Všude plasty!

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
13625
4.3.22 14:22

Všude plasty!

Ahoj, poslední dobou už toho mám dost. Predem říkám, bydlím na vesnici, nakupuji v okresním městě, takže výběr je omezeny.

Každý den máme obrovský plastový odpad. Já ale fakt nevím, kde koupit třeba takový baby špenát, rukolu, polnicek bez plastu. Proc si často nejde koupit normální svazek mrkve, musí být v plastovým pytli? Nebo na váhu? Už jsem dokonce kupovana svazek mrkve v plastovým obalu. :zed: Co komu ta zelenina udělala, ze ji musí furt jak nemocný balit ještě navíc?

Mate tipy? V létě máme vlastní úrodu, ale nemáme sklep, takže nehrozí nějaké celoroční zásoby. Farmarske trhy se u nás moc nevedou a upřímně teď na to asi ani nebude moc peněz. Fakt si připadám zaplavena plasty, nepamatuju se, ze by to někdy bylo horší :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
79728
4.3.22 14:25

Sypké věci leda obchody Bez obalu, ale ovoce a zeleninu neporadím. Myslím Vietnamci mají. A třeba v některých reznictvich ti naváží maso do tvé krabičky nebo prostě jiného obalu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5185
4.3.22 14:35

Taky mě to štve. Třídíme doma poctivě a těch plastů je fakt hrozně moc. Snažím se nekupovat šunku a sýry balené např. v Lidlu, ale tam kde to jde krájené, kde to zabalí do tenkého povoskovaného papíru. Nebo i když je to v sáčku, je toho plastu v součtu méně. Snažím se nosit své sáčky na váženou zeleninu a ovoce. Neberu si sáček na banány. Nekupuju nápoje v PETlahvi, pokud nemám výjimečně chuť na pepsi. Maso u nás u řezníka a ne v plastových krabičkách v supermarketu. Snažím se nad tím přemýšlet, ale vše se prostě uhlídat nedá… :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20829
4.3.22 14:37

Covid tomu tak dost pomohl, že se všechno víc bali do igelitu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
4.3.22 14:38

Nevím, v jakém obchodě nakupuješ, ale třeba v Bille, Albertu nebo v Lidlu máš vždy na výběr i tu nebalenou verzi (teď mluvím třeba o mrkvi, petrželi, paprikách atd.). Bylinky, to je horší, ale zase je můžeš snáz pěstovat doma. V zimě si radši koupím špenát zamražený v krabičce (papírové), než ten zapařený rádobyčerstvý v igelitovém pytlíku.
Mě víc vadí plasty, které se nakupovat musí s jogurty a sýry. Toho se prostě nezbavíš. I pultovou šunku ti zabalí do papíru, co má dole folii :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20829
4.3.22 14:39

@unuděná nemuseli by to dávat, kdyby ta šunka nebyla tolik vodnatá :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27559
4.3.22 14:40

Nevím třeba v marketech zelenina běžně bez obalu mrkev svázaná v gumičce, celer taky bez obalu, to samý zelí :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18525
4.3.22 14:43

@Lily-of-the-valley tu zoufalost naprosto chápu. Zrovna mám skleničky s jogurtem na topení. Jíme jen bílý, tak ten se děla dobre. V Lidlu u nás začali balit ty svazkove mrkve do pytlů. Zrovna oni jsou na to fakt experti. Plast kam se podíváš. Bramboru na váhu nekoupis, vše v pytlikach :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
4.3.22 14:43
@Cenarius píše:
@unuděná nemuseli by to dávat, kdyby ta šunka nebyla tolik vodnatá :D

Však do toho balí i tvrdé sýry a trvanlivé salámy :roll: Ale jako nadsázku chápu 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1702
4.3.22 14:45

Jestli vám stačí sezónní produkty a jste větší rodina (nebo jíte hodně zeleniny), tak můžete zkusit bedýnkování, to by mělo dorazit bez balených věcí… Nebo kupovat zeleninu nebalenou, na trzích, ale to taky záleží, kde bydlíte, některá okresní města jsou v tomhle vybavenější jiná moc ne. :nevim: Já třeba tu trhanou rukolu kvůli tomu balení přes zimu vůbec nekupuji a přes zimu vystačíme s naloženou zeleninou (ale chápu, že kdo čerstvou zeleninu miluje, tak to pro něj není řešení :)).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
4.3.22 14:45

@hospodki V Lidlu? Tam běžně kupuji brambory na váhu :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mackA159
4.3.22 14:46
@unuděná píše:
Nevím, v jakém obchodě nakupuješ, ale třeba v Bille, Albertu nebo v Lidlu máš vždy na výběr i tu nebalenou verzi (teď mluvím třeba o mrkvi, petrželi, paprikách atd.). Bylinky, to je horší, ale zase je můžeš snáz pěstovat doma. V zimě si radši koupím špenát zamražený v krabičce (papírové), než ten zapařený rádobyčerstvý v igelitovém pytlíku.
Mě víc vadí plasty, které se nakupovat musí s jogurty a sýry. Toho se prostě nezbavíš. I pultovou šunku ti zabalí do papíru, co má dole folii :zed:

Jogurty prodávají i ve skle :nevim:

• Citovat
  • Upravit
53190
4.3.22 14:47
@mackA159 píše:
Jogurty prodávají i ve skle :nevim:

No jasně, Opočenský 150g za 30,– :roll: Až najdu kvalitní bílý jogurt v alespoň 500g balení ve skle, beru ho. Zatím jsem nenašla a už vůbec ne v supermarketech. U nás doma se sní v průměru 5 jogurtů denně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18525
4.3.22 14:50
@unuděná píše:
@hospodki V Lidlu? Tam běžně kupuji brambory na váhu :think:

U nás fakt nejsou. Proto chodím do Globusu co mám dal. Z nás jsou na váhu snad jen papriky a nějaké ovoce. Máme tu lidl u sídliště spis do stylu menší samosky. Ve vzdálenosti cca 5 km máme další 4 Velké klasické lidly jen ten nas je malinký (okraj Prahy)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mackA159
4.3.22 14:51
@unuděná píše:
No jasně, Opočenský 150g za 30,– :roll: Až najdu kvalitní bílý jogurt v alespoň 500g balení ve skle, beru ho. Zatím jsem nenašla a už vůbec ne v supermarketech. U nás doma se sní v průměru 5 jogurtů denně.

Ono všechno ve skle je prostě drahý.. u nás aspoň za třídění plastu máme slevu na odpadech.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák