Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Úplně v pohodě vydrží, já byla sama doma (ne sice tak dlouho) od 10 let. Ale asi bych třeba jednou-dvakrát v týdnu pohlídala, nebo každý den na hodinku, dvě, alespoň večer, udělat třeba večeři
A jednou v týdnu na celé odpoledne něco podniknout
tak bych to udělala já. Jinak bych holce napsala seznam věcí, co musí každý den udělat, ať se na hodinku zabaví (škola, úkoly, domácí práce) a pak nějaký program no…
Ještě mě napadlo nechodíš někam cvičit? Že by si vzala holku s sebou, bude mít nějaký pohyb a nebudeš tak „zanedbávat“ své koníčky ![]()
12 lete dite uz je samostatna jednotka, co jezdi sama do skoly a po vsech kroucich. Pokud se sestra boji, ze se bude nudit, tak at mu sezene nejaky sportovni oddil. Uprimne, 12leteho bych uz zabavovat jako teta nechtela, to neni 6 lete dite, ktere je za zabavu vdecne. Ten 12 lety uz radsi bude sam. 6 hodin je hodne, ale hlavni napln casu ditete ma zaridit sestra, ne ty. Takze sestre bych prosbu o hlidani zamitla.
V 10-ti jsem lítal bůhví kde venku i sám, nikdo nevěděl kde a mobily nebyly. Tož tak
Vše podmíněno jen včasným příchodem.
@Anonymní píše:
@MilijonDolarBejby Já děti nemám. My si v rodině taky pomáháme. Já ségře dost pomáhám finančně. Mám něco našetřeno z dřívějška. Jen začínám mít pocit, že jsem moc v jejich vleku. Tím, že neumím říct ne, tak udělám vše, co ségra chce, i když se mi to nelíbí.@zvidavajanca sestra peníze nemá, takže kroužek neklapne.
Ajo… No tak to taky není úplně dobre. Zase pokud si najde lépe placenou práci, ulevi se ti finančně
ale každý den do 8 večer aby byla sama, to je blbý
Od první třídy jsem bývávala při nemocích sama doma, takže si myslím, že 12ti leté dítě by to mohlo též zvládnout, kort když je to na pár hodin denně.
Nikdo neříká, že to má být každý den. Kde to některé berete?
Má chodit na ranní a odpolední, směny se tedy budou střídat. A jinak - 12 leté dítě to samo doma už zvládne.
Vydrží. A co se týče těch kroužků, co třeba skaut nebo podobný oddíl? Na pololetí to stojí doslova pár korun a zabere to víc času než většina standardních kroužků.
12 letý vydrží doma i přes noc, odpoledne určitě, navrch se postará o zvířata, nakrmí, vezme na procházku a když je joooo hodnej, tak zvládne občas i 18m mrně na půl hodiny. ![]()
Ale mělo-li by to být pravidelně, stále, taky bych do toho zahrnula nějaký kroužek a občasnou kontrolu, je-li to možný.
Neexistuje univerzalni rada. Ve 12 letech jsem v beznych dnech byla 5 h bez dozoru, na krku 10ti leteho brachu. O prazdninach jsem k nemu navic hlidala 6ti letou sestrenku a nekdy i dvoulete mimino. Nekdyi dalsi male deti. Kdyz byla mamka sluzebne mimo domov na vikend nebo i 14 dnu, normalne jsem obstarala domacnost, tatka jen prihlizel…Vetsina spoluzacek v te dobe byla ale naprosto nesamostatna…
(Nejsem zakladatelka)