Vyzvání zaměstnavatele ke splnění povinnosti
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
A jak vám strhává peníze? Vy máte nějakou pohyblivou složku mzdy?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mzda právě nepřišla zatím, ale beru, že je 16. že snad do pondělí ještě dojde.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nemám, prostě místo dejme tomu 13000 (vymyšleno) jsem si odnášela třeba 11, apod. S tím, že jsem chtěla vidět a podepsat tedy papír o způsobené škodě, nikdy mi žádný nevystavil, proto a pro několik dalších důvodů jsem posléze odešla. ODešla jsem já a několik dalších zaměstnanců pro podobné věci, ale pak mi zavolal, že by potřeboval pomoci, že druhý dispečer dal také výpověd. Pohovořila jsem s ním a prý už bude vše tak jak má být…ale není
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No, pokud to tam nezašle do 20.2., tak bych mu poslala mail, v kopii i mail úřednici, jak psal tady někdo. Pokud by nepřišla výplata do konce měsíce, tak bych mu napsala výzvu k uhrazení s upozorněním, že jinak se obrátím na inspektorát práce (ale to je fakt silnej kalibr)
Pokud jste ve zkušebce, tka můžete odejít, jinak můžete odejít, pokud vám nezaplatí výplatu okamžitě po splatnosti - tzn v březnu), ale upozorňuju, že s tím někdy bývá problém na pracávku
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak máte třeba výplatní pásku, ne? Tam to přesně musí být napsáno. Nehledě k tomu, že zaměstnavatel vám nemůže jen tak snížit mzdu a pokud to udělá, vy se máte bránit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Katche píše:
Pokud jste ve zkušebce, tka můžete odejít, jinak můžete odejít, pokud vám nezaplatí výplatu okamžitě po splatnosti - tzn v březnu), ale upozorňuju, že s tím někdy bývá problém na pracávku
Nikoliv okamžitě, ale pokud je v prodlení více než 14 dní, tedy 15.3.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Samara5 píše:
Má někdo prosím zkušenost s vyzváním zaměstnavatele, aby splnil povinnost oznámit OSSZ trvání pracovní neschopnosti a zaslání přílohy pro výpočet dávek nemocenského pojištění? Od 10.1 jsem na PN, okamžitě předán doklad, 24.1 zaslán doklad o trvání PN, 1.2 zaslán další doklad o trvání PN, k dnešnímu dni stále nemají na OSSZ podklady. Zároveň bych připojila otázku, jak je to s výpovědí ve zkušební době, byla to moje takzvaná druhá šance tomuto zaměsnavateli, už jednou s ním byly problémy, které nechci blíže specifikovat. Dala jsem mu druhou šanci a opět nezklamal, jak nezaslaná mzda a náhrada mzdy, tak nezaslané podklady pro sociálku. Chci tedy zároven s výzvou o doložení dokladů OSSZ zaslat i výpověd ve zkušební době, lze toto?
Výpověď můžete poslat kdykoliv, nejen ve zkušební době. Ovšem - s výpovědí je spojena dvouměsíční výpovědní doba.
Pokud jste ve zkušební době a chcete u zaměstnavatele skončit rychleji, doručte mu (ještě ve zkušební době) „Zrušení pracovního poměru ve zkušební době“.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Samara5 píše:
No dle paní na lince nem. pojištění ano, že prý tyto doklady mají být zaslány neprodleně, tak jsem z toho jelen. Takže on může poslat doklady, které jsem mu předala až se mu bude chtít?Mám za to, že měla na mysli toto…
Přijímat žádosti svých zaměstnaných osob a také bývalých zaměstnanců, pokud onemocněli v ochranné lhůtě, o dávky nemocenského pojištění, včetně dalších podkladů potřebných pro stanovení nároku na dávku a její výplatu, a neprodleně je spolu s Přílohou k žádosti o dávku nemocenského pojištění předávat OSSZ příslušné k výplatě dávek. Na předepsaném tiskopisu Příloha k žádosti o dávku nemocenského pojištění uvede zaměstnavatel údaje potřebné pro výpočet a výplatu dávek..
A co se výplaty týče, vím, že zatím jde o jeden den, ale nedělám si iluze, ale pokud je ve smlouvě jasně dané datum, a není víkend apod, to taky nemusí dodržovat???![]()
Ale to je věc mezi OSSZ a zaměstnavatelem. Vás se to týká jen v případě, že by vám z nějakého jejich prodlení vznikla škoda. Proč to vlastně řešíte?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
Nikoliv okamžitě, ale pokud je v prodlení více než 14 dní, tedy 15.3.
Pokud je v prodlení více, než 15 dnů po splatnosti. Tedy pokud nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí období splatnosti (abych citoval přesně ZP).
Tj. pokud 16. den po splatnosti ještě dluží mzdu nebo kteroukoliv její část.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Samara5 píše:
Už minulý týden při poslední komunikaci jsem ho požádala, jestli je to odesláno, prý ano. Právě protože mi volala jeho účetní skrz info. Mzda je za těch pár dní minimální, to až tolik neřeším, ale poučena z minulých zkušeností chci mít právě vše podloženo. Už jen původně domluvená mzda 15000 čistého a posléze mi chtěl dát smlouvu na 12500 čistého, že zbytek mi udělá danový bonus na děti. Strhávání peněz bez opakovaně žádaného přehledu způsobené škody apod…
To bez vašeho souhlasu nesmí. Bez vašeho souhlasu vám smí strhávat jen to, co je výslovně uvedeno v ZP a způsobená škoda tam nepatří (pokud to nenařídil exekutor).
Mohla byste jej vyzvat k doplacení dlužné mzdy a poté zažalovat. Prohrál by. Způsobenou škodu, pokud s ní nesouhlasíte, by musel dokázat před soudem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To je takový skoropodnikatel. Jeho povahové vlastnosti a řidičské schopnosti budou jistě unikátní. Tihle lidé by snad měli před začátkem podnikání skládat nějaké zkoušky. Odírat lidi za každou cenu, hlavně žádné nutné papírování, budu si dělat jen to, co budu chtít a zákon jsem já. A nikdo ho nepotrestá, protože je jich prostě moc.
![]()
- Citovat
- Upravit
@eumedon Dík, já nějak žila v tom, že je to 14 dní v prodlení…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Řeším to třebas proto, že dle citace by to mělo být neprodleně, tzn. neprodleně, navazuje na to také pozdější výpočet nemocenského, takže je divné chtít, když já plním v práci své povinnosti, a jako práce neschopná dodržuji léčebný režim, vycházky a dodávání podkladů dle předpisů, aby on svoje povinnosti také plnil. Takže když nedoloží doklady třeba v březnu, pokud bude PN trvat do konce unora, bude to vlastně v pořádku a žádná škoda mi nevznikla?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Strhával jednak za špatně vystavené faktury, (položky v korunách- šlo o zaslání např na jiné místo ), za špatně určenou nakládku, tam jsem si chyb vědoma a přiznávám je a neměla bych problém s podepsáním způsobené škody a následným strhnutím mzdy. Ovšem pak byl příklad, že jsem měla způsobit škodu zasláním faktury na jiné místo, a tato škoda byla vyčíslena od oka a strhávána z každoměsíční mzdy. Kvůli těmto a dalším praktikám, které bych tu nerada uváděla (týkali se řidičů a druhého dispečera) mu z firmy většina lidí odešla.
Chci ho právě slušně vyzvat, zda by bylo možné dokumenty doložit oficiální cestou, ne sms a tel, na to prostě řekne jo a další měsíc stejně nic nepošle. Výplatní pásky neposkytoval.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Samara5 píše: Řeším to třebas proto, že dle citace by to mělo být neprodleně, tzn. neprodleně, navazuje na to také pozdější výpočet nemocenského, takže je divné chtít, když já plním v práci své povinnosti, a jako práce neschopná dodržuji léčebný režim, vycházky a dodávání podkladů dle předpisů, aby on svoje povinnosti také plnil. Takže když nedoloží doklady třeba v březnu, pokud bude PN trvat do konce unora, bude to vlastně v pořádku a žádná škoda mi nevznikla?Škoda by vám mohla vzniknout z toho, že vám OSSZ nebude proplácet dovolenou. Pokud vám škoda nevznikne, je to jeho povinnost, nikoli ale povinnost vůči vám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit