn 14 měsíců mi vztava v pět a v devět už spí nevydrží do půl dvanácté jak bych chtěla, pak chodí cca ve dvě a večer po osmé hodině. Ani když šel spát v půl desáté večer tak nespal dyl!!! Takže se to snad urovná, mam ještě skoro 4 letou a ta spí do půl deváté ![]()
Moc tomu vašemu režimu nerozumím
. Proč 3,5 hodiny mezi spánky a dávat spát v 7, když není unavená? Napíšu, jak to máme u nás, malý je stejně starý, snad ti to pomůže.
Vstává po 5, dostane mlíčko do postýlky a někdy v ní ještě na hodinu usne a někdy ne, tak vstáváme. Pak je tak 2 hodiny vzhůru a je unavený, dávám ho spinkat a spí tak hodinu někdy více. Podle toho, kdy se dopo vzbudí, jde ještě spát odpoledne, ale už se mi i stalo, že spinkat nešel. Večer po 7 ho dávám spát, ale až jak na něm vidím, že je unavený.
Nenutím ho jít spát, když není unavený, je už dost starý a sám dává najevo, když potřebuje.
Ale třeba kamarádka dopolední spánek už odbourala, malá je kolem 8 unavená, vydrží půl hodiny, kdy je protivná, ale pak „ožije“ a dává ji spát až po obědě.
Rocni ditko uz nepotrebuje rozestupymezi spankem. Syn v roce uz spal jen po obede a vzdy jsem ho davala spat az kdyz byl unavenej, lip se mu spalo. Kdyz jsem ho uspala a nebyl unavenej tak se dost budil a i driv vstaval. Zkus ji dat spat az bude unavena, uvidis ze bude spat dyl a i lip..
@jowana píše:
@veruka85 syn od necelého roku spí jednou denně. Kolik toho sní? Jaký má jídelníček? U kluků vidím, že nejvíc kňourají, když se pořádně nenají, tak bych zkusila zapracovat na tomto. Pokud večer není unavená, klidně bych jí spaní šoupla na 20-20:30h, třeba se ráno pak prodlouží spaní. Kolik hodin ti přes den prospí?
Ja nevim jestli to vubec psat
to jeji jidlo neni asi ani jidlo..
Rano nesni nic.. Svacina pulka broskve, nebo par lzicek presnidavky, obed asi 5 lzicek judla a to uz za ni i beham a kdyz se mi to podari strcit do pusy vyplivne to.. Druha svacina i vecere vypada stejne..
Pres den spi 2 x pul hodiny
@Verun83 píše:
A proc ji davas spat vecer v 7, kdyz ocividne neni na spani? Netrvala bych na rozestupy 3,5h. Dcera to ma pokazde jinak. Neresim. Vecer chodiva spat kolem devate, nekdy o neco driv nekdy pozdeji. Rano vstava jak kdy. Dnes o pul 6, ale jen na mleko a spi dal. Nekdy je vzhuru hodinu a pak si jeste na hodinu a pul usne. Takze podle toho se odehrala i denni spani. Nekdy spi dopo mezi 9-10 a pak mezi 15-16h. Obe spani tak 1-2h. Ale davam ji spat v momente, kdy je unavena. A to i vecer. Nejake rozestupy neresim. Kdyz si prispi rano, tak spi pak uz jen jednou po obede, a pak az vecer.
Taky mas nejakou pravidelnost ve spanku.. Prece jinnemuzu davat spat jednou za 2 hodiny a pak za 6… Moment unavy oba bema.. Jen rano
@Kotatko03 píše:
@veruka85 už má rok? A nestačilo by jí spát jednou denně, evidentně jí dáváš spát, když není unavenáNezkoušela jsi jí dát spát třeba až v 8 (večer)? třeba by pak i ráno spala dýl.
Zrovna vcera jsem ji dala v 8 spat.. Usla v pul 9.. Rano vstala stejne v 5 a knourala uz po hodinr
ted uz spi.. :// odpadla po dvou hodinach..
Uz si prave rikam jestli ji spis nedat spat driv.
@Liren píše:
Tak dle popisu jsem si nejdřív myslela, že jde o nějaké fakt malé mimčo. Nedávala bych spát dítě, které očividně není unavené a i přes den bych se řídila únavou a ne hodinkami.
Psala jsem to uz… I jsem to zkousela.. Unavena je jen rano spi pul hodiny. Pak az do vecera nejevi znamky unavy
@veruka85 píše:
Taky mas nejakou pravidelnost ve spanku.. Prece jinnemuzu davat spat jednou za 2 hodiny a pak za 6… Moment unavy oba bema.. Jen rano
Ona nemá moment únavy, protože ji nutíš spát. Vážně bych ji nechala ať jde spát, jak je unavená. Neřešila žádné rozestupy a jak jsou dlouhé. A k tomu jídlu, když sní tak málo, kojíš ji pak ještě? Nejí tak málo, protože ví, že stejně pak dostane prso?
@tajnaorient píše:
Mám to samé, syn 14 měsíců mi vztava v pět a v devět už spí nevydrží do půl dvanácté jak bych chtěla, pak chodí cca ve dvě a večer po osmé hodině. Ani když šel spát v půl desáté večer tak nespal dyl!!! Takže se to snad urovná, mam ještě skoro 4 letou a ta spí do půl deváté
Presne mam taky 4 letou a ranni knourani mimina ji budi ikdyz jsme jinde ![]()
Toto jsem u ni vubec nezazila.. Fakt nevim jak ji davat spat.. Navic mi spi jen pul hodiny