Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Naima ted jsem trosku nejista, jestli si rozmumime
prvni odstavec byl oficialni stanovisko cirkve, druhy muj osobni postoj
@Pudloslava píše:
@Naima ted jsem trosku nejista, jestli si rozmumime
prvni odstavec byl oficialni stanovisko cirkve, druhy muj osobni postoj
Promiň, asi jsem se nevyjádřila přesně - souhlasím s tvým postojem k této problematice
. Mám to úplně stejně.
Mrzí mě, že když jak sem již napsala, jsem proti žití bez manželství, potratům, antikoncepci, atd. musím hned být dle okolí fanatik.
Pro mě je rozdíl mezi ha a ppr, hlavně v tom, že pokud by došlo k oplodnění, ha klíčí život zlikviduje, kdežto při ppr klíčící život se vyvíjí dál. Při ppr příjímám manžela sem vším všudy bezpodmínečně stejně jak on mě. A ano, dle me vidí Bůh rozdíl mezi „gumou“ a ppr. Pláče mně dítě, tak musím fičet, dovolila sem si zkopírovat.
Je s podivem, že přes všechno možné popularizování výsledků vědy, bývají lidé v oblasti vědomostí o vývoji lidského jedince velmi nevědomí. Leckdo je dnes ještě ochoten pochybovat a diskutovat o tom, zda je vyvíjející se zárodek v matčině těle již člověkem, popřípadě od kdy je člověkem. To je velmi neblahé. Musí nám tedy být jasné, že od početí dítěte, tedy od spojení mužské a ženské pohlavní buňky, nemůže z této dělící se buňky, která vytváří zárodek, vzniknout nic jiného než člověk. Dále je dnes zřejmé, že v okamžiku splynutí buněk se předává úplná genetická informace - v tu chvíli, a potom už nic takového není! Čili celé dědičné bohatství po předcích je otisknuto v okamžiku početí. Nemáme tedy důvod ani právo dávat nějakou hranici, od kdy je zárodek člověkem. Lidský život vzniká početím a má být od tohoto počátku až do konce chráněn. Na tom nic nemění skutečnost, že zdaleka ne všechny počaté zárodky se uchytí v matčině těle, že ne všechna započatá těhotenství pokračují samočinně až do porodu.
Potrat tedy není antikoncepcí. A antikoncepce? To je lidská činnost, která má zabránit těhotenství. V zásadě jsou dva druhy antikoncepce: abortivní (tedy působící potrat v nejrannějším stadiu) a neabortivní. Abortivní antikoncepce je jednak pilulka „post“, (užívá se po uskutečněném pohlavním spojení), dále nitroděložní tělísko, které zabraňuje uhnízdění oplodněného vajíčka a také některé antikoncepční pilulky, které nezabraňují uvolnění vajíčka, ale likvidují až oplodněné vajíčko. Vůči abortivní antikoncepci platí v katolické morálce, která chce chránit život od početí, kategorické a bezvyjímečné ne.
Ostatní druhy antikoncepce, označované spolu s prvními za antikoncepci umělou, nejsou rovněž v katolické morálce povolené, ať už jde o pilulky, nebo bariérové prostředky (kondom), nebo přerušovanou soulož. Důvody si lze, spolu s mnoha jinými moudrými slovy o hodnotě manželství a rodičovství, přečíst v encyklice Pavla VI. Humanae vitae. Hlavně je tam zdůrazněno nejen nedovolení umělých prostředků, ale námitky proti oddělení spojivého a plodivého aspektu v manželském životě.
Jediná metoda, proti které nejsou námitky, je takzvaná metoda přirozená. Ta není vlastně ničím, co by přímo početí bránilo. Metoda přirozeného plánování rodičovství (u nás často označována zkratkou PPR) spočívá v zásadě v rozpoznání a respektování neplodných dní ženy, tedy dní, kdy k početí nemůže dojít. Metody zjišťování těchto dnů se lety zdokonalují a řada manželských dvojic bez problémů uspořádá svůj sexuální život podle neplodných dnů v období, kdy mají dobré a jasné důvody vyhnout se početí dítěte, aniž by sledovali sobecké zájmy. Kromě jiných obtíží má tato metoda dvě „nevýhody“: vyžaduje určitý zácvik (což dá mnohem víc práce, než napsat recept) a nedá se na ní vydělat (na rozdíl od hormonálních přípravků. Proto bývá v běžné„antikoncepční propagandě“ dost málo ceněna, případně pomlouvána.
Copak HA má abortivní účinky? Jak by mohla, když nedochází k ovulaci, není tedy při ní co klasicky oplodnit? Nebo mi něco uniká?
@Naima píše:
Copak HA má abortivní účinky? Jak by mohla, když nedochází k ovulaci, není tedy při ní co klasicky oplodnit? Nebo mi něco uniká?
Tak prolife není důvěryhodný zdroj
. Ale schválně popátrám i jinde, to mne zajímá
.
No rika se, ze v mizivem poctu pripadu to muze pusbit i takto. No uvedla jsem blbej priklad. Kondom vsak rozhodne zadne abortivni ucinky nema. krome alergiku na latex neposkozuje nikoho. Zatimco ztezko bych vymyslela neco mene prirozeneho, nez PPR. Copak je zdrave hrabat si kazdy den v pochve, abych zhodnotila konzistenci cipku a kvalitu hlenu? Skoro bych udelala vyzkum, jestli nahodou zeny pouzivajici PPR netrpi casteji rakovinou cipku. Copak je pro zenu prirozene vyhybat se sexu v obdobi, kdy ma nejvetsi libido?
Postinor bezpochyby abortivnbi antikoncepce je, ale jak jsem psala na zacatku, myslim si, ze to je mensi zlo, nez jit pozdeji na potrat - pokud je k tomuto kroku zakladatelka odhodlana. Protoze cestou „neuchyceni“ pry prirozene konci 70% embryi.
No cert to vem, ja se neztotoznuji s duvody, ktere cirkev uvadi proti antikoncepci, neshledavam v nich zadnou logicku, nez libiva slova. ale to je kazdeho uvazeni.
Bavily jsme se o kondomu jako ochrane proti chorobam. V tom ohledu cirkev nenamita, osobne to (znovu) vyhlasil Benedikt pred pomerne kratkym casem. Takze hypoteticka situace manzelu z nichz jeden je HIV pozitivni - neni zadny moralni ani nabozensky duvod, proc odmitat kondom.
Cirkev opakovane vsude uvadi, ze prostredky antikoncepci jsou zavadne pouze jsou-lipouzity jako antikoncepce. Ale je mozno pouzivat HAK ze zdravotnich duvodu (v rade pripadu je indikovana). Vzdy jde o umysl, proc se to bere.
„papeztejsi nez papez“ je myslim v tomto pripade spravna hlaska.
@Naima píše:
Tak prolife není důvěryhodný zdroj. Ale schválně popátrám i jinde, to mne zajímá
.
Kombinované preparáty působí několika mechanismy – primárním je inhibice ovulace, sekundární účinky lze rozdělit na preimplantační (zpomalují motilitu vejcovodů a řasinkového epitelu v nich), periimplantační (ovlivněním endometria brání nidaci) a postimplantační (nezabrání samotné nidaci, ale udržení těhotenství). Všechny popsané tři druhy sekundárních účinků jsou postfertilizační, tj. abortivní – dochází při nich k odumření oplodněného vajíčka. Zatím nebyly provedeny studie přesněji kvantifikující podíl sekundárních účinků na konečném působení hormonálních preparátů. Jednosložkové, tedy progesteronové preparáty, působí jen sekundárním mechanismem.
toto není z prolife ![]()
@Pudloslava píše:
No rika se, ze v mizivem poctu pripadu to muze pusbit i takto. No uvedla jsem blbej priklad. Kondom vsak rozhodne zadne abortivni ucinky nema. krome alergiku na latex neposkozuje nikoho. Zatimco ztezko bych vymyslela neco mene prirozeneho, nez PPR. Copak je zdrave hrabat si kazdy den v pochve, abych zhodnotila konzistenci cipku a kvalitu hlenu? Skoro bych udelala vyzkum, jestli nahodou zeny pouzivajici PPR netrpi casteji rakovinou cipku. Copak je pro zenu prirozene vyhybat se sexu v obdobi, kdy ma nejvetsi libido?
Postinor bezpochyby abortivnbi antikoncepce je, ale jak jsem psala na zacatku, myslim si, ze to je mensi zlo, nez jit pozdeji na potrat - pokud je k tomuto kroku zakladatelka odhodlana. Protoze cestou „neuchyceni“ pry prirozene konci 70% embryi.No cert to vem, ja se neztotoznuji s duvody, ktere cirkev uvadi proti antikoncepci, neshledavam v nich zadnou logicku, nez libiva slova. ale to je kazdeho uvazeni.
Bavily jsme se o kondomu jako ochrane proti chorobam. V tom ohledu cirkev nenamita, osobne to (znovu) vyhlasil Benedikt pred pomerne kratkym casem. Takze hypoteticka situace manzelu z nichz jeden je HIV pozitivni - neni zadny moralni ani nabozensky duvod, proc odmitat kondom.
„papeztejsi nez papez“ je myslim v tomto pripade spravna hlaska.
Cirkev opakovane vsude uvadi, ze prostredky antikoncepci jsou zavadne pouze jsou-lipouzity jako antikoncepce. Ale je mozno pouzivat HAK ze zdravotnich duvodu (v rade pripadu je indikovana). Vzdy jde o umysl, proc se to bere.
u mě třeba je to i tak, že já hormonální antikoncepci odmítám nejen z důvodu svého přesvědčení, víry, ale i z toho, že bych do sebe hormony nervala. Takže není to jen kvůli víře i když to hraje velkou roli.
A pro mě je zlo i ten postinor a ted i to co chtějí schválit RU-,,, snad se to nepodaří.
Každý strůjce svého štěstí. A taky děkuji vám holky, i když máme rozdílné názory, že mě neurážíte a neposmíváte se. ![]()
Nervat do sebe hormony je obecne spis rozumne, zejmena kdyz clovek nema vysetrenou genetiku, jestli trebas netrpi nejakou trombofilii.
argumentace proti antikoncepci ale micha hrusky s jablkama - a je ji to vlastne na skodu. cirkev by se mela zamerit pouze na moralni stranku veci, protoze to je jeji koryto. kdyz do toho zmota zdravi, ztrati pudu pod nohama, az se vynori antikoncepce zdravi veskrze prospesna. No ostatne ona v rade pripadu prospecna je a pise se trebas i sexualne neakivnim zenam -jako lek.
No ale barierova antikoncepce neskodi ani zdravi zeny, ani embryu.
Ja teda vidim PPR napadne podobnou prerusovane soulozi. V obou pripadech se prerusuje sex na dobu, kdy by mohlo dojit k poceti. V pripade PPR je to zavilosti na cyklu zeny, v pripade prerusene souloze v zavislosti na fazi koitu u muze.
Ale stejne nemohu akceptovat, ze by na „soulozit a nechtit deti“ bylo neco zavadneho. S duvody predkladanymi cirkvi se proste nemohu ztotoznit. cele mi to pripada asi takto „proste se nam to nelibi a tedka honem dejme dohromady proc“. Druhy vatikansky prinesl velke pokroky, ale chtelo by to neztratit vitr z plachet a usporadat treti.
Taky casto uvazuji, ze chyba je mozna v tom, ze lidi nemaji dost sebevedomi, aby sami zhodnotili, co je jeste spravne a co uz ne. Copak je normalni, aby cirkev vyjmenovavala, jake sexualni praktiky jsou pripustne a jake ne? A presto jsou taci, kteri se na to uzkostlive dotazuji, aby nahodou nezhresili. Jestli ma Buh neco proti oralnimu sexu? A kde padne dotaz, holt musi zaznit i odpoved.
Sexualni zivot dvojice vcetne antikoncepce by podle me cirkev nemela vubec resit. Samozrejme boj proti potratum, to uz je jine kafe.
Já s postoji církve souhlasím i si myslím, že k tomu má co říct. a já třeba beru jako povinnost na různé věci aspon upozornit.
přijde mi, že lidé jsou už až moc „rozjívení“ a snaží se čím dál více posunovat pomyslné hranice únosnosti, a kdo s tím nesouhlasí je hned v očích druhých zaostalý, fanatik, pobuch a podobně. ![]()
mějte se hezky a at se vám všem daří ![]()
S tim fanatismem - nikdo sam sebe nepovazuje za fanatika. tak kde jsou doopravdy ty hranice?
Slysela jsem o paru, ktery se nemohl nechat vysetrit na neplodnost, protoze chlap proste neodevzdal sperma.
Nemohl totiz masturbovat, mohl by to udelat jedine pri styku s manzelou do manzelky do propichnuteho kondomu, ale to mu zase CAR nevzal.
Tak tohle uz u me teda fakticky ulet je.
Ten chudak se vubec nezamyslel nad smyslem tech vsech zakazu a omezeni, ale striktne se drzel obecneho vykladu, kztery se vubec nevztahoval na jeho situaci.
Cirkev je pomerne lidska ve svem pristupu ke konkretnim lidskym situacim, lidi si to pak sami zhorsuji.
Tvuj pristup „kondom ani proti nemocem“ je toho prikladem.
Co si pak lidi maji o nas myslet?
Tak já sama za sebe nebudu dělat nic proti svému přesvědčení, aby si lidi o mně mysleli jen to dobré a jak sem pokroková. To zas ne.
Ono taky se mluví lepší a víc o těch špatných věcech, nejen o Církvi, ale tak všeobecně, ono je to zajímavější. Ty dobré věci se málo dobře „prodávají“ a nejsou tak atraktivní a zajímavé jako ty katastrofy a špatné věci. Bohužel ![]()
Já také a náhled na to mám také stejný - nevidím rozdíl mezi kondomem a PPR, pořád jde o to stejné, přesně, jak jsi napsala
.