Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminky. Začínám být bezradna, zoufalá a hodně unavená. Mám 8tydenniho kluka. Je to poměrně nespokojené a náročné ditko. Je plně kojení, ale přiznám se ze už jsem to psychicky parkrat nezvládla a po dlouhém knourani a řvaní dostal UM z flasticky. V noci spi max do půlnoci a pak začíná kolotoč. Dlouhé uspavani (min 30 minut), položení do postylky a pak se jen ozývá same knourani, skuceni a skončí to po 30 minutách pláčem a tshanim z postylky a jedeme na novo. Přes den je uspavani stejná alchymie. Nejlépe se mu spi u mě na břiše, po pokusu přenést ho jinam aby spal samostatné se vzbudí během 10-20 minut. V kocarku když už spi, tak vyžaduje stále ježdění a drncani. Po kojení je většinou nespokojený, někdy vztekly a uknourany. Mám pocit ze má porad hlad, takže mu nabízím jedno prso, pak druhé a kolikrát cele kolečko znova dokud se trochu neklidní. Pokud ani to nezabírá, dam UM a to se pak většinou uklidní a usne.( bohužel ne samostatně) Takže naspim kolem 5 hodin denně, vím ze to není úplně tak hrozné, ale padám na hubu. Jsem unavená matka, pro kterou je momentálně mateřství noční můra. Kolikrát půl dne probrecim. Zabavovat miminko od 4 od rána až do večera je šílený, doma nic neudělám. Už je i poměrně tezky, takže to tahání je dost vysilující. Přemýšlím, jestli by po UM nebyl spokojenější. Alespoň v noci. Byla jsem odhodlána ze se kojení nevzdam a proste to zvladniu, ale ta únava a vyčerpání, nespokojený miminko, je silnější než já. Hodně jsem Slysela, ze po UM jsou děti spokojenější, lépe usinaji, spi. Měla bych i přehled kolik toho vypil. Je mi jasne, ze pokud neubývá na váze, není důvod proč dávat UM. Ale tady jde především o spokojenost nás obou. Moc jsem se na miminko těšila a momentálně je to pro mě očistec, který psYchicky nezvladam. Mám pocit selhání a ze jako matka stojím za prd. Chtěla bych slyšet vás názor ať se dam trochu dohromady.
Jeste bych chtěla dodat, ze pevné zavinuti praktikujeme. A spát s nim nemá smysl, jakmile se s nim chci skulit, tak je vzhůru a vzteka se, kroutí. Podle mě opravdu nejde o mou blízkost.
Příspěvek upraven 11.06.20 v 09:20
Ma asi rustovy spurt, kojeni nevzdavej, velka skoda by to byla, kdyz ti prospiva. Mela jsem to same, ne kazde miminko furt spi anebo se usmiva…vydrz par dni a zase se to zlepsi! Muzes zkusit kontaktovat laktacni poradkyni. Neboli maleho brisko? Mozna by mu vyhovival i satek, muj maly v nem byl strasne spokojeny…
@KlaraMmm princip masky v letadla… pokud mas pocit ze by Ti po UM byl celkove spokojenejsi tak proste kasli na kojeni a jed jen UM… kazda matka by se mela ridit radou, ze nejdriv nasadit masku sobe a pak az diteti… tj pokud mas poderzeni ze po UM by cela situace byla u vas o dost lepsi dej UM a kasli na kojeni. Nestoji to fakt za to a dnesni az hystericky prosazovani kojenim mi prijde napalici. Par tydnu jsi to zvladla, to nejdulezitejsi mlezivo kluk dostal a pokud bude dal na UM tak se taky nic hroznyho uz nestane.
@kalie : už to trvá asi 3 týdny. Mám tula nositko, je v tom spokojený, ale musím furt chodit. Když si sednu abych zavřela oci, začne se okamžitě vrtet. Na bříško dávám přes měsíc bio gaiu i babycalm. Zkoušela jsem i kminivy odvar a nemam pocit, ze by ho něco bolelo.
A nebolí ho třeba bříško? To ze přijdete na UM neznamená ze bude úplně spokojený. Skus jestli ho netrápí prdíky. My sme na UM teda byly spokojený. Kojila jsem jen 3 týdny a vzdala jsem to, ne že by mě to nebavilo ale mít malou 24h na prsu to teda ne, nechci být otrokem miminka teď ji je rok a je spokojena. Až na nějaký záchvaty pláče v noci dobrý
![]()
@KlaraMmm píše:
@kalie : už to trvá asi 3 týdny. Mám tula nositko, je v tom spokojený, ale musím furt chodit. Když si sednu abych zavřela oci, začne se okamžitě vrtet. Na bříško dávám přes měsíc bio gaiu i babycalm. Zkoušela jsem i kminivy odvar a nemam pocit, ze by ho něco bolelo.
Tipovala bych to na nolest briska, UM ten problem nemusi vyresit. Snazila bych se dosrzovat mezi kojenim trochu odstup, treba hodku a pul…ale ne vzdy se zadari…ono to pomaha na ty prdy. Vim, ze je to tezky, taky jsem si tim prosla. Kdyz vydrzis treba jeste dva tri mesice, tak to prdy uz vetsinou ustupuji a deti jsou spokojenejsi, zariven ziskaji uz i nejaky rezim…bude lip ![]()
Ja treba druhe dite ani neplanuju kojit, nevidim duvod, byly to pro me zbytecne stresy.
@Mispulinek2323 : přesně tak to je. Jsem jeho otrok. Nosí se, neustále je u prsa aby se uklidnil, nespi sám. Vyžaduje asistenci 24hodin denně a to je dost vysilující… ale kdo ví, jestli by UM pomohla. ![]()
@KlaraMmm
Prosim te ma teprve dva mesice, potrebuje tvou blizkost, je to normalni a pro dite prirozene, ze chce byt na prsu. Jak trochu povyroste a ziska rezim, tak to budes mit volnejsi…
@kalie ano, to beru. Ale brala bych ze po jídle by dítě mělo být spokojeně a ne plactive. A mohlo by spokojeneji spát, alespoň chvíli samo v kocarku nebo v postylce.
a vydržet aspoň hodinu abych se mohla dat do kupy.
Vem ho k sobe a treba se vyspite lip. Ja s prvnim delala taky tyhke kravoviny s cpanim do postylky, pri cemz se zarucene probudil a rval a jeli jsme od zacatku. Po 3 mesicich jsem padala na hubu, zacala usinat s ditetem behem kojeni a ejhle, najednou jsme byli oba spokojenejsi. Druhy sel rovnou ke me, rychle jsem se naucila kojit v leze, takze kdyz se probudil, dostal prso do pusy a spala jsem dal. Paradoxne, a nebo prave proto, ze v noci me mel porad u sebe, pres den byl podstatne ochotnejsi spat v kocarku nebo v kosiku. Pokud ti je spolecne spani vyrazne proti srsti, zkus najit zasady podle Karpa.
Vubec, precti si neco o 4. trimestru. To vsechni co popisujes vubec nemusi souviset s mm vs um, ale s tim, ze dite te proste potrebuje. UM je hutnejsi a vyzivnejsi, deti vic „odrovna,“ takze vypadaji spokojenejsi, ale to je jak kdyz das pri chripce Paralen. Zmirni priznaky, nevyresi problem.
@KlaraMmm píše:
Ahoj maminky. Začínám být bezradna, zoufalá a hodně unavená. Mám 8tydenniho kluka. Je to poměrně nespokojené a náročné ditko. Je plně kojení, ale přiznám se ze už jsem to psychicky parkrat nezvládla a po dlouhém knourani a řvaní dostal UM z flasticky. V noci spi max do půlnoci a pak začíná kolotoč. Dlouhé uspavani (min 30 minut), položení do postylky a pak se jen ozývá same knourani, skuceni a skončí to po 30 minutách pláčem a tshanim z postylky a jedeme na novo. Přes den je uspavani stejná alchymie. Nejlépe se mu spi u mě na břiše, po pokusu přenést ho jinam aby spal samostatné se vzbudí během 10-20 minut. V kocarku když už spi, tak vyžaduje stále ježdění a drncani. Po kojení je většinou nespokojený, někdy vztekly a uknourany. Mám pocit ze má porad hlad, takže mu nabízím jedno prso, pak druhé a kolikrát cele kolečko znova dokud se trochu neklidní. Pokud ani to nezabírá, dam UM a to se pak většinou uklidní a usne.( bohužel ne samostatně) Takže naspim kolem 5 hodin denně, vím ze to není úplně tak hrozné, ale padám na hubu. Jsem unavená matka, pro kterou je momentálně mateřství noční můra. Kolikrát půl dne probrecim. Zabavovat miminko od 4 od rána až do večera je šílený, doma nic neudělám. Už je i poměrně tezky, takže to tahání je dost vysilující. Přemýšlím, jestli by po UM nebyl spokojenější. Alespoň v noci. Byla jsem odhodlána ze se kojení nevzdam a proste to zvladniu, ale ta únava a vyčerpání, nespokojený miminko, je silnější než já. Hodně jsem Slysela, ze po UM jsou děti spokojenější, lépe usinaji, spi. Měla bych i přehled kolik toho vypil. Je mi jasne, ze pokud neubývá na váze, není důvod proč dávat UM. Ale tady jde především o spokojenost nás obou. Moc jsem se na miminko těšila a momentálně je to pro mě očistec, který psYchicky nezvladam. Mám pocit selhání a ze jako matka stojím za prd. Chtěla bych slyšet vás názor ať se dam trochu dohromady.
Být tebou, pořídím si šátek a nosím a nosím. V kojení bych pokračovala. Se sunarem se to nejspíš ani nespravi. Je hodně kontaktní a taky ho nejspíš bolí bříško. Byt tebou vydržím.
btw. Proč s ním nespíš? Vem si ho do postele, bude klidnější a i ty se vyspíš
je ještě strašně malinký, byl zachumlany v bříšku a najednou je vel neznámém velkém prostředí a sám. Taky by se mi to nelíbilo.
plus ještě vyzkoušej pevné zavinutí, koukni na YouTube a bílý šum ![]()
U nas to cca prvni tri, ctyri mesice bylo stejne
kojeni vleze, neresit, po jak dlouhych intervalech a jak dlouho se koji a prejde to
spolecne spani je taky moc fajn. Prckovi je ted 15 mesicu, usina sam v postylce a spi celou noc (obcas se 1× probudi). Takze doporucuju neposlouchat kecy typu, ze si z tebe dite dela otroka ci dudlik. ![]()
@KlaraMmm píše:
@Mispulinek2323 : přesně tak to je. Jsem jeho otrok. Nosí se, neustále je u prsa aby se uklidnil, nespi sám. Vyžaduje asistenci 24hodin denně a to je dost vysilující… ale kdo ví, jestli by UM pomohla.
Jses máma, ne otrok. Jak jsem psala výše, potřebuje tě. A ano, 24/7. Buď ráda, chce být s tebou. Tak si to usnadní a buď s ním. V posteli, přes den šátek. Budete spokojeni oba dva. ![]()