Vyúčtování plynu v případě úniku

Eva1994937
16.3.24 04:08

Vyúčtování plynu v případě úniku

Zdravím 🙋🏻‍♀️
Stala se mi taková věc, v srpnu jsem se přestěhovala a když jsem v říjnu začala používat plynové topení (stará Karma) cítila jsem z počátku často plyn, pak jen občas. Věděla jsem, že to není v pořádku, ale jsem pracovně poměrně vytížená, tak jsem vždy vyvětrala a neřešila to. Říkala jsem si, že se mi to třeba jen zdá. Jenže poslední dobou mě na to začal upozorňovat i přítel (nebydlíme spolu, ale když přišel na návštěvu),tak jsem KONEČNĚ zařídila technika a ten opravdu únik plynu potvrdil 😬. Včera to opravil, ale já furt myslim na to, jaké asi přijde vyúčtování 🫣,jelikož mi to unikalo asi 5 měsíců (plyn unikal i v případě, že jsem zrovna netopila)… Kdyby přišel nějaký obrovský nedoplatek, dá se s tím nějak obrátit na plynárnu nebo rovnou majitele, že přece není moje chyba, že to v tomto starem bytě unikalo? Je sice pravda, že je moje chyba, že jsem to měla řešit dřív a třeba utahovat kohout že jo 😅 to nepopírám, ale přece jen zároveň není chyba, že je zde zastaralé vybavení 💁🏻‍♀️.
Myslíte, že se mám toho vyúčtování hodně bát? 😅 Plynové topení mám poprvé v životě, tak vůbec nevím, jak se ty ceny po ročním (u mně půlročním) vyúčtování pohybují (je mi jasné, že záleží na dodavateli a spotřebě, mám na mysli spíš že nemam ani přibližnou představu, jsem v tomhle fakt trouba 😀). Zálohy platím 2000Kc měsíčně u PRE.
Děkuji za všechny odpovědi ♥️

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20917
16.3.24 05:14

Tak musíš nám napsat spotřebu jakou máš. Bez toho je tohle naprosto zbytečné téma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3205
16.3.24 05:16
@Eva1994937 píše: Více

Je to tvoje chyba, ty tam žiješ, ty jsi o závadě věděla, tak koho jiného? Závady se hlásí bez zbytečného odkladu. Cena opravy jde za majitelem.
Cenu plynu si orientačně spočítej, odečti současný stav plynoměru a původní+ trvalá platba za plynoměr. Těžko ti řekněme, kolik bude nedoplatek, když netušíme kolik jsi spotřebovala plynu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26872
16.3.24 06:27

@Eva1994937 Jak už je tady napsané. Roční spotřebu znáš. Stav plynoměru při posledním vyúčtování taky. Tak se podívej na stav plynoměru teď a uvidíš, kolik jsi spotřebovala.
A ne, nikoho nebude zajímat, že jsi neměla v pořádku spotřebič. Vyúčtují ti spotřebu podle stavu plynoměru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44199
16.3.24 06:35

@Eva1994937 Máš pojištění domácnosti? Majitel bytového domu by měl mít pojistku celé nemovitosti. Kde je plynoměr? Je v bytě, na chodbě nebo venku? Kde je hlavní uzávěr plynu?
Je to problematika složitější a taky záleží, jaký typ pojištění oba máte. Dřív tyto úniky nájemník pojistit nemohl. Teď už může, ale ne vždy je to kladně vyřízeno. Záleží na mnoha okolnostech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
16.3.24 06:40

Asi to nechápu. Tobě v bytě smrdí plyn. Sama to cítíš. Přítel to říká, když přijde a ty to několik měsíců přehlížíš, neřešíš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85447
16.3.24 06:53

Platis to ty, vedela jsi to a nechapu, proc jsi to neresila driv.
Jen pro info, kdysi v podnajmu protekal zachod, cca mesic a doplatek byl mnoho tisic na jednu hlavu, bydleli jsme tam 4. Cast ale platil majitel, my ho upozornovali predem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9085
16.3.24 06:56
@Kelsey píše: Více

Přece píše, že je pracovně vytížená :-) tak přece nebude řešit nějaký únik plynu :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15570
16.3.24 07:00

Budeš to platit ty. :)

Je to tvůj problém. Měla jsi to řešit dřív.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
16.3.24 07:04
@šklíbakočka píše: Více

V tom případě smůla. Za blbost a lenost se platí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44199
16.3.24 07:04

Upřímně bych taky měla obavy víc o své zdraví. Taky mi přijde běžné mít hlásiče, stojí pár stovek. Dále by měly být prováděny pravidelné revize kotle a potrubí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
164
16.3.24 07:28

Ty vado. Ja kdyz mela plyn a to neutikal! Tak jsem si v koupelne vzdy nechavala trochu otevrene dvere, byl tam kotel. Plynu se bojim. A ty s unikem plynu zijes 5 mesicu a neresis to :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37141
16.3.24 08:00

Jako to je tvoje chyba, o závadě jsi vedela a kaslala na to, to na majiteli nebo plynárně nevymuzes, oni tam nebydlí, aby se te závady všimli :nevim: kdyz ti bude protékat záchod a budeš mít nedoplatek za vodu, tak to budeš svádět na stare vybaveni a chtít to po někom proplatit? Nevím co mas teda za dodavatele, ale třeba u cezu jde udělat i mimořádné vyúčtování, pokud ho nemáš mít teď a tam se dovis, kolik teda mas spotřebu a budeš doplácet nebo mít naopak přeplatek :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
187
16.3.24 08:05

Nedoplatek si zaplať aspoň se poučíš. Pět měsíců je fakt síla. Ty jsi nikdy ve zprávách neslyšela o výbuchu paneláku kvůli unikajícímu plynu? Nic ti neříká pojem obecné ohrožení? Předpokládám, že jde o panelák, takže jsi mohla vyhodit do vzduchu i sousedy. Myslím, že ani moc nepřeháním

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36077
16.3.24 08:08

Ty jsi dobrá střelkyně. To jsi se nebála že se třeba otravíš, zapalíš svíčku a blafneš? No asi se finančně pěkně prohneš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný