Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Okamžitě vysadit, pokud dává preventivně atb, tak to je docela dobrá
Taky máme alergii na Ospen, taky se projevuje vyrážkou. Dr. nám to hned vysadila, že to zkusíme bez atb a teď mi říkala, že když to nebude brát tři dny, že se nic nestane, kdyžtak se to pak nasadí zpět.
Ahoj, syn dostal včera dopoledne na angínu Ospen, a teď večer po koupání jsme si všimla drobný vyrážky na přední části trupu. zatím nic hroznýho, taková drobounká krupička.. takže mě napadla možná alergie na penicilin. jinak je mu už dobře, je bez teploty, spokojenej. další atb. má dostat v půl 3 ráno, a já moc nevím, co teď. má je necelé dva dny, tak se zase bojím tu dávku vynechat…ale i se bojím mu to dát
![]()
Zavolej na pohotovost, poradí ti. Mám čerstvou zkušenost, dceři se rozjela alergie na Amoksiklav před poslední dávkou, po týdnu braní. Jen takové pupínky, jakoby štípance, nenapadlo mě, že je to alergie a večer jí poslední dávku dala. Ráno byla rudá po celém těle, dr. nasadila Fenistil a přesto že už další atb neměla, večer začala šíleně otékat v obličeji, hlavně rty, doslova jí rostly před očima. Zavolala jsem na pohotovost a už jsme jeli. Dostala kortikoidy injekčně a pak ještě Aerius, protože vůbec nechtěla splasknout. Takže rozjet se to může i 24 hod po poslední dávce, jako u nás a není to žádná sranda.
@Amalthea oni nám nakonec řekli, ať teda přijedeme, ale prý to na alergii nevypadá, ale změnili diagnozu z angíny na spálu, že ta vyrážka je k tomu. a do konce týdne by měla zmizet.
@slavuska1 Maly mrl taky Ospen a ma na kazde pulce zadecku flek. Vylezlo mu to na konci brani.Po Auqmentinu se mi osypal brutalne hlavne na nozkach.Uz Ospen skoro 14dni nebere a furt ma flicky 2.
On ma ale i sklony k opruzeninam, tak nevim, jestli kvuli tomu jit na kozni.
Ahoj moje dcera 2 roky mela taky Ospen a najednou ji vylezla vyrazka mudr zmenila atb a opet vyrazka nikdy predtim nic takoveho nemela a ze atb mela a mudr rikala ze se to v tele drzi takze pockame 10 dni a pokud to zmizi dobrý pokud ne jdeme na kozni a i po 10 dnech ma dcera vyrazlu krupicku a ve ct jdem na kozni tak jsem zvedava co z toho bude
![]()
Ahoj,
syn brak atb duomox 500. Po týdnu se osypal. Od středy jsme atb vysadili a dáváme 3× denně fenistil, ale nepřijde mi, že by se to nějak extra lepšilo. Má někdo zkušenosti, za jak dlouho vyrážka zmizí?
@Anonymní píše:
Ahoj,
syn brak atb duomox 500. Po týdnu se osypal. Od středy jsme atb vysadili a dáváme 3× denně fenistil, ale nepřijde mi, že by se to nějak extra lepšilo. Má někdo zkušenosti, za jak dlouho vyrážka zmizí?
Na jakou dg. byl Duomox nasazen?
Jinak exantémy v rámci odložených alergických reakcí špatně reagují na antihistaminika, musí holt odeznít, někdy bývají viditelné i týden až 10 dnů.
@Feliccita
Pokud ho současně nebolelo v krku (potenciální mononukleóza), tak to skutečně bude alergická reakce opožděného typu. ![]()
@Doctus Nemocný byl, horečka přes 39, zelená rýma, suchý kašel. Na krk si nějak extra nestěžoval. Chytl to od mladšího sourozence a ten už je ok. Ale ten to neměl v uších. Atb měl taky, Ospamox..
@Doctus
@barca.hrosik
Zdravím, chtěla bych se znovu zeptat, jak je to s tou vyrážkou?
Dávali jsme fenistil asi 8 dní a pak už to vypadalo ok. Tak jsem dál neřešila. Ale při poslední koupeli se vyrážka znovu obejvila, všechny ty flíčky znovu jakoby zčervenaly, asi jak se syn prohřál. Když vylezl z vany, za chvilku to zase vybledlo. Může to ještě souviset s penicilinem? Začala jsem ho víc prohlížet a přijde mi, že ty flíčky má vidět, když je mu třeba chladno. Ale to jsou zase fialové, jako když prosvítají žilky. Manžel říká, že ho moc pozoruju. Je to 3 týdny, co se mu ta vyrážka objevila…
@Feliccita
To už zřejmě s alergickou reakcí opožděného typu nebude souviset.