Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Souhlasím
Každý to zkrátka vidíme jinak.. x pohoršení, jak je strašný „mimísek“, „manža“, „sexík“.. A jinde se zase dočtu, že dospělý vulgarismus užít může..
Jako nikomu to neberu, já jsem v dětství byla doma usměrňována, že se neříká „mlíko“, ale „mléko“ ![]()
@Emimin7 píše:
To je důvod „prostě to tak je“? Taková mluva je nevhodná v každém věku.
Napomínám ho furt, ale to jenom slyším dej mi taky pokoj pořád. Už jsem ho vyloženě několikrát i prosila ať si dává pozor. Třeba dneska. Večer jí koupal a jak dělali blbiny tak se praštil a zase au ku…do prde.le zasr. aná skříňka… dceři říkám pořád, že to je moc škaredé a nesmí se to říkat, že to je od tatínka škaredý a až bude chodit Mikuláš tak si ho čert odnese v pytli do pekla a dcerka teď hodně mluví o Ježíškovi, protože jsem jí řekla, že za chvilku budou zase Vánoce tak třeba řeknu, že tatínkovi za to Ježíšek nedonese žádné dárečky když bude tak škaredě mluvit. Ty dárečky trošičku zabírají, protože si moc přeje takové křesílko, furt o něm a mluví a já jí slíbila, že jí ho Ježíšek přinese. Minule u fotbalu zase nadával a malá samozřejmě papouškovala tak říkám kdo bude mluvit sprostě dostane na zadek, protože to se nesmí. A fakt při dalším koko.tovi jsem si došla pro vařečku, stáhla mu tepláky a manžel s ní dostal jednu pořádnou po zadnici s dodatkem, že sprostě se nemluví
zůstal na mě vykulenej, ale do konce zápasu prohlásil maximálně, že hrajou jak ponocný. Už mi je fakt trapně, moje mamka minule jak před ní malá taky začala něco nadávat tak říká manželovi vem jí sebou na pivo a běžte do nějaké knajpy, už jsi jí hezky naučil mluvit tak si tam aspoň s nějakýma ožralama pokecá na jejich úrovni. A já byla rudá až na zadku jak mi bylo trapně, protože mamka ví odkud to má. Dcera by strašně chtěla do té školky, tak jsem jí tam chtěla na dopoledne dávat a copak takhle můžu…
@Anonymní píše:
Ano, prostě to tak je. Dospělí jsou zletilí, zodpovědní sami za sebe a mají určité povinnosti a taky zodpovědnost za dítě. Dítě nemá nic z toho a fakt není důvod, aby mělo stejná práva jako dospělý člověk. Tvl s těmihle debatami se fakt dostaneme za chvíli tam, že když děcko zaječí na matku „jdi do pokojíku“, tak ona se sebere a půjde…![]()
O nevhodnosti v každém věku by se dalo polemizovat
Pro zakladatelku, co to zkusit malinko jinak, než dospělí můžou a děti ne? U nás chlap občas dost ujede - což oukej, je mi jasné, jak mluví mezi kámošiSorry, ale kdo občas nezakleje, u toho pochybuju u upřímnosti, protože i důsledná kultivovanost je jen falešná maska…
Ale každopádně je to o správné míře. Vždycky.a oceňuju, že přede mnou se hodně krotí, takže občasné fakt ryze expresivní vyjádření beru v pohodě
Nicméně sám to na mně naprosto nemá rád - ne že by mi to zakazoval nebo něco, ale prostě vím, že ho to na ženských obecně odpuzuje.
Takže bych to zkusila spíš z tohohle úhlu - že kluci tak občas mluví, ale není to pěkné, ale holčičky by tak mluvit neměly vůbec, že u nich je to hodně škaredé. Třeba by to malá pochopila líp, než že dospělí můžou a ona ne.
Takze kluci tak obcas muzou mluvit (i prestoze to neni pekne), ale holcicky by tak mluvit nemely
.
Ja si myslim, ze vulgarismy by se nemely pouzivat (BEZ ohledu na pohlavi). Nerikam, nezaklet si, kdyz se neco nepovede, ale pouzivat vulgarismy porad..to ne.
Dala bych ji do školky, ale jen tak, aby vyzvedával a vodil tatínek. Ať si to řeší paní učitelky přímo s ním. Ale záleží na tom, jestli to pak nebudou krávy blbé - to když dcerka pak použije… Jednoduše to opravdu přetočit tak, aby měl ostudu.
Můj manžel mluví také sprostě, u nich v rodině je to normální
. Mne to vadilo vždy, u něj i u nich, teď obzvláště. Dcera to naštěstí neopakuje, avšak manžela „usměrňuji“ ať mluví slušně. To samé u příbuzných, když je přítomna dcera. Když není, tak je nechávám, ikdyž mi je to hodně proti srsti.
Na podivování proč upozorňuji na vulgarismy (naštěstí ne v takové míře jako u zakladatelky), odpovídám, že mi to vadí a nechci, aby tak mluvilo mé dítě. Je to podle mne buranství. Nadávat se dá i slušně. Příbuzní to chápou lépe než manžel, ten je občas i zlý, že si může mluvit jak chce…V takové chvíli opouštíme místnost a přestávám s ním komunikovat, dokud nezačne mluvit slušně. Já na vulgarismy nejsem zvědavá a nevidím jediný důvod proč s někým takovým to způsobem komunikovat. U příbuzných to dělám stějně, v práci také upozorňuji, že mi nadávky stylu koko…jsou nepříjmené. Podotýkám, že pracuji v kanceláři, převážně v ženském kolektivu. Občas mi přijde, že sprostá mluva je v dnešní době normální ![]()
Anonym - rodina, děkuji.
Mam podobny dospely kus doma. Kdyz dcera zacala opakovat, zrovna jsem videla film, kde matka diteti, kdyz rekne neco oskliveho, da do pusy mydlo /kostku/. To jsem nedelala, ale pri nevhodnem slove, ktere dcera rekla, jsem si zacala mavat pred nosem a rekla, ze to slovo strasne smrdi. Ze kdyz pouziva takova oskliva slova, ze ji z pusy smrdi. A tatovi taky.
Zabralo to. I dnes, v 10. letech se pta a rozmysli, jestli to slovo rict, ze je sproste -kdyz nekde neco slysi a vypravi mi to treba…
To znam. Muj muz je taky zlato, ale obcas mu to z pusy vylitne. Nas syn pochyti uuuplne vsechno. Takze do prd.ele a ty vo.le bylo jednu dobu caste. Takze manzel se neskutnecne zlepsil a dava si pozor. Syn taky casem prestal. Stalo to hooodne vysvetlovani, ale snad nejlepsi byla ignorace kdyz to treba pouzival schvalne a porad dokola.
Pak jdem venku, nekdo si tam do pusy nevidi a syn povida, pan rika spatny slovo.
Tak ale ty podle nadpisu budes mluvit asi podobne, ne? Problem ditete je, ze neumi rozlisit situaci, kde si takovouto mluvu muze dovolit a kde ne. Navic dite se vetsinu casu pohybuje v podrizenem postaveni, kde by si takto nemohl dovolit mluvit nikdo. Snazila bych se diteti vysvetlit, ze toto neni pekny zpusob projevu, ze ani dospely by nemel takto mluvit. Ze tatinek je nervozni, nespokojeny a temito slovy si svuj stav resi. Ze tyto slova cloveku mohou pomoci zvladnou prvorni zaskoceni z nejake stresove situace, ale ze v beznem slovniku opravdu nemaji misto. A ze kdyby takto mluvilo dal, ze by nemohlo chodit do skolky a hrat si na hriste s detmi, protoze by ho spolecnost vyloucila jako nesympatickeho cloveka.
Ale v prve rade zalezi na tom, v jakem prostredi se dite pohybuje a to prostredi ovlivnuje nejen tvuj muz, ale i ty.
@Anonymní píše:
Ano, prostě to tak je. Dospělí jsou zletilí, zodpovědní sami za sebe a mají určité povinnosti a taky zodpovědnost za dítě. Dítě nemá nic z toho a fakt není důvod, aby mělo stejná práva jako dospělý člověk. Tvl s těmihle debatami se fakt dostaneme za chvíli tam, že když děcko zaječí na matku „jdi do pokojíku“, tak ona se sebere a půjde…![]()
O nevhodnosti v každém věku by se dalo polemizovat
Pro zakladatelku, co to zkusit malinko jinak, než dospělí můžou a děti ne? U nás chlap občas dost ujede - což oukej, je mi jasné, jak mluví mezi kámošiSorry, ale kdo občas nezakleje, u toho pochybuju u upřímnosti, protože i důsledná kultivovanost je jen falešná maska…
Ale každopádně je to o správné míře. Vždycky.a oceňuju, že přede mnou se hodně krotí, takže občasné fakt ryze expresivní vyjádření beru v pohodě
Nicméně sám to na mně naprosto nemá rád - ne že by mi to zakazoval nebo něco, ale prostě vím, že ho to na ženských obecně odpuzuje.
Takže bych to zkusila spíš z tohohle úhlu - že kluci tak občas mluví, ale není to pěkné, ale holčičky by tak mluvit neměly vůbec, že u nich je to hodně škaredé. Třeba by to malá pochopila líp, než že dospělí můžou a ona ne.
Nechápu proc anonymní, ale děti mají přesně stejná práva jako dospěli. Nadávat není právo, to je nevhodny/sprostarna/nevychovanost. A dospeli mají povinnost dohlidnout, aby děti nenadávaly. Já bych posílala manžela na nákupy, k babičkám, na hřiště atd s dítětem, ať se červena a vysvětluje on.
Edit-nevychovanost
Příspěvek upraven 28.09.17 v 07:48
Zakladatelka: jak se tak dívám na název topicu, zdá se, že také občas použiješ nějaký ostřejší výraz? ![]()
Něco podobného jsme doma taky řešili..Manželovi to sem tam ujelo, dcera opakovala, mojí mámě řekla, že je hovado
Dnes už se tomu směju, ale byla to ostuda jak trám. Vyřešila jsem to tak, že jsem jí vysvětlila, že to jsou fuj slova a neříkají se, že po nich smrdí z pusy. Vždy, když něco řekla, ihned jsme šly vypucovat zuby pálivou pastou a to si potom rozmyslela, jestli to řekne znova
Pak už sama napomínala tatínka, že to se neříká a i on si musel jít vyčistit zuy
@Anonymní píše:
Napomínám ho furt, ale to jenom slyším dej mi taky pokoj pořád. Už jsem ho vyloženě několikrát i prosila ať si dává pozor. Třeba dneska. Večer jí koupal a jak dělali blbiny tak se praštil a zase au ku…do prde.le zasr. aná skříňka… dceři říkám pořád, že to je moc škaredé a nesmí se to říkat, že to je od tatínka škaredý a až bude chodit Mikuláš tak si ho čert odnese v pytli do pekla a dcerka teď hodně mluví o Ježíškovi, protože jsem jí řekla, že za chvilku budou zase Vánoce tak třeba řeknu, že tatínkovi za to Ježíšek nedonese žádné dárečky když bude tak škaredě mluvit. Ty dárečky trošičku zabírají, protože si moc přeje takové křesílko, furt o něm a mluví a já jí slíbila, že jí ho Ježíšek přinese. Minule u fotbalu zase nadával a malá samozřejmě papouškovala tak říkám kdo bude mluvit sprostě dostane na zadek, protože to se nesmí. A fakt při dalším koko.tovi jsem si došla pro vařečku, stáhla mu tepláky a manžel s ní dostal jednu pořádnou po zadnici s dodatkem, že sprostě se nemluvízůstal na mě vykulenej, ale do konce zápasu prohlásil maximálně, že hrajou jak ponocný. Už mi je fakt trapně, moje mamka minule jak před ní malá taky začala něco nadávat tak říká manželovi vem jí sebou na pivo a běžte do nějaké knajpy, už jsi jí hezky naučil mluvit tak si tam aspoň s nějakýma ožralama pokecá na jejich úrovni. A já byla rudá až na zadku jak mi bylo trapně, protože mamka ví odkud to má. Dcera by strašně chtěla do té školky, tak jsem jí tam chtěla na dopoledne dávat a copak takhle můžu…
A takový dlaždič je od začátku vztahu? Jestli mluví takhle dlouho, těžko se to napraví „jen“ kvůli dítěti. Ale opravdu nejlepší bude, aby chlap pochopil, že takhle ne. Kdyby mu uletělo jedno sprosté slovo za pár týdnů, když se opravdu naštve, ale tohle je opravdu nechutný i pro dospělé.
Holku bych donekonečna opravovala, že je to ošklivé tak mluvit. Ne že dospělí můžou a ona ne. A s chlapem bych si promluvila a kdyby řekl sprosťárnu před dcerou, dá dvacku do prasátka.
Hele, mam citlivy samonasiraci mechanizmus. Paru upoustim zejmena za volantem. Vzdy, kdyz neco blbyho vypustim z pusy, tak se omluvim a vysvetlim, ze se to nerika, ze je to hnusny a nechutny. A ze za trest si nedam zmrzlinu…Uz i deti me upozorni, ze se to nerika. A nastesti, ani jedno ditko sproste nemluvi.
Myslím si, že každému občas něco ujede. U mě je to sak.ra a pr.del. S dětmi (5,5 a 3) máme dohodu, že to jsou ošklivá slova, ale že když jim to doma sem tam vyklouzne, tak se nic nestane. Pokud je to jenom doma. Je to jediná dohoda, kterou dodržují. Starší dokonce nedávno přišel ze školky s tím, že mu jeden kluk říkal blbečku, tak mu vysvětlil, že to se ve školce neříká, ať si to říká doma. Nedělám z toho kovbojku, pokud to není často. ![]()
@Šarlota4 píše:
@Evulina samozrejme my si taky reknem „mluv slusne“ jenze nam na ty mluve pred ditetem zalezi. Manzel zakl. to asi ukocirovat nechce
No tak bych mu to řekla víc důrazně, než jen „mluv slušně“.