Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@wercina.w Zásuvky taky máme zabezpečené, kabely taky nikde nevisí, vše kam dosáhne tak na vše „může“ sahat. Krom toho psího pelecha, je to teritorium psa a hlavně je tam plno bakteríí, tak proto mi to vadí, a nemám kam jinak ho dát.. Ale ani ho nechci přesouvat, pes je tam zvyklý.
Nevím prostě, jak se v různých situacích zachovat, dovolit-nedovolit. Mám nějakou představu o výchově teda spíš o dítěti. Vídím to hlavně u známých, a říkám si, že tohle bych nechtěla dělat a tohle zase jo, ale nevím jak začít… ![]()
@brulinka jo a ještě - prý nevadí, když se dítě třeba chvíli vzteká. je dobré ho nechat, aby se dokázalo i samo uklidnit. až když se vzteká tak, že víš, že se samo neuklidní, pak třeba vzít do náruče.. to teda není z mé hlavy, ale děláme to, funguje to.
Já bych to zatím tolik nehrotila. Můj přítel v tomhle věku holek taky zkoušel něco typu „Ne, to nesmíš“, apod., ale fakt to nemá cenu. Prostě jí nech lézt, klidně i k tomu psovi, však to nevadí.
Jednou jsem nekde cetla - to prejde, staci to prezit - a je pravda, ze casem prskani preslo, hazeni lzickou s jidlem taky, obleceni ze skrine uz taky tolik nevyhazuje…a zase prichazi nove…
U pulrocniho toho moc nenadelas. My rikali durazne „ne, to se nedela“. Deti to rychle pochopi, ale samozrejme to moc nerespektuji. Hlavni je mit prostor co nejbezpecnejsi a taky si urcit, co opravdu chces zakazovat a co se da jeste vydrzet a je bezpecne, protoze jinak budes cely den jen zakazovat a rikat NE (napr.muze z linky vyndavat hrnce, ale na noze nesmi…).
Nejvice plati odvest od zakazane veci pozornost, pak minimalizujes i vztekani.
@brulinka víš co, možná to až tolik neřeš… já mám taky určitou představu, jak chci své dítě vychovávat, jaký k němu mít přístup. ale teď v půl roce… zatím není nic, co bych mu měla zakazovat. ale kdybych prostě nechtěla, aby lezl do pelechu, řeknu vždy rázně NE! a přenesu ho tam, kde si může hrát.. jinak se to řešit asi nedá ještě v tomto věku.
Pokud pes neni agresivni, tak bych jeho pelech neresila. Pockej, brzy prijde chvile, kdy v nestrezenem okamziku ochutna i psi granule, vymach se ve vode pro psa,…
@Sibyla0 píše:
Půlroční? Projdi si byt na čtyřech a odstraň co je nebezpečné.. Víc asi zatím chtít nemůžeš.
@ptamsa píše:
@brulinka taky teď máme půlroční mimino, takže můžu reagovat, jak to chodí u nás.. i když asi moc nápomocná nebudu, protože tyto problémy nemáme. Malý nám už taky lozí mimo svou hrací plochu, ale necháváme ho, protože to nebezpečné nemá, max ho vrátíme zpět, ale nevzteká se právě.. jestli chceš zdravě sebevědomého jedince, nepořizuj ohrádku, nechte ji, ať si lozí, kam chce.. spaní v posteli je úplně v pohoděje důležité dítěti vytyčit hranice, i když to zatím teď nechápe, je podle mě dobře už teď dětem dávat najevo, co rodiče tolerují a co ne. časem na to dojde.
krmení - moc neprská, ale když jo, neberu to jako problém, přejdu to a krmím dál, většinou to je jen ze srandy a ne z nějakého trucu, tak to neřeším. když už vůbec jíst nechce, jídlo nenutím, mohl by si vytvořit nechutenství k jídlu.V půl roce podle mě moc nejde dítěti něco vysvětlit a pak očekávat, že to tak bude dělat, stejně jako mu nevysvětlíme, že je už čas na spinkání - proto si tu i ve čtvrt na 9 hraje, protože se mu zrovna dnes prostě spát nechce. Neřešíme, jen naplňujeme jeho potřeby, hodně ho nosíme, ale necháváme i hrát si samotného, aby si nemyslel, že se vše točí jen kolem něho.
No jsou to takové rady-nerady, asi si z toho moc nevezmeš.. jen takhle to vypadá teď aktuálně u nás s půlročním.
Ale jo docela si mi to líbí
S tou ohrádkou pořád váhám, dřív jsem ji pořizovat nechtěla, chtěla jsem právě at si lozí kam chce, ale ted když nad tím tak přemýšlím, tak jsem chtěla ohrádku z důvodu stavění, ona se vlastně nemá o co zkoušet postavit (kdyby třeba náhodou chtěla) v postýlce není a nemá ani tu ohrádku.
Taky mám právě pocit, že bych tu „výchovu“ měla začít už ted. Celkem se mi daří to vztekání ignorovat, většinou to trvá chvilinku, než ji něco zaujme. Ale to prskání mě táááák vytáčí
Většinou to dělá při jídle které není hladce rozmixované, je tam třeba nadrobený žloutek, nebo rozmixované maso. Tak možná ji to vadí. Taky ji jídlo nenutím, vždy to nechám tak a pak zkusím nabídnout mléko, třeba po dvou hodinách. No spát nám chodí +-hodina stejně..
Nas synek si rad hraje s ovladacem na setbox, zahadne nam prestal fungovat, asi tim jak s nim triskal. Takze ovladac je tabu uz pro nej. ![]()
@brulinka k tomu stavění.. nemáte opravdu nějaký nábytek, o který by se v budoucnu mohla v pohodě opřít a vstát? nějaké nízké skříňky nebo tak? dělají se i hračky (ne klasická chodítka, kam se dítě prověsí), které pomáhají k učení chůze, že se dítě o ně opírá a tlačí je před sebou. já sama jsem se učila chodit u odpadkového koše ![]()
stavět se začne až potom, co se bude umět dobře batolit, zdá se mi, že na to mají ty mimina ještě čas. a pak si ten způsob pro sebe určitě najde ![]()
i když ty píšeš, že už skoro lozí ta vaše. náš se zatím jen tak nějak plazí a přichází na to, že se dá klečet na kolínkách, tak máte asi aktivnější mimčo ![]()
Pes agresivní není, ale nevím nějak se mi nechce aby tam olizovala jeho hračky a jeho pelech. Tak zatím co tu píšete vesměs dělám. Opakuji, že to a to se nesmí, a odtáhnu ji, na to vztékání to ignoruji a mluvím na ni, vlídným hlasem at pochopí, že se právě nic hrozného neděje. U některých věcí mi třeba nevadí že kramaří, tak to ji nechávám. Často lozí za psem, uplně ho zbožnuje, a chce ho hladit (teda spíš škrábat a tahat),pes ji ignoruje, tak velice často si hraju s oběma, abych je měla pod kontrolou. Když u toho nejsem pes naštěstí odchází od ní pryč (teda spíš zdrhá
)
Zapoměla jsem není to půl roční ale skoro 7 měsíční.. Za 4 dny má 7 měsíců. Žiju pořád v domnění že má 6..
![]()
@ptamsa Na kolínkách už klečí celkem hezky, zatím péruje, občas vykročí, ale skončí to u plazení. S tím nábyt nevím asi nemáme, nebo spíš nevím jak by měl být maximálně vysoký.. Možná o stůl, tam taky ráda lozí, stúl má tak 50cm a uprostřed má poličku tak o tu možná. No a si pořídíme nějaký nakladák nebo tak něco. Ale jinak vím, mají na to ještě čas. Nikam se s ní nehrnu, nechávám vše na ni. No asi pořídí
@brulinka já jsem původně taky dávala pozor, aby neolizovaly to, co nemají. Taky jsem děti ke psovi moc nepouštěla. Až jednoho dne v nestrezenem okamžiku jedno z mých dětí žužlalo psí hračku, a mně došlo, že s tím asi nic moc nenadělám. Že budou žužlat skoro všechno.
Od tý doby to moc neřeším. Teda jasně, když se ráchaj v psí misce s vodou, olizujou boty apod., tak danou věc odstraním, popř. dítě odnesu… Ale holt to úplně nevymýtíš. Navíc bakterie jsou úplně všude.
Normálně jsem si říkala, jestli se moje tchýně nepřihlásila na emimino a nezakládá o mě diskuzi
Jako bys psala o nás, jen nekoukáme na televizi…