Výpověď v práci - pracák nebo neschopenka?

Anonymní
31.5.22 22:19

Výpověď v práci - pracák nebo neschopenka?

Prosím o radu, jestli má někdo zkušenost. Mám první práci, smlouvu mám na dobu určitou jako zástup za mateřskou. Nejspíš ale firma zruší celé naše oddělení a dostanu výpověď. Teď mě napadá, co je lepší, když hned nenajdu něco jiného - jít na pracák nebo na neschopenku? Jestli se nepletu, podpora v nezaměstnanosti se vyplácí jen nějakou dobu a snižuje se, kdežto neschopenku bych mohla mít třeba půl roku a s 60 % příjmu, je to tak? Ale zase kdybych byla na neschopence, mohla bych si u toho vůbec hledat práci a chodit popř. na pohovory nebo by to nebylo dovolené? Děkuji za zkušenosti.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4071
31.5.22 22:29

A ty jsi nějak vážně nemocná?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35914
31.5.22 22:32
@Anonymní píše:
Prosím o radu, jestli má někdo zkušenost. Mám první práci, smlouvu mám na dobu určitou jako zástup za mateřskou. Nejspíš ale firma zruší celé naše oddělení a dostanu výpověď. Teď mě napadá, co je lepší, když hned nenajdu něco jiného - jít na pracák nebo na neschopenku? Jestli se nepletu, podpora v nezaměstnanosti se vyplácí jen nějakou dobu a snižuje se, kdežto neschopenku bych mohla mít třeba půl roku a s 60 % příjmu, je to tak? Ale zase kdybych byla na neschopence, mohla bych si u toho vůbec hledat práci a chodit popř. na pohovory nebo by to nebylo dovolené? Děkuji za zkušenosti.

Bych chtěla vidět doktora co ti napíše neschopenku jen tak na půl roku kdyz ti nic není. S tím fakt nepočítej. A samozřejmě na neschopence nemůžeš chodit kdy chceš pryč, max když by si mela vycházky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69014
31.5.22 22:35

No a ty máš nějaký zdravotní důvod, se kterým by tě doktor nechal bez mrknutí oka půl roku na neschopence? Nebo hodně dobrého známého doktora, co si něco vymyslí a na něco ti to vypíše a ještě ti dá celých maximálních 6 hodin vycházek? A s těma 6 hodinama si vystačíš celého půl roku včetně léta a víkendů? A zároveň máš perspektivu, že ti bude trvat půl roku najít novou práci? Jestli jsi zdravá, nevymejšlej koniny, jako člověk práci hledající jdi na pracák a hledej si práci po vlastní ose.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.5.22 22:36
@sediza píše:
A ty jsi nějak vážně nemocná?

Bohu díky ne, ale mám letité problémy s páteří, hromady vyšetření a papírů, mívám bolesti a bývám na praskach. Upřímně, práce na to asi vliv nemá, ale doktor by mi neschopenku nejspíš napsal, kdybych chtěla.

• Citovat
  • Upravit
TO_IT
31.5.22 23:15

Dobrovolnm bych do vězení vycházek na neschopence rozhodně nešla, nejspíše ani pod pohrůžkou.

Logičtější je, začít posílat životopis.

• Citovat
  • Upravit
10994
31.5.22 23:23

V rámci vycházek můžeš kam chceš, ale uvědom si, jak to bude vypadat.
Budeš treba půl roku doma evidována jako nemocná. Těžko budeš nekde povídat, ze to je jen na oko.
Já bych tě jako personalistka nechtěla.
A věř, že bych se to dozvěděla.
Zjistila bych si o lidech první poslední, co se praxe týká, prtože v některých profesích být půl roku doma je při nejmenším divné.
Začala bych rozhazovat sítě a zjišťovat možnosti.
Být půl roku na PN je pro personalisty rudý prapor, co dělá jinde, bude dělat i u nás. Popřípadě k čemu nám bude, když bude za nějaký čas znovu v PN na kdoví jak dlouho…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TO_IT
31.5.22 23:42
@Trojlístek píše:
Budeš treba půl roku doma evidována jako nemocná. Těžko budeš nekde povídat, ze to je jen na oko.
Zjistila bych si o lidech první poslední, co se praxe týká, prtože v některých profesích být půl roku doma je při nejmenším divné.
Být půl roku na PN je pro personalisty rudý prapor, co dělá jinde, bude dělat i u nás. Popřípadě k čemu nám bude, když bude za nějaký čas znovu v PN na kdoví jak dlouho…

Pak jsou personalisti pěkná paka. Kamarádka je momentálně už třičtvrtě roku doma, hroutí se jí nějak páteř, nonstop jede rehabilitace, má z toho neurologické problémy. Problémy s hlavou a co ona s tím zmůže? První čtvrt rok skoro nevnímala. Delší dobu už zaměstnavateli vypomáhá, nechce je nechat ve štychu (to je docela vtipná situace). A dedukovat se z toho dá co, bacha tato ženská s x tituly a doteď dobrou prací se najednou rozhodla ve svých 40 letech mít ručičky dozadu? :mrgreen: Ono se opravdu může stát ledacos, nedá se to predikovat.

Ale právě proto bych na neschopenku v životě dobrovolně nešla. V těch pár hodinách si člověk nic nezařídí a u takové doby už musíš zařizovat ledacos

• Citovat
  • Upravit
10994
31.5.22 23:48

@TO_IT dokázala bych si zjistit konkrétně. Pokud je to něco co popisuješ, tak i to se dozvíš a zase to tu situaci ovlivňí jinak, pravděpodobně pozitivně.
Lékařské prohlídky si většinou už zaměstnavatel nechává dělat u svého závodního doktora, sice na základě zprávy od praktika, ale i tak se toho provalí poměrně hodně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
54
31.5.22 23:53

Neschopenka teď před zrušením oddělení a ziskem výpovědi.. Výpověď ti nemůžou dát po dobu neschopenky. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10994
31.5.22 23:57
@bezradný píše:
Neschopenka teď před zrušením oddělení a ziskem výpovědi.. Výpověď ti nemůžou dát po dobu neschopenky. :lol:

To teda může, jednak má smlouvu na dobu určitou a jednak prostě budou k tomu vést ty organizační důvody, ale to je stejně liché, to jen kdyby bylo dříve než konec smlouvy. Prostě smlouva na dobu určitou je v tomto nic moc, nebude mít ani odstupné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TO_IT
1.6.22 00:26
@Trojlístek píše:
@TO_IT dokázala bych si zjistit konkrétně. Pokud je to něco co popisuješ, tak i to se dozvíš a zase to tu situaci ovlivňí jinak, pravděpodobně pozitivně.
Lékařské prohlídky si většinou už zaměstnavatel nechává dělat u svého závodního doktora, sice na základě zprávy od praktika, ale i tak se toho provalí poměrně hodně.

V tomto se vůbec nepohybuji. Takže ti budu věřit, byť mě vlastně znechucuje, jak málo soukromí člověk má. Jen mám pocit, že HRky v korporátech, kde jsem dělala, to tak opravdu neprožívaly. Nicméně já proto v podstatě nemám sociální sítě.

• Citovat
  • Upravit
shadowbabe
1.6.22 00:30

Takovýhle věci se můžou odehrávat jenom v tomhle státě. Pokud pracovat CHCEŠ, tak se nahlas na ÚP, jinak tam jaksi nemáš co dělat. Lékař jentak rozdává PN… hustý 😂

• Citovat
  • Upravit
10994
1.6.22 01:25
@TO_IT píše:
V tomto se vůbec nepohybuji. Takže ti budu věřit, byť mě vlastně znechucuje, jak málo soukromí člověk má. Jen mám pocit, že HRky v korporátech, kde jsem dělala, to tak opravdu neprožívaly. Nicméně já proto v podstatě nemám sociální sítě.

Já nechci působit drsně.
Nebo že to žeru, ale korporát je korporát, tam se leccos ztratí a na leccos se to svede.
V organizaci, která není korporát a kde pracuje jedna personalistka, maximálně dvě, si to pěkně vyžere takový výběr.

Mně vadí princip založení té diskuse.
Místo toho, aby rozhodila sítě a zjišťovala nové možnosti, tak neváhá být v PN kdoví jak dlouho. Ještě se nic nestalo a už to ví…

Ta organizace bude dobrá tak, jací lidé v ní budou pracovat. I ty chceš pracovat přeci s kolegyni, která nebude jen tak doma, že se jí zrovna cosi něco…
Ona taková inkluze je i v organizacích a musíš zaměstnávat nějaké lidi kupříkladu s handicapem.
To jako samo o sobě vůbec nevadí.
Ale znám paní a ta by dle svého měla do práce jen přijet a odsedět si to tam, protože ta pracovní pozice, na kterou se sama hlásila jí vlastně úplně hubí, ale pouze v jejich očích, reálne se tak neděje a pěkně to rozeštvává kolektiv. No a pak si na sociální sítě dá, jak o víkendu zdolala túru o 30 km. Rozumím, že má problém, ale ať ho nemá jen v práci.
Prostě přála bych si aby lidé nebyli tak zabednění a nekalkulovali tak a více se snažili a třeba se i zeptali, zda se s nimi počítá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15170
1.6.22 06:00
@Trojlístek píše:

Bludy, já jsem personalistika a že má někdo půl roku pauzu mezi zaměstnáním vůbec neřešíme. Vždyť ani nezjistíš, jestli ten člověk byl půl roku nemocný, byl na dovolené, staral se o někoho nemocného, nebo jen doma odpočíval, protože předtím 10let v kuse delal… je to každého věc. Záleží jen na znalostech a kvalifikaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat