Výpověď nájemní smlouvy - plíseň

11
28.2.22 20:40

výpověď nájemní smlouvy - plíseň

Ahoj holky,

s přítelem jsme se v říjnu nastěhovali do bytu, smlouva na dobu určitou (1 rok). Za těch cca 5 měsíců jsme se potýkali několikrát s plísní - koupelna, skříně, oblečení, okna… Dneska pro mě ale vrcholem bylo nalezení plísně na matraci a posteli. Dobře větráme, dostatečně topíme, máme i stroj, co vytáhne vlhkost… Už nevíme co s tím, majitel nám tvrdil, že se tady plísně netvoří, minulý nájemník s tím prý neměl žádný problém. Jinak bychom do bytu samozřejmě nelezli. Já i přítel jsme na plísně alergičtí a chceme okamžitě vypadnout, už se to prostě nedá.

Myslíte, že je to dostatečný důvod k tomu vypovědět smlouvu předčasně? Už jsem fakt zoufalá. Nebo že majitel přistoupí na výpověď dohodou? Máte s podobným případem zkušenosti?

Je mi jasné, že záleží hlavně na majiteli, spíš jsem se chtěla vypovídat. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24747
28.2.22 21:24

Pokud se s majitelem nedohodnete, nebo to nemáte přímo zanesené ve smlouvě, můžete pronájem předčasně vypovědět jen z několika zákonných důvodů, přičemž jedním z nich jsou i důvody zdravotní, tj. že je byt pro vás již nevhodný k obývání. Typicky se to asi spíš myslí pro případy, kdy je třeba člověk po úraze upoután na invalidní vozík a byt je v patře bez výtahu, ale jestli jste na plísně opravdu alergičtí a byli byste si na to schopni opatřit lékařské potvrzení, tak by to projít mohlo. Hlavně vše pečlivě zdokumentujte, tj. natočte, nafoťte. Nevím, jak je to v takovém případě s výpovědní lhůtou, obecně bývá tříměsíční. Vždycky je lepší se snažit dohodnout.

Více třeba zde:
https://www.mambyt.cz/…u-jak-na-to/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1439
28.2.22 21:25

Výpověď z nájmu je tři měsíce, ne? Kdyby jste to podepsali na deset let, tak tam přece nemusíte tvrdnout deset let… Akorát jste si měli sepsat ideálně do dneška, když chcete vypadnout co nejdříve… Výpovědní lhůta běží vždycky od začátku dalšího měsíce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24747
28.2.22 21:28
@Maminanamatersky píše:
Výpověď z nájmu je tři měsíce, ne? Kdyby jste to podepsali na deset let, tak tam přece nemusíte tvrdnout deset let… Akorát jste si měli sepsat ideálně do dneška, když chcete vypadnout co nejdříve… Výpovědní lhůta běží vždycky od začátku dalšího měsíce.

To platí u doby neurčité. U doby určité se musí dodržet ta doba určitá. Až na některé zákonné důvody, viz odkaz výše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
687
28.2.22 21:33

Byli jsme kdysi v podobné situaci a jednání s realitkou bylo šílené. Napřed nám po několika urgencích nabídli byt, který ale byl nesrovnatelně horší (menší, horší stav, horší dostupnost do centra), a když jsme chtěli ukončit smlouvu, tak strašný problém. Údajně jsme také byli první, kdo s tím měl problém, přitom nám pak několik sousedů řeklo, že je to problém celého domu.
Skončilo to u toho, že jsme měli v ruce znalecký posudek, oni svůj- protichůdný. S tím jsme byt opustili a klíče jim předali.
Následně nám přišla faktura na 88 tisíc na nutné opravy po našem pobytu, odpověděli jsme, že ji v souladu s naším posudkem nezaplatíme. Konec příběhu, díkybohu :lol:.
Ale celá naše realitka stála za to, jeden den jsme ráno podepsali smlouvu a odpoledne přebírali byt, a na to odpoledne přišla realiťačka zlískaná jak blázen, ptala se na nevhodné osobní otázky, pak si uvědomila že musí pro syna do zušky za rohem, že tam doběhne a vrátí se, a už se nevrátila. My zůstali v bytě bez klíčů. Musel to vyřešit její kolega, údajně se kolegyni udělalo nevolno. :roll: Ani realitky holt nejsou výhra.

Edit: jo, a výpovědní lhůtu jsme tehdy nedodrželi a postavili to na tom, že bylo vyzváni před 3 měsíci k nápravě stavu (první mail realitce, že je problém s vlhkostí v bytě) a nepodnikli žádné kroky k nápravě, z toho důvodu vypovídáme smlouvu s platností od konce měsíce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
28.2.22 21:39

Musíš začít jednat s majitelem, protože k výpovědi není důvod. Ale nejspíš se vás rád zbaví, protože z 95% může za plíseň uživatel bytu.

• Citovat
  • Upravit
10141
1.3.22 12:15
@teresa01 píše:
Ahoj holky,

s přítelem jsme se v říjnu nastěhovali do bytu, smlouva na dobu určitou (1 rok). Za těch cca 5 měsíců jsme se potýkali několikrát s plísní - koupelna, skříně, oblečení, okna… Dneska pro mě ale vrcholem bylo nalezení plísně na matraci a posteli. Dobře větráme, dostatečně topíme, máme i stroj, co vytáhne vlhkost… Už nevíme co s tím, majitel nám tvrdil, že se tady plísně netvoří, minulý nájemník s tím prý neměl žádný problém. Jinak bychom do bytu samozřejmě nelezli. Já i přítel jsme na plísně alergičtí a chceme okamžitě vypadnout, už se to prostě nedá.

Myslíte, že je to dostatečný důvod k tomu vypovědět smlouvu předčasně? Už jsem fakt zoufalá. Nebo že majitel přistoupí na výpověď dohodou? Máte s podobným případem zkušenosti?

Je mi jasné, že záleží hlavně na majiteli, spíš jsem se chtěla vypovídat. :,(

A to jste někde v přízemí? Co to je za dům? Je to dost neobvyklé mít plíseň i na matraci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný