Starší matky - staří prarodiče

218
16.6.16 18:17

Starší matky - staří prarodiče

Ahoj,

chci se zeptat, kdo je na tom podobně. Matka okolo 35, prarodiče cca mezi 65-75 a už nemají energii ani elán na krátkodobé (1hod) hlídání? Moje máma zvládne hlídat mé dítko (1,5) tak hodinu max a je u „konce s dechem“. Pravda dítko je velmi živé. Pokud jsme na návštěvě, je to v pohodě. Ačkoli i tak mám pocit, že vyčerpáme. Nezatěžuji častým hlídáním, dnes to bylo asi po dvou měsících, jako že jsem u toho nebyla. Jinak se vídáme třeba dvakrát týdně. Jen mám pocit, jako že mi nemá kdo pohlídat, když vidím, jak to toho druhého vyčerpá. Druzí prarodiče jsou přetížení dětmi od švagrové. Jak to řešíte Vy? Máte někdo podobný problém? No nebylo mým úmyslem mít dítě později, ale to si člověk nevybere :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
30994
16.6.16 18:23

@Mari5 Chce to vymyslet, kde dite vysiluje nejmene. Napr. hodinova prochazka v kocarku je v pohode, hodinu nudici se dite doma je peklo. A prarodicum to hlidani co nejvice ulehcit. Zase vyhoda je, ze jsou jiz zpravidla v tomto veku doma narozdil od mladsich pracujicich.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
218
16.6.16 18:27

@Cuddy Máš pravdu, ta procházka je lepší řešení, ačkoli naše chce pořád nahoru a dolů ze sporťáku. Nejspíš až bude starší, tak to lépe zvládnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4332
16.6.16 18:27

Mám stejnou zkušenost s tím, že starší prarodiče nemají dost elánu a mnohdy už mají i nějaké ty nemoce. Manžel je už 50+, tudíž prarodiče naší dcerky jsou opravdu už 70+ a oba mají své zdravotní potíže. Navíc naše dcerka je díky postižení natolik náročná, že nepřipadá v úvahu žádné hlídání a to nikdy. Jedině si zaplatit službu, což jsme už jednou využili, ale to bylo v den stěhování a opravdu nehrozilo, aby dcerka byla pod nohama a hlídala ji její asistentka ze školky (samozřejmě jsem jí to zaplatila, byla to sobota).
Nicméně já bych ani hlídat nechtěla, protože si osobně myslím, že prarodiče se dost nastarali s námi dětmi a teď mají nárok na klid. Tedy pokud sami o nějaké hlídání vysloveně nestojí. Čímž samozřejmě nechci, aby to vynělo, že si myslím, že bys právě Ty využívala prarodiče nadmíru, jenom píši svůj názor obecně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
16.6.16 18:28

Řeším hlídání v nouzi kamarádkou, ale v 99% času mám proste syna u sebe ;) naši jsou sice mladí, ale daleko a pracuji. Druzí prarodiče nemají zájem. Klidně bych zvazila i chuvu, pokud bys potřebovala častější pravidelné hlídání

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nafrněná
16.6.16 18:29

Marné no, naše babičky mají kolem 47 let takže pohodička, hlídací jsou i prababičky… na netu jsou různé hlídací babičky, které si můžeš najmout a chovají se jako vlastní, ale to taky není pro každého.. Spíše bych se domluvila se švagrovou, to je trochu nefér ne?

• Citovat
  • Upravit
Pimperelle
16.6.16 18:32

Ano, hlásím se do klubu, mým rodičům je 69 a dceru hlídají krátkodobě rádi, ale zmáhá je to a přiznám se, že mě to někdy znervózňuje, protože často něco přehlédnou. Ale milují ji nade vše. A oba je s nimi spokojená.

Vezmou ji na procházku, nebo ji zabaví doma, ale třeba sportovat s ní nebudou, to je jasné. Ale max. 1-2 hodiny, víc bych po nich ani nechtěla.

• Citovat
  • Upravit
16.6.16 18:33

Když jsem se já narodila, bylo babičce právě akorát 65 let. Hlídala nás pořád spolu s o pět let starším bratrancem odjakživa a byly jsme tam i celé prázdniny někdy. Ale my jsme měli naučeno, že babičku zlobit holt nesmíme. Když vařila, měli jsme v chodbě deku, aby na nás měla výhled a museli jsme třeba přes hodinu vydržet a bavit se sami, i když tam bratranec nebyl. Kreslila jsem si, hrála s igráčkama, prohlížela knížky. Jednoduše si nás tak vychovali. Dnešní děti si bohužel ve většině případů dělají co chtějí, němají respekt a neposlechnou. Pak je to asi pro nynější generaci babiček a dědečků o dost těžší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1109
16.6.16 18:38

Ja mela mladsi prarodice a nehlidali :nevim: proste ta energie uz neni. Nevidim na tom nic spatneho, proste si najdi jinou formu pomoci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
16.6.16 18:45

@Mari5 My hlídání nemame zadne a vekem ani vzdalenosti to neni. :nevim: Naucili jsme se fungovat bez hlidani, spolehame samy na sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15503
16.6.16 19:14

@Mari5 Já to mám naopak, když se mi narodila první dcera, mamce bylo 43let a na hlídání moc čas neměla, hodně práce, vastních zájmů atd. V té době občas hlídala tenkrát 70letá prababička. Druhou dceru jsem si pořídila za dlouho, mě 38let, babičce bylo 60 a hlídala by nejraději pořád :D Zvládá úplně v pohodě, energie jí rozhodně nechybí :) Takže si nevybereš, mladá babička mívá málo času, starší může být unavená :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9504
16.6.16 19:30

Taky můžu srovnávat, první dceru jsem měla brzy, prarodičům bylo 45,chodili do práce, i na směny, měli svoje aktivity, takže hlídání problém. Druhá dcera se mi narodila před 40,prarodičům přes 60 a je to mnohem lepší, jsou v důchodu, mají čas, užívají si to. Ale hlídali, až když jsem šla do práce, když jsem byla doma, tak jsem nějak neměla potřebu se dcery zbavovat a dávat ji někam na hlídání, asi jak jsem byla stará matka, tak jsem si ji prostě chtěla užít, nevadilo mi být pořád s ní. Prarodiče vídala pořád, bydlí vedle, takže na ně byla zvyklá. Takže za mě-po šedesátce fungují daleko lépe jako děda a babi než zamlada. A není to přece jenom o fyzické aktivitě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4648
16.6.16 19:39

Já myslím, že to není až tako věku, ale o konkrétním člověku kolik má energie a jak na tom fyzicky je. Máme oboje prarodiče už starší, moji rodiče mají 68 a 70, manželovi 69 a 73. Obojí zvládají hlídat kluky v pohodě. Ale jsou obojí aktivní, pracují na zahrádkách, chodí do přírody a tak. Můj otec dokonce ještě lyžuje i když už opatrně. Znám daleko mladší lidi, kteří jsou na tom hůř.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
928
16.6.16 19:54

Ahoj, já sem mladá matka, ale byla jsem až třetí dítě, takže mým rodičum je teď 65 a máma už taky moc nemuže, zvládne max tři hodiny ale je z toho vyřížená, otékají ji nohy když stojí, malou sotva unese, bolí ji klouby. Ale má ji ráda a chce pomoct, obracím se na ní jen v nutnosti. Raději má, když my přijedeme za ní na návštěvu a starám se celou dobu já. To si to užije daleko více s dcerou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3743
16.6.16 20:12

Od určitého věku, kdy děti byly schopné sledovat televizi, se s dědou navzájem hlídali u televize ;). Tam jsme měli jistotu, že se nikomu - ani dětem, ani dědovi nic nestane. Jednou za čas, když bylo třeba. Syn třeba si třeba i tento čas spojený s dědou velmi považoval. byl rád za jeho přítomnost.

Dříve prostě nikdo nehlídal, když jsme byli nemocní a lehli jsme oba s manželem, bylo to utrpení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí