Výčitky svědomí, mají děti dobré dětství?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
445
29.3.24 10:06
@Anonymní píše: Více

Já myslím, že mají fajn program. A těch akcí a venkovních aktivit zdarma, když chce člověk nějakou změnu, je v Praze dost. Teď jsem zaregistrovala třeba výstavu na hradě, už asi skončila, ale vstupné bylo asi 25 Kč.
Předražené multikino už mi taky nedává moc smysl, natož si tam ještě kupovat to šílené občerstvení. Nebo aquapark Čestlice.
Jinak funguje myslím i nějaká podpora od městských částí, že potřebným rodinám právě přispívají na školní akce, zkus se u vás informovat. To chápu, že by mohlo děti mrzet, kdyby se nemohly účastnit.
A u nás spoustu akcí ŠD je zadarmo nebo to hradí škola, to měli myslím jednou zadarmo i kino.
Kroužky při ddm jsou zpravidla levnější.
Malé děti toho opravdu moc nepotřebují, těm stačí rodina, kamarádi, a park/les/zahrada. A s většími to nějak dáte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6429
29.3.24 10:27

Skaut je super. Do kina nebo do Zoo nemusíte chodit každý týden, ale jednou ročně na to snad našetříte. Jsou i menší kina, kde jsou levnější lístky, nemusí to být multikino. To samé aquapark, člověk nemusí zrovna do Čestlic, jsou tu i menší bazény s malým aquaparkem, jednou za rok to zvládnete. On to může být i třeba dárek k Vánocům - lístky do kina, do bazénu, do IQ landie. Trošku horší to bývá se školními aktivitami, jako je škola v přírodě, lyžák, výlety, nejsou povinné, jsou dost drahé a dětem je líto, když nejedou. Ale sama píšeš, že děti už na škole v přírodě byly. Zoo mívá i akce děti za korunu. Máš vlastně výhodu, že v Praze je možností hodně, i těch levnějších kroužků třeba při DDM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
29.3.24 10:45

Moc nerozumím tomu, proč si člověk pořídí pět dětí do skromných podmínek, aby pak brečel, že děti mají skromné podmínky. Manžel kamioňák se dětem asi taky moc nepověnuje, takže jsi na děti více méně sama a potřebuješ pomoc starších sourozenců, jako tomu bylo za tvého dětství. Že se k dětem chováš hezky je bezva, je to si nejvíc, co jim můžeš dát. Ostatní už nezměníš, takže je zbytečné se tím zabývat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65677
29.3.24 10:47
@hanka.br. píše: Více

jo, to mě taky napadlo. Musela s tím počítat, když nemají velké příjmy, že to tak bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.3.24 10:50

Tak ten standart není jen Prahou, i u nás v menších městech nebo vesnicích se snažíme, aby děti znaly vše zmíněné a aby neměly jen základ. Dcera už byla ve 4letech 3× u moře, na dovolených hodněkrát a snažíme se, aby mohla mít kroužky, sportovní vybavení, mohla do divadla, do herny, do aquaparku…děti si o tom vypravují, co zažily, je to běžná konverzace ve školce :-) já bych tolik dětí nechtěla, chtěli jsme počet dětí, kterým budem schopni se věnovat a budeme jim moct dopřát více než samozřejmý základ a v takové bublině žijeme, oni se většinou sdružují podobně smýšlející lidé a pak si můžeme povídat o vybavení pro děti, kroužkách, výletech, cestování…máme dvě děti v novém domě :srdce:

• Citovat
  • Upravit
445
29.3.24 11:05

No vidíš a u nás v Praze jsem nezaznamenala, že by se o tom děti nějak hodně ve školce bavily, nebo na hřišti. Já to s kamarádama taky řeším spíš okrajově. Spíš jako tip, když někdo něco shání.
Mně se pořád potvrzuje, že Praha tohle řeší míň. I když taky asi záleží s kým se člověk stýsá a tady lidi míří spíš k nějakému sebenaplnění a to nemusí být nutně hodně věcí a komerčních zážitků. Hodně lidí velice baví jejich práce třeba, naplňují je vztahy.

Příspěvek upraven 29.03.24 v 11:07

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15503
29.3.24 11:07

Tak se zeptej děti jestli jim něco chybí. Děti potřebují hlavně lásku a pozornost, není nad to vyrustat v rodině s mámou, tátou, sourozenci.. Podle mají tvoje děti hezke dětství, ale i tak bych se snažila jim aktivity jako je kino, zoo, bazén občas dopřát. Brala bych třeba jen ty straší děti, aby to nebylo tak drahé, nebo je nějak prostridala… Horší to bude až budou děti větší, to se nároky na vsechno mnohem zvyšují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.3.24 11:07

Zatím vše zvládáme poplatit i ušetřit ale nevím jak zvládneme pět školáků neuvědomili sme si jak to bude ve škole náročné zatím mohou do školy přírody na všechny akce ale ve škole jsou dvě děti nejstarší. Pětkrát to vše nezaplatíme. Hold se budou střídat moc mě to mrzí. My se jim hodně věnujeme stačilo to i stačí ale bojím se co bude až budou všichni ve škole. Zatím je to dobrý ale bojím se budoucnosti. My sme nikam nejezdili když sem byla malá ani od školy přírody tak sem nevěděla jak drahé to bude a kolik toho je co by všechno chtěl dětem dopřát rodič. Děti jsou ročníky 14 17 18 19 20. O stěhování uvažujeme i máme kam i práci bych tam měla. Mám sourozence na menším městě a ségra taky vaří ve škole tam mi domluvila místo. Ušetřili bychom čtyři tisíce asi chlap to počítal ale nechci měnit dětem školu a prostředí a kamarády a taky ty akce tady je toho hodně a hodně to využíváme ale přemýšlíme nad hodně možnostmi. Chceme jen aby se děti měli pořád dobře a nic jim nechybělo jako teď.

• Citovat
  • Upravit
13048
29.3.24 11:15

Ušetřili byste 4 tisíce a za dojíždění, až budou děti větší, dali x-násobně tolik. A už teď víc za volný čas, protože v Praze je toho opravdu hodně zdarma nebo v dosahu MHD jen an rocházku, což je na maloměstě sci-fi.
Ono se to nezdá, ale když máte v Praze slušný nájem (a mimochodem spousta lidí se teď z Brna, kde bydlím, stěhuje do Prahy za nižším nájmem a neporovnatelnými příjmy), tak spousta ostatního se tam dá sehnat za nižší ceny, než kdekoli jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6079
29.3.24 11:18

Hele my o tom s dětmi hodně mluvíme. Máme 4 děti a jsem s nimi doma (manžel pracuje). Nedávno přišla šestiletá dcerka s tím, že proč nejezdíme na dovolenou na pláž k moři, jako to dělá teta.

Na férovku jsem jí vysvětlila, že jsme se museli rozhodnout. Buď půjdu taky do práce a budeme mít prašule na to, abysme v zimě jezdili na lyže a v létě lítali k moři. Ale děti by musely do školy a školky a rozhodně by neměly takové volno, jako mají teď.

Vysvětlili jsme jim rozdíl mezi chudými a bohatými lidmi. My nejsme ani jedno. Děti mají několik sportovních kroužků, angličtinu s lektorem dvakrát týdně a v létě si přály 4 týdny příměstských táborů. Ale holt pokud chceme ještě něco málo ušetřit, tak na letní dovolenou už nezbývají prašule.

Vzali to všichni naprosto v pohodě. Dcerce jsem řekla, že až bude starší a bude fakt chtít letět, může jít na brigádu pracovat a na dovolenou si ušetřit sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
29.3.24 11:20
@mamadvou píše: Více

To není Prahou, to je lidmi, všude se takoví najdou. Zřejmě si normální, nepotřebuješ se vytahovat a proto nemáš kolem sebe takové lidi, stejně jako třeba my. A logicky děti pak nemají potřebu rozebírat takové věci ale řeší adekvátní věci jejich věku. Se podívej, jak měla anonymně potřebu se pochlubit, to asi zakladatelce pomůže. Tím neříkám, že nemá v něčem pravdu, ale ten příspěvek, jak je psaný a ještě anonymně, je evidentní, že se jen potřebovala poplácat po rameni. Tam věřím, že dítě ve školce bude zkoumat značku bot a řešit kde kdo byl na dovolený, kde a jak bydlí. Logicky, slyší to doma, normální ani zdravé to není, ale tihle lidé to nepochopí a děti za to nemůžou. Bohužel jsou to přesně ta děcka, co každému lezou na nervy a působí rozmazleně, nevychovaně a není to o příjmech, mnohdy i mnohem bohatší lidi mají děti vychované normálně a toto nedělají. Ale tady je prostě evidentní o co jde a takoví lidé žijí všude, akorát jich naštěstí tolik není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5192
29.3.24 11:22

My máme jen 2 puberťáky a věř, že finance jen lítají. A to bydlíme na vsi a do školy dojíždějí. Vůbec si nedovedu představit, že bychom měli víc dětí :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
29.3.24 11:26

Je dobrý, že to tady aspoň zazní od někoho, kdo se k téhle zkušenosti prožil. Že mít hodně dětí fakt není jenom o tom, že děti potřebují hodně lásky, miminkovské oblečení je na bazarech a bla bla bla, protože ta hlavní finanční nálož přichází až mnohem později. Spolu s ní i pochybnosti, jestli to tak muselo být. Tvoje děti prostě nebudou mít všechno, ale děti všechno nepotřebují. Poslední, co potřebují, je matka v depce a brouk v hlavě, jestli mají všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1596
29.3.24 11:33

Neuvědomili jste si, jak to bude ve škole náročné, ale možná jste si to uvědomit měli. Mám dvě školní děti a finančně se to už začíná projevovat. Obě si vybraly sport, kterému se věnují a my jim to s mužem chcete dopřát a podporovat je v tom. Stejně tak jsem ráda, že jim mohu dopřát lyže, angličtinu a dovolenou u moře (a to fakt nelétáme na Maledivy ;), ale ty školní děcka si o tom už opravdu povídají, je to tak. Neumím si představit, že bych mezi dětmi dělala ententýky dva špalíky, tak kdo letos pojede na lyžák/ školu v přírodě… :think:
Toto je můj subjektivní názor, určitě nikoho za počet dětí neodsuzuji. Pokud jim dáváš zázemí a lásku a děti jsou spokojené, nikomu do toho nic není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
29.3.24 11:40
:hug: Uvědomuješ si to správně, ale v tvé situaci nezbyde nic jiného, než se s tím smířit a brát to jak to je. Na dětech ti záleží, už jen to, jak o tom přemýšlíš, miluješ je, věnuješ se jim, to je hlavní a je to nejvíc. Samozřejmě, že nejste a hlavně nebudete v ideální situaci a bude čím dál tím hůře. S věkem budou přibývat problémy. Třeba jestli máte jeden dětský pokoj, tak teď to jde, až tam bude pohromadě pět buberťáků, bude to mazec, ale to je zbytečný se tím zabývat. Prostě to tak je, že ti to vrtá hlavou a přemýšlíš o tom všem, to je logický, záleží ti na nich a chceš pro ně to nejlepší a to je skvělý. Ale zkus se hodit do pohody, děti potřebují hlavně klidnou mámu, výčitky ničemu nepomůžou, naopak mohla bys jim to dětství zkazit mnohem víc, než čímkoliv jiným. Když budeš v pohodě, budeš to brát jak to je, nadále se snažit, věnovat se jim, slušně je vychováš a budeš dbát na školu, tak to dobře dopadne i když třeba bude občas nějaký mráček, který se přežene, ale dopadne to dobře, protože to nejdůležitější mají, milující rodiče, kterým na nich záleží, ale potřebuji tě klidnou a vyrovnanou, to je fakt teď nejdůležitější. :hug: :kytka:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí