Vyhřezlá ploténka

16.7.10 16:25

vyhřezlá ploténka

Ahoj holky,
potřebuji trochu rad a útěchy.Mám vyhřezlou ploténku téměř 6mm L5-S1 prý mírně vpravo.Bojuji s tím 2 roky,cvičím,rehabilitace,obstřiky.Chodím,ale stále to není ono,tlačí mě to do boku a kyčle.Ráda bych mimčo(naštěstí jednu dceru mám),poněvadž už mi je 34 a minulý rok jsem bohužel potratila.Mám tudíž ze všeho obavy,jak zvládnu případné těhotenství a porod s výhřezem.Na operaci to není,některý doktor,říká dobrý,jiný,že se to může dorazit.Nemáte někdo s vyhřezlou ploténkou v těhotenství zkušenosti?Moc dík. Strašpytlík

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
43035
16.7.10 16:57

6mm je hodně. Záleží, jak máš prostorný páteřní kanál. Nicméně kliniku na to asi nemáš,v téhle etáži bys mohla mít symptomatiku nejspíš z S1, nebo, pokud je výhřez hodně boční, tak i L5, ale každopádně bys neměla mít jen bolesti do boku a kyčle. Jestli k tomu nemáš ani oslabení, znecitlivění, reflexový výpadek, potom lze asi tvrdit, že ač je výhřez velký, tvoje potíže nejsou z něj, takže by případná operace spíš asi nepomohla.

Nicméně těhotenství bude určitě mazec. V každém případě bys měla mít podpůrný pás s popruhy na ramena - a to podle mě na ojišťovnu. Když se to zhorší, můžeš mít obstřiky, rehabilitaci, paralen - víc skoro nic. Obstřiky většině lidí pomáhají alesoň načas.

těhotnou by tě neoperovali, jedině v případě, že bys přestala čůrat a měla tzv. syndrom kaudy - potom by to asi riskli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
16.7.10 18:23

Strašpytlíku-ono zdraví a nemoc jdou předpokládat,ale nikdy nelze s určitostí říci,jak to bude vypadat v reálu.Takže pokud lékaři nejsou razantně proti těhotenství-oni mají výsledky v ruce-tak bych do toho šla.S tím jak píše Pudla-neuroložka-opatrně,podpůrný pás,nic nezvedat…opravdu si hlídat nebezpečné pohyby,tzn. rotace,zvedání věcí s nataženýma nohama.
Předem nejde říci,že to bude dobrý,ale přesto mimčo za to stojí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.7.10 18:44

Díky za odpověd.Pokud tomu některá rozumíte,přeposílám svůj nález.L5-S1 asi 5-6mm dors.přesahující malá HE s mírnou deformitou DV distálně snad lehce nápadnější vpravo.To mi fakt můžou dát obstřik i v těhotenství?Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10170
16.7.10 19:09

Strašpytlíku: mám to podobné, před šesti lety výhřez L4/L5 na 5mm, L5/S1 na 6 mm. Rok mi trvalo, než jsem se dala docela dohromady, dvakrát jsem ležela v nemocnici na kapačkách, doktorka uvažovala o operaci. Intezivní cvičení - joga, pilates, plavání. Pravidelně jsem chodila na rehabilitaci. V aktutní fázi mně hodně pomohla akupuntura. Taky jsem měla strach z těhotenství. Ale musím říct, že mně celé těhotenství záda vůbec nebolela. Ale je fakt,že jsem celé těhotentví byla v pohybu - cvičila jsem na míčích, gravidjogu a plavala.
Po porodu jsem ve cvičení značně polevila, přibrala :oops: a tak jsem měla starch, co udělá druhé těhotentství - opět bez probémů

Zato teď jsem si se zády zase blbě hnula. Dvě děti dávají zabrat. Takže dlé mé zkušenosti se těhotenství dá přežít v pohodě, horší je to pak s dětmi. :mrgreen: Ale zase mně zabral týden v klidu na kapačkách, akupunktura a cvičení. JEště trochu to pobolívá, ale už to jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7277
16.7.10 22:19

Strašpytlíku, já mám taky vyhřezlou ploténku, tuším L4/L5. Kromě toho mám ještě degenerativní změny na páteři, můj rtg páteře odpovídá asi tak o 30 let staršímu člověku, takže jsem si se záda už taky užila své. Hrála jsem závodně volejbal a záda byli konec mého sportování. Vším jsme si prošla před těhu. Když jsme plánovali mimi, záda se posr..... :cry: Lítala jsem od čerta k ďáblu než jsem se dala trochu do kupy. Moje rehabilitační dr mi řekla, že těhu je loterie. Buď to bude utrpení nebo pohoda. No a já skoro celé těhu o zádech nevěděla. Měla jsem strach i z pohodu, protože se neohnu a prostě jsem měla strach jak zvládnu tlačení, ale všechno bylo v pohodě. A stejné jsem to měla i při druhéme těhu.
Si z manži dělám srandu, že musím být furt těhu, aby mě záda nebolely. :lol: Ten se mnou chudák už taky něco zažil, třeba mě musel otáčet v posteli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
672
17.7.10 12:40

Ahoj, tak já mám taky 2 výhřezy plotének L4/5 a L5/S1, navíc s obrovským posunem dolů 9mm, dokonce jsem kvůli tomu i přestala chodit, jezdila na RHC a obstřiky, pak se dokonce i plánovala operace a já otěhotněla a od tý doby mě nic nebolelo.Celé těhotenství v pohodě, nikdy mi nebylo tak dobře a ani teď 3 měsíce po porodu mi nic nebolí, jsem jako znovuzrozená, tak doufám, že to vydrží!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
13.1.11 18:21

Vyhřezlá ploténka

Dobrý den,prosím o radu přítel leta jezdí jako řidič kamionu poslední pul rok měl velké bolesti tak šel marodit nejdřív jen léky proti bolestem poté obstřiky a následně chodil na kapačky,ale nic z toho nezabralo.Minulý týden vyšetření na MR- Diagnosa : objemný výhřez plotny L5 dorsolaterálně doprava s lehčím tlakem na dur.vak,výrazným tlakem na kořen S1 vpravo.Drobná protruze plot,L4dorsolater.doprava,lehce zůženo foramen 4/5vpravo.Mírně zůžena foramina L5/S1.Za měsíc má jít na CT kdy mu budou závádět jehlou nějaké léky přímo do toho místa.Myslíte,že to pomůže nikdy jsme se s tím nesetkali také doktoři říkají,že by měl nechat ježdění,ale v dnešní době ,když člověk nic jiného nikdy nedělal je to těžký a je fakt,že sedavá práce na tuhle nemoc neni dobrá,doufám ,že něco pomůže nebo se nevyhnem operaci.Moc Vám děkuji za jakoukoliv informaci nebo vysvětlení.Hezký den Jitka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.1.11 17:59

Ahoj,to je těžké,každý to má jinak i vnímání bolesti.Určitě bych dala na radu zkušeného neurologa nebo neurochirurga.Nevím,kolik je příteli let,mně je 34,mám mírný výhřez L5-S1 o 6mm.Na neurochirurgii mi řekli,že se jim mám snažit alespoň dvacet let vyhýbat.Záleží,jak moc mu to zasahuje nerv,zda vystřeluje do nohy,noha ochrnuje nebo má i problémy s močením.Někdy je asi operace nezbytná.Já jsem momentálně těhotná,takže musím vydržet,zatím to jde.Jinak jsem dříve absolvovala několik rehabilitací,obstřiků,injekcí,vždy mně to na chvíli pomohlo.Také Dornova metoda od zkušeného fyzioterapeuta,je to rovnání páteře,ne ale pro každého,nutno se zeptat s nálezem,doktoři moc neuznávají.Nejvíce mně pomáhá pravidelné cvičení,také ale musí poradit individuálně výborný fyzioterapeut.Zkuste zatím gymnastický míč,jen na něm sedět je pro páteř velká úleva.Pozor,kup správně podle výšky a váhy přítele.Také je dobré suché teplo,nahříváníbolavého místa.Hlavně ne teplá koupel,ta to ještě zhorší.Hodně zdaru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
112
14.1.11 18:55

Ahoj,potřebuju poradit,mám podezření na vyhřezlou plotýnku,ale ještě to pořádně nikdo medošetřil,jen rehabilitace,léky na bolest apod. rtg nic není,ale CT nebylo,však to znáte.Jsem těhotná, 8+5 ě dostavily se problémy,nemůžu došlápnout na nohu, pořádně vyjít chody. dnes mi neuroložka dala obstřik a mám strach co mimi, říkala že to nevadí a ono to vůbec nepomohlo a mám pocit,že je to ještě horší. co pomohá bolesti co může těhu?!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.1.11 19:13

Ahoj,to je mi líto,že máš tyto problémy.Já jsem na rentgenu také nic neměla,až na CT.Jenže to ti ted neudělají.Já jsem tuto diskusi zakládala,tak si na začátku můžeš přečíst můj nález.Obstřik už jsem dostala dvakrát,poprvé v 7.týdnu a podruhé asi ve 27.týdnu.Nejprve se mi to také zdálo horší,pak se to usadilo asi za tři dny.Mně pomáhá cvičení na míči,přesně stanovené fyzioterapeutkou a pravidelné nahřívání zad rašelinovou lahví.Dá se koupit v lékárně,samozřejmě nesmí být moc horká,aby to třeba nevyvolalo porod.Také dost mažu Koňskou kaštanovou mastí.Když je nejhůře,mám povolen Paralen,tak po třech dnech užívání vždy trošku pomohl.Ve druhém trimestru se může i Ibuprofen,ale krátkodobě,množství prodiskutovat s neurologem.Také jsem měla z těhotenství strach,ale záda nejvíce bolela do třetího měsíce,pak nárazově jednou měsíčně a od toho druhého obstřiku celkem dobrý.Nechci to zakřiknout,ale připadá mi,jak narostlo břicho,změnilo se těžiště a tolik to netlačí.Nyní začínám 32.týden.Přečti si pro uklidnění,co mi psaly další holky s horším nálezem a jsou ted v pohodě.Věř,že těhotenství může i pomoci a držím palce. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
24.1.11 16:56

Zdravím všechny dámy, které mají také stejný problém jako já. Po přečtení všech příspěvků vidím, že v tom nejsem bohužel sama! Také mi pár měsíců po porodu vyhřezla ploténka. Dle MR je výhřez 14 mm. absolvovala jsem obstřiky, infuze, krátce rehabilitaci ale bez efektu. Navrhovali operační řešení, ale to jsem odmíítla. Dceři budou 2 roky a já se každý den potýkám s bolestma zad, které vystřelují do nohy. Nejhorší je to ráno. Zkoušela jsem nosit pás, mazat masti, cvičit, ale zatím nic nepomohlo. Není den, kdy bych o bolesti zad nevěděla. je to hrozně omezující…byly jsem zvyklá cvičit, hýbat se atd…a teď nic…ach jo!!!!!! Pokud někdo budete mít nějaký dobrý tip, jak si ulevit, popř.bolesti zbavit, budu moc ráda. Všechny zdravím a držím pěsti, ať jsou brzy O.K!!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ynnej
20.3.11 10:43

Ahoj Madeline, jsem na tom podobně, zatím zkouším, co by pomohlo. Větší potíže mám od ledna, neuroložka operaci vyloučila, zkusíme konzervativní léčbu a rehabilitaci. Bohužel rehabilitace mě dost zklamala, přístup sester je dost podivný. Zkusila jsem soukromého fyzioterapeuta, který vidí problém ve špatně fungujících šikmých břišních svalech. Takže cvičím jím doporučené cviky. Prý si mělo s vyhřezlou plotýnkou ve většině případů poradí samo. Zkusila jsem i metodu McKenzie, asi je to krátká doba, ale po 3 týdnech necítím žádné zlepšení. Navíc při cvičení brní noha a občas bolí i záda. Momentálně se cítím hůř, tak ji už 2.den necvičím. Na každého působí něco jiného, chce to zkoušet. A hlavně je třeba být v pohodě, což mě moc nejde. Užívám vnitřně třezalkové kapky, na záda mažu třezalkový olej a věřím,že budu zas skákat přes kaluže. Je třeba se obrnit trpělivostí a mít veselou mysl. Musíme se snažit, děti chtějí mít aktivní maminky. Tak se holky držme!

• Citovat
  • Upravit
1313
26.3.11 22:38

Já jsem 3 měsíce po operaci vyhřezlé L5-L4, po porodu jsem měla bolesti přes levou kyčel do lýtka a mravenčení a když bylo synovi 2,5 měsíce, tak jsem ochrnula úplně i s močákem :-(
Teď už chodím o berlích, ale musím mít dlahy a musím se cévkovat. Mravenčení mám pořád…všichni říkají, ať neplaším, že za rok budu v pohodě, ale těžko se tomu věří :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
L.nová
22.1.12 21:31

Záda a tehotenství

Ahoj holky chtela bych se pridat mam od etsvi problemy se zady furt nake bloky nemohla sem dychat chodit atd…ted je mi 24 let mam dvouletou dcerku a ted jsem 9tt tehotna cekam druhy mam stoho strach zacalo me bolet v krizi picha mi tam pri chuzi pri zvedani a vystrelujou me bolsti do kolena…posun na bederni pateri mam na 5 obratli 2 mm coz asi neni tak hrozny kdyz tady ctu co mate vy ale problemy mam fakt velke jednou u me byla i zachranka po narozeni prvni dcerky jsme kni v noci stavala a najednou silna bolest v bedrni pateri pichalo me tam skubalo ja omdlivala manzel volal zachranku ty me napichali injekce a lepsi ale furt se to objevuje… :roll:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí

K2 Complex