Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@lenajs píše:
Tak toto nebylo nutné…pak má člověk věřit doktorům
co nebylo nutné? je to přesně tak, jak jsem napsala. Mám to napsat latinsky, aby to znělo důvěryhodně?
@Pudloslava ja to pochopila
porad si rikam, muzu na spicky, na paty;snad to nebude tak zle
i kdyz lytko me furt poboliva..koupil sem Milgammu, uvidime..ja predpokladam, ze neurologicka by pri takhle masivnim vyhrezu jen tak nedoporucila neoperovat, kdyby to nemelo sanci..nemuzu si pomoct, ale kym .i.noha funguje, neslabne, neochabuje, tak pod kudlu nejdu…a i kdyby zacala, jeste zkusim obstrik ozonem…
@romik0013 píše:
@Pudloslava ja to pochopilaporad si rikam, muzu na spicky, na paty;snad to nebude tak zle
i kdyz lytko me furt poboliva..koupil sem Milgammu, uvidime..ja predpokladam, ze neurologicka by pri takhle masivnim vyhrezu jen tak nedoporucila neoperovat, kdyby to nemelo sanci..nemuzu si pomoct, ale kym .i.noha funguje, neslabne, neochabuje, tak pod kudlu nejdu…a i kdyby zacala, jeste zkusim obstrik ozonem…
No, mně neurolog říkal, že když to není opravdu tak, že se nemůžeš hnout a potom chodit, případně máš problém s vyprazdňováním, tak se to zase tolik neoperuje.
Jinak já bych taky nešla. Pořád je to páteř a stát s může cokoli. Znám mladou holčinu, které doktoři řekli, že jí zoperuji a ona bude ok. Měla výhřez někde u kostrče, takže prý pohoda. No bohužel to zvorali a kus nechali. Než jí vzali pod kudlu znova, tak ztratila v noze cit, zakopává a prý má jistý minimálně druhý stupeň id. Což v produktivním věku, je prostě prů..se.
@P4ja tvl ani mi nerikej..
ja se prave bojim o ten nerv…zkusim se neuro zeptat jestli by mi neudelali emg..
Nevím, jeslti jsem to už v této diskuzi nezmínila, ale mne velice pomohlo cvičení McKenzie. A výhřez jsem, podle CT dělaného cca za měsíc od první návštvy lékaře poté, co jsem od bolesti omdlela, měla asi 12 mm. Podle fyzioterapeutky, co pak četla a zprávu jsem byla adept na operaci. Tak nevím.
V každém případě, po akutním zásahu na pohotovosti (v neděli) jsem měla v pondělí problémy si sama dojít na záchod. V úterý jsem se naštěstí už dostala k té fyzioterapeutce a ta mi vysvětlila jak si lehat a zvedat se, abych si to nezhoršovala. Sedat si jsem měla ve vlastním zájmu zakázáno.
Cvičila jsem jeden jednoduchý cvik a ve čtvrtek už mne „rozchodila“. Během víkendu jsem si ověřila, že jsem schopna se o sebe postarat (tedy dojít si na záchod a ohřát jídlo v mikrovlnce) a manžel mohl zase do práce. Na neschopence jsem byla si 2,5 mesíce.
@romik0013 Tak mám za sebou kontrolu na neurologii. Po poctivém cvičení se to opravdu zlepšilo. Doktor říkal, že už od operací odpouští, protože po ní zůstávají jizvy na té plotynce, takže opravdu jen v případě, že je bolest a omezení neúnosné.
Jinak říkal, že se to po cvičení většinou hodně zlepší, a že má i pacienty, kterým výhřez zmizel. Resp se plotýnka vrátila zpět a tělo zregenerovalo. Jen stav pacientů většinou neví, protože málokdy se dělá ct někomu, kdo má problémy menší.
I opravdu velký výhřez se časem vstřebá, je jen otázka, jestli to ten člověk vydrží a jestli mezitím neprobíhají nějaké nevratné změny - ty by se projevily nelepšícím se oslabením nohy nebo potížemi s močením - v tom případě je k operaci jednoznačný důvod. Necitlivost, brnení či bolest je možno vydržet, jak dlouho libo. Ale samozřejmě málokdo je ochoten snášet několik měsíců neutišitelnou bolest a asi to ani nemá smysl. odložení operace je spíš dobré pro ty, kteří mají velký výhřez, ale rychle se jim to zlepší - přičemž chirurgové zcela správně straší tím, že není vyhráno, potíže se mohou vrátit. Ale nemusí.
Mckenzie je skvělé cvičení, není úplně pro každého.
@romik0013 píše:
@P4ja tvl ani mi nerikej..ja se prave bojim o ten nerv…zkusim se neuro zeptat jestli by mi neudelali emg..
a jake mas potize, bolest, neciltivost, brneni, oslabeni?
@Pudloslava no ted uz ne, po hospitalizaci, kortikoidech a kapackach, mi bolest prestala, zustala mi divne citliva kuze na lytku a drobet chodidlo…ale proti ty bolesti z hyzdi pod koleno az do lytka, nez sem skoncila ve spitale je to jako nic..jako jo, obcas v noci, nebo i pres den me v ty noze boli, ale nic zavaznyho..neprijde. i slabsi, nebo tak..tak doufam, ze se i to lytko casem da dohromady..nevim, jestli jde pro to neco vic udelat.
@romik0013 divna citlivost nevadí, na to stačí brát vitamíny B. šlo to spíše po zadní straně nohy do malíku, nebo po lampasu a do palce?
@Pudloslava slo mi to po zadni strane do lytka, do prstu ne, to mi spis brneli,…po ranu to byvalo sileny, kym sem to rozhybala..zpetne me mrzi, ze sem to brala na lehkou vahu a i kdyz mi to telo davalo na jevo nekolik mesicu, kaslala sem na to..jeste sem s tim krava behala
a hlavne me stve, ze i kdyz sem to rehabilitacni dr rikala jak to boli, jak to kde do ty nohy, ze brni atd, neposlala me aspon na ct..je to mozny? Furt mi tvrdila, ze je to pretizeni, SI zkloubeni atd…
@romik0013 píše:
@Pudloslava slo mi to po zadni strane do lytka, do prstu ne, to mi spis brneli,…po ranu to byvalo sileny, kym sem to rozhybala..zpetne me mrzi, ze sem to brala na lehkou vahu a i kdyz mi to telo davalo na jevo nekolik mesicu, kaslala sem na to..jeste sem s tim krava behalaa hlavne me stve, ze i kdyz sem to rehabilitacni dr rikala jak to boli, jak to kde do ty nohy, ze brni atd, neposlala me aspon na ct..je to mozny? Furt mi tvrdila, ze je to pretizeni, SI zkloubeni atd…
cili oslabeni tam neni, takze neboj, nic nemuzes zanedbat, CT aniMR nepotrebujes, v lecbe ti nijak nepomuze. Behat vubec nevadi naopak.
U bolesti zad je brani na lehkou vahu a snaha rozhybat to tim nejlepsim, co muzes pro sebe udelat. Naopak klidovy rezim a dozadovani se dalsich a dalsich pristrojovych vysetreni jeste nikomu nepomohlo.
@Pudloslava muzu mit jeste otazecku? Myslis, ze je vhodny cestovat 6 hodin autem? Mam to relativne v klidu, tak to nechci nejak rozdrazdit
vim, ze dlouhy sezeni neni uplne idealni…
@romik0013 To si piš, že to není vhodné. Každopádně každou hodinu přerušit a protáhnout se.
Pokud máte kdokoli nějakého kamaráda s Ukrajiny, nebo jiné ruské země, nechte si dovézt mast Finalgon, ta dokáže zásadně urychlit léčbu plotének, je to již léta odzkoušené, hlavně velmi rychle léčí případné nachlazení páteře.