Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Taky bych byla a jsem v klidu, moje dcera 16 mesicu zjistila, ze se dá točit na místě dokola a chodit pozadu - takových padu jako poslední tři dny ještě nezažila
a vztekani už taky znám, zatím jen doma když má jít spinkat. Backurky nenosí buď naboso s nebo ponožky s protiskluzem
![]()
@KristynaTita píše: Špičky jsou běžný a rozhodně bych nedávala backurky!
Spicky rozhodne nejsou bezny stav! A bez bot na tvrde podlaze by dite chodit nemelo ani nahodou!
@Jogrr a z tohoto důvodu určitě dnes většina lékařů a fyzioterapeutů doporučuje chodit co nejvíc doma naboso nebo popřípadě v capáčkách. ![]()
@Anonymní píše:
@Josef44 moc děkuji za odpověď. Já už jsem tak že všeho zblblá. Dřív se hodně usmíval a teď se směje jen, když děláme srandičky.
Já si z tohohle období nic moc nedělám a beru ho jako další fázi, která přejde, ale tohle je jedna z věcí, která mi tehdy přišla líto. Ale malý už je zase sluníčko, tak se to asi pomalu vrací k normálu. Má svoje dny, jeden den se směje a lumpačí a druhý den je vážný a trochu se mě stráňí. U nás to ještě podpořilo narození druhého, někdy je to opravdu dost i na mě.
@Aduš8 já jen zmíním, že u nás nebylo hůř.
první syn negstivista, vše bylo špatně, denní vztek do těch 20 měs. Od necelých 2 let, jak začal mluvit ve větách, úplně, ale úplně jiné dítě. Jo, občas se vztekl, ale žádné házení sebou, prostě pláč. HNed se uklidnil, najednou začal být mazlivý, poslouchá! Je mu sice zatím 3.5, je rozumný, poslechne, pomáhá, uklízí si, zdraví lidí sám od sebe, fakt žádné scény neznám. Naopak, nechápu, kde nastala ta změna, já kolikrát i brečívla, nikde v okolí jsem takové dítě neznala.. Teď mám 18 měsíčního, je úplný opak. Dennodenně vysmátý, hraje si i hodinu sám, nejlépe s knížkama, rád si je prohlíží, ukazuje na obrázky. Je to klidas, sice trochu mamanek (to starší nebyl) ale třeba teprve nedávno začal chodit a to nachodí kilometry, jak ho to baví
ale taky, vzdor, vztek vůbec. Je za odměnu, užila jsem si u prvního až až. Chápu, že to nastat může, spíš s tím počítám, ať nejsem překvapená ![]()
Příspěvek upraven 23.08.19 v 08:10
@Aduš8 já vím, že se teď doporučuje chodit na boso, ale mě to právě včera doporučila doktorka. To je pak šílený, když každý říká něco jiného. Synovec si právě chozením po špičkách zkrátil šlachy. Tak se toho taky bojím.
@Jogrr píše:
Spicky rozhodne nejsou bezny stav! A bez bot na tvrde podlaze by dite chodit nemelo ani nahodou!
@Aduš8 píše:
@Jogrr a z tohoto důvodu určitě dnes většina lékařů a fyzioterapeutů doporučuje chodit co nejvíc doma naboso nebo popřípadě v capáčkách.
Ano ale na kobercích. Jinak ty podlahy jsou moc tvrdé. Ozkouseno na třech dětech. Náš má taky bačkůrky. Doporučení ortopedem a třemi fyzioterapeuty
@Anonymní píše:
@Aduš8 já vím, že se teď doporučuje chodit na boso, ale mě to právě včera doporučila doktorka. To je pak šílený, když každý říká něco jiného. Synovec si právě chozením po špičkách zkrátil šlachy. Tak se toho taky bojím.
Jj taky znám jednoho takového chlapecka. Zvykl si na špatné chození. Měl to už jako zlozvyk až do 4let
@Terez001 řekla bych, že něco podobného mám doma. Můj syn je nemazlivý. Třeba nechce s náma nikdy spát, usne jen sám v postýlce. I když vím, že je to dobře, ale myslím ten kontakt. Snad se to časem zlepší
@Terez001 píše:
@Aduš8 já jen zmíním, že u nás nebylo hůř.první syn negstivista, vše bylo špatně, denní vztek do těch 20 měs. Od necelých 2 let, jak začal mluvit ve větách, úplně, ale úplně jiné dítě. Jo, občas se vztekl, ale žádné házení sebou, prostě pláč. HNed se uklidnil, najednou začal být mazlivý, poslouchá! Je mu sice zatím 3.5, je rozumný, poslechne, pomáhá, uklízí si, zdraví lidí sám od sebe, fakt žádné scény neznám. Naopak, nechápu, kde nastala ta změna, já kolikrát i brečívla, nikde v okolí jsem takové dítě neznala.. Teď mám 18 měsíčního, je úplný opak. Dennodenně vysmátý, hraje si i hodinu sám, nejlépe s knížkama, rád si je prohlíží, ukazuje na obrázky. Je to klidas, sice trochu mamanek (to starší nebyl) ale třeba teprve nedávno začal chodit a to nachodí kilometry, jak ho to baví
ale taky, vzdor, vztek vůbec. Je za odměnu, užila jsem si u prvního až až. Chápu, že to nastat může, spíš s tím počítám, ať nejsem překvapená
Příspěvek upraven 23.08.19 v 08:10
To je zvlastni a ja myslela, ze se mi to jen zda. Uplne stejny scenar
Muj chlapec taky prudil, ba vys.ral a nemazlil az do 3-3,5, kdy se naucil mluvit v celych vetach a najednou uplne jine dítě. Tak prece jen to asi bylo ono. Jako chapu, ze je clovek frustrovan, kdyz mu okoli nerozumi, ale az tak? Ja si myslela, ze si deti v pripade nouze najdou jiny zpusob vyjadrovani a ne ze bud vsechno nebo nic
no toto…diky za prispevek
Ahoj, náš má 17 měsíců a máme to dost podobné. Taky občas chodí po špičkách, chci se na to na prohlídce zeptat mudr. Jinak taky nemazlivý typ, spí zásadně sám v postýlce, neposedí ani minutu a je to vztekloun už od narození. Co ho baví: přerovnávat mi v kuchyni kořenky, dát mu do misky mungo fazole nebo červenou čočku, k tomu trychtýř a druhou nádobu, aby si to mohl přesypávat, přivoňávat k různým věcem, nepustit mu trochu vody do lavoru a dát mu tam různé kelímky, sbírat šišky v lese, házet kamínky, prohlížet si knížky a fotky.
@caramba tak to máme asi dvojčata
. A jak je na tom Váš prcek s porozuměním atd.?
@Anonymní píše:
@caramba tak to máme asi dvojčata. A jak je na tom Váš prcek s porozuměním atd.?
Rozumí řekla bych velice dobře, ale taky se před cca měsícem a půl naučil razantně vrtět hlavou a říkat ne. Takže rozumí, ale odporuje
![]()
@Aduš8 píše:
@Jogrr a z tohoto důvodu určitě dnes většina lékařů a fyzioterapeutů doporučuje chodit co nejvíc doma naboso nebo popřípadě v capáčkách.
Musis napsat i B, a to je, ze doporucuji chodit bez bot po mekkem, trava, koberec. Nikoliv po plovoucich podlahach, dlazbe.
@Jogrr Vím, že spousta lidí s bačkůrkama nesouhlasí. Ale strach, že se mu budou třeba zkracovat šlachy, tak jsem dnes bačkůrky koupila. A po špičkách nechodí. Bohůžel nemáme nikde koberec.