Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@romik0013 píše:
Holky dekujusem z toho spatna, ze sem to furt odkladala a odkladala, nic neresila, nepripoustel a takhle sem dopadla… @lenajs tak to mame asi stejny, ja sem se v noci jak me to prdlo zrovna 2× tak postavila z postele, kdyz mala zaknourala..a nebylo to poprvy..zvedlaa sem se tak blbe bezne
Tak já měla ulehčenou tu fázi nic neřeším, vše odkládám…ano, záda bolela, ale ta bolí každého…bolela mě i noha, ale to jsem přisuzovala namoženému svalu ze cvičení. A pak to jednoho dne prdlo a následoval kolotoč nemocnice, rehabilitace, zlepšení, zhoršení. Operaci neberu jako konec, ale jako nový začátek. Možnost zase začít normálně fungovat a žít.
@lenajs píše:
Tak toto nebylo nutné…pak má člověk věřit doktorům
A co na tom není pravda? Pokud vím, tak ano, pokud to neprezezujes, posílíš a udržuješ, tak si tělo poradí samo. Ale musíš cvičit a natáhnout páteř tak, aby se ten útlak zmenšil a tím se mohla regenerovat i ta plotýnka.
@P4ja píše:
A co na tom není pravda? Pokud vím, tak ano, pokud to neprezezujes, posílíš a udržuješ, tak si tělo poradí samo. Ale musíš cvičit a natáhnout páteř tak, aby se ten útlak zmenšil a tím se mohla regenerovat i ta plotýnka.
To přece nebylo na tebe, ale na Pudloslavu a její ironický výkřik do tmy o bílých krvinkách ![]()
Já samozřejmě věřím, že jde zvládnout výhřez ploténky i konzervativně za pomoci rehabilitace, sama jsem se o to pokoušela. Ale je to opravdu hodně individuální, SM systém jsem také cvičila, bohužel ho díky nefunkční noze neustojím. Ale po operaci se k němu chci určitě vrátit.
@Tom-Jerry píše:
@lenajs Ty asi nevíš, kdo je Pudoslava že?
Právě že vím, přečetla jsem všechny její příspěvky na toto téma. Nevyvracím a nezpochybňuji její odbornost, i když s ní v mnohém nesouhlasím. Jen tato její konkrétní poznámka mi prostě přišla mimo, zejména v případě, kdy se na ni někdo obrátí s prosbou o radu a dočká se ironické poznámky. Tak si chování lékaře nepředstavuji.
@lenajs Nemyslím si, že by to byla ironická poznámka. A to že s ní nesouhlasíš ty neznamená, že to není pravda.
@Tom-Jerry píše:
@lenajs Nemyslím si, že by to byla ironická poznámka. A to že s ní nesouhlasíš ty neznamená, že to není pravda.
Jé tak to je super. Tak jsem se konečně dozvěděla, jak vyřešit ten výhřez. Ony ho ty bílé krvinky fakt sežerou? Moc díky ![]()
@lenajs píše:
Jé tak to je super. Tak jsem se konečně dozvěděla, jak vyřešit ten výhřez. Ony ho ty bílé krvinky fakt sežerou? Moc díky
no, ale ona je to asi pravda, prostě to napsala laicky. Já měla výhřez taky, větší než zakladatelka, nepomohly ani infuze a hospitalizace. Propustili mě s tím, že buď se to vstřebá, nebo operace. No, vstřebalo se to úplně samo, za měsíc na kontrole mi řekl neurolog(ne Pudlosava
),že si s tím tělo prostě poradilo samo, doslova že to bílé krvinky sežraly. Takže asi na tom něco bude.
@lenajs vždyť je to pravda, kdo myslíš že ten útlak zmenší? Právě ty krvinky. Jinak SM se dá cvičit i na židli. Je to dělané i pro ty, kteří nemůžou stát
@lenajs píše:
Jé tak to je super. Tak jsem se konečně dozvěděla, jak vyřešit ten výhřez. Ony ho ty bílé krvinky fakt sežerou? Moc díky
Víš co, než budeš z někoho dělat blbce, tak si o tom něco přečti, nebo se zeptej odborného lékaře, pak to třeba pochopíš.
Tak se tedy omlouvám všem včetně Pudloslavy…vyznělo to opravdu ironicky a ne, nikdy jsem to neslyšela. Moje chyba, zkusím si dohledat informace. Aneb chybami se člověk učí.
@romik0013 píše:
@renap kezby to byl i muj pripad
No, musíš cvičit a té páteři pomoci, aby se uvolnila. Hlavně tím, že zpevnis svaly kolem, core atd. A potom se uvolní těm útlak a může se to vstřebat. Ale ne vždycky je to tak snadné. Když už je poškození velké, tak je třeba to řešit operací a nebo už se to prostě nevrátí a bolí. Mamce doktor řekl, že třeba nervům dávají max rok, možná i míň a potom už zůstanou poškozené.
@romik0013 Úplně upřímně, já to měla taky hodně specifické - 12,5mm na kolik už netuším snad také na 8mm, a na rovinu, dnes bych už při sebemenším útlaku nervů kmitala na operaci. Neříkám, že pomůže každému, je to i o štěstí na mudr, na druhou stranu, ikdyž jsem se k mudr dostala brzy, snažila jsem se přesně 6týdnů o konzervativní léčbu, ale trošku špatně, nicméně, i ten útlak už stačil poškodit nerv. Mé tetě stačili 3 měsíce, a nerv už odumřel, naštěstí tělo je chytré, a tak některé spoje dorostly během 5 let s jinými nervy - ikdyž ani mudra nechtěla věřit, ale výsledky prostě má i vyšetření to potvrzuje, také i když je kvůli tomu v 40 letech v invalidním důchodě, tělo si s tím dost poradilo, nicméně není bez omezení a záda se jí hodně ozývají (u ní už k operaci nedošlo, bylo pozdě, a ještě má problém s postavením páteře, a mají strach že by ji operace více ublížila než pomohla, přitom je to taky dlouhá hubená krasná ženská,
Dnes to je 2 roky po operaci. První rok jsem pajdala, měla každý den a každou noc bolesti, záda stále cítila, nevěřila jsem, že bude líp nebo jinak. Další rok bolesti menší, noha zase o fous lepší. A dnes? Funguji jako běžný smrtelník, na záda si dávám pozor, snažím se cvičit a být na ně opatrná. Když jsem nemocná, nebo psychicky a fyzicky unavená nebo mám špatný den, cítím, že mě tam něco zase trochu tlačí, stačí si ale zacvičit, dát se do klidu, a nohu cítím mnohem lépe. Stále cítím to místo operace, jak mě táhne, ale nijak se nešětřím, když dodržuji hygienu zad. Tupost stále pozoruji v nekterých částech nohy, palec mne dodnes už tolik neposlouchá, při chůzi v pantoflích tahám trochu špičku nohy, zakopávám o ni. V noci dostávám do nohy někdy křeče, ale pomáhá, že stále beru vitamín B, sem tam hořčík, ale mám strach z dalšího možného těhu. Ale jinak jsem v pořádku.
A ne všem se to vstřebá, a ne všem se to hlavně vstřebá včas. Dopročuji cvičení dle ACT terapie - u této metodě se páteř v podstatě „roztahuje“ a plotýnky získávají potřebný prostor, obratle si správně sesedají.
Hodně štěstí!!!