10letý na zabití

8151
2.4.14 20:38

10letý na zabití

Jdu pro radu, protože už nevím co zkusit, změnit nebo udělat

můj 10letý syn má asi dvouměsíční odbodí kdy je naprosto nesnesitelný, má od dvou let diagnostikované ADHD už dva roky je bez léků netuším jestli jeho chování může s tímhle souviset.

Teď začal dělat seky, řeknu mu třeba běž do kuchyně a přines mi hrnek, čekám 5,10,15 minut pak ho zavolám řeknu mu to znova, opět čekám zase ho zavolám zeptám se ho co jsi dělal v kuchyni a on mi řekne že se byl napít, tak mu opět řeknu přines mi hrnek a zase nic, to už na něj vytočená do bezvědomí zaječím a on zařve jé já zapoměl, po dalších deseti minutách mi hrnek donese. Takhle je to se vším co mu řeknu, je jedno jestli chci něco podat, nebo aby se převlíknul, nebo psal úkoly, všechno mu musím říct několikrát a stejně mu to trvá hodinu. Ne práce samotná ale než se k ní dostane, cestou k aktovce pro penál si vzpomene že potřebuje na záchod a cestou ze záchoda zapomene že měl psát úkol, takže musím jít a říct mu znovu běž psát úkol, dojde k aktovce a vzpomene si že mi chtěl něco říct a tak pořád dokola :zed: :zed: :zed: Když mu vynadám že ani po dvou hodinách nezačal psát domácí úkol tak se tváří jak kdybych mu vyčítala druhou světovou.

Ráno vstává v půl šestý, samozřejmě nás všechny vzbudí, když se ho manžel ptal proč vstává tak brzo tak mu řekl že by to jinak nestihl do školy, takže vstane v 5,30 vezme si léky, ustele obleče se nasnídá a od 6 sedí u psacího stolu a čeká až bude 7,35 aby šel do školy. :nevim: :nevim: :nevim:

já už jsem z něj na palici připadám si jako blázen, začínám pochybovat o své výchově a posledních pár dní i o mém mentálním zdraví

máte někdo zkušenost? radu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5648
2.4.14 20:48

Muzu vas jen ujistit, ze nas skoro 7 lety nema zadne ADHD a vas popis na neho sedi 100%,akorat nas rano nebudi, ale teham ho z postele. U nas je to ale jeho povahou, takze se uz tesim na prazdniny, ze vydechnu, alespon s temi ukoly. Pevne nervy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3620
2.4.14 20:50

To bych řekla, že je normální stav. :lol:
Taky mám syna, 10 let, pouze určité prvky ADHA, opakuju pořád, už jsem si zvykla.
Chce to hlavně zachovat klidnou hlavu, nerozčilovat se, chválit. Důležitý je pravidelný režim, načasování činností ve stejnou denní dobu. To syna hodně zklidnilo.
Bohužel těmhle dětem se toho hlavou honí tolik, že hned zapomenou, co po nich chceme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
217
2.4.14 20:51

Co udělat nějaký pevný rozvrh na jednotlivé dny, že v tolik a tolik se píšou úkoly, vyvěsit mu to na lednici, aby se vždycky podíval, kolik je a věděl, co má za hlavní povinnost?(mohl by si pak jednotlivé povinnosti odškrtávat) Jestli sedí ráno 1,5 hodiny, aby nezmeškal školu, tak mi nepřijde, že to dělá naschvál, který dítě v jeho věku by tohle dobrovolně dělalo, musí mít fakt strach, že přijde pozdě :( Holt asi puberta začíná, nápor hormonů, no když si vzpomenu na „těhotenskou demenci“, tak ono to bude třeba něco podobného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15575
2.4.14 20:51

A nema treba mobil, tablet, neco s cim by zapomel napsat ukoly atd… :nevim:
Mozna kdyby mel urceny cas do kdy ma mit ukoly hotove…domaci prace do tolika a tolika hodin a pokud neudela vse do urcite hodiny, naky trest..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19609
2.4.14 20:53

Tak ten odstavec o chování mimoně :lol: přesně sedí na mého 12 letého. Nemá diagnostikováno nic, je vysoce inteligentní, schopný.
Poslední dva roky jsem z něj nešťastná a moje výtky končí jeho brekem nebo vztekem.
No a co teď předvádí ve škole je taky na mrtvici :roll:

Takže radu nemám, ale zkoušeli jsme po dobrém, motivovat…nechat to na něm, chválit…neuspěli jsme. Teď ho pořád kontroluju jako policajt…aktovku, úkoly, penál, svačina :zed:
Jsem z toho unavená a nebaví mě stát pořád za prdelkou puberťákovi :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30638
2.4.14 20:55

Mladší syn (20) byl ( a je) na tom stejně. Zvykla jsem si, nic jiného mi nezbývá. Vím, že mu nesmím říct dva úkoly najednou a ten jeden mu musím několikrát zopakovat. Oni to nedělají schválně, aby nás vytočili.
 Ukázka

• Vojto, až půjdeš ze školy, stav se v Albertu a vezmi česnek.

Za minutu

• Kolik mám vzít té cibule? :zed: :mrgreen:

Kdysi jsme se celá rodina podíleli na plakátu proti kouření, co měl mít do školy. Další den jdu z práce, Vojta sedí na schodech a když se ptám, proč nejde domů, tak prý zapomněl klíče. Doma na stole ten plakát a v žákovské 5!!!

Zrovna dneska už asi 3 hodiny jde umývat nádobí, mezitím šel na záchod, pak se šel okoupat, protože mu byla zima, pak najíst, pak…

Radu nemám, snad jen popřeju hodně trpělivosti.

Příspěvek upraven 02.04.14 v 21:01

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
2.4.14 20:56

@marcela74 @McQueen režim dne má stále stejný to mu právě před lety pomohlo se srovnat a vysadit ty léky co bral, teď ho sabotuje, režim nerežim, není schopný si ani jít vyčistit zuby pokud mu to xkrát neřeknu :zed: :zed: :zed:
režim : ráno vstane, musí si vzít léky, ustlat obléknout, najíst zabalit svačinu, pak do školy, ze školy domů, dostane oběd a pak píše úkoly, po + čt jde na kroužek, jinak buď jedeme na zahradu, nebo jdeme ven, apod. podle počasí, večer vykoupat, vyčistit zuby a zalehnout. Nemá doma skoro žádné povinnosti jen si sklízet po sobě ze stolu a uklízet svůj pokoj.

@kaja00 tablet a psp už má přes měsíc sebraný, dokud si nezlepší známky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19609
2.4.14 21:00

@laducha
Chceš mi tvrdit, že to nepřestane? 8o 8o 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
2.4.14 21:00

@Katchus jo taky má nadprůměrné IQ, to má po mě manžel vždy říká že podle IQ jsem genius ale normální život se mnou je těžký, možná začínám chápat co tím myslí

@laducha no to náš běžně nosí pětky že nepřinesl úkol i když měl úkol v aktovce ale on si prostě myslel že ho nemá, nedávno nepřišel ze školy vůbec měli mít o tři hodiny kratší vyučování tak jsem tam volala co se děje a zástupkyně mi řekla že ho nemůže pustit protože jsem mu nepodepsala že vím o tom zkrácení, tak jsem jí řekla že jsem to podepsala, načež se koukla do žk zjistila že to podepsané je a pustila ho domů. Učitelka se jen dětí zeptala jestli to rodičům doma řekli a moje dítě se přihlásilo že jeho maminka o tom neví :zed: :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
2.4.14 21:01

@laducha ale teda do 20 to nevydržím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10337
2.4.14 21:01

@anickadomnik má 12ti letá dcera je taky jak mimoň. Něco jí řeknu a za minutu když to zopakuji tvrdí že to jsem teda neříkala 8o, věčně zapomíná a celkově je to pobuška :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
2.4.14 21:04

@Lusy23 a jak to má ve škole?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19609
2.4.14 21:04

@anickadomnik
Ty jak to čtu, tak se v tom fakt vidím. Kluk chodí na gympl a věčně nemá úkoly, aktovka nachystaná podle nějakýho vzorce co nechápu, běžně zapomíná co mi řekl.
Teď máme problém s mluvením…není schopný dostat ze sebe co chce a to už mě zaráží.
Kdysi jsem mu dávala rybí tuk, zase ho koupím a budu ho do něj tlačit. Nic jiného mě nenapadá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30638
2.4.14 21:06

@Katchus @anickadomnik Přestane to, až se kluci osamostatní a odstěhují :lol:

Syn se vyučil, teď si dělá nástavbu, má brigádu. Fakt se snaží, ale dá to fušku i mně.
Dcera (5) se jeví stejně, jen v jejím případě budu krapet starší. Vždycky jim říkám, že můžou být rádi, že jako matku „vyfasovali“ mě, jsem dost tolerantní a hlavně trpělivá.
Jdu mu připomenout to nádobí!!! :zed: :zed: :zed: :cert: :cert: :cert: :mrgreen:

Příspěvek upraven 02.04.14 v 21:15

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect