Vysazení hormonální antikoncepce po osmi letech

10
10.1.24 13:38

Vysazení hormonální antikoncepce po osmi letech

Ahoj holky,

rozhodla jsem se (konečně) po dlouhých osmi letech seknout s užíváním hormonální antikoncepce, ale mám z toho, co přijde po jejím vysazení, celkem strach. Četla jsem pár článků, co mě může a nemusí po vysazení potkat a vypadá to na docela pekelnou očistu. :mrgreen:

Když jsem tehdy HA začala užívat, nijak se to na mě negativně neodrazilo – hmotnost stále stejná, prsa stále stejná, akné jsem měla tak či tak, a dokonce mi HA krásně srovnala cyklus a menstruaci jsem dostávala vždy v ten samý den večer, takže jsem se neobávala, že mě někde překvapí. :palec:

Každopádně poslední půl rok na sobě pozoruji, že se začínám chovat (s prominutím) jak pipka, bývám podrážděná, nemám skoro vůbec chuť na sex – vlastně to vše odnáší nejvíce chudák přítel.. :mrgreen: O mimino se sice ještě pokoušet rozhodně pár let nehodláme, ale i tak mi hodně ženských v okolí doporučilo HA vysadit, že by se tyto výkyvy nálad a snížené libido mohlo srovnat, a že by se mi mohlo celkově udělat lépe jak psychicky, tak fyzicky a já si řekla, že HA užívám už řadu let, tak vlastně proč ne.

Má otázka tedy zní – jak se vaše tělo vyrovnávalo s vysazením HA, brali jste v tu dobu nějaké vitamíny, doplňky či bylinky, které vám pomohli a hlavně, udělalo se vám po vysazení celkově lépe? :andel:

Děkuji za odpovědi a rady a přeji pohodovou středu. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21311
10.1.24 14:06

HA ti menstruaci nesrovnala, zadnou jsi neměla jen krvácení ze spadu a to chodi pravidelně podle toho jak zobeš antinu.

Za mne váha a pleť v pohodě, ale ms se mi uz nesrovnala nikdy a chodila si jak chtěla. Ovulace mi naskocila az po lécích od lékaře. Což ty zatím řešit nebudeš, když dite nechcete. Nebrala jsem jinak nic a nezaznamenala jsem zadnou změnu nálady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37144
10.1.24 14:20

Já ji brala chvíli, ale po vysazeni mi to akorat teda hrozne rozhodilo cyklus. Rok se mi to dávalo dohromady, ms si chodila jak chtěla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2293
10.1.24 14:30

Budete mít rozházené hormony, protože jste 8 let neovulovala, nebylo žluté tělísko, nebyl dostatek progesteronu. Zdravé tělo by si s tím mělo relativně poradit v nějakém horizontu. Pokud vám ovulace nenaskočí v horizontu 6 měsíců, řešte to s lékařem, progesteron je sice nějak tak opomíjený, ale velice důležitý hormon. Já osobně doporučuji nějaké alternativy, protože lékař vám může dát třeba ovitrelle na spuštění ovulace, to je dobré řešení a nebo napíše pouze syntetický progestin a to není bohužel to samé, jako bioidentický progesteron a nerovnováhu to nevyřeší

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
611
11.1.24 09:24

Vysadila jsem antikoncepci po sesti letech uzivani. Dostavilo se krvaceni z vysazeni a pak se po 25 dnech prisla menstruace a kazdy mesic je pravidelna a bez bolesti. Vic se mi masti vlasy, vaha sla nahoru, libido zustalo stejne NA BODU MRAZU. Takže tak no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2293
11.1.24 10:21
@Desgreze píše:
Vysadila jsem antikoncepci po sesti letech uzivani. Dostavilo se krvaceni z vysazeni a pak se po 25 dnech prisla menstruace a kazdy mesic je pravidelna a bez bolesti. Vic se mi masti vlasy, vaha sla nahoru, libido zustalo stejne NA BODU MRAZU. Takže tak no.

Pokud se vám hodně mastí vlasy, nasvědčuje to možné vyšší hladině androgenů a testosteronu - ten jde snížit popíjením mátovéhio čaje. Pokud máte nízké libido a přibrala jste na váze, může být možnou příčinou nízká hladina progesteronu. Zjistíte to pouze testem na hladiny hormonů. Vše se dá postupně srovnat nejlépe alternativními metodami. HA všeobecně narušuje přirozenou hormonální rovnováhu, protože zabraňuje ovulaci viz výše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
537
11.2.24 10:23

Já jsem po vysazení zažívala bohužel šílenosti, ale jsem vděčná za to, že jsem to udělala. Ms po 28 dnech super, akné vylezlo šíleně, ale po půl roce už nic, libido skvělý, dodnes lituju, že jsem ten sajrajt brala, připravilo mě to o roky hezkého života. Ale nepočítej s tím, že vše půjde hned. Máš nabouranou hormonální rovnováhu a bude to chtít čas a trpělivost. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 166 recenzí

Digital

• (4.2) + 99 recenzí