Výchova nemá efekt - mám se na to vykašlat?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2720
19.6.16 17:50

A co takhle navštívit psychologa? určitě pozná, v čem si vadíte a něco poradí. Razím názor, že výchova má být láskyplná, ale také si myslím, že má mít dítě mantinely a když se řekne ne, tak prostě ne. Ale jen zákazy a přísnost bez citlivého a milujícího přístupu k dítěti- to je podle mě moc špatně. A moc se mi líbila reakce SIMONY1234

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30994
19.6.16 17:51

@smulinka Tedy nevim, jestli to tve trhni si a zavreni do pokoje je spravna cesta. Ale to nejlepe poradi @SIMONA1234, musim rict, ze cist jeji vychovne postupy je pohlazeni po dusi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27
19.6.16 17:53

Aby toho nebylo malo tak ted nove si chce sama vybrat i co si oblece chce nosit vse podle sebe dl. triko kdyz je vedro tilko ven kdyz je chladno destnik kdyz neprsi a papuce na ven jsem dnes postrehla az jsme byli venku. Opet se s ni neda domluvit. Mikinka by zakryla obrazek na tilku apod.
Mam pocit ze dela naschval a rada me vidi vytocenou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31438
19.6.16 18:07

@smulinka Pres to oblikani se prenes, to je banalita :hug:, to mame taky. Ja beru do batohu s sebou vhodne obleceni, aby nebyla scena ve chvili, kdy madam zjisti, ze maminka mela jako obvykle s oblecenim pravdu.

U nas jeste absence pudu sebezachovy, obcasne sebeublizovani, precitlivelost… je takova rekla bych emocne nevyvazena. Ale je to strasne dobra duse, pro rodinu by udelala prvni posledni. Snazim se delat psi kusy, abych ji to nejak usnadnila, doufam, ze se to upravi, a pak proste v zasadnich vecech jsem maximalne dusledna, aby deti vedely, ze pres to vlak nejede, banality poustim, to bych neco zakazovala 5krat do minuty. Syn je „snesitelnejsi“, ten je jenom hodne vzteklej a posledni dobou ponekud "agresivni (to je trochu silne slovo, ale tak trochu nas bije :-) ", ale bude vetsi klidas. Dceru rozhodi kazda malickost.

@Cuddy U nas treba pozitivni motivace na dceru skoro nefunguje (ma proste svou hlavu, vi presne, co chce respektive spis nechce). Na syna zatim proaktivni pristup funguje celkem dobre ted, ale tezko rict, co bude za 2 roky. Na dceru ovsem nefungoval poradne nikdy :think:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Elenloth
19.6.16 18:11
@smulinka píše:
@Elenloth
No jdu se nasnidat sama a ji zavru do pokoje protoze jiz nesnesu poslouchat jeji rev a reknu az se uklidni tak at dojde. Nedojde nikdy ale kdyz se dojdu zeptat asi napotreti zda se jiz uklidni tak prestane ale trva ji to. Kdyz zrovna nejim nebo nedelam nic duleziteho necham ji rvat kde zrovna je a nevsimam si ji a to pak sama vstane dojde si pro kapesnik a je klid ale kdyz vi ze tim nikdy nic neziska tak proc furt dokola?

Ha ha, ta poslední věta je moje noční můra, taky neznám odpověď. Nemám vzteklouna, ale ufňukánka. Neřve vztekle, ale brečí, na plný plyn. V nejhorším období to bylo kvůli každé kravině, ani jsem mu nemusela nic zakazovat, jakoby neuměl komunikovat jinak než lítostivým fňukáním a pláčem. Jediné, čeho jsem si všimla že trošku zabralo bylo, že když spustil, tak jsem si ho opravdu vůbec nevšímala. Prostě jsem nehla ani brvou, jakoby neexistoval. Nesmělo to být takové to ostentativní nevšímání, musela jsem se uklidnit i uvnitř. V mezičasech když byl schopný vnímat jsem ho učila, jak správně mluvit, jak požádat, chválila jsem ho, když něco řekl normálně. Postupně se to naučil rozlišovat. Ale když má blbý den, jsem napruzená a mám špatné sebeovládání, tak prostě fňuká od rána do večera. A mimochodem, ve školce jeho fňukání vůbec neznají, snad nikdy tam nezabrečel (kromě nějakého úrazu) a je to podle učitelek nejpohodovější chlapeček, co tam mají :zed:

• Citovat
  • Upravit
16694
19.6.16 18:16

@smulinka Mě z tvého vyprávění přijde, že ona nevidí smysl toho, proč má věci udělat tak, jak po ní žádáš. Možná to tak ve skutečnosti není, to musíš vědět ty. Holka se mi taky dost často seká (a to jsem si myslela, že starší dítě s poruchou autistického spektra mě vycvičilo dost co se diplomacie týče :lol: ) a nejlepší spolupráci máme, když projevím účast a pak ji vysvětlím, proč potřebuju, aby to tak bylo, případně dám na výběr.

Např. „ty vážně nechceš snídat? Taky po ránu občas nemám hlad, ale do oběda je daleko a pak by jsi měla hlad. Nedala by sis třeba rohlík s marmeládou nebo kukuřičné křupinky s mlékem?“

Nebo: „Ty chceš tričko tohle tričko s dlouhým rukávem? To chápu, je moc hezké, taky bych si ho vzala. Jenže dnes je na něj hrozné horko, byla by jsi celá zpocená a to není fajn. Co třeba vybrat nějaké s krátkým? Tuhle princeznu, nebo tamtoho koníčka? Mikinu můžeme dát rozepínací, aby koníček mohl koukat, ale kdyby mu byla zima, může se pod ní schovat, co ty na to?“ (mmch, mikiny přes hlavu už doma ani nevedeme).

Mantinely rozhodně ano, důslednost také, ale dokázat rozeznat důležité (ne, nemůžeš vběhnout do silnice, když jede auto) od zbytečné buzerace (ne, nevezmeš si tohle tričko, protože jsem ti připravila jiné). A jak říká tchýně, občas je lepší udělat malý ústupek než řešit velkou komplikaci. Spíš se snažit s dítětem domluvit, než přikazovat. Tvoje holčička očividně není autoritativní výchově otevřená.

A spíš než přímo tresty a zákazy je dobré vysvětlit důsledky jejího chování. U nás například hodně vázne úklid. Ale už se mi povedlo naučit je, že pokud chtějí mít hračky na zemi, tak večer si je sklidí na kusový koberec v pokoji, protože „tady je takový binec, že tu nemůžu projít, aniž bych riskovala zakopnutí od samého koukání po zemi by mě bolelo za krkem. Pokud tu nebude před spaním uklizeno, nebudu vám číst pohádku a ani vás nepůjdu zahrabat do postýlky, jen vám dam u dveří pusinku na dobrou noc.“ Párkrát měli binec, včas jsem se šla podívat a hrozně se divila, že není volná podlaha. Ale v klidu jsem se ptala: „chcete abych vám dnes četla? Mám vám dát ještě chvilku na uklizení, nebo dnes bude jen pusinka u dveří?“ Párkrát byli fakt líní a dostali pusu u dveří (holka ze začátku s brekem, protože ta si brekem taky vynucuje kde co), ale teď už se snaží.

Ale neboj, nejsem přebornice na výchovu, taky toho mám občas plné zuby. Mladá mi dokáže lézt na nervy neskutečným způsobem (protože je povahově celá já a nejhorší je konfrontace se sebou samým :mrgreen: ) a občas se taky obracím, v duchu nadávám a protáčím oči v sloup.

Určitě ale nenajeď na styl „vše co chce, to dostane“. To by nebylo dobré. Hlavně pro ni ne. Jednou by tvrdě narazila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Elenloth
19.6.16 18:17
@smulinka píše:
Aby toho nebylo malo tak ted nove si chce sama vybrat i co si oblece chce nosit vse podle sebe dl. triko kdyz je vedro tilko ven kdyz je chladno destnik kdyz neprsi a papuce na ven jsem dnes postrehla az jsme byli venku. Opet se s ni neda domluvit. Mikinka by zakryla obrazek na tilku apod.
Mam pocit ze dela naschval a rada me vidi vytocenou.

To bych vůbec neřešila, nekomentovala. Vem s sebou vhodné oblečení aby se mohla doobléct a nech ji se v tom vymáchat.
V předchozím příspěvku jsem se sice vykecala, ale zapomněla jsem napsat, co bych třeba dělala já. To zavírání do pokoje a následné chození se za ní ptát mi nepřipadá jako šťastné řešení. Stejně tak jako odsekávání ať si trhne. Zkus prostě opravdu co největší ignoraci, i když chápu, že je to strašně těžké, že tě ten řev strašně vytáčí.(já málem začla chlastat, protože jsem si občas nalila panáka na uklidnění, abych to líp zvládala)

• Citovat
  • Upravit
17472
19.6.16 18:32

@Kakika tohle mladýmu říct, tak se mi vysměje do očí :zed: třeba zrovna to ukízení, občas řeknu, že stačí uklidit jen hračky z kuchyně, jinak nebude pohádka. Mladší začne uklízet, starší si sedne do pokoje a hraje si. Mám pak pohádku číst nebo ne? Protože ve výsledku je uklizeno, ale starší nehnul prstem. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7974
19.6.16 18:33

@smulinka Pokud je to doma démoně a ve školce hodnej andělíček, tak prostě nejspíš moc tlačíš na pilu. Dej jí víc prostoru pro šílené dětské nápady, nech jí spálit, když to není o ohrožení života a před zjevným spálením vysvětluj, proč si nemyslíš, že je to dobrý nápad. Správný hadry a vhodná obuv se daj naložit se sebou. Tohle je postup, který většinou zabírá i na naší naprosto oficiálně hyperaktivní skoročtyřleťačku. Deštník teda tahá všude a měla měsíc, kdy nevyzula holiny :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31438
19.6.16 18:53

@Kakika Na podobne reci treba ohledne tricka se u nas reagovalo nasledovne „Ale ja chci a chci a chci a chci…“ + zlostne dupani s rukama v pest (nasledovane busenim souseda, at si klidnim deti) + obcasne buseni hlavou do zeme + vyvrcholilo to tim, ze si to nevhodne triko vztekle svlikla a zacla na me jecet „Ja uz si nikdy nevezmu zadny tricku a ne ne a ne a tohle uz vubec ne“. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7974
19.6.16 19:10

@Hobitka :mrgreen: Jo u nás to taky v žádném případe nesmí znít jako že by si snad to tričko měla vyměnit. Prostě se jen jako Windows zeptám, jestli opravdu, i přes venkovní vedro, chce toto tričko. Když odkejve, že ano, je její. Protože jakmile pojme podezření, že jí ho třebas jen neschvaluju, tak následuje virvál, vřeštění, že už nechce žádné tričko a pronásledování dítěte po bytě za účelem navlečení do toho, co mi právě padlo pod ruku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35029
19.6.16 19:19
@nonina píše:
@smulinka moc hezky Ti poradila @SIMONA1234 .
@ixule pokud má syn VD, tak zkus pohledat něco o komunikaci pomocí náhradní metody, např kartičky / obrázky. Zkus synovi pomoct s porozuměním tím, že mu zvizualizuješ mluvené slovo. Mám dcerku DA, tudíž vím o čem mluvím a v její specce školce je i chlapeček s VD a obrázková komunikace fakt zabírá. Pokud mohu poradit, kontaktuj nejbližší Rannou péči - v drtivé většině případů dokáží poradit.

díky, tak teď už mu byly 4 a základní věci už naštěstí pobírá, takže kartičky už asi třeba nebudou, ale na nějaké velké vysvětlování či dialogy to není a když se zasekne, tak s ním prostě nehneš :nevim: od září už bude taky v logo speciálce, tak uvidíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mmd
171
19.6.16 19:23
@smulinka píše:
Napisu to pochopitelneji. Od mala jsem na ni tvrda a vyzaduju aby poslouchala ale ona mi svou neustupnost oplaci stejnou neustupnosti zase svou.
Příspěvek upraven 19.06.16 v 17:35

:nevim: :nevim: Tak se ale nesmíš divit, děti jsou naše zrcadla… Hezký večer. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35029
19.6.16 19:25
@Tamtama píše:
@Kakika tohle mladýmu říct, tak se mi vysměje do očí :zed: třeba zrovna to ukízení, občas řeknu, že stačí uklidit jen hračky z kuchyně, jinak nebude pohádka. Mladší začne uklízet, starší si sedne do pokoje a hraje si. Mám pak pohádku číst nebo ne? Protože ve výsledku je uklizeno, ale starší nehnul prstem. :nevim:

tenhle problém občas mám taky, jak potrestat jednoho a přitom nepotrestat druhého, někdy j to dost těžké :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27
19.6.16 19:42

@Elenloth
Ono to kolikrat nejde to tak naven jo ale kdyz chce do skolky strevice a saty a ucitelky ji to neprevlecou kdyz tam takhle prijde. Tam na to kaslou chodi mi casto na sk. zahradu v riflich nebo obleceni co prisla rano a peru zeleny kolena nebo od pisku.

Co se tyka uklidu tak to nechce delat ani spolecne se mnou a jiz to neresim binec je jen v jejim pokoji aspon to netaha jinam. Kdyz uklidim stejne to je schopna behem par minut roztahat znovu neumi si hrat dyl s jednou veci. To bych se musela rozcilovat od rana do vecera.

Ani nemam na to kazdou situaci rozebirat a zdlouhave diskutovat domlouvat se. nebavi me to. Proste starsi syn (7) posloucha na slovo a ocekavam to i od ni ale nejde toho docilit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí