Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
Ráda bych znala váš názor - vyrábím mimo jiné domácí šťávy - z bezu, rybízu, josty. Dělají se za studena, takže vitamíny zůstanou zachovány. Trošku mi ale kazí radost, že přidávám kyselinu citrónovou a proti šíření plísní pak kyselinu sorbovou. Nemáte někdo recept, kdy by se tyto konzervanty vůbec nemusely přidávat?
My děláme šťávy v parním hrnci a sterilujeme je v lahvičkách od nápoje Kubík, které jsme posbírali doma i od známých. A nekonzervujeme už jinak, zavaření stačí.
@Cuarentena Já je právě dělám za studena kvůli uchování vitamínů, jenže pak asi to bez těch konzervantů nepůjde. Kdysi někdo psal, že to ještě zamrazí, jenže to bych musela mít mrazák jako stodola.
@eva valoi Ano, zamrazit. Ale u ovoce se zase tolik těch vitamínů neztratí, my teda dáváme přednost té sterilaci před konzervanty. Nějak se to zakonzervovat prostě musí. ![]()
Můj táta třeba šťávy opravdu mrazí. Ale jak píšeš, chce to velký mrazák. A když to spočítáš, vyjde takové uchování potravin docela draho.
Kyseliny citrónové se nebojím, dávám ji méně, než je uvedeno v receptu a dodám místo toho citrón. Kyselinu sorbovou nepoužívám vůbec. Také dělám sirupy za studena. Láhve dobře vyčistím a vysterilizuji vařící vodou, víčka vyvářím. Před uzavřením víčko a hrdlo láhve potřu alkoholem (slivovicí nebo vodkou). Dávám do sklepa. Rok vydrží bez problémů, více než rok nevím, páč se to vypije ![]()
Ahoj, já kyselinu citronovou po zkušenosti z minulého roku - bezovka mi vůbec nechutnala - dávám. Ale sorbovou ne. Šťávu sliju do SKLENĚNÝCH lahví a dám „zátku“ slivovice. Nikdy se mi nezkazila…
Kyselina citronováje bezpečná,viz.zde: http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?… Ale na jak dlouho zajistí konzervování nevím, letos jsem dělala poprve sirup z koziček tak jsem sama zvědavá jak dlouho vydrží, mám oddělané dvě skleničky na otestování trvanlivosti a na ty se nesmí do příštího roku sáhnout ![]()
Aha, tak myslíte ta citrónová je v pohodě? Ti sorbovou tedy nedávat. Já tedy láhve vypařím a také ještě vyplachuji rumem nebo něčím takovým.
@avm3
Ano, přesně tak. Do skleněných láhví, které se dají dobře vyčistit. A navíc kyselina citrónová má tu škaredou vlastnost, že z plastu uvolní trochu plastové pachutě do sirupu.
Jinak kyselina citónová popsaná zde:
@eva valoi píše:
Aha, tak myslíte ta citrónová je v pohodě? Ti sorbovou tedy nedávat. Já tedy láhve vypařím a také ještě vyplachuji rumem nebo něčím takovým.
Jasně, citronová je v pohodě. Ale podle mě moc nekonzervuje. ![]()
@eva valoi píše:
@snecek19 Z koziček? Copak to je? A k čemu to je?
Kozičky jsou po moravsku bezinky. ![]()
@Cuarentena
No, on také konzervuje cukr sám o sobě a když vezmeme, že tam je tak kilo na litr šťávy, k tomu kyselina citrónová a citrón…není Boha. Rok mi to vydrželo vždycky, ale asi budu muset nějákou flašku někam ve sklepě zahrabat třeba na 3 roky, aby jí nikdo nevypil. ![]()
@Cuarentena píše:
Kozičky jsou po moravsku bezinky.
Tak, tak, po moravsku Bez černý ![]()
S prsama to nemá nic společnýho ![]()