Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@MišelkaX Já už žádné vyšetření nebudu absolvovat, na operaci to není a jediné co můžu tak cvičit. Já se ptala na sport a bylo mi řečeno, že jak se budu cítit a dělat problém, k tomu běhání se nevyjádřila. Dostala jsem bederní pás tak asi to zkusím a uvidím jak to bude dělat problém. Podle mě máš výhřez 11 mm a těch 5mm je na pravou stranu.
@Dalibor7 nafotila jsem tu vetu. Tak pokud 5mm neni na operaci, tak je to 100% tech 11mm, protoze mi sama rikala ze mam velky vyhrez ktery je na operaci, ale pokud bolesti ted nemam. Nebudeme resit.
Muzete se mi na to prosim @Pudloslava podivat? zda je to opravdu tech 11 nebo 5mm? Byla bych radsi za nizsi, to je jasne.
@MišelkaX píše:
@Dalibor7 nafotila jsem tu vetu. Tak pokud 5mm neni na operaci, tak je to 100% tech 11mm, protoze mi sama rikala ze mam velky vyhrez ktery je na operaci, ale pokud bolesti ted nemam. Nebudeme resit.
Muzete se mi na to prosim @Pudloslava podivat? zda je to opravdu tech 11 nebo 5mm? Byla bych radsi za nizsi, to je jasne.
Víš ono je to tak, že výhřezi má skoro každý a ne každého to bolí, jenže pokud o tom člověk ví, je vždy lepší pro to něco dělat, aby se aspoň začal zmešovat, což opravdu lze a není to až tak těžké. Pokud se to nechá zvětšovat a čekat na nesnesitelné bolesti, které tě doženou na operaci je špatně. Ona totiž oprace plotének je velmi riziková a lidi často končí v ID.
@MišelkaX to mas klasicke tri rozmery (axbxc) vyska, sirka, hloubka, obvykle se to takto neuvadi, takze fakt nevim, ktery je ktery rozmer. Ale absolutni milimetry nejsou podstatne, podstatne je, ze je tam ta imprese nervu. Ta ale ani to nemusi o operaci rozhodnout. Pokud te noha neboli, neni slaba a normalne ji citis, tak se nervu nic nedeje, at uz je na obrazku cokoli. Kvuli obrazku te nikdo operovat nebude (doufejme tedy). Naopak plotenka se nervu nemusi ani dotykat a presto muze vadit svymi degradacnimi produkty.
plotenska se vstrebava, zpet se nevrati. Vstrebava se na zaklade imunologicke reakce, ne na zaklade nejakych cviku. Cviky jsou dobre na to, aby se tam udelalo vice mista.
Trakce jsou OK, McKenzie je kontroverzni, ale moji sefce velmi dobre funguje. Dalibor doporucuje cosi vlastniho, zrejme bez dukazu ucinnosti, nejsem si jista, jestli bych delala pokusneho kralika (zvlastne po te, co jsem cetla jeho doporuceni ohledne lecby infekci pomoci prudkeho stridani teplot). Navic je otazka, jestli vubec tedka zrovna cvicit. Ted jsou nervy v pohode, ale jedna se zrejme o krehkou rovnovahu (vyhrez je velky a je blizko nervu) a nejakym cvicenim by se klidne mohly potize vratit. Ony se teda mohou vratit i bez cviceni. V kazdem pripade opatrne.
Zdravím všechny,
já s zády bojovala od narození prvního dítěte takřka pořád.
Paradoxně od mé „milované“ příbramské tchýně jsem dostala tip na nějaké specializované středisko na Dobříši (asi 40 km od Prahy). Jmenuje se to ELISTRA (U Pivovaru 261, Dobříš). Objednala jsem se na vyšetření a doporučili mi nějakou moderní metodu(myslím rázová vlna?). Teda musím říct, že super.
Mám po bolestech. Doufám, že se mi to už nevrátí. Tak jsem celá nadšená a musím se s Vámi podělit ![]()
Prý tam dokážou léčit i výhřez plotének. Co jsem si tak s paní povídala, tak je zásadně proti operaci vyhřezlé ploténky.
No jestli to máte blízko, tak to určitě zkuste!!!
@Pudloslava píše:
@MišelkaX to mas klasicke tri rozmery (axbxc) vyska, sirka, hloubka, obvykle se to takto neuvadi, takze fakt nevim, ktery je ktery rozmer. Ale absolutni milimetry nejsou podstatne, podstatne je, ze je tam ta imprese nervu. Ta ale ani to nemusi o operaci rozhodnout. Pokud te noha neboli, neni slaba a normalne ji citis, tak se nervu nic nedeje, at uz je na obrazku cokoli. Kvuli obrazku te nikdo operovat nebude (doufejme tedy). Naopak plotenka se nervu nemusi ani dotykat a presto muze vadit svymi degradacnimi produkty.plotenska se vstrebava, zpet se nevrati. Vstrebava se na zaklade imunologicke reakce, ne na zaklade nejakych cviku. Cviky jsou dobre na to, aby se tam udelalo vice mista.
Trakce jsou OK, McKenzie je kontroverzni, ale moji sefce velmi dobre funguje. Dalibor doporucuje cosi vlastniho, zrejme bez dukazu ucinnosti, nejsem si jista, jestli bych delala pokusneho kralika (zvlastne po te, co jsem cetla jeho doporuceni ohledne lecby infekci pomoci prudkeho stridani teplot). Navic je otazka, jestli vubec tedka zrovna cvicit. Ted jsou nervy v pohode, ale jedna se zrejme o krehkou rovnovahu (vyhrez je velky a je blizko nervu) a nejakym cvicenim by se klidne mohly potize vratit. Ony se teda mohou vratit i bez cviceni. V kazdem pripade opatrne.
Pudloslavo já píšu jen to, co se mi v životě osvědčilo a to ne jen při mích zdravotních problémech, to střídání teplot opravdu při horečce funguje naprosto skvěle, ale je na každém, do čeho při léčbě půjde.
Co se týče toho cvičení, jde o něco, co pochází s Tibetu a u nás je tato metoda neznámá. Cvičení je zcela specifické a hodně záleží na tom, aby člověk necvičil sám, ale aby pohyby s tělem dělal někdo jiný, hlavně někdo, komu důvěřujeme a proto je nejvhodnější někdo blízký a to s rodiny.Jde o to, že si lidi zvu s sobě domů a ukážu co a jak posléze doma dělat. Je to velmi snadné a vhodné pro každého laika. Zatím tím se mi stalo 2×, že lidi se po nějaké době obědnali na kontrolní vyšetření MR a potvrdilo se, že výhřez prostě zmizel, jestli se vstřebal, nebo vrátil, to opravdu nevím, ale nález jednoznačně negativní. Za 5 let praxe(nejsem lékař a ani nemám žádné lékařské vzdělání)se mi to povrdilo jen 2×, ale to jen proto, protože lidem většinou stačí, že bolesti ustoupí a můžou zase normálně fungovat a na kontorolní vyšetření nechodí.
Jinak cvičení, když člověk cvičí sám je opravdu při větším výhřezu nevhodné a často se stává, že se potíže zhorší, jde hlavně o to, že při cvičení používáme vlastní svaly, což je často špatně. Při cvičení je potřeba, aby se člověk zcela uvolnil a vše nechal na tom druhém. Uvolnit se nedokáže každý a už vůbec ne, když s ním cvičí někdo cizí a proto je nejvhodnější cvičitel někdo s rodiny.
Poprvé vyhřelou ploténku jsem měla v roce 1992 /bederní ploténka/, druhou dne 5.2.2016 /bederní ploténka/, mám opět velké bolesti, k neurologovi jsem byla objednaná až na 12.2.2016, mám pocit, že se k tomuto problému naši odborníci staví velmi stereotypně, v roce 1992 bylo ošetření s rychlejším efektem /fůze v nemocnici/, letos mi fůze nikdo nenabídl. Bohužel mám pocit, že si nikdo, ani mnohý neurolog, neumí ani představit, co je to za bolest. Prosím, můžete mi někdo doporučit nějaké účinné cviky /na rehabilitaci jsem objednaná až v březnu 2016/, ev. nějaké pracoviště ve Středočeském kraji, kde by mě nějaké cviky ukázali? Ev. by mi alespoň postačilo dát typ na cvičení na internetu. Děkuji mnohokrát předem.
Hedvika *****@seznam.cz
edit admin - 21.2.2016 - osobní údaje
Ahoj, rada bych tuhle diskusi obnovila. Dle CT se zjistilo, ze mam vyhrezle plotenky-L4/L5 3mm a L5/S1 10mm.Mam analgetika, Milgam na doplneni Becka, Aescin na uvolneni svalstva. A dr.mi pouze rekla, ze operace je posledni moznost (raada bych se ji vyhla),a mam si najit fyzio. Fyzio v Praze hledam, ale mam dve malicke deti (4r a 1,5r),skolu, praci, dum a potrebuji fungovat.Leva noha me ale solidne zlobi a dlouho nic, mimo lezeni, nevydrzim. Nemate nejake rady? Budu vdecna za cokoli, co vam pomahalo/pomaha ![]()
@Maol ahoj,zkus se s ni domluvit na ozonoterapii nebo obstrik pod ct a az potom na fyzio. Ja jedu ted na ten ozon poprve a do Plzne. Jsem ale podle MR operacni pripad a pravou nohu taham spis za sebou, nehlede jak me boli zada.
Funguju taky jak se da, ale nic neberu, nema to cenu. Hlavne zvolni, at ti okoli pomaha. Ja nezvolnila a ruplo mi to komplet, takze jsem ze dne na den byla lezak a to je teprve mazec. Poslouchej sve telo a nenakladej di toho na zada moc obrazne
@Maol Oba rodiče maj vyhřezlou ploténku a jediné co jim opravdu funguje je důsledné cvičení! Každodenní! Bez toho to prostě nejde… Je přímo na to cvičení SM systém neboli spirální stabilizace páteře, tak nějak se to nazývá, tak zkuste pohledat… všechny léky to pouze utlumí a jen cvičení to může trochu ukočírovat…
Já mám vyhřezlou plotýnku 7 mm už rok a půl-taky jsem na tom byla tak, že jsem zůstala ležet-v té době děti 2 a 4 roky, hodně mi pomohlo cvičení, léky bez efektu, nespala jsem bolestí. Trvalo asi půl roku intenzivního cvičení než mi začalo být fajn-jsou chvíle kdy se bolesti vrací. Jedinou radu mám rehabilitace a zaměřit se na aktivaci stabilizačního systému-jsou to dechové cvičení.
Holky, moc děkuju
Já mám sedavé zaměstnání, malé děti, takže páteř namáhám hodně, no… teď se snažím odpočívat. V rámci možností… děti mám naštěstí obě ve školce, takže třeba dneska pracuju hezky z postele.
Ke cvičení - fyzio mám zařízené (a než začnu - objednací doba trochu hrůza - mám cviky na papíře z neura). Takže 2× denně ráno a večer cvičím, resp. spíš protahuju a dýchám, že. V podstatě kupu let jsem pravidelně cvičila, 10 let pravidelně plavala a ještě teď si chodím zaplavat. Prostě tomu nerozumím… ale nějak se s tím musím naučit pracovat. Opraci fakt chápu jako nejzazší možnost, pokud selže konzervativní léčba. Doktorka by mě tam sice asi i hnala, ale pak sama uznala, že to žádná výhra taky není. A na to, že je mi těsně před třicítkou, je tohle brzy a operace zdaleka není všespásná. V rodině mám neurologa, a ten říkal, že nález k operaci asi je, ale mám se jí snažit vyhnout, že komplikace potom jsou velmi časté, rekonvalescence dlouhá… ![]()
V Praze? Pošlu ti kontakt na soukromou… Byla jsem na tom podobně jako ty, pomohla mi moc, nelituju ani koruny, co jsem jí dala.
Příspěvek upraven 03.01.17 v 22:59
Operaci se snaž vyhnout. Mne bylo vysvětleno, že není důležitý nález, ale to jak se cítím. Podle nálezu (potrvzeném později i rezonancí) jsem byla skoro na operaci, fyzioterapeutka ze mne udělala bez problémů fungujícého člověka. Lékařka, která mne viděla cca po 3 měsících od počátku se divila, jak jsem na tom dobře… (a to mne ani neviděla, jak jsem na tom byla den po 1.návštěvě jejich zařízení
to jsem na tom byla hůř jak den před - manžel na mě měl týden OČR.)
Mimochodem, prvně jsem se k ní dostala za 3 dny od prvního příznaku tohoto akutního problému a naučila mne jak ležet, abych si neškodila (na břiše+podložená) + 1 cvik vleže, za další 2 dny jsem byla schopna samostatné chůze bez manžela. Pak už to tedy tak rychle nešlo, ale za necelé 2,5 měsíce už jsem zase chodila normálně do práce, s tím, že jsem si vyhověla, jak jsem potřebovala a hlavně jsem se za ty 2 měsíce naučila jak sedět, jak stát a neškodit si při tom…
@Brontik Mohla bych poprosit o kontakt na fyzioterapeutku v Praze? Klidně do SZ… Díky moc