Výchova dítěte - jak řešíte obdobné situace?

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Velikost písma:
1571
18.9.23 22:34
@Anonymní píše:
Ono to pyžamo v naší domácnosti taková banalita není, jak jsem psala, když tam zůstane ležet a my nebudeme doma, kocour to počůrá (a ano, je kastrovaný, ale i tak čůrá na věci na zemi). Takže když domluva nepomůže, tak jedině, že to zvednu já a uklidím sama.

Co nechat pocurat kocourem? Ano, je to neprijemne, ale dite uvidi, ze nemluvite do vetru.

• načítám...
1571
18.9.23 22:38
@poučená píše:
Nejspíš se dcera nechce nechat buzerovat. Klidně je jí to protivné, že ji s tím otravuješ. Tak ji s tím neotravuj, ukliď pyžamo pod polštář a dál to neřeš. Jednou se to naučí, anebo nenaučí, ale co se týče tohoto, v podstatě vůbec o nic nejde, jen že musí být po tvém.

Ne, to neni o tom, ze nekdo buzeruje sve dite, to je o tom, ze z nej dela plnohodnotneho clena domacnosti. Nikdo doma nenechava obleceni na zemi, nebude to delat ani 3,5leta princezna.

• načítám...
1794
18.9.23 23:46
@starfish_at_night píše:
Ne, to neni o tom, ze nekdo buzeruje sve dite, to je o tom, ze z nej dela plnohodnotneho clena domacnosti. Nikdo doma nenechava obleceni na zemi, nebude to delat ani 3,5leta princezna.

Ehm, já bych se s tebou o to nikdo hádala. :cert:

• načítám...
2499
19.9.23 02:26
@starfish_at_night píše:

Dneska se už ani domácí mazlíčkové nedrezúrují. Dítě se nejlépe vychová radostným a vlídným zacházením, ne drezúrou. Dítě má také svoje představy o světě, o životě, o sobě. „Plnohodnotný člen domácnosti“, nad tím výrazem se úplně otřásám.

V rodině se mají mít lidé rádi, to je prvořadé.
Jednou malá holčička bude dospělá žena a dnešní její maminka bude stará žena. Ať se do toho autorka tématu zkusí vcítit, až jí její kdysi malá holčička bude buzerovat podle jejích představ.

• načítám...
Eva2610
19.9.23 03:56

Výchova má být dusledna v podstatných věcech. A důslednost neznamená trvat posedle na blbostech. Moje dcera umí spoustu věcí - jsou ji tři roky. Třeba se umí kompletně obléct. Přesto ji ráda obleču - ráno, před školou, aby si mohla pospat. Ona mi zase nosí plinky pro mimino. Přestože si pro ně z obyvaku do ložnice umím dojít sama.
Z toho, že si nebude uklízet pyžamo, se svět nezboří - dokonce ani když to nebude umět nikdy. Takže bych zvážila, co opravdu chci dítěti předat, a na to bych se zaměřila.
A uklízet si pyžamo hned ráno pod polštář není zdravé - má se nechat vyvětrat ;).

• Upravit
Capelucia
19.9.23 05:59

Přijde mi, že to dítě buzeruješ a cepuješ naprosto neúměrně věku. Nedivím se, že ti dělá naschvály. To není o tom, jestli něco umí/neumí. Je to pořád malé dítě. Takovou autoritativní buzerací napácháš hodně škody a dítěte se nemusíš ani dotknout. Dítě se má doma cítit dobře. Když normálně funguje, navíc vykazuje sama iniciativu a sama začne skládat - kde je problém? Že svému dítěti občas s něčím pomůžeš a uděláš za něj? Vy si doma nepomáháte? Vzájemná pomoc a spolupráce mi přijde mnohem zásadnější dovednost než blbý pyžamo, když nad tebou stojí máma bachařka ve 3 letech.
A jak někdo psal - když už máš potřebu někoho drezúrovat a cvičit, proč si nevycvičíš svého domácího miláčka k základní hygieně? Není odpovědností tříleťáka řešit problémy způsobené nedostatečným tréninkem domácího mazlíčka.

• Upravit
5173
19.9.23 06:47
@Anonymní píše:
Ok, díky, asi je na to malá a nechápe.

Ne, není na to malá a chápe velice dobře. Půjdu proti proudu s názorem, že po ní chceš moc Ne, nechceš. Ve školce zvládá a udělá vše, co se po ní chce? Proč by to tak nemělo být i doma?

• načítám...
Anonymní
19.9.23 07:06
@ibis píše:
Ne, není na to malá a chápe velice dobře. Půjdu proti proudu s názorem, že po ní chceš moc Ne, nechceš. Ve školce zvládá a udělá vše, co se po ní chce? Proč by to tak nemělo být i doma?

Protože mode čím víc dítě zvládne, tím víc po něm chci, může být dost demotivujici. Já byla taky takové šikovné dítě co hodne zvládalo proti vrstevnikum, a brala jsem teda dost špatně že se po mě slapalo doma uplne stejně jak po nich, mozna vic, ze ty požadavky neměli nikdy konce, a že teda kdybych byla neschopná, měla bych se mnohem líp a tleskalo by se mi i za splachnuti zachoda. Tak jsem se naučila říkat já to neumím…

• Upravit
Eva2610
19.9.23 07:28
@ibis píše:

Protože školka je instituce a doma je doma. Ve školce má uklízení pyžama svůj význam, doma je to nesmyslná buzerace. Já teda tak y doma nedělám všechno to, co zvládnu v práci.

• Upravit
1571
19.9.23 07:36
@Eva2610 píše:
@ibis píše:
Protože školka je instituce a doma je doma. Ve školce má uklízení pyžama svůj význam, doma je to nesmyslná buzerace. Já teda tak y doma nedělám všechno to, co zvládnu v práci.

Podle zakladatelky to nesmyslna buzerace neni, pyzamo na zemi = pomocene od kocoura.
U nas je to podobne. Obleceni na zemi = rozkousane nebo chlupate od psa, ktery se do toho nastehuje, proto sbirame a uklizime (krom toho, ze to pak nevypada jako v chlivku) a ano, zjistili resp. potvrdili jsme si to vsichni tim horsim zpusobem.

• načítám...
5173
19.9.23 07:42
@Eva2610 píše:
@ibis píše:

Jasně :lol: Takže je lepší nechat ležet pyžamo na zemi, protože přijde mamanika a uklidí to za mě. Vlastně proč bych měla něco dělat, když za mě všechno udělá někdo jiný, že?

• načítám...
Eva2610
19.9.23 07:43
@starfish_at_night píše:
Podle zakladatelky to nesmyslna buzerace neni, pyzamo na zemi = pomocene od kocoura.
U nas je to podobne. Obleceni na zemi = rozkousane nebo chlupate od psa, ktery se do toho nastehuje, proto sbirame a uklizime (krom toho, ze to pak nevypada jako v chlivku) a ano, zjistili resp. potvrdili jsme si to vsichni tim horsim zpusobem.

Proč si nevychovate ty zvířata?

• Upravit
Eva2610
19.9.23 07:47
@ibis píše:
Jasně :lol: Takže je lepší nechat ležet pyžamo na zemi, protože přijde mamanika a uklidí to za mě. Vlastně proč bych měla něco dělat, když za mě všechno udělá někdo jiný, že?

Hele to je jedno. Důslednost ve výchově neznamená nikdy neustoupit z ničeho a dupat po malý holce kvůli něčemu, co zabere dospělýmu půl minuty nebo se to dá vyřešit jinak. Já bych si tím rána kazit nechtěla.

• Upravit
Anonymní
19.9.23 08:20
@Eva2610 píše:
Hele to je jedno. Důslednost ve výchově neznamená nikdy neustoupit z ničeho a dupat po malý holce kvůli něčemu, co zabere dospělýmu půl minuty nebo se to dá vyřešit jinak. Já bych si tím rána kazit nechtěla.

Složené pod polštář navíc je podle mě buzerace a nemá význam. Ok, na zemi nechávat oblečení ne, tomu rozumím, ale snad stačí rozhodit na postel. Já teda složené pyzamo nemám kolikrat ani jako dospělá, když nestíhám, jdou stranou úkony které nejsou životně důležité, a tohle je jeden z prvních.

• Upravit
Anais Brno
19.9.23 08:21

Ale víc než dítě, které si ve 3,5 má způsobně složit pyžama a vložit pod polštář, by mě vytáčela ten mocici pes…

• Upravit

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML

• (4.9) + 41 recenzí

Dudlík Space 0–6m