Vzdor a neposlušnost 3,5letého syna

Napsat příspěvek
Velikost písma:
20385
12.8.13 10:39
@Ijaa píše:
@pelikan21 Taky bych to tak praktikovala. Někdy to domlouvání prostě k ničemu není a musí následovat rázný krok a hlavně důslednost. Důležité ale je, aby se nepolevilo. Když se nepoleví, má to úspěch. Chce to ale pevné nervy.

prave. Ja obcas mam s tim „nepolevovanim“ problem… ;) Muj manzel je duslednejsi… ;) Ale ono je to asi tim, ze ti kluci jsou proste mamincini mazanci. ;) Ale snazim se hodne dodrzovat to, na cem se dohodneme a co stanovime jako pravidla. ;) A je videt, ze to funguje, protoze na dovolene byl strasne hodny a poslusny a vsichni ho obdivovali, jak je super vychovany. :oops: :oops: :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13183
12.8.13 10:51

Jestli hledáš cestu, jak zvládat syna, tak ti neporadím. Jestli ale hledáš cestu, jak se synovi přiblížit, tak si najdi třeba na ulozto.cz knížku od Naomi Aldort - Vychováváme děti a rosteme s nimi. Mně osobně velmi pomohla :) Přeji hodně štěstí!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2526
12.8.13 10:57

@Janča1212 Ahojky :lol:,ber to tak, že váš syn má období vzdoru. U někoho končí ve 2 letech, u někoho ve 4 letech, někdo se toho nezbaví vůbec-je hold taková povaha. A pak jsou taky extrémky..Mám dceru 6 let. Říkáš si, že je velká? Je a přesto jsem si s ní užila svoje. Byla to vzteklina, která když nebylo po jejim, skákala metr vysoko, válela se po zemi, ječela, dupala, škrábala, fackovala se a trhala si ve vzteku vlasy, mlátila hlavou do země..nebylo to hezké a trvávalo to různě dlouhou dobu. Proč píšu v minulém čase? Protože máme klid. Pomoc mi nabídla jedna maminka odsud, jestli nechci vyzkoušet Bachovy kapky. Byla jsem svolná k čemukoliv, jen aby to už prostě přestala dělat, protože jsem měla pocit, že začínám ztrácet síly. Jestli chceš koukni sem (snad se na mě nebude maminka zlobit) www.bachovyesence.cz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5957
12.8.13 11:37
@rozumbrada píše:
Bonbonek bych zrušila úplně. Víc škody než užitku, jestli kvůli tomu dělá takový cirkus. Svého času jsem takhle zrušila dětem televizi. Bonbonky můžou, ale není to za odměnu. Dostanou je jen tak. Snažím se nepěstovat v dětech pocit, že musí dostat úplatek, aby se chovaly slušně.

V autě bych ho nechala. Ani bych nemrkla, nechala bych ho, ať si tam sedí, když chce, má (malé) právo si taky o svém čase rozhodnout a když to není nebezpečné, ať si tam je. Už vidím, jak bude celý nadšený sedět dvě hodiny v tmavé garáži sám v autě. Nebude. Baví ho to divadlo, co kolem něj děláte, to je celý.

Počítání bych taky zrušila a věnovala se tomu, co ho baví.

Jediné, na čem bych trvala, je to spaní.

Naopak to zase máme zavedené tak, že když je hodný a poslouchá, nebo pomáhá, pustíme mu pohádky, může si vybrat nějaký mlsek atd.
a tohle bych zrušila úplně, vím, že spousta lidí vychovává tímhle způsobem, ale to já moc neuznávám. Nemůžeme v dětech přece pěstovat pocit, že mají být hodný protože za to něco dostanou. Mají být přece hodný, protože doma na sebe hodní jsme a máme se rádi. Tečka, stačí. :)

On nedostává bonbonky za něco. Taky je dostává jen tak, ale když něco splní atd dostane jich třeba víc… Nějak mu prostě dáme najevo, že byl moc hodný a že tak je to prostě dobře. Ať už třeba jen slovně…
A to, jak jsi psala, o té tmavé garáži :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Právě, že on tam ty 2 hodiny vydrží sedět :-D Takové to, no tak…pojď ven, nechceš tohle a tamto- to bylo jen 1, nebo 2×. Od té doby ho tam prostě necháváme trucovat. A je mu to šuma fuk!!! Vydrží tam zavřený 2 hodiny úplně v pohodě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5957
12.8.13 11:45

Všechno to, co jste tu popsali jsme zkoušeli…
Vytáhnout násilím ven… chytit za ruku a důsledně vysvětlit… atd atd

Bonbonky po snídani nedostává pravidelně. To jsem tak plácla, protože když si vzpomene zrovna na toto, tak prostě ví, že stejně dřív, jak po snídani nedostane.
A dělám to přesně tak, jak pelikánek :-)
Nechceš tu snídani?? Fajn, odnesu to a dostane svačinu, když má kecy i u svačiny, dostane až oběd atd.
Krom pití má prostě smůlu. Trvá to totiž už strašně dlouho a už mi to přestává přicházet normální :-/
Sami víte, že když jste denno denně od rána do večera s dětmi a máte doma takovýhle denno denní kolotoč odmlouvání a vztekání se, hledáte pomoc a radu snad už všude :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20385
12.8.13 12:10

@Janča1212 Jani, neni to lehke, ale to vis, musime to vydrzet, pry to jednou prejde… :dance: :dance: :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14064
12.8.13 12:33

