Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
@Tichošlápek zatím tam žádné vyloženě kamarády nemá a jet právě nechce. Do školky když nemusí je happy. Všudy všeho od září začal chodit poprvé a furt marodil, takže si nevybudoval ani k nikomu vztah.
Mě ani nevadí, že by jel na výlet ale nesedí mi ta dlouhá cesta autobusem tam a Praha… metro, tramvaj a kopa dětí no.
To je nějaký 4 letak? Odhlas ho a je to…
Klidně bych pustila, jde o zážitky a ty budeš mít celý den volno pro sebe 💪.
A smékám před učitelkami, zabavit 2 hodiny třeba 20 dětí v autobuse, když z toho půlka bluje
. Vůbec se toho nebojí
!
Ne na celodenni vylet do Prahy ne. Jsme jihomoravsky kraj. Nemam problem, kdyz jedou 30 -40 km od nas. I to je dost a male je blbe. Ne do Prahy na zeleznuce, ktera ji nebude bavit. Odhlas a je to.
Ty predstav si, ze u nas ve skolce se jezdi i na skolku v prirode
je to teda primarne pro predskolaky, ale doplnuji mladsimi, kdyz maji zajem.
Moje dite by jelo bez problemu, vsak je to super, ze je nekam vezmou..
@Bytsamsebou píše:
Klidně bych pustila, jde o zážitky a ty budeš mít celý den volno pro sebe 💪.
A smékám před učitelkami, zabavit 2 hodiny třeba 20 dětí v autobuse, když z toho půlka bluje. Vůbec se toho nebojí
!
A co když bude v takovým stresu to dítě, že se pak sekne a nebude chtít nikdy nikam
vy berete všechny ten standard jeeee mami Honzik říkal, že jedeme ve čtvrtek na vláčky do Prahy! Že pojedu takyyyy…tohle asi nebude pripad zakladatelky a brát si třeba takto 3 dny dovolené ročně je naprd a je prostě rozcilena, že se dalo jet 20km někam. Ja třeba řešila televizi ve školce, protože se syn pořadů v TV bojí, pouští to každej den, protože všechny děti čučí rádi, ale můj ne no a taky to za mě není nutné a už vůbec ne vhodné denně ve školce ![]()
@Anonymní píše:
@Petra Z Tak na výlety s ním jezdíme my… a aspoň ho vozíme v autosedačce.
A dávám do školky na „hlídání“ a nepotřebuju aby trajdali někde daleko celý den.
To je přece nesrovnatelný.
Tak ho nech doma, však vás nikdo jet nenutí. Ale kvůli vám snad nemusí sedět doma ti ostatní. My s dětmi výletujeme hodně a i tak jsem ráda, když můžou jet někam i se školkou. Od nás se jezdí do Pekla Čertovina. Starší děti byly několikrát, jeli s mladším sourozencem i když už chodily do školy a byl volná místa v autobuse. Taky to je skoro 2 hodiny cesty. A nebo do Skanzenu jeli. Prahu máme daleko, ale z Království železnic by byli nadšení. Ostatní děti si to určitě užijou.
Příspěvek upraven 13.02.24 v 17:15
Když je výlet dál problém a nechce, tak prostě dítě odhlásit daný den a je to. Nikdo to řešit nebude a ani dítě tahat násilím za nohu, že pojede. Pořád je lepší takové dítě odhlásit a nechat doma. Než by jim někde brečel. Třeba za rok bude chtít.
Jen si sama u sebe udělej pořádek, jestli na dítě nepřenášíš ty svůj strach, svoji negaci a nezaděláváš na hlubší problém v budoucnu. Pokud je na výlety a cestování zatím nevyzrálý. Ok. To víš jen ty, jak to je. Spíš do budoucna, ať se to nestane tradicí, že zůstane sedět u vystrašené mamky a děti se budou bavit na výletě. On pak se bude cítit odstrčený, protože nedokáže pochopit, jaké mají společné zážitky.
Teď jsem si znovu přečetla úvodní příspěvek a co nemá povinné? To nechápu ![]()
@ibis Povinnou předškolní docházku. Ale to s tématem vůbec nesouvisí. Ani ti, co ji mají, na výlety jezdit nemusí, stejně jako ve škole.
@BohunkaP píše:
Když tam dítě dávat nechceš, nech si ho doma - aspoň budou mít o jedno méně.Místo abys byla ráda, že máte šikovné, aktivní a nadšené učitelky, tak si stěžuješ
A odpověď na tvou otázku je jednoduchá - ne, není to běžné. Právě kvůli věčně nespokojeným rodičům tvého typu už si dnes na celodenní výlety s dětmi troufá učitelek méně a méně.
Nechte si tyhle kydy, každý to má jinak…někdo jede v zimě na hory a jiný do tepla k moři…A jeden je horší než druhý…? Tahle rádoby aktivita jako nějaká lepšovlastnost je šílená hnusárna. Ano jsou matky, co se rádi dětí zbaví za každou cenu a tak jsou děti zvyklé a nic jim nepřijde divné…jsou matky, kterým mateřství vyhovuje a sdětma jsou rády… anebo nemají komu dát a tak jsou děti většinu času s nima…Navíc i děti prostě mají každé jinou povahu a jindy jsou na něco zralé…Mě například přijdou naprosto otřesné školky v přírodě - navíc třeba v naší byla v listopadu (kdy prostě nemůže být hezky ani jako zázrak.) Učitelky by udělaly lépe, kdyby nechaly děti klidně během klidu si potichu hrát a nenutily děti ležet dvě hodiny, to by většina rodičů ocenila víc než tyhle zbytečné aktivity, ze kterých většina dětí kor ve 3 letech nic nemá, v 9 si je už ani nepamatuje…Možná je hlavním motivem to, aby bylo víc dětí nemocných a měly větší klid:-).
Vždy jsem se řídila dítětem, chtělo, jelo, nechtělo nejelo…poznalo, že to bylo blbé příště nechtělo nejelo…Jen teda na tu listopadovou školku v přírodě bych jí ve 4 letech nedala ani kdyby prosila:-), taky jelo asi z jejich třídy jen 5 dětí:-), většina rodičů je naštěstí normálních.
@Aglája75 píše:
Nechte si tyhle kydy, každý to má jinak…někdo jede v zimě na hory a jiný do tepla k moři…A jeden je horší než druhý…Tahle rádoby aktivita jako nějaká lepšovlastnost je šílená hnusárna. Ano jsou matky, co se rádi dětí zbaví za každou cenu a tak jsou děti zvyklé a nic jim nepřijde divné…jsou matky, kterým mateřství vyhovuje a sdětma jsou rády…a děti prostě mají každé jinou povahu a jindy jsou na něco zralé…Mě například přijdou naprosto otřesné školky v přírodě - navíc třeba v naší byla v listopadu (kdy prostě nemůže být hezky ani jako zázrak. Učitelky by udělaly lépe, kdyby nechaly děti klidně během klidu si potichu hrát a nenutily děti ležet dvě hodiny, to by většina rodičů ocenila víc než tyhle zbytečné aktivity, ze kterých většina dětí kor ve 3 letech nic nemá, v 9 si je už ani nepamatuje…Možná je hlavním motivem to, aby bylo víc dětí nemocných a měly větší klid.
Vždy jsem se řídila dítětem, chtělo, jelo, nechtělo nejelo…poznalo, že to bylo blbé příště nechtělo nejelo…Jen teda na tu listopadovou školku v přírodě bych jí ve 4 letech nedala ani kdyby prosila:-), taky jelo asi z jejich třídy jen 5 dětí:-), většina rodičů je naštěstí normálních.
@Aglája75, nikdo tě nenutí dítě na takovou akci posílat …. Ohledně moudra, co “by učitelky udělaly lépe”, ti s dovolením rovnou vracím ty tvoje “kydy”… a za víc ten román nestojí. ![]()
@Aglája75 píše:
Nechte si tyhle kydy, každý to má jinak…někdo jede v zimě na hory a jiný do tepla k moři…A jeden je horší než druhý…? Tahle rádoby aktivita jako nějaká lepšovlastnost je šílená hnusárna. Ano jsou matky, co se rádi dětí zbaví za každou cenu a tak jsou děti zvyklé a nic jim nepřijde divné…jsou matky, kterým mateřství vyhovuje a sdětma jsou rády… anebo nemají komu dát a tak jsou děti většinu času s nima…Navíc i děti prostě mají každé jinou povahu a jindy jsou na něco zralé…Mě například přijdou naprosto otřesné školky v přírodě - navíc třeba v naší byla v listopadu (kdy prostě nemůže být hezky ani jako zázrak.) Učitelky by udělaly lépe, kdyby nechaly děti klidně během klidu si potichu hrát a nenutily děti ležet dvě hodiny, to by většina rodičů ocenila víc než tyhle zbytečné aktivity, ze kterých většina dětí kor ve 3 letech nic nemá, v 9 si je už ani nepamatuje…Možná je hlavním motivem to, aby bylo víc dětí nemocných a měly větší klid:-).
Dej si mokrej hadr na hlavu ![]()
Asi není, co řešit. Ty o ten výlet nestojíš a dítě zřejmě taky ne. Povinné to jistě není.
Naše školka zatím nikde extra s těmi menšími dětmi 3-4 roky nikde nebyla. Docela bych to uvítala.
Jen zrovna to království železnic je skvělý místo. Já tam s dětmi byla 2×. Kdyby měl syn možnost jít tam se školkou, byl by nadšenej. A to jsme z Prahy, tak by klidně mohli. Jezdí jen na plávání, taky tam nemají autosedačky, ale ve 4 letech je schopnej se udržet.
U strašího syna jsem asi 3× zažila situaci, že na větší výlet nebo švp jet nemohl, nechtěli ho. A on to strašně oplakal pokaždé. A to, že jsme se tam pak vydali dodatečně samo ho zrovna moc neutěšilo. Jemu šlo o ty kamarády. Je teda fakt, že už mi bylo 6+, tsk to víc vnímal.
@Bubla Bůčková píše:
A co když bude v takovým stresu to dítě, že se pak sekne a nebude chtít nikdy nikamvy berete všechny ten standard jeeee mami Honzik říkal, že jedeme ve čtvrtek na vláčky do Prahy! Že pojedu takyyyy…tohle asi nebude pripad zakladatelky a brát si třeba takto 3 dny dovolené ročně je naprd a je prostě rozcilena, že se dalo jet 20km někam. Ja třeba řešila televizi ve školce, protože se syn pořadů v TV bojí, pouští to každej den, protože všechny děti čučí rádi, ale můj ne no a taky to za mě není nutné a už vůbec ne vhodné denně ve školce
A co když si to náramně užije?
to je coby, kdyby. Ale tak, zakladatelky syn když si řekne, že do školky nechce, tak ho nechá doma…potom není co řešit
. Často marodí a nevybudoval si s nikým vztah. Tím víc bych se ho snažila do školky dávat, když je konečně zdravý, výlety stmelují kolektiv, učitelky s dětmi.
V naší družině je televize, je mi jedno, že se na ni i dívají ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.