Medicína nebo práva? Jak vybrat vysokou školu?
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Anonymní píše: . Oba obory mě moc zajímají a baví.
Proto bych se vás chtěla zeptat, jak jste si vybíraly vysokou školu, obor, zda jste obor měnily, na jakém oboru jste byly, zda litujete, nelitujete, zda vás bavil atd…
Anonym prosím, osobní důvody
Jestli vás zajímají a baví oba obory, a máte pocit že oba tak nějak stejně, tak práva…
jednoznačně práva
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
@Baba můžu se ještě zeptat, jestli jsi na medinu chtěla vždycky? nebo jsi přemýšlela i o něčem jiném?
Nechtela, mam predtim jinou vysokou skolu, mela sem to takovy komplikovany doma, netroufla sem si na 6 let studia hned po gymplu.
Ta predchozi je zdravotne socialni, coz je takovej paskvil, ale to sem tehdy samo nevedela.
Muz taky z doktorsky rodiny neni a ten je spokojenej, nic jinyho by delat nechtel. Schazime se (no za covidu ne
) s nasi doktorskou bandou z cely republiky a spokojeni jsou vicemen vsichni a stejne se zvani furt o medicine.
Kamarad vymyslel i doktorske Aktivity ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Studovala jsem medicinu, protoze jsem to chtela od detstvi. Rodice chteli, abych sla na prava, nekdy me nepada, ze by mne asi bylo lip. Medicina me hodne bavi, atestace uz mam za sebou a delam to, co chci a v dobrem kolektivu. Ale o hodne iluzi jsem prisla. Castecne to vidim jako Baba.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@cecetka píše:
Pravni koncipient = snesny plat, desitky prescasovych hodin, nutnost skladat advokatni zkousky pred komisi, ktera si mysli, ze snedla moudrost sveta. Soudni cekatel = smesny plat, desitky prescasovych hodin, nutnost skkadat zkousky a cekat na jmenovani prrezidentem.
Advokat = obhajovat i podvodniky, s jejichz chovanim se neshoduje, ale je to jeho prace. Riziko, ze bude pracovat pod tlakem vlivneho klienta (jak klien piska, tak advokat tanci). Prace podle potreby - v noci, vikendy. Spatna obhajoba nebo prosvihnuti lhuty = velke financni sankce. A obrazne o ten zivot jde taky. Chyba muze znamenat pro klienta vezeni.Vidis nejaky velky rozdil?
Samozrejme lze vystudovat prava a pak jit nekam do verejne spravy. No ale lekar taky muze jit delat posudkoveho, ze jo.
Jo, vidim. Nekolik podstatnych.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ou píše:
To je jednoduché - zítra ozvi se nejbližší nemocnici/očkovacímu centru/organizaci co dělá testy, že chceš pomáhat jako dobrovolník.Vydrž měsíc a pak se sama sebe zeptej - zvládnu medicínu? Pokud skutečně chceš bejt doktor, tak chceš mít zkušenost z otho, co se teď ve zdravotnictví a medicíně děje. Nechceš aby ti o tom pak jen vyprávěli, když si to můžeš vyzkoušet.
Pokud to je pro tebe moc, vol raději práva a klidně se pak specializuj na právní aspekty zdravotnsitví.
Tak tohle rozhodne zadny vypovidajici obrazek neda.
A u nas o pomocniky ani nestoji, vic prekazi nez pomahaji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lama Lama píše:
Ale tak to není relevantní. Já měla v roce 2006 7tis hrubého, kolegyně rok před tím asi 800 a musela posílat doplatek na minimální pojistne
To teda je, byla to zebrota a je i dneska. ale koukam ze vsude
A mas pravdu, mela jsem 8000. No, uz je to par let.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zajímavé, kolik lékařů i právníků se shodne, jak by spíš brali ten druhý obor. ![]()
Za plotem bývá ta tráva zelenější.
![]()
- Citovat
- Upravit
Ještě jsem zapomněla na jeden aspekt. Lékař je vždy společenský uznáván, i když je jako člověk třeba debil. O advokátech si dost lidí myslí, že jsou nafoukani hajzlici, i když jsou mezi nimi fajn lidi. Nejhorší obecně jsou technici, stavaři. Jeden mi do očí řekl, že právníci jsou hloupí lidé k ničemu, kteří z ostatních jen tahají peníze. Jednu dobu jsem radši na otázku, kde pracuji, říkala, že v administrativě.
- Citovat
- Upravit
Nemám ani práva, ani medinu. Ale 4 roky na veterině, nezvládla jsem to, pak jsem šla na cestovní ruch. V oboru (z dnešní perspektivy ještě že tak) nepracuju.
