Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Hanka1 Fungovalo. Kdyz jsem ja byla mala. Rane devadesatky. Mamce vyplacela nezaplacene alimenty socialka a cesky stat to pak vymahal.
@Enitka píše:
To není pravda, opravdu to fungovalo, stát opravdu platil výživné za otce a poté uhrazené výživné vymáhal přímo po otci. Pokud se řešilo v trestním řízení, tak jako poškozený figuroval stát, ne děti. Bylo to podmíněno hmotnou nouzí, resp. nebezpečím hmotné nouze. Takže zas až taková novinka to není, teď tomu jen jinak říkají a jsou upravené podmínky pro vyplacení, ale princip je pořád stejný.
A jak se tenkrát ty peníze z neplatičů dostávaly? Předpokládám, že nijak a teď to bude podobné, že? To abych se rychle rozvedla. Je to bude pohoda ![]()
@janickaIII Jestli si myslis, ze je lepsi byt na vsechno sama a misto druhyho platu mit 3000 Kc, tak se rozved! Je to ohromna pohoda, fakt!
![]()
@VitaminC píše:
@janickaIII Jestli si myslis, ze je lepsi byt na vsechno sama a misto druhyho platu mit 3000 Kc, tak se rozved! Je to ohromna pohoda, fakt!![]()
Moc dobře víš, jak to myslím a jak to spousta (neříkám všechny, ale je jich dost) „samozivitelek“ dělá. ![]()
@Hanka1 píše:
Jo diky za info. Mas i info v jakem obdobi to bylo?
Porad plati i to zabaveni ridicaku, oni pak ti experti, co platit z principu platit nechteji, se pak odvolavali, ze ho potrebuji k vykonu povolani? Uz jsem slysela i vymluvy typu, ze autem potrebuji do prace dojet (v meste s rozvinutou dopravni MHD infrastrukturou)?
Přesné období nevím, vím ale, že to bylo cca 13-15 let zpátky. Měli jsme klienta, co byl stíhaný za zanedbání povinné výživy, tj. pro neplacení alimentů. Nechtěl být odsouzený, tak to celé doplácel, a právě jsme šli na úřad to hradit, protože oni to matce zaplatili za něj. To bylo několik podobných takových případů v té době. Bohužel nevím, kdy se s tím přesně přestalo.
Jinak řidičák může exekutor zabavit pořád. K výkonu povolání ho potřebuje řidič, ne pokud jen jezdí do práce autem. To by pak nemohli zabavit skoro nikomu
.
@janickaIII píše:
A jak se tenkrát ty peníze z neplatičů dostávaly? Předpokládám, že nijak a teď to bude podobné, že? To abych se rychle rozvedla. Je to bude pohoda
No tak dostávali to stejně jako by to dělaly ty matky. Takže exekuce a trestní řízení. Pokud to hradil úřad, byla to automaticky kvalifikovaná skutková podstata trestného činu, takže i vyšší sazba.
Mne by to b
Tenkra6velmi pomohlo! Chcevzo hlídat, ale určitě se nikdo kvůli tomu rozvádět nebude.
No tak predpoklada se, ze ten statni urednik ma lepsi prehled o moznostech vymahani, nez ta matka. To chapu. Jestli mi neverite, podivejte se, jak si informace umi vyhledat treba zakladatelka.
A take chapu, ze nektere matky se s otcem o alimenty soudit nechteji, boji se treba, chteji klid.
Spis mi dela starost, kdo bude platit ty vezne, nez kdo bude platit deckam na vyzivu. Ono totiz vyzivne 2500 na dite x naklady na jednoho vezne. ![]()
Znamena to, ze kdyz se zeptam, neumim hledat? Právě, ze jsem to už slysela, ze to tak driv bylo. Coz se mi i tady potvrdilo.
Vězeň pokud dostane dlouhy trest, mel by správně pracovat. Coz v jeho pripade, kdyz byl ve výkonu bylo. Co si odpracoval, to věznice poslala mne. A zbytek mu sel na náklady. Nikdy to nebyla cela castka, ale aspon neco jsem dostala. ![]()
@PaníBovaryová píše:
No tak predpoklada se, ze ten statni urednik ma lepsi prehled o moznostech vymahani, nez ta matka. To chapu. Jestli mi neverite, podivejte se, jak si informace umi vyhledat treba zakladatelka.A take chapu, ze nektere matky se s otcem o alimenty soudit nechteji, boji se treba, chteji klid.
Spis mi dela starost, kdo bude platit ty vezne, nez kdo bude platit deckam na vyzivu. Ono totiz vyzivne 2500 na dite x naklady na jednoho vezne.
Prosimtě vážně věříš, že s účinností tohoto zákona se zvýší počet odsouzených a uvězněných z důvodu neplnění vyživovací povinnosti?
když stát nedokáže přimět rodiče, aby se podíleli na výživě dětí jiným způsobem a musí kvůli tomu sám za ně platit, pochybuji, že by je tímto nařízením donutil hnout brvou.
@PaníBovaryová píše:
No tak predpoklada se, ze ten statni urednik ma lepsi prehled o moznostech vymahani, nez ta matka. To chapu. Jestli mi neverite, podivejte se, jak si informace umi vyhledat treba zakladatelka.A take chapu, ze nektere matky se s otcem o alimenty soudit nechteji, boji se treba, chteji klid.
Spis mi dela starost, kdo bude platit ty vezne, nez kdo bude platit deckam na vyzivu. Ono totiz vyzivne 2500 na dite x naklady na jednoho vezne.
No to je přesně ono. Je dost matek, co se bojí podat exekuci, neřkuli trestní oznámení. Jiné nechtějí podat kvůli dětem, přece jem je to jejich otec, další zase to odkládají, odkládají, a pak prostě nepodají. Stát tenkrát dával povinně trestní oznámení, povinně se to vymáhalo všemi dostupnými způsoby.
@Hanka1 píše:
tak zavedla, kdyz uz se tu budem tahat o slovickaza mne blbost na entou, jsem zvedava jak to stat z neplaticu dostane…
Nedostane. V Německu to je a dostanou zpět nějakých 10-15%.
@Rose86 píše:
@Lucy75to už jsem mu říkala několikrát. Chvíli mi pres sms brečel a teď už to má na háku.
AHA, takže ty jsi podáním tr. oznámení OPAKOVANĚ MARNĚ VYHROŽOVALA jen planě, kecy.. tak se nediv, že se ti směje!!! okamžitě bych to podala, ať si o tom promluví s policajtama.. nemít sedm měsíců zaplacené alimenty, tak bych viděla rudě a bylo by mi úplně jedno, kde otec dítěte ty prachy vezme, ať jde klidně kopat kanály nebo za kasu, nebo cokoliv! Ty dítě živit musíš a on ne!?? Jsou to peníze dítěte, ne tvoje, tak by ses měla sakra snažit všemi cestami je vymoct… zažila jsem případy, kdy to dotyčný uhradil až v den soudu a stíhání bylo pro účinnou lítost zastaveno. Ale když nepodáš ani oznámení, tak se nediv, že tě má na háku.
Uplne si nejsem jista, jestli si cetla muj prvotní dotaz cely. Pisu tam, ze v minulosti jsem dvakrat na nej trestní oznámení podávala. Z toho si odpykal 9 mesicu a ted ho ma na starosti probacni. Vzhledem k tomu, ze ma na nej zjevně krátké páky i probacni, tak jsem videla sanci v tech úřadech.