Všude plasty!

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
6663
4.3.22 15:15

Helejte, v tom skle… když to není vratné sklo, tak to ani nějak závratně ekologičtější není, kdyby člověk měl vzít 4 malé skleničky místo půlkilovky Hollandie, tak už určitě ne. U nás mají ve vratném tenhle 500 g (https://dobryprodukt.cz/…jogurt-bily/) za nějakých cca 30 korun, ale ten v supermarketech nebude. Ale zas jogurt se fakt dá dělat snadno doma, přidat pak marmeládu, med, kakao…

To se dá všeobecně ušetřit hromada jednorázových obalů, když si člověk vyrábí doma, ale zas si na to musí najít čas a bavit ho to, no. Já dělám ráda třeba kečupy, marmelády nebo sirupy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18549
4.3.22 15:16

@klamonožka ty zip pytliky na mrazenou zeleninu jsou dobrý tip. U nás začali dělat tu cepovanou drogerii myslím v Dm, ale nevyhovuje mi vyber těch značek… ale taková ulička těstovin je peklo v každém obchodě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18549
4.3.22 15:21

@klamonožka tak zrovna ten domácí jogurt me casove vyjde cca na 20 minut včetně úklidu. Ale jasný, je to práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81477
4.3.22 15:27
@unuděná píše:
No jasně, Opočenský 150g za 30,– :roll: Až najdu kvalitní bílý jogurt v alespoň 500g balení ve skle, beru ho. Zatím jsem nenašla a už vůbec ne v supermarketech. U nás doma se sní v průměru 5 jogurtů denně.

Dělat doma. To je alespon z litru mléka v kuse.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6663
4.3.22 15:29
@hospodki píše:
@klamonožka tak zrovna ten domácí jogurt me casove vyjde cca na 20 minut včetně úklidu. Ale jasný, je to práce.

Jasný, jogurt je v pohodě. Spíš třeba když vařím ty kečupy, tak je to na půl dne a v kuchyni jak po zabijačce (dobře, to jsem si trochu zapřeháněla, ale nějaká práce to je - i když pak jich mám zásobu na celý rok, takže se mi to vyplatí :) Ale když by to někoho nebavilo, tak se mu nedivím, že se do toho nechce pouštět jen kvůli tomu ušetření obaly, kdyby mě to nedělalo radost, tak se na to taky vyprdnu).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18549
4.3.22 15:34

@klamonožka jo ten brajgl chápu. Nezavaruju, nemám na to nervy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6663
4.3.22 15:37
@hospodki píše:
@klamonožka ty zip pytliky na mrazenou zeleninu jsou dobrý tip. U nás začali dělat tu cepovanou drogerii myslím v Dm, ale nevyhovuje mi vyber těch značek… ale taková ulička těstovin je peklo v každém obchodě

Těstoviny už kupuju v bezobalovém obchodě, předtím jsem kupovala Barilly, ty jsou v papírové krabičce (a navíc jsou to moc dobré těstoviny), ale jsou drahé, takže jsem vždycky čekala, až budou v akci za 25 korun balení a pak jich vzala zásobu. Ale to už je řada let, vůbec už nevím, jak se cenově pohybujou teď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81477
4.3.22 15:37
@klamonožka píše:
Jasný, jogurt je v pohodě. Spíš třeba když vařím ty kečupy, tak je to na půl dne a v kuchyni jak po zabijačce (dobře, to jsem si trochu zapřeháněla, ale nějaká práce to je - i když pak jich mám zásobu na celý rok, takže se mi to vyplatí :) Ale když by to někoho nebavilo, tak se mu nedivím, že se do toho nechce pouštět jen kvůli tomu ušetření obaly, kdyby mě to nedělalo radost, tak se na to taky vyprdnu).

Tak zrovna kčeup mi netočí, těch nesežerem 4 denně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
4.3.22 15:50
@Lama Lama píše:
Dělat doma. To je alespon z litru mléka v kuse.

Asi jo, už nějakou dobu se k tomu přemlouvám, ale jsem lenivá :P Ale zkusím, zda to dětem bude chutnat, budu to muset udělat nějak pěkně esteticky a do toho dobrou zavařeninu, takže časově to bude pruda. Ale je fakt, že co do eliminace plastů to u nás bude velká změna. Dá se to udělat z Hollandie?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6663
4.3.22 15:54

@unuděná Jasně, z Hollandie je to super. Jinak já jsem tam vždycky tu marmeládu dávala až při servírování, ne před zráním. Ale možná by to taky šlo, když se normálně prodávají jogurty, co mají příchuť na dně. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
4.3.22 16:20

Tak ono hlavne neni ekologicke kupovat v zime polnicek, rajcata a tak.
Mas kupovat v sezone u sveho farmare, uskladnit, zpracovat, zamrazit a v zime jet ze zasob a bez toho ostatniho se obejit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3459
4.3.22 16:24
@Lucie_Sx píše:
Tak ono hlavne neni ekologicke kupovat v zime polnicek, rajcata a tak.
Mas kupovat v sezone u sveho farmare, uskladnit, zpracovat, zamrazit a v zime jet ze zasob a bez toho ostatniho se obejit.

Myslím, že je úplně jedno jestli koupíš polníček/rukolu či rajčata v zimě nebo v létě, vše se stejně vyrábí (pěstuje) ve sklenících po celý rok. Alespoň ty z Lidlu a jiných podobných obchodů. Českých farmářů, kteří by pěstovali polníček, rajčata či okurky moc není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
4.3.22 16:29
@roba18 píše:
Myslím, že je úplně jedno jestli koupíš polníček/rukolu či rajčata v zimě nebo v létě, vše se stejně vyrábí (pěstuje) ve sklenících po celý rok. Alespoň ty z Lidlu a jiných podobných obchodů. Českých farmářů, kteří by pěstovali polníček, rajčata či okurky moc není.

Ale jsou, jen je potreba si takoveho najit a jezdit tam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
214
4.3.22 16:30
@unuděná píše:
No jasně, Opočenský 150g za 30,– :roll: Až najdu kvalitní bílý jogurt v alespoň 500g balení ve skle, beru ho. Zatím jsem nenašla a už vůbec ne v supermarketech. U nás doma se sní v průměru 5 jogurtů denně.

Zvazovala jsi jogurtovač? Při téhle spotřebě by už smysl dával, navíc by odpadly ty plasty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17696
4.3.22 16:31
@Lily-of-the-valley píše:
Ahoj, poslední dobou už toho mám dost. Predem říkám, bydlím na vesnici, nakupuji v okresním městě, takže výběr je omezeny.

Každý den máme obrovský plastový odpad. Já ale fakt nevím, kde koupit třeba takový baby špenát, rukolu, polnicek bez plastu. Proc si často nejde koupit normální svazek mrkve, musí být v plastovým pytli? Nebo na váhu? Už jsem dokonce kupovana svazek mrkve v plastovým obalu. :zed: Co komu ta zelenina udělala, ze ji musí furt jak nemocný balit ještě navíc?

Mate tipy? V létě máme vlastní úrodu, ale nemáme sklep, takže nehrozí nějaké celoroční zásoby. Farmarske trhy se u nás moc nevedou a upřímně teď na to asi ani nebude moc peněz. Fakt si připadám zaplavena plasty, nepamatuju se, ze by to někdy bylo horší :roll:

Naprosto souhlasim! A kdyby jen jeden plast, ale kupuju potraviny, napriklad keksy, kdy ve velkem plastovem obalu jsou jeste mensi kusy plastu, do kterych jsou zabalene jednotlive kousky, aby to nabralo objem. :cert:

Dela se to proto, aby to lidi kupovali, zabalene v plastu to proste vypada lip! Je to takovej psychologickej trik, obal tomu dava nejakej podivnej punc zaruky lepsi kvality, hygieny, atd.
Jedinej zpusob jak proti tomu jit, je to nekupovat, omezit nakup potravin v plastu, nic jine delat nejde, vyrobce to sam od sebe nezmeneni.

Příspěvek upraven 04.03.22 v 16:33

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák