Výchova dítěte - jak řešíte obdobné situace?

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Velikost písma:
Anonymní
18.9.23 20:04
@Tosidelassrandu píše:
Důslednost je potřeba, ale ty máš po ní vyžadovat věci adekvátní věku. To složený pyžamo pod polštářem chceš ty. Jí je to úplná putna a pod její rozlišovací schopnost. Tenhle požadavek je pro 3 leté dítě úplně mimo.
Pokud ti vadí, že ti hrabe do telefonu, tak ho měj mimo její dosah. Případně jí vysvětli, proč nechceš, aby to dělala. Nabídni jí místo toho jinou zábavu. Tvoje výchova je divná. Takovej podivnej mix mezi volnou a autoritativní. Nedává to smysl.

Já bych řekla, že chápe dost věcí. Stejně tak chci, aby měla vyčištěné zuby, důsledky v podobě kazů a návštěvy zubařky taky chápe. Ale ano, rozumím, jak to myslíš, jak jsem psala, přehodnotím přístup.

Zase na jednu stranu napíšeš, že uklidit si pyžamo nepochopí, proč by to měla dělat, a na druhou stranu napíšeš, ať jí vysvětlím, proč nemá brát telefon do ruky. To by tedy asi taky nepochopila, že :)

• Upravit
31
@Anonymní píše:
Příklad - dcera mi vezme telefon, chvíli si s ním “hraje” (i přes zamčený display tam může zadávat nějaký smajlíky), po chvíli jí několikrát řeknu, ať mi ten telefon už vrátí, načež ona řekne ne a utíká s ním pryč…
… šla bych za ní s domluvou, že chápu, jak. je pro ní ten telefon zajímavý, ale ze je pro me důležité ho. mít brzo zpátky. A proto navrhuju, že telefon může mít na určitou dobu (až bude velká ručička tady) a pak mi ho vrátí. Může nastat větší domlouvání na jak dlouho má telefon půjčený. Následně před uplynutím domluvené doby dohodu připomenout a pak si pro telefon dojít. (Volím dohodu, protože z napsaného chápu, že telefon není zakázaný, jinak by k němu neměla přístup.)
  • načítám...
6381

Já nevím, mě to přijde jako moc velký požadavek na 3,5 leté dítě. Můj syn je lednový 2020, a ráno ho prostě oblíknu v posteli, nakrmím, vyčistím mu zuby u TV, obléknu a obuju.
Mám to na klid, pak funguje krásně po cestě do školky.

A s tím telefonem to řeším fakt jednoduše, přehodím pozornost na jinou činnost. V tomhle věku to je celkem sranda.

• načítám...
34473
18.9.23 20:07
@Anonymní píše:
Já bych řekla, že chápe dost věcí. Stejně tak chci, aby měla vyčištěné zuby, důsledky v podobě kazů a návštěvy zubařky taky chápe. Ale ano, rozumím, jak to myslíš, jak jsem psala, přehodnotím přístup.Zase na jednu stranu napíšeš, že uklidit si pyžamo nepochopí, proč by to měla dělat, a na druhou stranu napíšeš, ať jí vysvětlím, proč nemá brát telefon do ruky. To by tedy asi taky nepochopila, že :)

Ano, zuby jsou i u nás věc, o které nediskutujeme. Ale jaký je důsledek, když nemá pyžamo pod polštářem?

• načítám...
Anonymní
18.9.23 20:08
@Dollorres píše:
Já nevím, mě to přijde jako moc velký požadavek na 3,5 leté dítě. Můj syn je lednový 2020, a ráno ho prostě oblíknu v posteli, nakrmím, vyčistím mu zuby u TV, obléknu a obuju.
Mám to na klid, pak funguje krásně po cestě do školky.
:oops: :oops: :oops: díky, tak teď vidím, že dcera toho dělá sama hodně a opravdu nemám právo po ní toho chtít víc :)
  • Upravit
34473
18.9.23 20:10
@Anonymní píše: :oops: :oops: :oops: díky, tak teď vidím, že dcera toho dělá sama hodně a opravdu nemám právo po ní toho chtít víc :)

No vidíš a ty místo toho, abys to ocenila a pochvalila jí, tak toho chceš víc a víc.

• načítám...
6381
18.9.23 20:11
@Anonymní píše: :oops: :oops: :oops: díky, tak teď vidím, že dcera toho dělá sama hodně a opravdu nemám právo po ní toho chtít víc :)

Jinak ve školce je to dítě, který neznám: jí sám, uklidí nádobí, pije z hrnku, složí i to pyžamko na lehátku, veme si kapesník a umeje ruce. :think:

• načítám...
Tajemnadama
18.9.23 20:12
@Dollorres píše:
Mám to na klid, pak funguje krásně po cestě do školky.A s tím telefonem to řeším fakt jednoduše, přehodím pozornost na jinou činnost. V tomhle věku to je celkem sranda.

To jako fakt? 8o já mám holky prosincový, 2019,2020. A fakt je nestrojím ani nekrmim. Však ty deti mají svoje dve ruce. My dáváme oblečení, pyzama apod do latkovych boxů z pepca. Takže pyžamo nemusí skladat. Ale uklízet si hadry po sobe musí i ta 2,5leta. Házet spinave do špíny, čisté do boxiku.

• Upravit
Anonymní
18.9.23 20:12

Děkuji všem za reakce, odpovědi, kvůli kterým jsem diskuzi zakládala, jsem dostala a pomohlo to :)
Mějte hezký večer.

• Upravit
35977
18.9.23 20:13

Nejde o to mít právo, ale nějak rozlišit, které ty věci jsou důležité. Zuby si čistit ano, to je důležité a dělat se to musím protože to ohrožuje zdraví. Že nesloží pyžamo pod polštář? To je úplně mimo podle mě :nevim: jako bys ji nutila hračky uklízet podle velikosti protože ty jsi to tak řekla. Dokáže to? Ano. Ale je to opravdu důležité to tak dělat? :nevim:

• načítám...
Anonymní
18.9.23 20:14

Hele tohle je asi hrozně individuální, každej vychovává jinak. U nás pokud mě kousne, zatahá za vlasy, kopané nebo cokoliv, oplatím jí to a zeptám se, aby věděla, že to bolí a řeknu jí, že pro příště se to nedělá. U nás většinou taky nechce udělat, co jí řeknu - převléct se, jít si umýt ruce atd. Za mě to je blbý období a chce to čas, ale uvidíme :think:

• Upravit
9836
@Anonymní píše:
Já jsem právě z té výchovy zmatená, všude čtu, jak je důležitá důslednost, a nepovolit a neudělat to za dítě.
Ono to takhle asi zní, že jí rovnou čapnu a štěkám na ní, ale tomu právě předchází dlouhá debata normálním tónem. Ale nepomáhá to a pak mám na výběr, buď to udělat sama, dávat nějaké motivace a nebo zvýšit hlas. Tak pak právě nevím, jak pokračovat.

Mně se u paličaté dcery osvědčilo si vybrat, co je důležité (pro mě to bylo třeba být v posteli do 8 večer, jezení u stolu, snídání, poprosit a poděkovat a ještě pár dalších věcí) a u zbytku nechat možnost volby. Když se všechno řídilo podle mě, tak se dítě sekalo a nefungovalo. No a s možností volby ale přišly i přirozené důsledky - půjdeš ven bez rukavic, bude ti zima; venku je 30 a chceš jít v holinách - ok, ale mně horko nebude; nechceš se převléknout do pyžámka než bude Večeníček - tak je mi líto, ale nestihneš ho :nevim:

• načítám...
2499

Je to malá holčička. Zkuste se do ní vcítit. Zkuste se vcítit, a ne dělat věci dokonale. Je to malý človíček. Jak vy jste se chovala v jejím věku? Dokonale? Dokonale podle představ dospělých?

• načítám...
Anonymní
18.9.23 20:15
@terien píše:
No vidíš a ty místo toho, abys to ocenila a pochvalila jí, tak toho chceš víc a víc.

Tak to pozor, to, že je šikovná, ode mě slyší vždy, když cokoliv udělá. Dokonce jí pořád chválím i za vykakání na nočník.

• Upravit
6381
18.9.23 20:16
@Tajemnadama píše:
To jako fakt? 8o já mám holky prosincový, 2019,2020. A fakt je nestrojím ani nekrmim. Však ty deti mají svoje dve ruce. My dáváme oblečení, pyzama apod do latkovych boxů z pepca. Takže pyžamo nemusí skladat. Ale uklízet si hadry po sobe musí i ta 2,5leta. Házet spinave do špíny, čisté do boxiku.

On na to motoricky nestačí, hned mu dojde trpělivost. Hlavně s vršky, to ještě fakt nedá. V tom mu asistujou i v té školce, a pak pro rychlost ho doma radši obsloužím.

• načítám...

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML

• (4.9) + 41 recenzí

Dudlík Space 0–6m