Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@smulinka píše:
Je fakt ze se musim uklidnit uz mam nervy v kyblu. Zkusim se mirnit a pozadovat toho min. Snazit se aby pochopila ze to ma delat pro nejaky smysl ne proto ze ja budu rvat. Kolikrat se neudrzim a nadavam jak je hrozna ze to neni mozny apod. Zkusim vse s klidem a laskou a budu vic chvalit treba to pomuze naposled to neslo ale to mela 3 roky. Po zlem to taky nejde tak i kdyby to vyslo na stejno aspon po sobe nebudem rvat a nebude blba nalada a me neodvezou
Hlavně zkus nekřičet a nenadávat - navíc pokud to děláš často, dítě si na to zvykne a pak na to nereaguje. Klid a důslednost je obvykle to jediné, co funguje. Vymez si pár věcí, které opravdu chceš aby dodržovala. Nech ji někdy (v tom, co nepovažuješ za důležité) „vyhrát“. U oblečení někdy pomáhá dát na výběr mezi dvěmi (pro Tebe přijatelnými) variantami. Z čeho bych já třeba neustoupila je jídlo - nechceš, ok ale do dalšího jídla nic nedostaneš a na tom bych trvala. Pokud si něco vynucuje řevem, neustupuj (jinak získá dojem, že si tím něco vynutí). Je to strašně vyčerpávající, ani nevíš, jak Ti rozumím. Přeju hodně sil
.
Příspěvek upraven 20.06.16 v 13:05
@Alinal píše:
Hlavně zkus nekřičet a nenadávat - pokud to děláš často, dítě si na to zvykne a pak na to nereaguje. Klid a důslednost je obvykle to jediné, co funguje. Vymez si pár věcí, které opravdu chceš aby dodržovala. Nech ji někdy (v tom, co nepovažuješ za důležité) „vyhrát“. U oblečení někdy pomáhá dát na výběr mezi dvěmi (pro Tebe přijatelnými) variantami. Z čeho bych já třeba neustoupila je jídlo - nechceš, ok ale do dalšího jídla nic nedostaneš a na tom bych trvala.Pokud si něco vynucuje řevem, neustupuj (jinak získá dojem, že si tím něco vynutí).
Přesně tak postupujeme i my. Nechceš oběd, fajn, nic jiného nedostaneš. Pokud přijde během odpoledne, že má hlad, má možnost sníst si oběd. Nekřičím, nevyčítám, prostě nabídnu přihřátí oběda.
@Tamtama píše:
U nás je to stejné
@SIMONA1234 jak lehnu, okamžitě usínám a synátor pak ničí byt
@SIMONA1234 tak mu to vysvětli, že má chrnět on
to samý večer, buď tady lítá do půl 10 nebo si k němu lehnu a usne do čtvrt hodiny, ale já se vzbudím v 11 ![]()
@Tamtama píše:
@SIMONA1234 tak mu to vysvětli, že má chrnět onto samý večer, buď tady lítá do půl 10 nebo si k němu lehnu a usne do čtvrt hodiny, ale já se vzbudím v 11