Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@LenaNell je malá a má období vzdoru, tohle je normální reakce dětí. nevím kolikáté máte dítě..asi první? Zkuste jí chytit za ruku a hračky uklízejte pomalu spolu, formou hry (předvádějte to)a ona se tím bude bavit. Přidá se a určitě pomůže. Ikdyž co chCete po dvouletém dítěti ![]()
Když moje dítko zlobí (myslím FAKT zlobí), tak si vždycky představím, jak to pak někdy končí, když se některý věci neřeší (jsem učitelka na 2.stupni) a prostě ji srovnám. Nejsem sadista, svoji dceru miluju, ale chci, aby mě poslouchala, je to i kvůli jejímu bezpečí.
My máme „problém“ spíš s miskou na vodu pro psy. Ráda si k tomu sedne a ručičkama cáká až je celá zmáchaná. Když to udělá, důrazně ji vyhubuju. Udělala jsem to tak včera. Dnes se zase cákala, tak jsem ji prostě 3× plácla přes ručičku (aby to štíplo) a byl klid. Nedělá mi to radost, nechci ji trestat, ale taky nechci, aby mi skákala po hlavě.
Jeden chlapeček v okolí tady má ve „zvyku“ do všeho kopat. Kope do lidí, kope do zvířat. Jeho maminka mu vždy po kopání domlouvá, ale to je vše, kope za minutu dál. Včera kopl mojí dceru do hlavy, když byla na zemi a to poté, co mu maminka ani ne půl minuty předtím říkala, aby nekopal do někoho jinýho. Byla to šlupka, moje malá má modřinu přes půlku obličeje. Být to moje dítě, dostane tak na zadek, že si to bude pamatovat. Jen tím chci říct, že pokud domluva nepomáhá, fakt bych se uchýlila k nějakýmu naplácání. Vím, jak to „domlouvání“ potom končí… nešťastnými rodiči, co se bojí vlastních dětí a brečí na třídních schůzkách, že už neví, co. Pamatujte si to. ![]()
@LenaNell Ona už ví, že mě nepřebrečí, takže tyhle scény už máme pomálu…tak jednou za týden je max. Začlo to kolem těch dvou a teď jí jsou 2 a 3 měsíce a už je to celkem málo…takže já radím vydržet! Ale lehko se radí, když už to máme tak nějak porovnané…
Kadopádně držim pěsti, ať ji to brzy přejde!!!
@Mis1983 No jo, sousedčin syn ji poslal do p*če už ve dvou a půl letech a takhle bych dopadnout nechtěla. Je pravda, že u ni to bude tím, že se malému moc nevěnovala.
@LenaNell A proč jí tak nadal, určitě si to slovo nevymyslel
.Tohle není vina dítěte, nezlobte se na mě..přečtěte si nějaké odborné knihy o výchově dítěte, o jeho psychice, pocitech..třeba od Matějíčka, ale jsou i další dobří odborníci. Některé děti opravu lituji ![]()
@LenaNell No to já právě taky ne…jako nikdy stejně nevim, jestli to dělám dobře, tak jak to dělám a že z ní vyroste dobrý a hodný člověk s velkým srdcem a sebevědomím zároveň, ale fakt se snažim a myslim na to každý den! Kéž by se mi to povedlo!
@martina.se Jo já bych i vydržela, ale co mám dělat, když ne mě začne lozit, pusinkovat a hladit, tím se mi omlouvá. To ji přece nemůžu odmítnout, protože cítím, že je to její forma omlouvání. Ale když ji přijmu, nebo spíš její omluvu, plaká dál a pak začne znovu ten vyčítaví pohled a v té chvíli z ní mám pocit, že podvědomě ví, že jsem ji,,odpustila" a stejně jako kdyby chtěla mít poslední slovo nebo co
.
@LenaNell Ujištuje se, že jí máte ráda..takovou jaké je. Získavání jistoty a to je moc dobře to mazlení..
@honzátko.x píše:
@LenaNell A proč jí tak nadal, určitě si to slovo nevymyslel![]()
.Tohle není vina dítěte, nezlobte se na mě..přečtěte si nějaké odborné knihy o výchově dítěte, o jeho psychice, pocitech..třeba od Matějíčka, ale jsou i další dobří odborníci. Některé děti opravu lituji
tak za prvé hlavně nic nečtěte! najděte si svůj způsob a styl výchovy, každé dítě je jiné, na každé platí něco jiného! naše je taky velká bojovnice, nyní máme období skákání a lezení po všem možném..včera se rozhodla, že třeba skákání ze stolu je super zábava
asi desekrát jsme jí opakovali at na ten stůl neleze, néé lezla dál, manžel jí sundal ze stolu a řev! tak jsem jí vzala posadila v pokojíčku na postel a řekla, že až se zklidní a přestane řvát, že může zase přijít za náma..uklidnila se, přišla zpátky, vlezla na stůl, to už jsem jí ale dala na zadek, řev, znovu šla do pokojíčku a na stůl už nevlezla
proboha ted ti neradím, že jí máš třískat každý den, já jen prostě nejsem moc zastáncem toho na dětičky tutununu a ony by mě pak skákaly po hlavě…
@honzátko.x To vím, že to není vinna dítěte, to chraň bůh. Ten kličina to slíchává od dědy, tedy jejího tchána, kterého už několikrát prosila ať před ním sprostě nemluví. Ale podle něj prostě chlapi velí a tak to ignoroval a dítě se vše naučila. A některé děti prostě nevezmou, to, že takhle smí mluvit jen dospělí. Když může děda, tak proč né já. V takových případech jsem ráda, že nemusím řešit i tohle
@honzátko.x Jé sorry za chyby, až se stydím
Ale malá na mě mluví tak nestíhám
@dendule4 A jak děláš, že přijde až se uklidní? Mně by tam nevydržela ani chvíli.
@LenaNell nevím,prostě je tak naučená, ze začátku se vracela i když ještě řvala, tak jsem jí vzala za ruku a odvedla zpátky a tak furt dokola, ted už ví, že může přijít fakt až bude hodná ![]()
@dendule4 tohle např, nebylo adresováno pro Vás, když o to nestojíte..Nevidím důvod, proč by si některá maminka nemohla něco přečíst
tím dítěti ublíží méně, jak někdy hloupýma radama. Mám páté dítě a zabírá především klid který cítí oni ze mě. Už mám děti i velké jsem na ně hrdá..jsou to normálně zdravé a zdravě sebevědomé děcka..co dokážou pomoci.
Ahoj, uklidila bych to, netrvala bych na tom za každou cenu. Uklízím, ona bude taky uklízet, i když ne v tento moment. Prostě člověk by měl dělat věci s radostí, ne z donucení.
Ani bych ji nezavírala do pokoje, to je hrozné. Můj názor.