Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Holky, moc vám děkuju za příspěvky. Dnes jsem byla na kontrole v porodnici a porod mi budou vyvolávat zítra, protože naše holčička je prý docela velká asi 3,80kg a tak bude lepší, když už v bříšku neporoste. Doktorka říkala, že jsem už i otevřená, tak to snad o to půjde o trochu líp. Strach zatím nemám, ale ten asi udeří zítra nástupem do nemocnice.
Tak zlom vaz a neboj se!!! Nemá cenu vykládat, jak to nebolí - bolí to strašně moc - ale aspoň pro mne to byla taková „krásná bolest“, přirozená a smysluplná… Hodně štěstí a ať máš malou brzo u sebe ![]()
Ahoj, měla jsem vyvolávaný porod 1 týden po TP, 11.2.2010 mi ve 14:30 zavedli tabletu Prostinu s tím, že stejně asi nezabere a druhý den ráno bych dostala další, protože ještě nejsem vůbec otevřená a miminko je dost nahoře. Na další tabletu už nedošlo, syn se narodil 12.2. ve 4:54
. Vyvolávaného produ jsem se bála jako čert kříže, zkusila jsem všechno abych porodila bez vyvolání, pročetla téměř všechny diskuse o vyvolávaném porodu. Za sebe musím říct, že to nebylo tak strašné jak jsem si představovala, bolesti jsem měla od 23:00 po 2 minutách ( do břicha ), v půl čtvrté ráno píchaná voda a pár minut před pátou ranní byl Jiřík na světě ( v pupeční šňůře zamotaný jako parašutista, takže tlačení trvalo cca 30 minut ). Porod bolí jako prase, ale návštěva zubaře je pro mě horší
. Na sále už jsem por. asistentce oznamovala že za 2 roky mě tam mají zase, ráda bych ještě holčičku
. Neboj se, zvládneš to!! ![]()
Tak spíše pro informaci dalším rodičkám.
Vyvolávaný porod 10 dní po termínu. V den nástupu do porodnice (čtvrtek) zavedena jedna tableta, kontrakce se dostavili cca po dvou hodinách. Kontrakce cca po 5 minutách, cca minutu dlouhé, bolelst v kříži jako prase. Na noc jsem dostala něco na spaní, zabralo cca na dvě hodiny, jinak stále bolesti.
Druhý den nález pořád stejný, doktorka vyndala hlenovou zátku a zavedla další tabletu (pátek). Bolesti stále trvali, pořád stejně, nepravidelné kontrakce, sem tam 10 minut klidu, jinak klidně po dvou minutách. Na noc zase injekce na spaní, nezabralo vůbec, měla jsem cca 20 minut spánku za celou noc.
Třetí den ráno (sobota) nález stále stejný, doktor se trošku prošťouchal při kontrole s tím, že porod se buď rozběhne nebo císař. Zavedena další tableta. V deset hodin neskutečné kontrakce, otevřená (konečně) na 5cm, voda stále neodtekla, poslali mě bez přípravy (klystýr, holení) na box. Bolesti nesnesitelné, napíchnutý epidurál, zabral cca na hodinu. Zavedený oxytocin byl stopnut na mé přání vzhledem k šíleným bolestem i skrz epidurál. Ve 12h mi píchli plodovku, přidána dávka epidurálu, bolesti šílené ale hlavička stále nesestupující, volně naléhala.
V 15h rozhodnuto pro porod císařem, přidán další epidurál a čekání na volno na sále.
V 16:17 se mi císařem narodil úžasný syn, lokální anestezie.
Až po porodu bylo zjištěno, že se malý dral ven spíš obličejem, než hlavičkou a že by se bez císaře prostě nikdy nenarodil.
Nechci nikoho strašit, spíše jen upozornit na to, že ne vždy je vyvolávaný porod „rychlý“.