A z mého pohledu jsem na veterinu neměla chodit. Asi bych to v ideálních podmínkách dala - ale teď v 27 to vidím tak, že bych se ještě alespoň 5 let nedostala k možnosti mít rodinu… A že mi to v 19 bylo putna, to bylo. ![]()
Druhá věc je, že to byla idea. Ač jsem nebyla úplně kovana v biologii a chemii, tak jsem tam prostě hrozně chtěla. Zatímco ten cestovní ruch byla úplně jiná trefa do toho, co mi jde. ![]()
Takže jít do toho, co ti jde víc a co tě baví. Myslím, že to jsou dostatečně rozdílné obory, aby sis to mohla vybrat…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pro medicínu jsem se rozhodla až v maturitním ročníku, asi jsem se srazila s koněm
přijímačky teda pohoda, ale vuuubec jsem nevěděla do čeho jdu. Studium časově náročné (na gymplu prakticky bez učení), to jsem zjistila, že nejsem od přírody studijní typ
vyučila jsem se za doktora. V medicíně si člověk aspoň může vybrat, zda bude dělat u lidí nebo ne, zda rukama nebo hlavou. Ja jsem skončila u celkem technického oboru, až tam jsem zjistila, že by mi šel i manuální obor. Každopádně, na medicínu už bych nešla. Na práva taky ne (nebavil by mě kolotoč lidi - papíry). Volila bych technický obor.
Proč medicína vs práva? Co tě baví? Jaký typ člověka jsi? Chceš dělat s lidma? Tohle není jenom o jednickach na gymplu, titulu nebo financich. Mělo by tě to bavit a hodit se k tvému obdarování.
- Citovat
- Upravit
Já jsem napřed chtěla studovat práva (měla jsem ráda detektivky), pak už to vypadalo, že půjdu na medicínu a nakonec jsem se zapsala na Matfyz (i na medicínu jsem uděla přjímačky). Vybrala jsem si Matfyz a jsem spokojená. Ale medicína mě moc zajímá a občas si říkám, že jsem měla dělat medicínu, ale zajímal by mě výzkum. Měla jsem spolužačku, co vystudovala obojí najednou (dala si jen rok navíc) a zůstala u medicíny.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Pro medicínu jsem se rozhodla až v maturitním ročníku, asi jsem se srazila s koněmpřijímačky teda pohoda, ale vuuubec jsem nevěděla do čeho jdu. Studium časově náročné (na gymplu prakticky bez učení), to jsem zjistila, že nejsem od přírody studijní typ
vyučila jsem se za doktora. V medicíně si člověk aspoň může vybrat, zda bude dělat u lidí nebo ne, zda rukama nebo hlavou. Ja jsem skončila u celkem technického oboru, až tam jsem zjistila, že by mi šel i manuální obor. Každopádně, na medicínu už bych nešla. Na práva taky ne (nebavil by mě kolotoč lidi - papíry). Volila bych technický obor.Proč medicína vs práva? Co tě baví? Jaký typ člověka jsi? Chceš dělat s lidma? Tohle není jenom o jednickach na gymplu, titulu nebo financich. Mělo by tě to bavit a hodit se k tvému obdarování.
Děláš si srandu? To je vás více takových doktorů?
- Citovat
- Upravit
Ještě jeden úhel pohledu - lákalo by tě jít žít do zahraničí?
Jako doktor se budeš moci uchytit v zemích v západní Evropě a dobře si vydělávat. Jako právník to budeš mít mimo ČR těžké až nemožné, protože budeš znát české právo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak já se přidávám do právnické skupiny.
Škola to není nijak zvlášť obtížná, pokud nemáš problém s biflováním - přes semestr se neučíš vůbec, o zkouškovém zasedneš a jedeš. To je rozdíl oproti medicíně, kde je toho učení mnohem víc, do školy se taky chodí mnohem víc a učíš se pořád. Připrav se taky na to, že to není zrovna zábavná škola - na začátku tomu člověk moc nerozumí, na konci jsou zase docela nudné předměty. Vystudovala jsem pak ještě fildu a co do zajímavosti se to naprosto nedalo srovnat.
Pokud jde o práci, strašně záleží na tom, co budeš dělat. Já dělám v advokacii, převážně obchodní právo. Je to náročné na odbornost (nesrovnatelně s tím, když někde na malém městě sekáš rozvody a jednoduché kupní smlouvy) a dá se tím slušně živit, dokonce i při koncipientuře. Nevýhoda je, že je to dřina, osmičky fakt neděláš a není výjimka, když jdeš z kanclu před půlnocí nebo tam strávíš víkend. Další věc je, že v tom prostředí člověk dost zhrubne, spoustu věcí musíš umět přejít, osobní (citová) angažovanost ti v tomhle oboru spíš uškodí. A budeš pracovat s fakt divnými lidmi
Osobně mi obchodní právo připadá v lecčem horší než ten trest, tam jsou aspoň jasně rozdělený role a ty jsi důležitý článek ve spravedlivém procesu, který je v zájmu nás všech.
Taky můžeš dělat „malou“ advokacii (to jsou ty rozvody, sousedské spory, drobné obchodní transakce a tak), to je docela dobrý i pokud jde o osobní život, volný čas a tak. Pak můžeš dělat v justici, státní správě a tak dále, možností je celkem dost. To ale nemusíš řešit teď, hodně lidí se definitivně rozhodne i třeba až pár let po škole. Určitě je dobrý pracovat při škole v oboru, škola ti té praxe dá naprosté minimum.
- Citovat
- Upravit
@Callista píše:
Ještě jeden úhel pohledu - lákalo by tě jít žít do zahraničí?
Jako doktor se budeš moci uchytit v zemích v západní Evropě a dobře si vydělávat. Jako právník to budeš mít mimo ČR těžké až nemožné, protože budeš znát české právo.
Těžší to je, nemožné určitě ne, zejména v Evropě. Znám pár lidí, kteří se takhle bez problémů chytli, i když to na začátku byla dřina.
- Citovat
- Upravit