Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
potřebovala bych znát vaše zkušenosti. Mé druhé dceři se asi od jejího 3.týdne zašala dělat vyrážka na obličeji a já nevím, zda je to novorozenecké akné nebo něco jiného. Začíná to červenou skvrnkou-různě velkou, ve které se udělají pupínky. Za 2 dny skvrnka zmizne a pupínky do týdne jakoby seschnou.stěhuje se jí to po celé hlavince - nejdřív čelo, pak líčka, vlásky, teď už i krček a začíná to jít na hrudník a záda. Nepatlám žádnou kosmetiku, otírám jen převařenou vodou,po olejíčku mi to příjde podrážděné. Teď má 5.týden a než půjdu ke kožní, ráda budu za váš názor, ať zbytečně nestresuju.
Díky díky
Tajka
Ahojky, naše malá měla od narození také vyrážku, teda jen na pusince..červené flíčky s bílou špičkou, vždy to přešlo do stroupku, no asi novorozenecké akné. Potírala jsem jen Bepanthenem a asi do týdne to zmizelo ![]()
Ahoj, Míša to měl taky. Dětská řekla, že je to akné, že maximálně potírat heřmánkovým odvarem a čekat na konec šestinedělí. Povídá, slibuju, že to zmizí
a kdyby ne, umíme to léčit, zatím ho nechte, ať se mu vyplaví ty vaše hormony z tělíčka. No a měla pravdu, zmizelo to samo.
Ahoj naše maličká ji taky měla. Nejhorší to bylo po porodu a teď ve třech měsících se občas ještě nějaký pupínek objeví.
Pomáhá na to odvar z řapíku. Lucka to měla taky, už po porodu.
Ahoj, moje malá měla zřejmě to samé i se stejným průběhem. Doktorka doporučila omývat černým čajem ( vysušuje ) a takové ty horší místa mazat Imazolem. Jinak mi doporučila v lékarně koupit homeopatikum Apis mellifica 9ch, rozpustit 3×3kuličky v kapce převařené vody a dát to malé. Do tří dnů byl pokoj. Teď nás zas pro změnu trápí seborea… ![]()
Díky za rady, jste úžasné, hned jsem klidnější. Taky jste to měli tak hojně? Na malé je více míst s vyrážkou než bez ní, tak proto jsem z toho nervózní ![]()
Snad to co nejdřív zmizne, už se v tom patláme na můj vkus dlouho. Mám pocit, že pokud nebude mít puntíky všude, nepřejde to ![]()
Tajko, nechci tě nějak strašit, ale jen říct svoji zkušenost. Třeba to budete mít jinak. Kuba měl přesně to samé, co tvoje malá, i stejné časové zhoršování. Nejdříve jsem podle naší Dr. dala Holtovu mast, a když to po šestinedělí nezmizelo, tak mi dala žádanku na kožní. Musím ale podotknout, že já jsem atopik, takže mi bylo jasné, jaký verdikt mě tam čeká. Kožařka mi řekla, že to asi je AE, ale není si jistá. Dostali jsme asi 4druhy mastiček a speciální mastný olej a šampon od Linoly do koupele a taky Linola Fett. Hele do druhého dne to bylo pryč
. Ale musím stále dodržovat mazání a koupání v Linole......naštětsí je to vše na předpis, takže platím jen 30Kč za předpisy ![]()
Díky moc za každé info, já sice nejsem atopik, ale to ještě nic neznamená, co. Můžu se tě ještě zeptat, jestli se vám ta vyrážka vracela na místa, kde předtím byla a již se pupínky ztratily, nebo se pořád stěhovala dál na zdravou kůži? A jak vypadala kůže po zmizení pupínků, Karolínka má na čele olupující se kůži (žluté šupiny) a na jedné tvářičce to zmizelo téměř beze stopy, jen tam má trochu drsnější kůži. Na zbytku je to ještě čerstvé, tak uvidím později. Pomohlo třeba přestat jíst nějaké potraviny, jestli jsi kojila? Na kožní mám v plánu zajít, ať mám jasno, ale vezmou mě až nejdříve příští týden…
Ahoj holky mam 3tydenni dceru a na obličeji se ji objevila vyrážka prvně mela jen zarudly mista a ted se ji to zhoršuje a objevili se ji tam bílé hlavičky vypada to jak akné nevite co na to použit?(zatím to natírám jen sádlem)k doktorce jdu až v patek tak by mě zajimalo co to je. Posílam i foto
@neonqa Taky to vidím na novorozenecké akné. Naše MUDr. radí promašťovat (Excipal), někdo radí omývat odvarem z řepíku, tak si vyber
Sádlo, které zmiňuješ, mi na to naše MUDr. právě nedoporučila.
Příspěvek upraven 08.01.14 v 15:20
Přijde mi to jako novorozenecké akné, sádlem tomu moc nepomůžeš. Nechala bych to být, ono to zmizí samo. Můj syn měl zase seboreu po celém obličeji, že jsem se styděla ho někomu ukazovat
A taky to přešlo ![]()
Jo, sadlem bych taky nemazala, at to neucpes jeste vic. nejbezpecnejsi je pry omyvat cernym cajem (neslazenym
).
jinak ono to pry odezni samo bez lecby. akorat bacha, at si to moc nerozskrabe, pokud ma ostre nehtiky. a samozrejme nevymackavat.
Malý měl to samé v 5.týdnu, hodně pomohlo potírat odvarem z řepíku, fakt hojí