Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@bamba píše:
Teda, kolik je ti let? Promiň, ale rozesmálas mě. Víš co? Já si ze školky pamatuju 3 věci, rybí tuk, že jsem se porvala s jednou holkou o tácek, kterým jsem jí pak rozrazila čelo a že mě nenechali tancovat s klukem, se kterým jsem chtěla. Mám proto tvrdit, že mám na školku špatné vzpomínky?
A:to že ty si to nepamatuješ znamená že každý? Asi máš špatnou pamět co naděláš…
@randr píše:
@sad 1
Tak ja do normalni prace chodit nebudu, mam podnikani, ktery bezi i ted na materske, akorat az pujde mala do skolky tak se do toho vic obujumy jsme zvykle s dcerou vstavat pozde, chteli nam presunout plavani na 9:30, rikam, tak to asi nedame, to snidame
ale tak jo, někdo to má posunutý. Horší, když pak děti mají jít do školy.
@Crystal87 píše:
A:to že ty si to nepamatuješ znamená že každý? Asi máš špatnou pamět co naděláš…
co si pamatuješ ty ze školky @Crystal87?
Já si pamatuji, jak mi chlapeček vedle mě na lehátku strkal tkaničku, o které tvrdil, že je počůraná- prostě děs ![]()
@sad 1 píše:
co si pamatuješ ty ze školky @Crystal87?
spoustu věcí
stejně jako z období mimo školky..
@Crystal87 píše:
spoustu věcístejně jako z období mimo školky..
můžeš je vyjmenovat? ![]()
@sad 1 píše:
můžeš je vyjmenovat?[/cita
právě proto že nejsou pozitivní to psát nebudu, je to má soukromá věc
@Crystal87 píše:@sad 1 píše:
můžeš je vyjmenovat?[/cita
právě proto že nejsou pozitivní to psát nebudu, je to má soukromá věctak jsi mi odpověděla na to, co jsem věděla. Nic si nepamatuješ, protože batole nemá dlouhodobou paměť. Přečti si něco z vývojové psychologie. Lidé si pamatují něco, střípky, ale ne souvislosti z jeslí
@sad 1 píše:
tak jsi mi odpověděla na to, co jsem věděla. Nic si nepamatuješ, protože batole nemá dlouhodobou paměť. Přečti si něco z vývojové psychologie. Lidé si pamatují něco, střípky, ale ne souvislosti z jeslí
Jaké batole prosím tě?
Batole je snad do 3 let, to jsem do školky fatk nechodila…a pamatuju si moc dobře třeba na procesy, které jsem měli při spaní, ve školce, na procházky i na aktivity venku iv e školce a víc ti rozepisovat nepotřebuju. Víš kulový co si můžu a nemůžu pamatovat
Řeč je o školce ne o jeslích, pleteš jabka s hruškama ![]()
@Crystal87 Já se bavila o dětech do 3 let, jak má staré zakladatelka, já. A jinak se fakt víc nerozepisuj. Takhle malé děti nemají dlouhodobou paměť, jen ty, beru
Opět jsi mě utvrdila v tom, že by ti prospělo jít alespoň na rok do práce, abys začala trošku používat hlavu i jinak. Měj se hezky, hezký den všem, my pádíme ven
![]()
Aha oni jsou deti hloupu a skolku si nepamatuji…no dobrej blabol…ty se bavis zrovna o tom co se ti hodi do kramu vid:))To pak jo:)
Není náhodou, že školní docházka začíná až s šestým rokem života, protože to je období, kdy dlouhodobá paměť začíná fungovat. Ale nebudu se hádat o to, zda si někdo z předškolního věku pamatuje střípky, nebo si to umí vyvolat jako film.
@sad 1 píše:
tak jsi mi odpověděla na to, co jsem věděla. Nic si nepamatuješ, protože batole nemá dlouhodobou paměť. Přečti si něco z vývojové psychologie. Lidé si pamatují něco, střípky, ale ne souvislosti z jeslí
Pardon, ja si naprosto zive pamatuju a dokazu si to vizualne vybavit, jak sestricka v jeslich rekla: deti, ted pozor, ted vam ukazu tajemstvi, budeme prisahat, ze to nikomu nereknete, takze psssssst! Zatahla rolety, sedla si doprostred tridy na zidlicku a zapalila si cigaro. Uplne si pamatuju ten pocit svuj: a co jako, tohle je ono, to tajemstvi?? To dela tata kazdej den v kuchyni, co jako je na tom zajimavyho? ![]()
@sad 1
Pak mam nekolik dalsich vzpominek z toho obdobi - jak jdu po rozsahle domluve s mamou strasne dulezite hodit dudlik do kanalu, vim presne, kterej kanal to byl. Pak pocit vzteku vecer, kdyz jsem ho chtela zpatky a uz se to nedalo vratit. Strasnej pocit, ze jsem si to vlastne zavinila sama, ze jsem ho zahodila. Dalsi vzpominka - jsme s rodici v zoo a ja nenavidim fialovou sukni, kterou mam na sobe. Privezla mi ji teta ze Svycarska, jenze jeji dcera, stejne stara jako ja, mela z te latky cele saty. Citila jsem se vedle ni strasne menecena. ![]()
K té paměti. Já mám extermni paměť přesto si pamatuju z doby 1-3roky minimum..je záblesky.. Z období 3-6 let uz více ale hlavně negativní věci.. Přitom si detailně pamatuju události ze školy z jakékoliv třídy. Dovedu citovat dialogy po X letech..
Myslím že z raného dětství si člověk přirozeně pamatuje extrémně negativní podněty nebo naopak ty super pozitivní..
A to vstávání chápu
u staršího jsem vstávala v 10 stejně jako on.. Pracovala jsem po nocích a on chodil třeba ve 2 letech spát v 10:30 a tak.. Přesto byl nástup do školky v klidu. Zvykl si.. Ale dnes po 4letech ho stále ráno musím budit.. Pokud je to před 7:30v zimě.. Ale jde to…