Všude plasty!

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
849
4.3.22 16:32

My jsme začali dělat domácí jogurty, na plastech jsme to poznali hodně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6664
4.3.22 16:35
@Lucie_Sx píše:
Tak ono hlavne neni ekologicke kupovat v zime polnicek, rajcata a tak.
Mas kupovat v sezone u sveho farmare, uskladnit, zpracovat, zamrazit a v zime jet ze zasob a bez toho ostatniho se obejit.

V zásadě souhlasím, taky se snažím využívat sezónní ovoce, zeleninu… ale na to skladování taky člověk potřebuje prostory, s 2kk v paneláku i brambory musíš kupovat tak po třech kilech, protože ti začnou klíčit po týdnu. :nevim: Balíčkované saláty si taky přes zimu odpustím, ale zas nebudu od listopadu do března jen o kysaném zelí. Naštěstí mám poblíž tu tržnici, kde nějaké základní věci mají i přes zimu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13747
4.3.22 16:41
@klamonožka píše:
Já mám poblíž těch bezobalových obchodů i tržnic hned několik, tak to se mi to mluví. Ale kdybych byla odkázaná jen na supermarkety a další „konvenční“ obchody, poradila bych, si zkusit zjistit, co a jak balené v různých z nich prodávají - třeba ten Lidl je fakt balící expert, ale u všech ostatních mi přijde, že se zelenina, ovoce, dá koupit normálně na váhu - našij si pytlíčky ze záclon, nebo nos mikroteňáky dokola, ono tak pětkrát vydrží, než se rozerve. A menší počty se ani pytlíkovat nemusí.
Pečivo taky jde kupovat do svého třeba plátěného.
Maso beru u řezníka do své krabičky, někde se trochu cukají, obvykle pomáhá říct, že ten druhý řezník, kam chodíš obvykle, s tím problém nemá. :D Ale já už mám své prodejce v okolí naučené, že mi ochotně i šunku nebo sýr váží do krabiček a vědí, že jsem jenom magor a ne kontrola. :D

Takové ty vaničkové saláty prostě kupuju jenom v sezóně, když je mají v tržnici jen tak, stejně jsou lepší, než ty zimní bůhví odkud. A někdy si prostě něco odpustím - když mají všechna rajčata jen vaničkovaná, tak si holt koupím něco jiného.

Špenát a další mraženou zeleninu kupuju na váhu v Globusu do vlastních zip pytlíků, nevím, jestli nemáte poblíž. Vždycky beru větší zásobu.

A s různými sypanými potravinami, něco jde koupit ve větším balení, na kterém je těch plastů méně. Třeba rýži kupuju u Vietnamce pětikilovku a máme ji na dlouho.

Čepovanou drogerii mají někdy i v konvenčních řetězcích.

Zkus prozkoumat vaše městečko, jestli tam nenajdeš v tomto ohledu nějaký zajímavý obchod, my třeba máme za rohem obchod od jednoho zemědělského družstva, kde se dá koupit na váhu i máslo, tvaroh, zakysaná smetana a další věci. Tak jestli se vám tam neskrývá nějaký podobný poklad. :)

Můžeš se podívat na tuhle mapu, jestli nemáte poblíž nějaký obchod, kde by šlo něco koupit nebaleného:
 https://mapa.reduca.cz/

Držím palce, jsem ráda za každého člověka, který se nad tím množstvím pozastaví a třeba si jen začne brát míň pytlíků, nebo zjistí i další možnosti, kde těch plastů produkovat méně. :)

Příspěvek upraven 04.03.22 v 15:19

Dekuji! Moc pěkná reakce. V odkazů bohužel poblíž jen zdravá výživa, kam tedy chodím občas.

Mám nedaleko malý obchod, kde prodávají dost lokální zboží, tam je to moc fajn. A ve vedlejší vesnici je malá farma, kde prodávají mleko, akorát chlap ho nechce🙈 on chce to uht.

Jenže na tohle musí mít člověk trochu jiný rozpočet, takže většinu nákupu proste dělám v supermarketech. Ten glóbus zní fajn, nejblíž je 40 km, ale budu na to myslet až tam budu mít kolem cestu. To mají jako mrazene na váhu? Vím ze si ho chválí i napr na hovězí orez.

Já mikrotenove sáčky nepoužívám… ale vlastně mi přijdou jako výrazně menší zlo než ty vanicky. :D

Bezobalovou drogerii máme kousek, ale zase se moc neztotoznuju s tím, co tam prodávají. :D To si člověk nevybere. Ale zase bych výrazně ušetřila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
AH
847
4.3.22 16:44
@inkakřivák píše:
Sypké věci leda obchody Bez obalu, ale ovoce a zeleninu neporadím. Myslím Vietnamci mají. A třeba v některých reznictvich ti naváží maso do tvé krabičky nebo prostě jiného obalu.

Naši vietnamci mají kupříkladu zabalenou řepu a papriky každý kus zvlášť do potravinové folie a naházené v přepravce 8o pokaždý, když jdu kolem, tak na to nevěřícně zírám a říkám si, že to pak musi prece uvnitř plesnivet :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13747
4.3.22 16:44
@Lucie_Sx píše:
Tak ono hlavne neni ekologicke kupovat v zime polnicek, rajcata a tak.
Mas kupovat v sezone u sveho farmare, uskladnit, zpracovat, zamrazit a v zime jet ze zasob a bez toho ostatniho se obejit.

Mám tu ročního syna a proste mám tendence mu dopravat co největší výběr :nevim: zrovna ten salát nejde uskladnit. Rajcata ano, passatu dělám, i když vloni ne - úroda se nekonala :D

Jak píšu, sklep nemáme, mrazak tak akorát na ovoce, zeleninu a nějaké přebytky hotovek. Co jde, tam se snažím, ale je to zoufale málo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13747
4.3.22 16:45

Jinak díky za nakopnuti, bedynky ze svetbedynek k nám už dovazeji, i když externí dopravce. Tak do toho asi půjdu, už mě to fakt nakrklo :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
4.3.22 16:55
@unuděná píše:
No jasně, Opočenský 150g za 30,– :roll: Až najdu kvalitní bílý jogurt v alespoň 500g balení ve skle, beru ho. Zatím jsem nenašla a už vůbec ne v supermarketech. U nás doma se sní v průměru 5 jogurtů denně.

A vadi ti ten plast kvuli kontaktu s jidlem nebo ekologicky? Ja se taky snazim redukovat odpad, ale ono to sklo, pokud neni vratne, pry taky neni ekologicky az takova vyhra, i kdyz zase z jinych duvodu (aspon ze se nerozpousti do prostredi, ale pry ta energeticka narocnost na recyklaci je znacna)…ale nevim, asi jsou na to vetsi odbornici :think:

Edit:aha uz to tady i padlo, nedocetla jsem :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37124
4.3.22 17:19

Ja beru zeleninu v Kauflandu nebo bille, v obojím moc plastu nemají (max třeba jahody ve vanicce, zabalený salát, brambory v síťce), na tohle je nejhorší Lidl, tam snad nemají kus zeleniny bez plastu. U nás dělají nejvíc plastu láhve, i když se teda snažím pití moc nekupovat, tak třeba sirup do vody dětem beru, mlíko, džusy apod. Pak jogurty, ale ty třeba aspoň v létě využiju místo květináčů na sazeničky, nebo kupuju ty v kyblíku a kyblík tak taky využívám dal. Jinak se snažím nebrat maso ve vaničkách, to jenom když je fakt nouze a už se mi nechce letět extra do řeznictví a taky nekupuju ty balené šunky, kde je 10 deka v plastovym obalu, to radši vezmu větší množství u pultu do papíru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17204
4.3.22 18:18
@ka2ka píše:
Nevím třeba v marketech zelenina běžně bez obalu mrkev svázaná v gumičce, celer taky bez obalu, to samý zelí :think:

přesně! jako plastu je všude milion, ale vyhnout se mu dá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79814
4.3.22 18:20

@Kriss Tina u nás v Lidlu koupíš bez plastu mrkev, celer, brambory, cibuli, pórek, saláty, kedlubny, zelí, papriky, rajčata a spoustu dalšího.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37124
4.3.22 18:46
@inkakřivák píše:
@Kriss Tina u nás v Lidlu koupíš bez plastu mrkev, celer, brambory, cibuli, pórek, saláty, kedlubny, zelí, papriky, rajčata a spoustu dalšího.

U nás skoro nic, i svazek ředkviček měli zabaleny v igelitu :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27589
4.3.22 18:55
@Kriss Tina píše:
U nás skoro nic, i svazek ředkviček měli zabaleny v igelitu :roll:

to jsem ještě neviděla 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13747
4.3.22 20:42

@inkakřivák hele u nás brambory občas volné mají, ale většinou ne. Mrkev jsem už psala, poslední dobou mají v plastu i ten svazek. Celer - bulvu ano, rapikaty v plastu. Cibuli nikdy. To ostatní většinou jo, ale třeba díky jejich bedynkam jsem se naučila na papriky-kapie, no a ty jsou vždycky v plastu :roll:

Já neříkám, ze je vše v plastu… jen proste příliš mnoho veci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43028
4.3.22 21:23

Bude lip. Nebude ropa, nebudou plasty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3459
4.3.22 21:35
@Pudloslava píše: