Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No zakladatelko, sama cítíš, že tohle nebude lehké. Na jednu stranu jim to ale dá schopnost osamostatnit se, protože prostě budou muset.
Čert vem bubletea, budou mnohem dražší věci, které budou třeba. A asi jste měli velké štěstí, že to jsou zdravé děti. K tomu gratuluji.
Nevím co říci, určitě jsou i akce na zoo. Láska v rodině je důležitá, ale moci si užít ten život také. Myslím si, že teď je to ještě v pohodě, jsou malé a dáváš jim to, co potřebují. Až budou všichni na základce a pak na střední, bude to horší.
@PaníBovaryová píše: Více
Ale ty nebudeš mít na základce zároveň 5 dětí, kdy někdo bude potřebovat tašku a jiné školu v přírodě, jiný lyžák a ty to musíš nějak vyřešit zároveň, ne?
@Barbucha3 píše: Více
Souhlasím. Ten konzum je extrém a víc všeho větší štěstí nepřinese. Naopak si myslím, že to nastavení, že se radujete z mála, je v životě moc fajn. Důležité podle mě je taky to, abyste vy jako rodiče k tomu přistupovali tak nějak zdravě, bez závidění věcí a sem tam něco dopřát, pokud to jde.
Nemyslím si, že v Praze jsou lidi víc materiálně založení. Z mých zkušeností mnohem víc lidí v Praze tíhne k minimalismusu. A téměř vůbec se neřeší co kdo má. Co považuju ale za děsné je sdružování mládeže v obchodních centrech. Ale zase je v Praze i spousta možností venkovních aktivit neplacených.
@terien píše: Více
Tak záleží co je nízký nájem a kolik by ušetřili, ale pokud by to hodilo třeba šestku, tak je to dobrý. A nikde nepíšu, že by měli dojíždět do Prahy, ale komplet se přesunout. Samozřejmě s jistotou, že by někde v místě bydliště měla práci, chlap jezdí s kamionem, tam je to asi jedno. Akorát pro ty děti změna no, to je blbý, ale fakt prostě je, že v Praze je draho a takové početné rodině, s napjatým příjmem, s tolika dětmi blízko u sebe by se někde na větší vesnici se školou, žilo asi líp. Na vesnicích bývají taky fotbalové kluby, dobrovolní hasiči, akce pro děti.
Na druhou stranu mají málokdy alespoň polovinu i na pásce, takže stačí nemoc a celá rodina je, slušně řečeno, v loji. Zvlášť když nemají trochu slušné úspory.
A ještě tam litá to srovnávání se s ostatními. Prostě proč oni mají tohle a já ne. A není to věk, kdy by si děti mohly přivydělat, to je často problém i na té střední.
Pak puberta a jestli mají hodně kluků, ti jsou dost často schopní projíst výplatu. Já bych to neviděla růžově a to opravdu z jiných důvodů, než je kebab.
@Anonymní píše: Více
Děláte co můžete. Jednou jste se pro velkou rodinu rozhodli
Tak teď už to tak prostě je. Výčitky jsou k ničemu.
Já bych tak žít nechtěla. Ale pro mě je dovolená, restaurace, zoo, výstavy apod standard na který jsem zvyklá z dětství
a to samé chci dopřát svým dětem.
Ale zároveň si nemyslím, že tvé děti nemají hezké dětství ![]()
Mají to nejdůležitější a to je milující rodina.
@Matt 02 píše: Více
Všechny věci, co píšeš, jsou i v Praze a navíc ještě zesíleny v dalších akcích zdarma a v mnohem větší kvalitě.
Pokud mají v Praze nízký nájem, což sama řekla, je stěhování jinam cesta do finančního průšvihu jako blázen.
@mokkk píše: Více
Tohle je opravdu blbost. Znám mnoho pražských rodičů a většinou je to tak od třetí třídy tlačítkový mobil. Nikde v ČR jsem nezažila menší posuzování toho co kdo má a souzení obecně.
Nejvíc věcí dostávají naše děti od rodiny mimopražské, dárky k svátku za x tisíc atd.
Příspěvek upraven 29.03.24 v 10:42
@Sany80s píše: Více
Ty mi nerozumíš, my máme taky v Brně nízký nájem, ale v rodném Chomutově bychom bydleli o pět tisíc levněji a nájem by nebyl nízký, ale na to konkrétní místo úplný standard. Tím neříkám, ať se stěhují do Chomutova, ale jen vysvětluji, jak je to myšleno. V Praze bude levný nájem příklad 16 000, ale někde jinde by se dalo v bytě o stejných rozměrech bydlet za 11, takto to myslím.
@Kachlicka111 píše: Více
To prostě strašně záleží na výchově a hlavně příkladů rodičů. Já znám asi jediného člověka, který se chlubí tím, o co se sám nezasadil. Darovaným majetkem. Jeho děti z prvního stupně mluví o tom, kolik peněz mají na účtě, co dostanou za majetek - zdravé my to nepřijde a ze své hlavy to asi nemají. Ostatní, co něco dostali, tak to nijak okázale neprezentují.
No a kolik by pak dali za dojíždění do práce a do škol? V okolí Prahy to se středníma školama a prací není žádná sláva, všichni spoléhají na Prahu. Leda pak se odstěhovat dál do menšího města, kde je tak nějak vše, i výběr středních škol. Ale to opustí všechny své kamarády, se kterými mají bohaté styky?
V Praze je spousta sportovišť zdarma, otevřených celoročně, děti se schází a hrajou fotbal, basket, jdou na brusle/skate, venkovní pinčes, venkovní posilka, pump track, venkovní kuličková hřiště, venkovní trampolíny. Jsou tu ddm, které organizují dětské akce zdarma nebo za symbolický poplatek. Třeba Veletržní palác má pěknou hernu zdarma, botanická zahrada mimo sezónu zdarma, zoo má sem tam akci vstup za 1 Kč, park Zahrádky, takové mini mini Mirákulum zdarma, zimní bruslení taky někde zdarma (platí jen ten, kdo si půjčuje vybavení), různá pouliční představení v rámci festivalů zdarma. Pokud někdo chce mít pestré aktivity tohoto typu a nemá moc peněz, tak se toho v Praze najde právě zdarma dost a dojedeš všude MHD, která je za velmi slušnou cenu, máma co veze dítě do 3 let zdarma, děti zdarma.
No, my meli taky malo penez a dodnes me treba mrzi, ze jsme nejezdili na lyze a nenaucila jsem se lyzovat a bezkovat. V dospelosti jsem se snazila to dohnat, ale bezuspesne. No a pak si pamatuju, jak kamaradky chodily s tim, ze byly s rodici u more, a my se placali leda tak na koupalisti na Slovensku, to jsem si tehdy taky rikala, ze bych more chtela hrozne moc videt. A na stredni zase byli kamaradkam jejich rodice schopni zaplatit intenzivni prazdninovy jazykovy kurz v Anglii. Tak to me tehdy taky mrzelo, ze na podobne veci musim zapomenout, i kdyz mam treba o ty jazyky vetsi zajem. Nicmene jsem byla rada, ze jsem aspon mohla absolvovat vsechny skolni akce, vcetne zahranicnich. Meli jsme spoluzacku, kterou rodice na skolni akce nepousteli (i kdyz by penize meli), takze prisla o vsechno krome chozeni do skoly, a ta z toho byla tehdy opravdu spatna.
Jo a na střední budou platit 3× intr naráz, to fakt ušetří.
A co na to děti? Chybí jim to? Chtějí na dražší dovolené a večeře?
Pokud ne, tak bych se tím netrápila.
Dáváš jim spousty pozornosti a za mě děláš více než dost.
Mým dětem i mě placené herny už lezou krkem, protože je tam strašně lidí. Už tam ani nechtějí, a to je měly tak rádi. Teď preferujeme spíše klidnější místa, ty bývají většinou zadarmo.