Výčitky svědomí, mají děti dobré dětství?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
30994
25.4.24 08:09

@azaleila jenže ty mluvíš o sobe a svém pohledu matky maleho dítěte. Ty nemluvis z pohledu 10 leteho, pro které je to jedním z témat hovoru se spolužáky, případně náplň trávení společného času.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snorlaxik
25.4.24 08:12
@prejeta_zaba píše: Více

Asi máš problém s chápáním psaného textu. U těžkých vad je dělá dřív. Ale pokud to jde, tak to nechává má dospělost.

• Citovat
  • Upravit
15503
25.4.24 08:40
@azaleila píše: Více

Každá doba má nějaký standart. Hlavní je co si budou myslet ty děti až jim bude třeba 10let a více, jestli budou šťastné z toho, ze nikdy nebyly v aquaparku, v kině a do zoo se dostanou jen se školou. Mám kamaradku od dětství, nejmladší ze 6deti a přestože v 80letech jsme neměli aquaparky a rodiče se jim věnovali, každý vikend na túry, nebo na vodu. Šťastná tato kamarádka úplně nebyla, protože byla viditelně jedna z nejchudších co se týká oblečení, hraček, neměla ani 2kc na nanuk apod. Ani v dospelosti na své dětství nevzpomíná s nostalgii a dite si pořídila jen jedno, pravé proto aby mělo vsechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17476
25.4.24 18:58

@Cuddy @Alušáček musím uznat, že máte obě pravdu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4785
25.4.24 19:12

Moji rodice taky nemeli v detstvi moc penize a musim rict, ze ac vim a od docela nizkeho veku jsem vedela, ze delaji, co umi a muzou, tak proste spousta moznosti mi chybela a i jsem v tom detstvi castokrat plakala - ze nemuzu na lyzak, na konsky tabor, vic se venovat vecem, co me bavily. Pozdeji treba nemuset resit obzivu na VS. Ale aspon jsem mohla studovat, spousta lidi ani tohle privilegium nema a bude jim chybet, bohuzel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17476
26.4.24 11:42

Já mám tohle asi všechno zkreslený a opravdu musím přiznat, že jsem se na to dívala jen a pouze optikou matky jednoho malého dítěte…
ale zase mám ve svém okolí dvě rodiny, co mají čtyři děti a to, co zakladatelka neřeší…
ale co se týká třeba toho bubble tea, nebo jak se to jmenuje, ač na to peníze máme, ani nevím, co to je…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22896
26.4.24 13:29

Ja taky neznam bubble tea. Zatim s tim kluci neprisli. Uz ale prisli(hlavne ten starsi, co chodi do 2.tridy) se spoustou jinych veci. Cim jsou deti starsi, tim toho chteji vic. Rozsiruji se jim obzory. Nemusis koupit vse. To je jasny, ale bez penez ty deti vyradis i ze spousty veci co uz jsou ted celkem standart. Skolni/skolkove vylety, skoly v prirode, krouzky, sportovni vybaveni, vylety s rodinou. Dite stoji balik a kazde dalsi je ten balik navic. Cim starsi, tim vic penez nez si budou moci skocit nekde na brigadu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2541
26.4.24 14:47

Tak ono je i pro to dítě rozdíl, když matka řekne ne z nějakého jiného důvodu, než jen proto, že nejsou peníze :nevim:

Jinak na bubble tea máš zřejmě ještě malé dítě :lol: u nás to je jeden z důvodů proč se na prázdniny vracet domů :mrgreen: Dokonce někteří spolužáci dítka jsou kvůli němu ochotni absolvovat hodinovou cestu do většího města, kde je prodávají, protože v místě studia je nemají :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6078
26.4.24 16:26

@Kasandra159

A co je špatného na tom říct dětem, že nějaké věci nekoupíme, protože prostě nemáme peníze na utrácení za blbosti? A ano, říkám dětem, že nesmí plýtvat vodou, že lednice není televize, že nebudeme kupovat každou blbost… protože na to nejsou peníze

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2541
26.4.24 19:00
@Modesta píše: Více

Protože, když řekneš ne, protože dle tebe to například není zdravé, dítě vidí, že prostě za tebe opravdu ne, ale když řekneš, že ne, protože na to nemáš - dítě vnímá, že proti té věci jako rodič nic nemáš, ale koupit to nemůžeš, ne, že nechceš. Nemyslím žádné extra drahé věci, ale třeba i ten aquapark.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6078
26.4.24 19:50

@Kasandra159

Aha jasně. Takhle jsem o tom vlastně nepřemýšlela, ale máš pravdu. Rozlišuji to tak nějak intuitivně 🙂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2358
26.4.24 20:57
@Modesta píše: Více

Nic špatného na tom není. Je fajn dítě vést k nějaké finanční zodpovědnosti. Ale je rozdíl to třeba dítěti jednou za čas dopřát, když si to opravdu přeje a nebo na to fakt nemít. :nevim: Jak myslíš, že se asi cítí dítě, které rok o něčem mluví a dostává se mu odpovědi jenom „je to drahé, je to zbytečnost - hele, uvařím ti čajík doma“. Samozřejmě se nebavím o bubble tea, to je třeba fakt nesmysl, ale o principu. Když je pak pro rodiče prakticky všechno zbytečnost, co pak z toho života mají všichni mít. :nevim: Lyžák je zbytečnost, kroužky jsou zbytečnost, zábava je zbytečnost, vždyť máma se jim přece věnuje…no jo, ale od školního věku už je pro dítě hlavní ten vliv kolektivu, zábava s kamarády, obohacující zážitky a ne, že si s ním doma máma plácá plastelínu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66852
26.4.24 21:19

Ja treba jako uplnou samozrejmost beru, ze se pubos spokoji s iphone 8, mam ho tez, repasovany asi ze 4t.
ALE kdyz na to prijde rec, chtel by nejnovejsi model.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
26.4.24 21:22
@Kasandra159 píše: Více

Přesně. My bubble Tea nekupujeme, protože dceři nechutná. Zkoušela jich několik a už to nechce. Jenže je velký rozdíl, jestli kolem stánku projdeme s tím, že ho koupit nechce nebo má smutné oči a ví, že ji to stejně nekoupím. A pak si holky ve škole vypráví, jak si dají odpoledne bubble Tea a ona by tam byla jediná, která ho nebude mít, i kdyby chtěla. Neříkám, že děti mají mít všechno, ale vyčlenit je z kolektivu, protože šetříme, je taky špatně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6078
26.4.24 21:42

@prejeta_zaba

S tím souhlasím. Ono je dokázáno, že i opravdu chudí lidé potřebují čas od času uspokojit potřebu a něco pěkného si koupit. S dětmi je to stejné. Není vůbec dobré jim dát všechno co chtějí (materiálně ani zážitkově), ale sem tam je dobré jim něco koupit.

Naštěstí jsou různé charity a potravinové banky, takže i dost chudé rodiny by to mohly zvládnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí