Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Přidám svou zkušenost.
V září 2014 mě přepadla bolest levého boku, v oblasti levé kyčle. Mám za to, že k tomu přispěla i předcházející brigáda na poště, kde jsem se zvedáním těžších balíků nevyhla. Zpozorovala jsem, že se horní částí těla nakláním do levé strany. I desetiminutová chůze byla celkem peklo. Akorát nic, co by mne zastavilo (jsem člověk co zatne zuby a jde). Nedalo mi a zašla jsem na neurologii, kde udělali pouhý rentgen, kde nenašli nic. Napsali rehabilitace a já šla domů. Na rehabilitaci to svedli na skoliózu a přetížení svalů zádových. Začala jsem cvičit s přidělenou fyzioterapeutkou dané rehabilitace. Po pár cvičeních bez výsledků. Danou fyzioterapeutku napadlo, že mě přidělí své kolegyni, která se spíše zaměřuje na malé děti a provádí na nich Vojtovu metodu (mohli jste vidět reklamu České spořitelny). Lidi…euforie! Bolest v oblasti kyčle ustála a tělo se zase srovnalo, já vyšla i na Lysou. Vždy, když cítím, že se zas křivím, utíkám na Vojtovku. Každopádně jsem to tak nenechala být, zašla si k jinému neurologovi a tam si vyžádala magnetickou rezonanci. A? Ve 26 letech mám v segmentu L4-5 výhřez do 7 mm a L5-S1 meziobratl. prostor mírně snížený. Subjektivně nemám žádné střílení do nohy, lýtka či stehna. Každopádně ten pocit, že už víte, co vám je
I když operaci odmítám, byla jsem dnes na konzultaci u neurochirurga, který mi vše ukázal na mých snímcích z MR, poučil a doporučil cvičení na udržování.
Každopádně, co z mého příspěvku vyplývá je fakt, že opravdu doporučuji si zajít k někomu či vyhledat rehabilitační centrum, jež má fyzioterapeuta, který umí Vojtovu metodu!
Ahojky, obnovuji diskuzi
. Je mi 27 a mam dvě děti. Bolesti zad mi začaly cca pred 10ti lety. Dva měsice jsem si nemohla sednout, ohnout. Po dvou měsících jak když utne. V těhu i po prvním porodu klasika, bolesti zase začaly, ale tak to je asi normální. Po druhé dcerce cca po 8mi měsících a delším stáním u pečení dortů se záda zase ozvala, ale k ním i mravenčení v nohách. Dle rtg(před dvéma lety) nic. Ale bolesti stálé. Objednala jsem se na neurologii a dle EMG mam slabší průchody v nohách. Objednala jsem se k fyzio a bylo znát zlepšení. Teď mě bolí šileně záda, občas to jde přes tříslo, stehno a končí bolest v lýtku. Někdy bolí jen lýtka. Mam slabší poruchu citlivosti na nártu v jedné noze. Vstávám přes bolesti zad, nemůžu se pořádně ohnout, to mam pocit že bych si bolestí cvrnkla. A nedej bože když něco zvedám. To pak chodím jak stařenka. Když jsem to řekla neuroložce, řekla mi ať si zpevním břicho. Myslíte že to bude od plotýnky? Děkuji ![]()
Jo.
Jestli jsi z Prahy, či blízkého okolí (sever) pošlu ti kontakt
.
@Brontik píše:Nejsem, ale mam to cca 100 km a přes Prahu jezdím 1× do měsíce. Kontakt bych si určitě vzala.
Jo.
Jestli jsi z Prahy, či blízkého okolí (sever) pošlu ti kontakt.
Ahoj chtela bych se zeptat na cvičení pri vyhrezle plotence. Cvicim posilování cviky, ale chtela bych i neco jineho jako treba trampolina nebo zumbu. Nemate nektera zkusenosti. Jestlje nezapomíná vhodná? Chtela bych cvičení na hubnutí. Diky ![]()
@Miiisa.N Já tedy nevím, co přesně tím myslíš, ale pokud máš akutní problém, tak na trampolínu nemáš ani pomyšllení. Na ostatní bych se zeptala Dr.
Dobry den. mam take vyhrezlou plotenku a neboli. hodne jsem serfovala a informovala se vsude mozne. reseni:
pater je jako vysoky panelak, ktery kdyz je zkrouceny treba doleva, pocase se tam neco poroucha a spadne.
zaklad je- naucit se stat pred zrcadlem a kontrolovat si postavu, aby stala rovne, bricho zasunout dovnitr, kostrc jako kdyz tam mate zavazi, tlacit dolu. sedet s nohama k sobe, ne nohu pres nohu (nadzvedavate tim panev, tedy oporu panve=zakladni deska panelaku, sikmo a panelak opet se vysouva. pri chozeni pokladejte nohy rovne pred sebe. bezte si srovnat telo k dobremu terapeutovi- viz znamylekar.cz nehledte na penize..staci parkrat zajit. nejlepsi znalci dornovy metody…studio danah apod. pri bolestech zacnete cvicit sm cviky dr. smiska parkrat za den (ne do bolesti…par cm pred bolesti prestante). kupte si ucebnici s cd. prvni cviky nekam k terapeutovi bezte co vam to ukaze..zaklad zasunout bricho dovnitr..jinak boli vice plotynka. kdo ma plotynku, ze sedel hrbate na gauci ci se hrbi..ihned s tim prestante ( vas proti cvik je kobra od známeho svetoveho cvicitele..cvicit kobru az do par cm pred bolest a zavesit zada za ruce v zaveru…delat kazde 2 hodiny 3×. pozor pokud mate bricho dopredu posunute necvicte to ublizi. kupte si vsichni nove matrace kvalitni polotvrde..hodne pomuze. vecer pred spanim si udelejte caj z plodu cerneho bezu…uzdravuje nervy a bere bolesti. za par mesicu vam bude lepe. pijte kolagenove napoje pro chrupavky a plotenky a jezte kyselinu hyalunurovou..zesili kolagen a berte magnesium plus b6, vapnik. držím palce i vám. za par mesicu vam bude lepe a lepe. dale si kupte trakční luzko lehatko- narovnava pater. cib
5tydnu po porodu první dcerky hrozné bolesti zad - neurolog mi dal obstrik do zad bolesti polevily, třetí den při dosedu na toaletu nasledovala vystřelující bolest do celé nohy. Abych fungovala bolest jsem rozcházela. Za tři dny CT ( to jediné objeví ploténku) nález 11mm L5/S1. Tři dny jsem ležela v bolestech které se naštěstí zmírnili, ale přidala ce necitlivost stehna, a bolestive lýtko, nemohla jsem drepnout. Týden na to MR 12,7mm, útlak nervů, duralni vak přiměřeně přiměřené sire 10,5mm. Kontrola za 14dni. Bolesti prvni tyden mírnější, druhý tyden ze dne na den velké, druhý den jsem zjistila že necítím půlku prcky, místo paralenu jsem nasadila Ibalgin, do toho zánět močáku. Citlivost prcky se třetí den zlepšila na tupou - prvotní příznaky syndromu kaudy (to jsem ale nevěděla) Na kontrole u neurologa už jsem byla na Ibalgin vcelku v pohodě. Ten den jsem se ohnula - bolest, inkontinence bez uvědomění. Druhý den jsem neudržela moč, večer v sedm tříhodinová operace! Při operaci zjistili že v místě útlaku nervu nám nervy dva - nerv L5 a S1, prostě zase něco extra. Během toho všeho jsem dal kojila a celá rodina mi pomáhala, i přes operaci jsem směla dál kojit - provádí se v epidurální anestezii. Letos zde operovali i tehulku v 36tt, vše ok a porod císařem v 38tt. Prý tam mají maminky vcelku často. Teď mám 7tyden po operaci, problémy s citlivostí prcky přetrvávají, čůrání je napůl v normě a mám problémy se stolicí. Mám šance 50na50 že se mi vše spraví. Takže děvčata - výhřez nad 8mm - okamžitě operovat protože riskovat syndrom kaudy není sranda! A poznat syndrom kaudy je dost těžké!
Prosim muzete mi do emailu napsat kontakt na fyzioterapeutku?
Dekuji mocktrat
Mohla byste mi take zaslat kontakt na pani fyzio
Dekuji
Dobrý den, mám vyhřezlou ploténku L5-S1 s kořenovým syndromem, léčím se od podzimu 2017,ale bohužel nic nezabírá, kapačky, obstřiky, epidurál a ani léky a injekce vůbec nezabírají. Na jaře jsem byla v lázních, ale tam se mě to tak zhoršilo, hlavně po masáži a k tomu se přidal zánět močových cest, takže jsem po týdnu byla odeslána domů. Rehabilitace také bez efektu, ba naopak při poslední, mě při jednom cviku projela ostrá bolest, zřejmě mě vyjela další plotýnka, což se bude řešit koncem dubna. Momentálně stop rehabilitace, jen přes den docházím na plynové injekce, též nic moc. Máte někdo také takové problémy? Ujdu pár metrů, nemohu dlouho stát ani sedět, bolest přes zadek do celé levé nohy.
@maikinek
Prosím Vás - dejte na mou radu - nevím, tedy, kolik Vám je, zda jste byla na magnetické rezonanci nebo jen na CT - ale okamžitě, bez pardónu bych šla na operaci ale můžete ještě předtím vyzkoušet následující možnosti:
možnosti - A+B jsou taková, jak se vyhnout operaci, což by bylo nejlepší, jenže pokud máte kořenový syndrom již tak dlouho a v takovém rozsahu - operaci se zřejmě stejně nevyhnete - jak jsem psala viz. výše - může velmi rychle dojít (a možná už to u Vás probíhá) také k útlaku míchy (té koncové části - koňský ohon Cauda equina), která má na starosti - ovládání sfinkterů (konečník, močová trubice - z toho inkontinence…), dále čití kolem konečníku, sedací část, a také v místě slabin (tzv. sedlovité čití - ta místa, jako když si sednete na koně)
Ostrá bolest - značí - že plotýnka více utlačila nerv ovládající nohu - ten samý nerv - dokud noha bolí, do té doby nerv „žije“ nicméně, čím déle je utlačen, tím více „umírá“, tvoří se na něm jizvy a nebude pak tak dobře fungovat…a L5/S1 je zrovna hlavní nerv…moje teta takto chodila pouhé 2 měsíce - až začala nohu za sebou skoro tahat - a nerv jí odumřel - Dokud si stoupnete na patu se zvednutou špičkou, a stoupnete i na špičku - dá se to ještě „rozchodit“ - ale pokud už skoro nechodíte - nepoznáte to - raději se nechte okamžitě odfiltrovat na neurochirurgii - MOTOL, LIBEREC, BRNO - BOHUNICE - těm bych věřila - já měla operaci v Bohunicích, a ti jako jediní v ČR provádí operaci v epiduralu!!!
Jinak ano, vím - operace neřeší problém se zády - ty stejně budete muset naučit se jak se o ně starat, jak cvičit - celoživotně - nicméně, pořád je tu problém s nervem, který se sám od sebe nevyřeší…plotýnka sama nezmizí - a pokud je hodně vyhřezlá, ani vstřebat se už nemusí… spíš vám tam ještě nadělá paseku - ale to už na obou frontách - ať s operací nebo bez - nicméně - bez operace to může být ještě horší…nemusíte chodit…
(pozn. trup drží 3vrstvy svalů
první vrstva zádových svalů a břišních - ty používáme během dne nejčastěji, namáháme je a tím je i trochu posilujeme,
druhá vrstva svalů je zaměřena pod těmito - je více vnitřní - jsou to svaly pánevního dna a okolní - tu posilujeme už pouze spíše cíleně, samovolně během dne už tolik neaktivujeme
třetí vrstva obepíná kolem páteř a plotýnky - tu nenamáháme během dne vůbec, ani neposilujeme - tato část se posiluje na balančních plošinách - gymnastický míč (sedět na něm max. 45min. potom tělo poleví a sedí špatně - namáháme záda - plotýnky), čočka, nerovná plošina - prostě všude, kde držíme rovnováhu
takto mi to bylo laicky vysvětleno…)
Zdravím a moc děkuji za odpověď. Je mě 53let, na MR jsem byla koncem prosince, výsledek L5-S 4,5mm a dle neuroložky na zbytku spodní části páteře jsou již změny, na operaci to prý není, jediné co pomáhalo byl klid, bolest se projevovala tím, že mě bolest vystřelovala do pravé nohy. V lednu jsem byla na epidurálním bloku(něco podobného jako je PRT)prý proto, že je toho po..více. Po tom následoval klidový režim, vystřelování ustalo a byly mě napsány lázně. Mezitím jsem začala znovu rehabilitace a defakto při prvním cviku mě projela ta ostrá bolest a bolest tentokrát v levé noze, tentokrát noha bolí stále. V lázních jsem bydlela daleko od procedůr, takže jsem denně nachodila kolem 10km a jak jsem psala múj stav se rapidně zhoršil, chodila jsem jak tučnák(nemohla jsem udělat pořádně krok, až doma v klidu se stav zlepšil, ale jakmile mám trochu zátěž múj stav se rychle zhorší. To že mám kořenový syndrom jsem se dozvěděla až v lázních. Fyzioterapeuta nemám zatím řešit, protože jakákoliv jejich snaha mě přivodí velké zhoršení i paní v lázních byla ze mě neštastná, na vše jsem měla špatnou reakci, která nesmí být. tak fakt nevím, rehab. lékařka požaduje nové zobr. vyšetření tak uvidím. Proč tak špatně reaguji na jakoukoliv zátěž? a klid mě naopak pomáhá? Na špičku jaktaž šlápnu, ale jen na sekundu a patou je to horší.