Tak jestli fakt opakovaně vydrží sedět 2 hodiny sám potmě místo aby se šel koupat do bazénku, tak je to hodně divný, to upřímně nevím, co si o tom myslet, co tím sleduje a to mám stejně starý dítě.
U nás občas nechce holka jít s babičkou na procházku, chce zůstat se mnou doma. Motiv je jasný, stojí o moji pozornost. Ale sama zavřená by nikde zůstat nechtěla.
Jestli máte doma ten boj o moc až tak vyhrocený, že ani ne ve 4 letech takhle trucuje, tak mi to přijde škoda. Je ve věku, kdy už se s nimi dá mluvit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6557
12.8.13 13:36

Duslednost a pevne nervy, jen tak se to da prezit :mrgreen: Zrovna dnes byl synacek nastvany, ze jsem nevedela, ze si ma prvni skolni den prinest sportovni veci..Tak jsem se mu snazila vysvetlit, ze jsem to nemohla tusit, protoze
a) je prvni skolni den
b) minuly rok meli telocvik v utery
Nakonec to teda pochopil :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
12.8.13 17:01

@klafina123 určitě se nebude zlobit…taky můžu doporučit bachovky :palec:

jinak z toho auta bych ho vytáhla se vztekej jak chceš :lol: a jak psala @lexxie důslednost - ANO je Ano, Ne je Ne a pevné nervy ;)

@lexxie to už se tak těší do školy, že sportovní věci na první den řeší už ted´ :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6557
12.8.13 19:33

@brumdinka ne, on dnes ten prvni skolni den opravdu mel. Zijeme v Holandsku a tady jsou letni prazdniny 6 tydnu, zase ale maji v kvetnu 2 tydny volna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
12.8.13 20:05

@lexxie jo tak, to sem netušila, hezký..tak snad byl nakonec spokojenej 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6557
12.8.13 20:40

@brumdinka jj. nakonec byl, jako jeden z mala mel sportovni veci, protoze nam to skola zapomnela rict. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5957
18.8.13 10:13

Tak jsme včera jeli na návštěvu za příbuznými. Malý se tam strašně těšil. Přijeli jsme tam a zase se zaseknul! Nešpulená pusa, uraženej, nedostali jsme z něho ani slovo.
Zašprajcnul se, že z auta nevyleze. Venku pražilo slunce a v autě se prostě nedalo být ani se staženými okny.
Taťka se naštval a násilím ho z auta vytáhnul. Nikomu bych nepřála vidět, jak byl nepříčetnej. Kopal kolem sebe, snažil se mlátit atd. Křičel plný vzteku, že nechce atd
Vážně mi bylo do breku. Manžel se naštval, párkrát na něho v klidu promluvil, aby se uklidnil a pak prostě dostal vařečkou :nevim: :nevim:
Asi půl hodiny byl na gauči schoulenej, nemluvil, nezúčastňoval se a pak jakoby se nic nestalo si začal hrát a hned se snažil všem vrýt do debaty a chtěl, aby jsme si s ním povídali :nevim: :nevim:
Přiblížil se čas odjezdu a opět blok, že domů nepojede :nevim:
Pobrečel si, násilím jsme ho přivázali do sedačky a půl hodiny se nebavil.
Potom zase jakoby nic a celou cestu odporoval.
Například mu řeknu hele, tohle je hezké auto. Ne, je ošklivé. Teda, tady je teplo, ne je tady zima atd…
Už mě to fakt unavuje :nevim: :nevim: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4336
18.8.13 11:04

Já bych ho asi z toho auta vytáhla, což jste udělali, a pak bych ho prostě nechala být. Nevím, jestli jsi psala, že jste zkoušeli ho ignorovat,
pokud ne, prostě ho ignorujte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4340
20.9.13 11:31

Ahoj, mám podobné potíže - sice mladší syn (2 roky 8m), ale je to stejně výživné. Jen bych řekla, že hodně dělá povaha - třeba Kryštof je opravdu silná osobnost, tvrdohlavý a svéhlavý, na svůj věk velmi samostatný a na rodičích nezávislý. Vzdor v tomto věku to vlastně jen umocňuje. Nutno ovšem dodat, že to má jednoznačně po rodičích - jsme podobné povahy :-)
Je to těžké (jak ho nezabít) a často hledám rady, jak na některé chování reagovat. Ani ne tak kvůli tomu, abych ho zvládla - důsledná jsem až až a hysteráky mě z konceptu nerozhodí, ale spíš abych v některých situacích svou přísností nenapáchala víc škody než užitku.
Jinak s jídlem bojujeme stejně - nechceš jíst? tak nejez! ale když pak škemrá o sladkosti, nic nedostane s vysvětlením, že se měl pořádně najíst (když se nají v pohodě, tak mlsek dostane, ale rozhodně ne automaticky jako odměnu). Docela to funguje ale rozhodně ne pokaždé.
S tou garáží osobně nevím - povaha mi velí ho vytáhnout násilím (protože jsem prostě řekla, že se vystupuje a co řeknu, to platí). Jestli je to ale úplně dobře a přinese to ten správný efekt, to už nevím. A že je ochoten strávit v garáži 2h? Je to tvrdohlavec a má silnou vůli a s tím se bojuje fakt těžko. Na druhou stranu, pokud se tohle období zvládne dobře, tak by ta tvrdohlavost a pevná vůle mohla v pubertě naopak projevit pozitivně - když se podaří tyhle vlastnosti náctiletého nasměrovat tím správným směrem - sport, studium apod (soudím teda dle osobní a manželovi zkušenosti, kdy první vzdor šílenej ale puberta celkem pohodová).
Zkusila bych se poradit s odborníkem, může do toho vnést ještě jiný názor a přístup a třeba to pomůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí