Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Ahoj,už od malička se léčím na endorkrinologii se sníženou funkcí štítné žlázy. Možná má můj problém souvislost a v červnu jdu na kontrolu, do té doby by mě zajímalo, jestli nemá někdo podobné zkušenosti. Docela by mě zajímalo, jestli jsem jenom hypochondr nebo se z toho může něco vyvrbit.
Posledních několik měsíců mě trápí zvýšený tep a to i v klidu, když sedím nebo když ležím a když vstanu, třeba i pomalu, tak se i zrychlí, někdy to bývá 100 tepů za minutu, i více. Dále je mi pořád vedro, od března spím u otevřeného okna, přítelovi je pak zima, tak ho nechci moc omezovat a nechám ho okno zavřít, musím se pak odkopat. Když udělám nějakou práci na zahradě nebo doma, je mi zase za chvilku vedro a musím větrat, někdy nepomůže ani sprcha. Při větší fyzické námaze na zahradě se dost zadýchám, srdce buší jako o život a jsem úplně hořlavá a slitá potem, dělá se mi slabo a nevolno, o chůze do kopců ani nemluvě. Nemám žádnou zavalitou postavu, jsem tak akorát, hodně chodím, jezdíme na vandry po horách, z toho jsem při své diagnoze byla unavená vždy, ale poslední dobou, jakmile lezu do kopce, tak srdce buší, div, že se neroztrhne a mě se dělá slabo a zle, když se na 10 minut zastavím a ovane mě vánek, tak je lépe. Zkoušela jsem párkrát běhat, ale dělá se mi zle. Ještě tak před 10 lety jsem zvládala kopce na Malé Fatře a v Tatrách celkem v pohodě. Teď vyšlápnu jeden kopeček v Jeseníkách a myslím, že bude po mě.
Vím, až půjdu na kontrolu, budu se muset svěřit své ošetřující lékařce, je svědomitá a starostlivá, takže mě pošle na kardiologii. Kdysi už jsem nějaké problémy s bušením měla a dostala jsem holtr, ale to mi bylo 17 a nic moc tam neobjevili.
Nějaké zkušenosti?
jo a je mi 32
Tak zajdi k obvodnímu lékaři a nech se vyšetřit. Poslechnout srdce, změřit tlak, event natočit EKG. Možná i nabrat krevní obraz, jestli nemáš málo červených krvinek, to by mohlo snižovat toleranci zátěže. Pokud se ti tep zvyšuje při postavení, tak to může být poklesem tlaku. Takže dbát na dostatek tekutin.
Přesně tohle samé jsem měla v těhotenství. Léčila jsem se dříve s tím samým problémem na endokrinologii. Dostala jsem holtra na 24h a zjistily, že mám extrasystoly a tachikardii(140 v klidu). Beru vasocardin 25rano a večer a mám klid ![]()
Ale měla jsem stejné příznaky teď a zjistili mi tyreotoxikózu. Určitě co nejdříve na endokrinologii a nech si zkontrolovat hormony štítné žlázy. Jestli ne bereš prášky na štítnou žlázu špatně než bys potřebovala…
Díky všem za odpovědi. V červnu jdu na endo, dřív mě nevezmou, krev mi tam berou na každé kontrole. Doktorka mě před pár lety poslala preventivně na kontrolu na kardiologii, protože měla v dokumentech tu moji kontrolu v 17 letech ( bušení srdce při stresu), tak si chtěla ověřit, jestli je vše ok. A bylo. Takže mě pošle tuplem. Jen jsem byla zvědavá, na co se můžu,,těšit''.
Mohu se zeptat, jak to dopadlo? Ja mam v klidu 90 pulzu a pri chuzi apod pres sto, do schodu busi hodne, vitim ho az v krku. Hoktera jsem mela na west dni, ekg a echo srdce ok, zakladni hormony stitky ok. Doktor mi neřekl, ze by to bylo divny, i kdyz do zpravy mi napsal ze prumerny tep 90…tak teda nevim. Je fakt, ze mam takovy setrvalý vnitrni pnuti-stres.
Ahoj,
už od malička se léčím na endorkrinologii se sníženou funkcí štítné žlázy. Možná má můj problém souvislost a v červnu jdu na kontrolu, do té doby by mě zajímalo, jestli nemá někdo podobné zkušenosti. Docela by mě zajímalo, jestli jsem jenom hypochondr nebo se z toho může něco vyvrbit.
Posledních několik měsíců mě trápí zvýšený tep a to i v klidu, když sedím nebo když ležím a když vstanu, třeba i pomalu, tak se i zrychlí, někdy to bývá 100 tepů za minutu, i více. Dále je mi pořád vedro, od března spím u otevřeného okna, přítelovi je pak zima, tak ho nechci moc omezovat a nechám ho okno zavřít, musím se pak odkopat. Když udělám nějakou práci na zahradě nebo doma, je mi zase za chvilku vedro a musím větrat, někdy nepomůže ani sprcha. Při větší fyzické námaze na zahradě se dost zadýchám, srdce buší jako o život a jsem úplně hořlavá a slitá potem, dělá se mi slabo a nevolno, o chůze do kopců ani nemluvě. Nemám žádnou zavalitou postavu, jsem tak akorát, hodně chodím, jezdíme na vandry po horách, z toho jsem při své diagnoze byla unavená vždy, ale poslední dobou, jakmile lezu do kopce, tak srdce buší, div, že se neroztrhne a mě se dělá slabo a zle, když se na 10 minut zastavím a ovane mě vánek, tak je lépe. Zkoušela jsem párkrát běhat, ale dělá se mi zle. Ještě tak před 10 lety jsem zvládala kopce na Malé Fatře a v Tatrách celkem v pohodě. Teď vyšlápnu jeden kopeček v Jeseníkách a myslím, že bude po mě.
Vím, až půjdu na kontrolu, budu se muset svěřit své ošetřující lékařce, je svědomitá a starostlivá, takže mě pošle na kardiologii. Kdysi už jsem nějaké problémy s bušením měla a dostala jsem holtr, ale to mi bylo 17 a nic moc tam neobjevili.
Nějaké zkušenosti?