Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj Devcata.
docela mne tesi, co tady vsechno pisete o tehotenstvi s vyhrezlou plotenkou,,uz ji mam taky a tehotna jsem jeste nebyla a jelikoz uz mam na to pozehnane roky 38,driv jsem byla v cizine a pak zas nevhodnej partner, zkratka tak to nekdy v zivote chodi, takze si take delam obavy, jestli budu moct otehotnet s plotynkou a podobne …jak vidim, je Vas tu dost, co v pohode otehotneli a jeste se citily lip nez predtim..jinak ja mela bolesti zad uz od osmnacti, protoze mam skoliozu, bolesti v krizi, jak se rika typ. houser vzdycky mne to chytlo po tezkem zvedani a pak jsem to vsel. lecila, ale vzdycky se to uklidnilo,,az letos, spadla jsem na bruslich a desne se u toho protahla zadama dozadu, jako kdyz se udela oblouk..myslela jsem, ze mam ty zada nalomeny…a pak zacly mirny problemy, masaze, banky ,akup.nic nezabiralo, tak jsem sla k lekari na vysetr..udelali mi RTG s tim, ze tam nic neni, jen drobne vyrustecky..napsal mi reha a nic se nedelo, tak znova k jinemu lekari, co driv rovnal zada, upozornuju .ze je to tady uznav. profik pres zada..kouknul na zpravu z RTG, ja se znova rtg necht. uznal, ze to neni nutny, ze zpravu cetl a nic tam neni..nechal mne nahrat a pak mne rovnal..zacvicil se mnou tak, ze mi natahl nohu, s tim ze to do tydne bude lepsi..druhej den uz jsem tahla nohu za sebou, ze chci neco na bolest..pichnul injekci, dal prasky, ze se to zklidni..nic nezabiralo a to uz jsem vedela, ze je pruser a protoze pracuju v Rakousku, odvezla mne segra k doktorovi tam ..ten mne poslal ihned na CT na tomografii..a vysl. nalez plotynka L4,L5 3 mm..jenom chci rict, ze jsem predem upozornila, ze chci otehotnet, jestli to CT nebude problem..rekli mi, ze je to setrnejsi nez RTG a navic se tam ukaze uplne vsechno, pak mi jeste bylo receno, ze RTG nekdy plotynku neodhali..takze pouceni pro priste…bohuzel tohle vsechno jsem nevedela, doktorovi, kterej mne rovnal jsem verila a ted vidim, ze mi to zrejmne jeste vic podel..l..ale tohle uz nenapravim, ted lezim doma a mozna budu muset zmnenit i praci a to jeste nevim, jak dlouho s tim budu marodit..kazdop.3 tydny uz jsem doma..bolesti se zmirn, ale chodit porad nemuzu ..prej jsou na to dobry infuze..v Rak.mi dal jen leky a injekce, protoze jsem alergik ..ma s infuzema nekdo zkusenosti?..jinak to nevzdavam a vyuzivam dobu k tomu, abych se dala celkove dohrmady ![]()
a vsem, kdo trpi stejne, drzim palce ![]()
@barique Ahoj prosimtě, přečetla jsem si, že jsi byla na operaci s vyhřezlou plotenkou, divam se na datum a je to z roku 2011, chtěla jsem se zeptat, zda ti ta operace pomohla? děkuji
Mám obdobný problém, s vyhřezlo ploténkou L5S1 7mm se trápím rok, teď jsem těhotná, a záda bolí. Navíc mám obrovské křížové a kostrční bolesti. Velmi mi pomáhá spát na srolované osušce, kterou si podkládám bedra. - doporučení z metody McKenzie. držím palce a´T TAKY POMŮŽE. ![]()
Ahoj holky, pridavam se sem do diskuze. Půl roku bolesti zad, CT, rehabilitace. Po rehabilitaci me zada bolet prestala, jenze pani neurolozka me vubec nepotesila. Paramedialni hernie disku L5/S1 11×5mm vpravo s impresí odstupu korene S1
Prosim pani @Pudloslava mi trosku objasnit co znamena? Bolesti ted nemam, dr rikala ze je ten vyhrez uz velky, ze tak velky nalez se resi operaci
pry ale zatim nechame, pokud bolesti nemam. Cvicim svalovy korzet a chci si koupit rotoped domu.. v lednu mam vysetreni v Brne EMG a neurochirurgii, tam se uvidi vic..
Rada bych vedela, moc me zajima z ceho, co ten vyhrez vyvola? Kde jsem ho vzala, vim, blba otazka ma kterou neni asi odpověď. Dnes jsem byla na neurologii, tak jsem z toho spatna. Dekuji
@MišelkaX moc pekne. Plotenka je vyhrezla hodne a lehce stlacuje nervovy koren S1 - tomu by odpovidaly bolesti po zadni strane nohy az do malicku, pripadne oslabeni tricepsu (nejde se postavit na patu). Ale i velke vyhrezy se mohou vstrebat. Ta operace je neodkladna, pokud 1) noha slabne 2) jsou potize s mocenim (syndrom kaudy). Pokud noha jen boli, nebo mravenci, nebo je necitliva, nebo ani jedno z toho, tak se da s operaci vyckavat. I pomerne velke vyhrezy se mohou vstrebat, ja bych tomu kazdopadne dala sanci.
proc vznika vyhrez nikdo moc nevi, snad slabe pojivo. Vyhrezy obcas maji i mladi sportovci.
@Pudloslava no vyslechla jsem si dr, smutna rikam, nechapu, tak mlada a takovy problem se zady? Sestricka rika, mame tady i 18lete co maji po operaci plotenky, vy jste o trosku starsi. 31 let ![]()
Nevim, nepocitala jsem, ze tak mladi maji az takove problemy. Jsem po 2detech, na deti jsem sama, druhe dite kluk, tezky, hodne nošeny. Bojim se ze to na tom ma velky podil.
Chtela jsem se jeste zeptat @Pudloslava priblizne vim co je EMG, je to bolestive? A tam mi potvrdi zda na operaci musim nebo ne e? A jeste jedna otazecka, jak pomoci aby se plotenka vstrebala? Vhodnym cvicenim?
@MišelkaX cvicenim se muze posilit svalstvo podel patere, takze neni takova zatez na vazy a dale se muzou zlepsit anatomicke pomery v tom smyslu, ze se tam udela vice mista, ale na vstrebani plotenky to vliv nema, to je vec casu.
EMG neni nic prijemneho, obecne hysterky to nedavaj, ale vetsina lidi to zvladne v pohode - musi se pichnout jehlicka a je to takova slaba elektrina.
Rozhodujici pro operaci je klinicky stav pacienta, to jak zabirala dosavadni lecba a jestli je shoda potizi, EMG a MR nalezu. Jen na zaklade EMG se operovat nebude, ackoli kdyby tam byla treba akutni denervace, tak by to byl argument. Pokud vydrzite v tomto stavu, hadam, ze z operace sejde.
@Pudloslava dekuji moc.. a prosim, vysetreni mam az v Brne. 60km, je lepsi doprovod nebo zvladnu odridit auto zpet v pohode
jen jestli me treba ty zada po vys. nerozboli..:)
Moc dekuji ![]()
@MišelkaX píše:
Ahoj holky, pridavam se sem do diskuze. Půl roku bolesti zad, CT, rehabilitace. Po rehabilitaci me zada bolet prestala, jenze pani neurolozka me vubec nepotesila. Paramedialni hernie disku L5/S1 11×5mm vpravo s impresí odstupu korene S1
Prosim pani @Pudloslava mi trosku objasnit co znamena? Bolesti ted nemam, dr rikala ze je ten vyhrez uz velky, ze tak velky nalez se resi operacipry ale zatim nechame, pokud bolesti nemam. Cvicim svalovy korzet a chci si koupit rotoped domu.. v lednu mam vysetreni v Brne EMG a neurochirurgii, tam se uvidi vic..
Rada bych vedela, moc me zajima z ceho, co ten vyhrez vyvola? Kde jsem ho vzala, vim, blba otazka ma kterou neni asi odpověď. Dnes jsem byla na neurologii, tak jsem z toho spatna. Dekuji
Jestli to dobře chápu, tak máš výhřez 5mm, což je docela málo a pokud se to začne řešit co nejdřív, lze to vyléčit bez operace a to za pomocí speciálních cviků. Rehabka a podobná zařízení tyto zdravotní problémi léčit neumí. Rotoped určitě není dobrá volba. Rád ukážu a vysvětlím jak na to za pomocí vlastní snahy a pomoci někoho s rodiny, nejlépe manžela.
Jo a jestli chceš utrácet za něco, co by mohlo pomoct, tak si kup autotrakční lehátko.
Ahojte, můžu se tak trochu vetřít do diskuse? Asi rok jsem chodila běhat (indiánský běh), hodně mě to bavilo, bylo to odreagování od dětí. V květnu mě začaly bolet záda a to tak, že jsem téměř nechodila, mám za sebou rehabilitace, snažím se poctivě cvičit, brněla mě noha až do poloviny lýtka-to po rehabilitacích přešlo. Snažím se poctivě cvičit, dle lékařky jsem se hodně zlepšila v hybnosti, výhřez je 7 mm disk L5, bedra stále bolestivá. Docela by mě zajímalo jestli je reálné se časem vrátit k běhání.
@Dalibor7 spis bych rekla 11mm..dr opravdu rekla ze ji mam velkou. V papirech presne psane 11×5 11mm..
Byla bych rada za jakekoliv rady.. cviku mam od fyzioterapeuta hodne a myslim ze pomohly..
@baaruunkaa ja se ptala neurolozky zda muzu behat.. na mekkem povrchu nebo s dobrymi botami muzu klidne jak se budu citit..
Mas nejake dalsi vysetreni pred sebou?
@MišelkaX píše:
@Dalibor7 spis bych rekla 11mm..dr opravdu rekla ze ji mam velkou. V papirech presne psane 11×5 11mm..
Byla bych rada za jakekoliv rady.. cviku mam od fyzioterapeuta hodne a myslim ze pomohly..
Toto je divná informace,11×5 neznám, snad 11 a 5,jakože 2 výhřezi. Ono totiž 11mm je na operaci a 5 ještě ne, takže mi to připadá zmatené.