Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@kocourGarfield píše: Více
Nemusí, to já vím, taky si to může pak různě až nezdravě kompenzovat, nějak ho to může poznamenat, jenže zakladatelce už nezbývá nic jiného, než doufat, že to bude co nejvíc v klidu. A tím, že se tím bude utírat a trápit, tak to akorát zhorší. Jí zbývá jen doufat, dětem materiálno nahradit co nejvíc tím zájmem a tou snahou jim udělat hezký dětství i z toho mála. Taky se přestat srovnávat, ona jim to prostě dopřát nemůže, už se stalo.
@Matt 02 to ano. To naprosto souhlasím. Ono ve stejné situaci můžeš být i se 2 dětmi( jen to je průměr, tak nebudeš poslouchat, jak si nemáš dělat 5 děti.)
Příspěvek upraven 29.03.24 v 22:14
Ahoj Zakladatelko. Mám čtyři děti, dětem je 11,12,14 s 15 let a děti máme ve střídavé péči. Podobné pocity jsem měla i já, ale časem to docela odeznělo. Dřív jsem se hodně snažila, aby měli naprosto všechno, jako jejich spolužáci. Ale jim je to vlastně jedno. Mobily, notebooky, kola, výlety, sporty, kroužky, proste všechno komplet čtyřikrát. Dvoum se mobily válí a vubec nepoužívají, jeden vůbec nepoužívá notebook. Další nechce na výlety, další nevidí smysly v tom aby chodil na kroužky a dělal nějaký sport. Můžeš jim dát všechno na světě a stejně si z toho vyberou jen něco. ![]()
@kocourGarfield píše: Více
No přesně, podle mě je teď jediná šance, jak se pokusit zachránit co jde se s tím smířit, nerezignovat, dál se snažit, ale smířit se se situací, protože to je nejvíc, co může udělat pro ty děti. Ano bude pořád hrozit, že minimálně některé s tím nebude nějaké období v pohodě, vyčte to atd. Ale furt je větší šance, že to bude lepší, když děti ucítí klid a pohodu, než zoufalou mámu, plnou výčitek. To pak je dost reálné, že to odnesou všechny a dost. To je všechno, nic víc. Neschvaluji to, za mě nepředstavitelné jen to, mít pět dětí v podnájmu, ale prostě to už je teď jedno a zakladatelce to nepomůže, zakladatelce pomůže, když se hodí do klidu, alespoň se pokusí to jediný.
Já jsem třeba své dětství vnimala jako vcelku normální - něco slo, něco ne. Když jsem chtela/potřebovala počítač, tak jsem ho dostala k vanocum, z druhé ruky. Mobily jsme dedili po rodičích. Hlouposti se nekupovali.
Starší sourozenci to ale viděli jinak - ze jsem měla vše, na co jsem ukázala. Když oni byli děti, tak nebylo nikdy na nic, zatímco se mnou už oba rodiče podnikali a bylo víc peněz.
Je zajímavé, ze oni jsou vlastně dost normální, šetřiví… a já jsem byla taky, ale pořad mám v sobě touhy koupit si to a ono, co reálně nepotrebuju. A čím víc vydelam, tím víc touzim po kvalitních věcech, potravinách, kosmetice… přitom by mi přišlo logické, kdyby to měli spis oni a já při svém relativním dostatku bych měla po věcech touzit spis méně, ale prd.
Myslím, že to, jak to děti budou vnímat, je z hodně velký míry záležitost povahy a osobního založení. Samozřejmě hraje roli i výchova, ale v okolí to člověk vidí často, jak děti se stejnou výchovou jsou v něčem úplně jiní. Takže myslim, že v případě 5ti dětí se dá téměř s jistotou předpokládat, že některé bude zaměřené nemateriálně na přírodu, zvířátka atd. a bude s dětstvím ve skromných poměrech v pohodě, jiné bude závidět spolužákům zážitky a elektroniku. Taky bude u někoho záležet i na kolektivu, do jakého se dostane - tím se někdo nechá ovlivnit hodně, druhý málo. Ale myslím, že u těch 5 dětí se objeví obě varianty.
Ty děti už máte, takže nějaké výčitky jsou celkem zbytečné. Když už tu ty děti jsou, nedá se říct „bez Viktorky by se nám všem žilo líp“, takže je fakt zbytečné se trápit co by kdyby…
Na co bych já myslela je, jak teda teď dětem zajistit základ, tj výjezdy se školou, se skautem, a vzdělání. Asi nezaplatíte Harvard, ale přípravku na Cermat byste mohli. Až bude nejmladšímu dítěti x let, šlo by změnit zaměstnání? Třeba kuchařka v nějaké takové té polozávodce u kanclů kde se jedou meníčka ve velkém, bude mít určitě přece jen víc než minimální mzdu a bude pořád končit relativně slušně.
Dál bych teda myslela na to, jak pěti dětem zajistit aspoň občas tu individuální pozornost, která tedy má vynahrazovat ten materiální nedostatek.
@Zmatka píše: Více
Moje dítě zas už ve školce milovalo výjezdy s kýmkoli kamkoli, ale pobyt pod stanem je pro ně odjakživa za trest ![]()
Co resis? Podle popisu je vychovavate krasne, budou na to urcite pekne vzpominat. My sice penize mame a platit ruzne akce a zazitky neni problem, ale uvazuju o rozvodu, hadame se doma s manzelem a pro deti to neni dobre. Takze mi dotaz prijde usmevny, penize nejsou vse.
Dobré dětství je, když dítě vyrůstá v harmonickém prostředí, máma s tátou se mají rádi, není tam násilí, gamblerství, drogy, alkohol a jiné závislosti, všichni jsou v rámci možností zdraví. Vyrůstat v úplné rodině, kdy se máma s tátou mají rádi je v dnešní době víc, jak výhra v loterii. Mně uplnou rodinu jedna spolužačka ze základky záviděla, dokonce mě kvůli tomu trochu šikanovala. Tvoje děti budou jiným dětem závidět dovolenou u moře, jedináčci budou tvým dětem závidět velkou rodinu. Nikdy nelze dát dítěti vše. Dobré je, mít pro děti základ všeho, aby zapadalo, ale spousta věcí je opravdu navíc.
@Anonymní píše: Více
My mame jen tři děti a do kina taky nechodíme a finančně by to nebyl problém, ale Děti ani nechtějí a bubble tea měly jednou jeden dohromady na ochutnání a uznaly, že je hnusný.
Mně ten váš život přijde fajn. Dá jim to do života víc než nadýchaná peřinka z peněz. Kolik je dětí jedináčků zajištěných, ale nešťastných a v depce, že rodiče v práci a nikdo na ně nemá čas.
@K92 ja to vlastne vidim i z druhe strany, mne spoluzaci zavideli dovolene u more, v Tunisu a podobne, driv se tak necestovalo. A ja jim zavidela oripravene svaciny z domu, pobyty o vikendu s rodici na chate a podobne. Jeden muj rodic byl alkoholik a podepsalo se to na celem mem zivote. A to jsme si zili jinak nadstandardne.
Ještě k těm školním akcím. Dcera za celých 5let byla na ŠVP jednou a to s nižším ročníkem, ptz že čtvrtých a pátých tříd (celkem 5trid) dali dohromady jen jeden zájezd. Cena byla za 5 dni skoro 6tis. To naprosto chápu, že někdo nedá a nám to taky přišlo předražené. Syn je ve druhé třídě a do ŠVP nejeli a teď mají učitelku těhotnou.
U nás na škole letos byl lyžák do Rakouska, cena 9tis za 5 dní plus výdaje navíc, takže tak 13-14 tis to bylo. Nejelo 6 dětí a nikdo to nehrotil.
Osobně bych se přestěhovala na menší město. Pokud je tam fajn škola, kroužky, sportovní kluby atd, tak to pro vás může být plus. Ale záleží, co je pro vás menší město. 5000 obyv nebo 20tis?
Záleží na povaze dětí. Já jako introvert jsem nesnášela všechny školní akce kam mě posílali, lyžáky, ŠVP atd. Jsem byla vlastně ráda když jsem onemocněla a mohla zůstat radši doma s knížkou. Taky nás i jako hodně malé děti tahali po dovolených, památky a tak. Většinu si bohužel ani nepamatuji. Mnohem radši bych byla kdyby mi spořili víc třeba na stavebko.
@Matt 02 no to dítě to " no tak co, tak nic " vnímat ale vůbec nemusí a se situací rodiny se ok smířit nemusí. Netvrdím, že děti mají mít vše.