Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@Růženkaa
známka dehydratace je i měkká fontanela na hlavičce
@Růženkaa píše:
Někde jsem čatla že miminko není dehydrované pokud dost čůrá a má dost slin, jenže můj malej má zase furt studený nohy a to je prej známka dehydratace(říkala to tchýně)
@Růženkaa
jsou stavicky od 4m. kdyz je naredis s vodou a nevypije toho litry, tak klidne. ja mu to redila zpocatku 1:4 (vic vody) postupne jsem redila vic a vic a ted uz pije i costou vodu. ale kdyz to ma trochu chuta, tak vypije vic.
s tim prikrmovanim se ted vazne uvadi od 4m, ale mi treba doktorka rekla, ze pokud nevidim duvod, at to necham na 5m (zacali jsme nekde mezi), ale to je na kazdem. ani jedna varianta neublizi a kdyz ti pekne ji, tak mas aspon uz jednu vec vyresenou ![]()
@Růženkaa moje malá tomu pití taky moc nedá a to má 8 měsíců..kromě mlíka pije jen když jsme venku a je jí opravdu horko jinak to taky plive a flašku s pitím má spíše na hraní aby se mohla polívat
chce to nabízet při každé příležitosti a jednou si na to zvyknou..
@Růženkaa píše:
Někde jsem čatla že miminko není dehydrované pokud dost čůrá a má dost slin, jenže můj malej má zase furt studený nohy a to je prej známka dehydratace(říkala to tchýně)
hele, jak to tak ctu na tchyni se fakt vyprdni ![]()
chapu, ze ji nemuzes poslat do haje, ale proste to poustej jednim uchem tam a druhym ven.
@Růženkaa malej mi vodu a čaj taky nechce…tak mu dělám mix 1/3 švestkový šťávy od hippu a 2/3 vody + přidám fenykl na prdíky a vypije i 160ml za den…čaj mi chvilku pil a pak už sem ho do něj taky nedostala, ale jsme na um. Možná zkusit jinou flašku ![]()
Pokud se mu nepropadá fontanela, dehydrovaný není. Studené nohy jsou kravina.
Pokud kojíš aspoň třikrát denně a dáš mu tolik, co si řekne, nemusíš mu dávat nic dalšího. Mateřské mléko se skládá z předního (řídké = pití) a zadního (husté = jídlo). Pokud má jen žízeň, vysosne jen to přední a zadní nechá. Tím pádem se mu udělá zase dost předního na pití. Ale pozor: přední víc kvasí, takže ho může bolet bříško. Proto je taky pro přikrmování dítěte hranice 6m: střevo je už zvyklé a to kvašení mu nevadí, takže jako jídlo může mít příkrm a jako pití jen přední mléko. Když začneš s příkrmy dřív, zaplácne se příkrmem a z kojení vysosne jen přední mléko, k zadnímu se nedostane.
Za mě: ve vedru omezit příkrmy a kojit klidně co dvě hodiny.
Na chytré rady starších se vyprdni. Ony chtějí být platné, ale možná je ani nenapadá, že to všechno můžeš brát vážně. Navíc ta zodpovědnost není jejich, ale tvoje… Když ony měly děti, dělala se spousta věcí jinak a spousta z nich špatně (přikrmování, umělé mléko, posazování, přeskočení lezení, předčasné nočníkování, atd.). To se teď už ví. Není sice na místě jim to vyčítat - přece jen to dělaly podle svého nejlepšího svědomí a škodit určitě nechtěly - ale musíš se zařídit podle svého. Spíš než jim věř pediatrovi. Toho ale určitě změň: dát 3m miminku, když nepřibírá, příkrmy místo UM, je podle mě zvěrstvo! Najdi si mladšího pediatra. A pak taky kamarádky se staršími dětmi. A ty dvě chytrolínky? Přikývni a s klidem a slušně řekni, že děkuješ za radu, ale že teď se to dělá tak a tak. Ony to časem pochopí. A pokud ne, je to jejich smůla, ne tvoje.
Pamatuju se, že bylo těžké to ustát, ale nic jiného se dělat nedá. Je to tvoje dítě, ne jejich. U mě byl nejhorší tlak mého táty-doktora, který taky tvrdil, že v horku musí mít dítě vedle kojení i další pití. Ale prostě jsem dala spíš na radu laktační poradkyně, která mi vysvětlila princip kojení (přední a zadní mléko a jejich funkce), který mému tátovi v době jeho studií nikdo nevysvětlil. A mé děti jako kojené nikdy dehydrované nebyly.
@Marjanka máš naprostou pravdu
vystihla jsi to uplně přesně, mladýho babička se mnou teď nemluví kvůli tomu, že se prej špatně starám o kluka že mu nedávám pít a víc příkrmů, i přes to že jsem jí vysvětlila že pít nechce a že je ještě malý na to, aby začal už takhle brzo jíst normální jídlo, pořád slýchám že mu mlíčko už nestačí atd. Nejhorší na tom je, že bydlíme všichni na stejné vesnici
už se těšim až odtud vypadnem, malýho stejně nedávám nikomu hlídat a vidět je dvakrát do měsíce nebo jednou za týden by mi vyhovovalo ![]()
Pro ostatní:o propadlé fontanele jsem neslyšela, budu se podle toho řídit
a možná časem zkusíme ty šťávičky, bohužel nikde poblíž nemam žádnou maminku, se kterou bych kočárovala a dělila se o zkušenosti
jediná kámoška je tchýně která bydlí hned vedle a která mě občas svými poznámkami pěkně štve
taky už ze všeho blbnu, jsem pořád doma sama s malym a přítel chodí do práce někdy toho mam fakt dost ![]()
Fontanelu má dítě lehounce propadlou stabilně, takže pokud nemá fakt ďolík do hlavy, nepoznáš nic. Fontanela není v rovině s okolím. Sleduj rty a vnitřek úst.
Ad pití, některým dětem to trvá, můj desetiměsíčák taky odmítá jiné tekutiny, jsou vedra a ještě mu rostou zuby, takže místo dopoledního jogurtu má opět 240ml mléka, aby byl zavodněný, oběd má naředěný tak, že je z toho polévka, to stejné ovoce odpoledne. Tvoje dítko je malé, naučí se to.
@Růženkaa píše:
pořád slýchám že mu mlíčko už nestačí atd.
Oni to totiž dřív říkali doktoři jim, aby co nejdřív daly příkrmy a tak co nejdřív šouply dítě do jeslí a nastoupily do rachoty. A těm lékařům to cpala fakulta. Dokonce jsem četla takovou zvrhlou dobovou studii, jak je mateřské mléko pro dítě nezdravé ![]()
A upřímně řečeno: možná i kvůli tomu tvůj mlaďoch nepřibíral. Pokud jsi měla takovouhle podporu, tak tě obdivuju, že vůbec kojíš ![]()
Tu změnu pediatra zvaž, je fajn pro tu starší generaci mít „lékařsky podložené“ argumenty. Na to slyší. U mé tchýně fungovalo, když o takových věcech (např. nutnost lezení pro správný vývoj páteře) mluvily autority v televizi ![]()
Jak pisou holky nesmi mit dulek ve fontanele, jinak sahat na ni zbytecne moc taky neni dobry, kontroluje se v leze jinak je propadla
@Marjanka doktora asi vyměnim, protože malej má i od 1.měsíce vyrážku na tvářičkách, asi 3 měsíce mi říkala potírat řepíkem, i když jsem jí opakovala že to nepomáhá až po 3 měsících mi na to dala pevaryl, kterej to sice zmírnil ale nezmizelo mu to.Do dneška to má a nevím co to vůbec je. Přemýšlela jsem, že zajdu na kožní, ale nevím jestli je kožní spec. pro děti nebo ne. Jinak když tchýni řeknu že jsem někde na netu četla to a to.. ještě se mi směje že jsem nějaká chytrá. ![]()
@Růženkaa Na kožní zajdi, samozřejmě je i pro mrňouse, také jsme byli v pár měsících dítěte ![]()
Poku ti sní vše, tak mu to udělej tekutější