Výpověď ve zkušební době - nesedí datum

Napsat příspěvek
Velikost písma:
65674
25.7.23 18:08
@lucad77 píše:
Ušlý výdělek, když od 10.7. marodí?

no spíš tu neschopenku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16302
25.7.23 18:13
@deedee592 píše:
@mamina2017
No on ten papír je prostě celkově divnej.
Napsali tam i slovo “zrušujeme” :nevim:
Já skocim zitra na pracak se poptat, jestli je tam něco špatně, nebo ne.
Protože většinou když Vám daji datum výpovědi (ukončení) tak se shoduje s datem vystaveni. Pokud se nepletu.. a tam je rozdíl 11 dnů..

„Zrušujeme“ je správně, je to zrušení ve zkušební době a právníci tento termín používají. ALE NELZE zrušit pracovní poměr ve zkušební době zpětně, ted nemohli něco zrušit k 7.7., když jsi to prokazatelně převzala 25.7.
Napiš jim písemně a co nejdříve (klidně zítra) dodej papír, kde napíšeš něco jako „Vzhledem ke dni převzetí rozporuji zrušení ve zkušební době ke dni 7.7., protože jsem o tomto zrušení byla informována až 25.7. a k tomuto dni jsem zrušení i podepsala. Než věc předám právníkovi či se obrátím na inspektorát Úřadu práce, vyzývám Vás k odstranění nedostatku a vystavení zrušení ve zkušební době ke správnému datu, tedy zároveň nejdříve k 15. dni od začátku pracovní neschopnosti, tzn. 25.7., tímto žádám i o zápočtový list s opravenými údaji.“ Vytiskni si 2×, nech si od někoho podepsat převzetí a uvidíš, jestli to s tebou sepíšou rovnou správně. Mělo by to stačit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
25.7.23 18:15
@deedee592 píše:
Moje otázka zní, kdy výpověď nabyla účinnosti.

Zakladatelko, je třeba postupovat podle zákoníku práce.

§ 66 Zrušení pracovního poměru ve zkušební době

(1) Zaměstnavatel i zaměstnanec mohou zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu. Zaměstnavatel nesmí ve zkušební době zrušit pracovní poměr v době prvních 14 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti (karantény) zaměstnance.

(2) Pro zrušení pracovního poměru ve zkušební době se vyžaduje písemná forma, jinak se k němu nepřihlíží. Pracovní poměr skončí dnem doručení zrušení, není-li v něm uveden den pozdější.

Z toho plyne, že pracovní poměr skončil dnem doručení zrušení, tedy dne 25.07.2023.

Tvůj další vhodný postup Ti už zde napsala @zrcadlo.

Příspěvek upraven 25.07.23 v 18:20

• Citovat
  • Upravit
10788
25.7.23 18:18
@deedee592 píše:
@mamina2017
Nene, měli jsme volno, před tím byly ty svátky, takže nám dali volno.

Ne, ne, nedali vám volno, ale nařídili dovolenou.To je rozdíl. Ty jsi na dovolenou neměla nárok, poté jsi nastoupila na PN, takže ti prac. smlouvu ukončili k tomu datu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
25.7.23 18:20

@Tala20
Přesně na tohle jsem se tu ptala. I jsem psala, že jsem tyto informace našla.
Takže plasim úplně zbytečně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
25.7.23 18:21

@Plmo
Bylo to náhradní volno za práci ve svátek. Pondělí - středa jsme v práci byli. Čtvrtek - státní svátek ne, pátek - náhradní volno za středu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
25.7.23 18:23

@zrcadlo
Moc moc Vám děkuji.
Zítra stejně na ÚP musím, tak se tam rovnou optám a budu postupovat jak mi bude řečeno.
Ještě jednou moc děkuji. :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5684
25.7.23 18:44
@lucad77 píše:
Ušlý výdělek, když od 10.7. marodí?

Pokud je zrušení PP neplatné, což podle mě je, protože zaměstnavatel záměrně manipuluje s datem vzniku PP, tak PP dál trvá a bavíme se o ušlém výdělku, i kdyby se mělo jednat o mzdovou náhradu. Nemocenská z nemocenského pojištění se vyplácí až po 14 dnech nemoci, prvních 14 dní hradí zaměstnavatel. Pokud by tu chtěl někdo naznačit, že zakladatelka se nechala zaměstnat, aby se hodila marod, tak připomínám, že byla hospitalizovaná. Ačkoliv spousta lidí systém zneužívá, další spousta lidí je skutečně nemocná a zaslouží si respekt i od zaměstnavatelů. Mimochodem, můj známý se o neplatnosti výpovědi soudil dva roky. Soud vyhrál a zaměstnavatel mu musel uhradit ušlou mzdu za 2 roky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smajlik345
25.7.23 18:47
@deedee592 píše:
@mamina2017
No on ten papír je prostě celkově divnej.
Napsali tam i slovo “zrušujeme” :nevim:
Já skocim zitra na pracak se poptat, jestli je tam něco špatně, nebo ne.
Protože většinou když Vám daji datum výpovědi (ukončení) tak se shoduje s datem vystaveni. Pokud se nepletu.. a tam je rozdíl 11 dnů..

Jenže ty nemáš výpověď, ale zkušebku tedy ukončení prac. poměru ve zkušebce.
Já jsem ukončovala prac. poměr dohodou s tím, že jsem tam napsala vystaveno dne 15.5 a ukončeno 31.5

Tak i tak mají na to právo a ty máš ponaučení do příště - prvně čtu, potom podepisují

• Citovat
  • Upravit
22
25.7.23 18:52

@smajlik345
Ano, ponaučení z toho plyne. Chybama se clovek učí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24867
25.7.23 19:23
@Veveří píše:
Pokud je zrušení PP neplatné, což podle mě je, protože zaměstnavatel záměrně manipuluje s datem vzniku PP, tak PP dál trvá a bavíme se o ušlém výdělku, i kdyby se mělo jednat o mzdovou náhradu. Nemocenská z nemocenského pojištění se vyplácí až po 14 dnech nemoci, prvních 14 dní hradí zaměstnavatel. Pokud by tu chtěl někdo naznačit, že zakladatelka se nechala zaměstnat, aby se hodila marod, tak připomínám, že byla hospitalizovaná. Ačkoliv spousta lidí systém zneužívá, další spousta lidí je skutečně nemocná a zaslouží si respekt i od zaměstnavatelů. Mimochodem, můj známý se o neplatnosti výpovědi soudil dva roky. Soud vyhrál a zaměstnavatel mu musel uhradit ušlou mzdu za 2 roky.

Jo, to marození by zaplatit měl. Ale PP dneškem, kdy to převzala, skončil, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16302
25.7.23 19:26
@smajlik345 píše:
Jenže ty nemáš výpověď, ale zkušebku tedy ukončení prac. poměru ve zkušebce.
Já jsem ukončovala prac. poměr dohodou s tím, že jsem tam napsala vystaveno dne 15.5 a ukončeno 31.5Tak i tak mají na to právo a ty máš ponaučení do příště - prvně čtu, potom podepisují

Nemají, datumy vystavení dokumentu a ukončení se mohou lišit, ale to ukončení může být nejdříve v den vystavení/doručení, nelze zpětně, protože to je jednostranný právní akt, nikoliv dohoda dvou stran. Tzn. kdyby předali dokument 7.7. a zrušení bylo k 25.7., tak je to v pořádku, ale obráceně to opravdu nelze. Mohli ji dotlačit k podpisu zpětně, tzn. podepsala by něco, na čem je datum, že to podepsala 7.7. Ale pokud je na tom datum, že to podepsala/převzala 25.7., tak je to fakt špatně a měla by to co nejdříve rozporovat a obrátit ve svůj prospěch (aby měla proplacenou náhradu mzdy za tu nemoc).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5684
25.7.23 19:45
@lucad77 píše:
Jo, to marození by zaplatit měl. Ale PP dneškem, kdy to převzala, skončil, ne?

Jenže podle mě převzala neplatné zrušení PP, protože je v něm záměrně uvedené falešné datum jeho vzniku. Takže asi je i jedno, že to podepsala, protože to nejspíš bude jenom cár papíru, který nesplňuje formální náležitosti (pravdivost). No, jsem zvědavá, co zakladatelce poradí na ÚP :think: Spíš bych řekla, že je to na postih zaměstnavatele za porušení pracovně právních předpisů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65674
25.7.23 20:21
@Veveří píše:
Jenže podle mě převzala neplatné zrušení PP, protože je v něm záměrně uvedené falešné datum jeho vzniku. Takže asi je i jedno, že to podepsala, protože to nejspíš bude jenom cár papíru, který nesplňuje formální náležitosti (pravdivost). No, jsem zvědavá, co zakladatelce poradí na ÚP :think: Spíš bych řekla, že je to na postih zaměstnavatele za porušení pracovně právních předpisů.

proč myslíš, že je datum vzniku pracovního poměru záměrně falešné. Vždyt je to proti nim, pro ně nevýhodné, to už by bylo po zkušebce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24867
25.7.23 21:36
@Veveří píše:

Co by z toho měli takto měnit datum, vždyť by se jí nemohli zbavit bez výpovědní lhůty. To je podle mě nějaká nezamýšlená chyba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat