Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak moje segra jela vzala dvě děcka a byli v londonu a už tam nechtějí být ani ránu, je to asi jak pro každýho, já bych frčel na známý oko, pak bych si dal fish and chips, věčer bary diskotéky a mohl bych pěkně do mů, ale to jako bez děcek s děckama bych jel uplně jinam ale hlavně já osobně bych do londýna nikdy nejel ani do žádnýho jinýho města se podívat, jen Vancouver nebo Dawson city, Magadan, Inuvik. Jinak na samém jihu anglie je nejrychlejší horská dráha evropy za dve sekundy přes dvestě km/h. Jinak mně bere příroda a města jsou špinavá hnusná mastná děravá jako NY city
![]()
No já se právě bojím že se nedostanem domů a že se stratíme. Takže bych radši s nějakou cestovkou a poznavací zajezdy v žádné případě…
@ViolaGrunge aww;)) chapu. Zkus zavolat na ten odkaz. A snad nekdo poradi konkretne cestovku ![]()
No my jsme chtěli k moři jen je v Evropě ted všude hnusně. Takže spíš ten Londýn…
@fj1200
ok. A proc byses jel podivat jedine do tech 4 uvedenych mest??
asi tusim proc, ALE…jen me to zajima ![]()
Do Londýna bych s cestovkou neletěla, vyjde to 2× dráž, než když si to člověk zařídí sám. My byli v Londýně naposledy v roce 2012 a letenka na osobu vyšla kolem 2000 Kč s EasyJet, ubytování cca 2000 Kč/noc. Po městě jsme jezdili na Oyster card, to vyjde levněji, než samostatné jízdenky. Doprava z letiště vyšla asi na 300 Kč ![]()
Levně se dá najíst v Mekáči apod., jinak doporučuji i Sushi na Oxford street. Z památek jsem navštívila - Britské muzeum (vstup zdarma), Hyde Park, Big Ben, Tower of London, Tower Bridge, London Eye, Museum Madame Tussauds, Westminster Abbey, Buckinghamský palác, Katedrálu sv. Pavla. Doporučuji si na Oxford street sednout na double decker a projet jím centrum města, pár linek jezdí kolem těch nejznámějších památek.
Na nákupy doporučuju Primark a obchody na Oxford street ![]()
@ViolaGrunge píše:
A kolik približně asi stojí ubytování v Londýně na noc?
Tak to je hodně široký pojem, záleží na počtu hvězdiček a na lokalitě. My několikrát bydleli blízko Hyde Parku v 3 hvězdě, tam vyšla noc do 2000 za pokoj. Jednou jsme měli 4 hvězdě na Peddington st. a tam stála noc v přepočtu 3500 Kč. Loni šly ceny za ubytování nahoru a kurz libry také. Mrkni na stránky - booking.com, tam ti to nabídne hotely v požadované čtvrti vč. cen.
https://www.emimino.cz/…prve-135540/
Pročti si tuhle diskuzi, tam jsou různé tipy na památky, dopravu apod. ![]()
JulkaD bych udělal vyjímku a jel konkrétně do těchto měst samo sebou, že bych cestou potkal jiná města městečka ale cíleně do těchto Vancouver protože je to město s největším počtem různých kulturních a národostních etnik spousty parku volné zvěře aspon jestli se nepletu, zbylá města jsou o tom jak člověk likviduje ničí a přesto žije kdesi v divočině. Do Číny nemám odvahy. Stačí mi brouzdat po netu.
Jinak at jsem byl v Moskvě, Barceloně, miláně, římě, neapoli, madridu, jsem sklamán, německá města jsou čistější ale jsou smutná ponurá nevím jen můj dojem. není to o tom místě kde člověk je ale o lidech jakou působí silou a náladou, jaká je atmosféra a pohoda, zvyky a obyčeje, jestli je tam barák jako kráva, nebo muzeum nebo super vlak je jen spestření a doplnění ![]()
Jinak jen do mně proč sis to myslela, nestydím se nebojím se, dotknout se mně může jen má žena a smrt. ![]()
@ViolaGrunge píše:
No já se právě bojím že se nedostanem domů a že se stratíme. Takže bych radši s nějakou cestovkou a poznavací zajezdy v žádné případě…
klidně bych jela s cestovkou na poznávací zájezd. Vždyť tě nikdo nebude nutit chodit s nimi. Budeš mít telefon na průvodce, když se něco stane, nebudeš muset nic řešit. Ráno vás autobus odveze někam do centra, večer vás zase vezme na hotel.
@ViolaGrunge píše:
Tady si protiřečíš. Když s cestovkou, tak co jiného než poznávací zájezdy…?
Jinak pár poznámek k londýnské dopravě. Vyplatí se pokud možno nastudovat plán linek metra, aspoň zhruba. Autobusová doprava má dva okruhy (nebo dvě zóny), vnější a vnitřní. Tu vnitřní jezdívaly červené autobusy, tu vnější zase zelené. Nevím jak je to teď, ty „klasické“ autobusy dvoupatrové jsou už několik let vyřazené.
Jinak co se týká věcí k vidění - suchozemce asi zaujmou protipřílivové bariéry na Temži, most Tower Bridge, pak asi taky Big Ben, no a za sebe bych doporučil ještě Imperial War Museum - ale to si pořádně namažte nohy, pokud chcete projít všechno. v IWM najdete i exponáty, které byste nečekali - třeba německé zbraně, ukořistěné v roce 1945. Taková raketa nebo letadlo by mohly děcka zaujmout.
A na Temži by měly být zakotvené historické válečné a jiné lodě (jako plovoucí muzea). Zkuste si vygooglit HMS Belfast a HMS Cutty Sark.
Za sebe bych ještě doporučil Battle of Britain Museum v Hendonu, ve vztahu k Londýnu bych použil formulaci „není to daleko“. Navíc v Bitvě o Británii bojovali i Češi a Slováci… Ale poplatek za focení není malý a navíc světelné podmínky otřesné (proto se muzeu říká „Black Hole“).
A připravte se na to, že vstupné do anglických muzeí je nesrovnatelné s tím, co známe od nás (a to někteří brblají, jak je u nás drahé vstupné).
Budu rád, když mě někdo doplní. Přece jen moje informace jsou staršího data.
@JulkaD píše:
@fj1200ok. A proc byses jel podivat jedine do tech 4 uvedenych mest??
asi tusim proc, ALE…jen me to zajima
Vím proč… Ty čtyři města mají jedno společné - „blízko“ jsou naleziště zlata - jenže to „blízko“ znamená 100-150 kilometrů. A poblíž žádné jiné větší město není.