Výčitky svědomí, mají děti dobré dětství?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Katchulina
29.3.24 13:27

Zakladatelko neumožnit školní akce je blbý, to vidím jako velký problém, to se děti budou cítit špatně. Měli by jste zajistit, aby na tohle bylo. To ostatní neřeš. Já se tedy přikláním k životu na dědině nebo na malém městě. Žijeme na vesnici, teď čekám šesté dítě. U nás to není o financích, manžel vydělává hodně nadstandardně, ale žijeme skromně, vyhovuje nám takový styl života. Vesnice dětem zajistila krásné dětství, které jsme si představovali. Věřím, že v Praze bychom taky byli za exoty. Dětem jsme se věnovali a věnujeme podobně jako vy. Jen ty školní akce a výlety bych vyřešila. Jinak máme dva syny už velké, nejstarší je vysokoškolák, druhý nejstarší středoškolák se skvělými studijními výsledky. Máme okolo sebe stejně nastavené lidi, syn si našel slečnu z podobné rodiny. Musíte mít kolem sebe lidi stejného nastavení a věřit tomu, co děláte. Jestli tomu nevěříš a trápíš se, budou trpět i děti. Vzpamatuj se a vykašli se na to, jak to mají ostatní.

• Citovat
  • Upravit
74217
29.3.24 13:28

Tady ani nejde o dojíždění/nedojíždějí nebo internát nebo budou doma. Ona má celkem malé děti a blízko sebe. Až budou odcházet na střední, už může být každá střední u nás klidně hrazená. Zatím se o tom mluví. Ale oni to budou muset jednou vše zpoplatnit. Současný model je neudržitelný. Kdyby několik málo tisíc za školní rok na jedné střední bylo školné. Už to poznají při tolika dětech. Dcera má vybranou jednu církevní střední školu. Tam je školné za rok kolem 6 tisíc. Jestli to nezvednou od září. A mají k tomu odůvodnění. Že školy jsou málo financované, peníze jim chybí. Proto jsou nuceni přistupovat ke školnému.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
29.3.24 13:41

Naše deti do skauta chodí roky a tedy " stejně založených rodin " tam zase tak mnoho není.
Hrozně moc záleží na povaze dětí a věku.

Protože to co stačí na prvním stupni základní školy nemusí stačit na druhém a střední škole.

Všeobecně život v Praze je drahý.

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
29.3.24 13:47

@Katchulina jenže ono je to hodně I o povaze daných dětí. Taky máme několik již velkých/ dospělých dětí na SŠ a VŠ a ty rozdíly mezi nimi jsou. A dítě které ro tak nastavené nemá podobné prostředí nevyhledává ani na kamarády ani na finance, atd…A stejné hnízdo, stejný rodiče, stejné podmínky. Je jím 18 a 16,5 a každý to má hozený úplně jinak ač obě studuji SŠ. Dětí 24 a 22 to mají taky jinak. Ač obě studuji VŠ.

Finančně masakr to tedy je už roky.

• Citovat
  • Upravit
31292
29.3.24 13:52
@ontarova.stara píše: Více

Presne tak. Za me, nejde o bubble tea nebo o kebab. Jde o to, ze pokud ditko bude nadane, prijde to v nivec jen proto, že máma s tátou neměli tisicovku nebo dve mesicne na… dosaď si sám…
A na lepsi střední nebo na vysoke je neuzivis vsechny. To by bylo to, co by me mrzelo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
445
29.3.24 13:56
@Anonymní píše: Více

Vyznělo to povýšeně a nyní zase vyznívá. Mám kolem sebe lidi, kteří mají i opravdu prestižní zaměstnání a nadstandardní příjmy a nikdo z nich by asi nepřišel s takovým výčtem typu kolikrát už byl u moře apod. a to třeba jezdí někam několikrát ročně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
29.3.24 14:04

Já k tomu dodám, že jedno z našich dětí je extrémně šikovné na sport. Hraje ho od mala na velmi dobré úrovni. Hodně řeší co nosí, kam chodí a co chce. Třeba do zmíněného skauta by nešlo ani omylem. Nic to neříká. Ten sport stojí šílený prach, a ještě víc času, ale tak takové děti jsou.
Teď jeli se školou na kurz. Za 7000 Kč. Jela.cela třída. Neumím si představit že řeknu ne, budeš doma.
Samozřejmě má brigádu. Věk 18, nevidím důvod vše platit, ale zase nechci přispívat na domácnost třeba z výdělku.

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
29.3.24 14:13

My jsme kdysi z Prahy utekli, protože potřebné bydlení pro 4 dětí bychom si v Praze dovolit nemohli ( tedy 6+1 ). Koupili jsme barák za Prahou, s odjezdovou vzdáleností. A jsem moc ráda, že jsme to udělali. V Praze bychom dětem nemohli dopřát tik. Které z nich chce, může si do Prahy dojet dle potřeby. Nevím jestli vzhledem k cen nemovitostí by to šlo i dnes, ale toho kroku nelituji.
Ty náklady na děti hodně rostou.
Jen v létě zaplatit x táborů, soustředění, začátek školního roku, atd… leze to leze hrozně moc. Zaplatit koleje, další potřeby. Uf.

• Citovat
  • Upravit
749
29.3.24 14:56

Přikláním se k tomu odejít z Prahy. Ne tak kvůli 4 000, ale kvůli mentalitě. Už teď to začínáš vnímat a bude hůře. Vy se do metropole nehodíte. Mnohem lépe Vám bude na vesnici nebo na malém městě. Z více důvodů. Věř mi, mám sedm sourozenců. V blahobytu jsme nevyrostli. Všichni jsme v dospělosti pracující lidé, kteří mají rodiny. Většina máme vysokou školu. Mám mezi sourozenci dva lékaře. Jsem učitel na malém městě, dětí z rodin, jako je ta Vaše, učím několik. Někde dobré, někde špatné, záleží na přístupu rodiny. Ty to máš nastavené a srovnané velice dobře. Jen opravdu zkuste zvážit přesun. Děti budou mnohem šťastnější na menší rodinné škole, kde vás všichni budou znát, kde je to více rodinné a každý bude mít šanci si udělat na Vaši zajisté fajn rodinu, svůj názor. Mnohem lepší, než na anonymní velké škole s několika třídami v každém ročníku. Už jen proto, že je tam větší šance, že dítě narazí na dokonalou holčičku zdejší anonymní, která si myslí, že oblíbenost jejího dítěte spočívá v tom, že sportuje a že má dokonalou maminku. Tyto lidi jsou pro Tvé děti i pro Tvou psychiku velmi nežádoucí. Je to jiný svět, je potřeba myslet realisticky. Už jen proto, že je mnohem větší předpoklad, že tyto lidé nebudou žít na klasické české vesnici, než, že budou. Vyhledávají spíše města nebo moderní satelity. Už jen kvůli dostupnosti všeho, co nabízí města a všechny výhody, na které vy nemáte. Nemůžete si dlouhodobě dovolit zajistit pro všechny děti drahé mimoškolní aktivity, nicméně vesnický život a jeho plusy si dovolit můžete. Jen ať si špunti najdou kamarády na vesnici, budou spolu běhat venku, lozit po stromech a zvonit na zvonky, stejně jako my. Na vesnicích to mnohdy je takto ještě dnes. Ty budeš jistě klidnější a to je alfou i omegou. Na konec i těch lákadel bude mnohem méně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
386
29.3.24 15:00

Materiálno bych neřešila vůbec, ale těžko dáš každému dítěti dostatek pozornosti, ať si kuchařka nebo milionářka, když jich máš 5. Co když jedno bude pozornost potřebovat ještě víc než ostatní?
Základně je zabezpečíte, ale pozornost jim prostě dostatečnou nemáš šanci dat…
Ale už jste si jich tolik do chudších poměru pořídili a s tím už nic neuděláš, moc nechápu proč to teď řešíš, s tím si musela počítat, že peněz bude min a min s každým dítětem.

Příspěvek upraven 29.03.24 v 15:04

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
29.3.24 15:03
@Anonymní píše: Více

No ja myslim, ze to hlavni, pokud vyslovene neni hlad a bida, je pro deti laska a pece. Venovani se jim. Dneska je v Praze tolik veci zadarmo, dokonce i nektery den v roce vstupy do muzea atd. I kdyz cilene nesetrim, nektere mesice zjistuju, ze jsme vsude mozne byli diky tomu zadarmo. Navic pises, ze jim dokonce platite krouzky. Jako bubble tea je takovy nesmysl, ze i kdybych mela miliardy, tak to kupovat nebudu. Chapu, ze je rozdil mit tu moznost a odmitnout ji, a nemit ji vubec. Jen chci rict, ze mame dostatek a neznamena to, ze tim ty deti musime vyslovene zahrnovat. OK, aquapark by detem chybel, ale taky se tam nedostaneme casteji jak jednou dvakrat rocne. Ze by to jako byla podstata hezkeho detstvi, to asi ne.

Mam opacny problem, nekdy si rikam, ze nase deti jsou hodne zvykle na blahobyt. No a uprimne mi pripada, ze ti nejbajecnejsi lidi vysli spis ze skromnejsich pomeru. Mozna je to jen moje iluze, nevim. Stoprocentne ale vim, ze deti by nemely mit vsechno, co chteji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
386
29.3.24 15:06
@Zmatka píše: Více

Jak se zakladatelka může dostatečně a s laskou věnovat pěti dětem, ještě když ne manžel kamionak? To mi pověz…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14007
29.3.24 15:12

Si tak říkám - dětství budou mít hezky, ale spis bych se bála co pak řeknou v dospívání. Až se začnou porovnávat, popripade nějaké projeví talent ke sportu či třeba ke hře na nějaký hudební nástroj, někdo bude chtít na VŠ… no časem si to sedne. Možná zkusit změnit zaměstnání? Kuchařka v jídelně mívá docela málo, ale nevím jak to mas a zvladas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29337
29.3.24 15:15

Jo maji. Jsou najezene, maji domov a vlastni postel a s panem otcem se jim venujeme. Doma se nikdo nehada, nikdo nechlasta ani je nebije.

Na detske akce ani do restaurace nechodime, do akvaparku nebo na matejskou taky ne, nepovazuju to za nezbytnou podminku dobreho detstvi :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
29.3.24 15:16
@Anelize píše: Více

Může, podle svých možností, ale může, mnohem víc, než v rodinách, kde jsou děti samý kroužek a společně s rodiči se vidí u večeře. Navíc má děti u sebe, což je sice v něčem dost blbý, ale v tomhle plus, může se se všemi věnovat podobným aktivitám. Já chápu, že si to někdo s jedním, dvěma dětmi neumí představit, ale jde to. Musí si ale energii šetřit pro děti a ne jí plýtvat na výčitky a snahu vyrovnat se ostatním. Ona se nikdy nevyrovná zajištěné matce se dvěma dětmi, nikdy, ale to neznamená, že děti budou mít horší dětství a ona je horší máma. Může to být klidně přesně naopak, ale musí hrát s tím, co má, přiznat si to a hlavně se s tím smířit, nejde mít v životě všechno a ani to není potřeba. Je to sice trošku extrém i na mě tohle, ale, jsou mnohem horší příběhy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí