Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Maarlen Já si taky myslím, že by to bylo lepší pravidelně. Jenže je problém je v tom, že kdyby tam byla v době, kdy tam být nemusí a třeba chytla nějakou nemoc, tak by byla nemocná v době, kdy já potřebuju odjet a je to celý k ničemu.
Do školky chodí většinou větší děti, ne dvouleté, natož téměř dvouleté, takže tomu zase lépe porozumí. Jasně, časem si zvyknou (tedy většina). Ale otázkou je, jestli by jim lépe nebylo doma s maminkou, prostě někdo není kolektivní typ, ať chceš, nebo nechceš. Je to jen můj názor, já sama bych v životě nedala do školky dítě, kdybych byla doma. Pokud bych musela pracovat, pak ok. Ale ne do jeslí - zvlášť pokud je to potřeba jen takhle nárazově, postupně bych ji zvykala na nějakou chůvu.
Jinak ve školce to řešíme občas i tím, že dítě chodí tzv. „na zvykačku“ - nejdřív na hodinu denně apod. Popř. se dá domluvit, že s dítětem nějakou dobu chodí i maminka, ale to pak dost narušuje celou třídu a vidím to jenom nerada.
To je další věc, jak napsala @Maarlen, i mně paní ředitelka hned na počátku řekla, že jestli to s jeslemi myslíme vážně, tak dvě dopoledne v týdnu, žádné jen jedno, že pak ty děti zvykají strašně pomalu a pláčou tam steskem. Taky je mi to líto když to píšu, a jsem ráda že jsem nemusela takovýho malocha strčit hned na plnou docházku ale zpětně to zvykání z jeslí hodnotím fakt hrozně dobře. (Po půl roce začala chodit 1 celý den aby si zvykla na spinkání, potřebovala bych bývala 2 dny ale na to jsme neměli).
Podle mě chceš od 23 měsíční až příliš, asi je citlivá a chybíš jí. ![]()
Nechala bych jí hlídat u vás doma pokud možno někým z rodiny, nenašel by se někdo?
J8 jsme stejného názoru, i z vlastní zkušenosti po umístění dcerky do školky, jako @Ted dy. Bylo to stejné i u nás. První návštěvy v pohodě, pak jak zjistila, že to bude pravidlo, strašně vzdorovala, dělala naschvály, vztekala se, i tesknila. Prý je to běžné skoro u všech dětí, a dá se říct, že je jedno, jestli jsou dítěti 2 nebo 4 roky. Pak jako když utne, asi po měsíci, úplně obrátila. byla 4 měsíce v soukromé školce a teď od září se dostala do státní, a probíhá to tak, že pláče, když má jít domů
Nechce se jí ze školky, když přijdu z práce, chce si tam ještě s dětma hrát a spokojeně odchází až v momentě, kdy už tam žádné dítě není
Takže, můj názor. Myslím si, že není pravda, že dítě potřebuje být co nejdéle s matkou. To je jen náš zakotvený názor. Většina dětí je ve školkách šťastná, až na vyjimky, ale samozřejmě je to pro děti změna, a musí si zvyknout na nějakou organizovanost, což je prý ten největší problém. Jinak zdravému a normálnímu dítěti kolektiv jen prospěje a je mu v něm dobře. Co nevidím jako vhodné, to je tak málo časté návštěvy. Buď ať tam nechodí vůbec, nebo pravidelně, několikrát týdně, alespoň 3-4 x.
Jo naše tu svoji nej hračku taky měla s sebou, akorát jsme ji teda vždy na odchodu dost hledali ![]()
@Ted dy Proč tam tedy několik měsíců chodila naprosto bez problémů? Kdyby tam byla dvakrát a pak dvakrát řvala, tak řeknu fajn, není zralá.
@Anonymní píše:
@smutnalucy Můj pocit je, že je to jenom takové období, protože mezi dětmi je spokojená a já chci, aby se socializovala a ne seděla doma s nějakou chůvou. Můj pocit je, že bych to určitě ještě jednou zkusila, zkusila bych jí dát jejího medvěda z domova, kterého mám ráda, zkusila bych i vrátit dudlíka, kterýho má už jenom na spaní a myslím, že ji to prostě zase přejde.
Je nutné socializovat se v necelých dvou letech?
Já vím, je to teď hrozně in…
@sad 1 Asi to zkusím. Ale zase se bojím, že pak nebude vědět, jestli tam bude jenom dopoledne nebo celý den. Protože když jsem pryč, musí tam být celý den.
@Anonymní píše:
@Ted dy Proč tam tedy několik měsíců chodila naprosto bez problémů? Kdyby tam byla dvakrát a pak dvakrát řvala, tak řeknu fajn, není zralá.
Jak jsem psala - zjistila, že je to „napořád“. Třeba. Já nevím. Nevidím Tvé dceři do hlavy. Ptala ses na názory…
@Anonymní píše:
@anairda ne, nenašeltakhle jsme hlídali celý minulý rok.
No tě pic teda.
Tak pokud volíš kariéru před dítětem, tak jí tam nech a neřeš to, zvykne si, i když tam bude teď dobu s brekem, nic jiného jí nezbude…
@Ted dy píše:
Je nutné socializovat se v necelých dvou letech?Já vím, je to teď hrozně in…
já nevím, ale moje dcera je třeba ve školce strašně šťastná. Spíše je problém, když je vínekd. Ona už od soboty mluví o pondělí a že jde do školky. Když pro ni přijdu, nechce se jí jít domů, bojí se, že by jí něco ve školce uteklo. Bohužel ji nenabídnu ty činnosti, kter tam dělají, a od roka jsme ji musela brát do ruchu a heren, ani na to nemám peníze, abych byla denně v herně. A to u nás bylo zvykání stejné, jaké píše zakladatelka. Spíše si myslím, že se to moc hrotí. za mě skoro každé dítě chodilo do jeslí od roka, včetně mě, a trauma nemá nikdo.
@Anonymní píše:
@sad 1 Asi to zkusím. Ale zase se bojím, že pak nebude vědět, jestli tam bude jenom dopoledne nebo celý den. Protože když jsem pryč, musí tam být celý den.
v tomhle bohužel neporadím, a le intuice mi říká, že bude mít trochu zmatek. Buď ať hcodí fakt jen dopoledne, nebo celé dny. Já po kratší zvykačce, delší mi byla nedoporučena, že je to k ničemu, jsem dávala do školky dcerku na celý den, protože od jejich 2 let chodím na plný úvazek, a nebyl problém. Spala tam normálně jako doma, a věděla, že prostě odpoledne přijdu.
@smutnalucy Můj pocit je, že je to jenom takové období, protože mezi dětmi je spokojená a já chci, aby se socializovala a ne seděla doma s nějakou chůvou. Můj pocit je, že bych to určitě ještě jednou zkusila, zkusila bych jí dát jejího medvěda z domova, kterého mám ráda, zkusila bych i vrátit dudlíka, kterýho má už jenom na spaní a myslím, že ji to prostě zase přejde.