Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@sagina a na střední se nestuduje?
nám teda vždycky říkali studenti čili prostě i ty 4 roky se počítají ![]()
@sagina píše:
@Celeste97 no jasně, a potom vznikají ty fámy, že sestry musí studovat sedm let a že je to studium jak doktorapřitom studium ošetřovatelství je bakalářské a trvá tři roky (nebo tedy program na VOŠ), studium všeobecného lékařství je magisterské a trvá šest let, tedy dvojnásobek (a na VOŠ ho člověk neabsolvuje)
No možná je ale třeba brát v úvahu, že sestra - aby byla opravdu sestrou s plnými kompetencemi studuji, neb alespoň do letošku musela studovat opravdu let 7. A to na zdrávce 4-poněvadž jinak s ní byl pouze zdravotnický asistent-kompetence žádné, ale práce celá a dále aby byla všeobecná diplomoaná zdr, sestra tak musela dostudova VOŠ nebo 3BC. Dnes je to v podstatě stejné, i když vystuduje SZŠ a je z ní dnes praktická sestra,, tak oproti sestrám všeobecným ( studium z dřvějška) má své nevýhody a je nucena jít na vyšší stupeň vzdělání. Takže je to opravdu k diskuzi.
@Celeste97 píše:
@sagina a na střední se nestuduje?nám teda vždycky říkali studenti čili prostě i ty 4 roky se počítají
Taky mě to překvapilo. Taky se nám na sš říkalo studenti. Žáci byli učni.
@Anonymní píše:
Z pohledu starší sestry mohu říct, že i dnešní sestry jsou připraveny dobře. Jen nás dříve učili doktoři, což bylo fajn, podávali informace uceleně. Dnešní kantorky jsou často mladé ženy, které pouze vystudovaly a mají jen velmi málo praxe-to není dobře. Jinak co se týče studia na VŠ, tak to mi přišlo jako opakování zdravky. Děvčatům po zdravce nic jiného krom titulu nepřinese, nebavím se o těch, kteří mění kvalifikaci a jdou na VŠ např. po gymplu apod. Tam má VŠ význam. pro studentky zdravotní školy ne. V minulosti byla děvčata po zdravce uplanitelná, byla pro ně práce a bylo to prestižní zaměstnání,. Dneska se honí za titulem, a když jej mají " obyčejná práce" se jim nechce dělat. Očekávají kancelář a služební vůz. Navíc stojí zdravotnictví více peněz. A tak se dostáváme do začarovaného kruhu, nejsou peníze, nesjou lidi… Pokud mám srovnat, mi titul přinesl vyšší pozici, ve vzdělání apod. nic-realita!
Musím se ohradit, že sestra s titulem nechce jít do praxe, ale že chce kancelář a služební vůz. U nás na oddělení už jsou, tak ze 60 % sestry vysokoskolacky a musím říct, že žádná z nich nechce dělat vedoucí funkci, být staniční nebo vrchní apod. Každá chce být u lůžka. To se těch holek musím zastat. A co se týče studia na VŠ a bývalé zdravky, tak k tomu mám taky co říct. Ono asi záleží, co je to za školu. Je asi škola a škola. Já, když studovala VŠ na sestru, tak s námi do třídy chodily i sestry z dřívější SZŠ a spousta těchto holek skončilo už po prvním ročníku a nejvíce jich skončilo na konci druháku. Bylo tam spoustu předmětů ( i odborných), které na zdravce ty holky neměly. Žádné opakování to pro ně nebylo, jen koulely očima, co po nás chtějí doktoři třeba jen v chirurgii apod. Takže jak říkám je škola a škola.
@Celeste97 píše:
Jistě, ne všechny zdravky připraví stejně kvalitně, já si myslím že jsem měla štěstí a kdybych pracovala v oboru tak jsem připravena velmi dobřeNo ale 7 let studují snad i tak ne? Pokud je podmínkou maturita jak píšete znamená to 4 roky na jakékoliv SŠ a k tomu 3 roky na VŠ, VOŠ =7 let
Medik vám snad řekne, že studuje na doktora víc jak 6 let? Neřekne! Ta základka a gympl se prostě nepočítá. Na doktora studuje prostě 6 let na univerzitě a stejně tak to je i u sestry…3 roky VŠ.
@Anonymní píše:
Medik vám snad řekne, že studuje na doktora víc jak 6 let? Neřekne! Ta základka a gympl se prostě nepočítá. Na doktora studuje prostě 6 let na univerzitě a stejně tak to je i u sestry…3 roky VŠ.
Takže zdravka se nepočítá jako studium? Aha
asi proto že gympl je všeobecný a může z něj dělat jakoukoliv VŠ, ale zdravka je brána jako příprava na práci, gympl sám o sobě není příprava na budoucí povolání
@Anonymní píše:
Přesně tak. Člověk chce být například MUDr., a když je ještě na gymplu nebo střední škole, tak nemůže přece říct, že už studuje na doktora. Na medicíně ještě není. A stejné to je u sestry.
@Celeste97 píše:
Takže zdravka se nepočítá jako studium? Ahaasi proto že gympl je všeobecný a může z něj dělat jakoukoliv VŠ, ale zdravka je brána jako příprava na práci, gympl sám o sobě není příprava na budoucí povolání
ale všeobecná sestra nepotřebuje střední zdravotnickou školu
pokud ji má, tak dobře, byla to její volba, že si třeba nevěřila tolik, aby šla rovnou na gympl nebo třeba zdravotnické lyceum (když uvažovala o VŠ studiu), ale „jistila se“ odbornou maturitou, aby případně mohla nastoupit do praxe, kdyby se jí nedařilo až tak, že by to na VŠ nakonec dotáhla. ale byla to její volba, není to podmínka pro studium na všeobecnou sestru. nedá se říct, že holky se zdrávkou studují na sestru sedm let, ale holky s gymplem (nebo ekonomkou) jenom tři roky.
@sagina píše:
ale všeobecná sestra nepotřebuje střední zdravotnickou školupokud ji má, tak dobře, byla to její volba, že si třeba nevěřila tolik, aby šla rovnou na gympl nebo třeba zdravotnické lyceum (když uvažovala o VŠ studiu), ale „jistila se“ odbornou maturitou, aby případně mohla nastoupit do praxe, kdyby se jí nedařilo až tak, že by to na VŠ nakonec dotáhla. ale byla to její volba, není to podmínka pro studium na všeobecnou sestru. nedá se říct, že holky se zdrávkou studují na sestru sedm let, ale holky s gymplem (nebo ekonomkou) jenom tři roky.
Přesně tak ![]()