Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@sad 1 píše:
@Crystal87 no a podle mě neznáš takové dítě proto, že jsi pouze mezi matkama, jejiž takhle malé děti do školky nechodí, protože jak jsme psala, tak u nás ve třídě to zvládaly všechny děti po měsíci v pohodě, až na jednu holčičku, a zvládají to i jiné děti v mém okolí, co chodily i před 2. rokem. Nevidím v tom problém a nevidím důvod, proč by společněnské dítě nemohlo vydržet bez mámy 8 hodin. Je spousta lidí, co dávají hlídat dítě od narození babičkám, známým, a v zahraničí chodí lidé do práce normálně po půl roce.
Ale znám a dětem to zrovna moc dobře nedělalo…a také nežiju v zahraničí, kdo ví jak to fugnuje tam že…to je zas na jinou debatu, to bych sem fakt netahala ![]()
@sad 1 Jasně, a kde se dětem nedaří hned zvykat, jsou učitelky k ničemu
Cha cha. Hele, tím, že učím, tak to vidím - ty rozdíly v dětech. Jeden rok jsem měla ve třídě asi pět holčiček, které brečely zhruba do Vánoc a to každý den. Rok předtím jsem měla holčičku, která brečela celý rok pokaždé, když měla ve školce spát. Loni u mě ve třídě nebrečel vůbec nikdo ani jeden jediný den, pouze jedna holčička (už pětiletá), která začala brečet někdy na jaře v době, kdy její máma nastoupila do práce a dceři se tak nemohla tolik věnovat, holčička to těžce nesla.
Jako jo, netvrdím, že jsou děti, které jsou ve školce šťastné. Ale sama mám pětiletého bratra, který školku nesnáší doteď, chodí třetím rokem a řekla bych, že je to spíš čím dál horší. Prostě není kolektivní typ, je úplně jinak nastavený.
@Ted dy píše:
@sad 1 Jenže je strašný rozdíl v tom jít na hřiště a být tam pár hodin s maminkou a dalšíma dětma, než jít do jeslí a být tam 8 hodin bez mámy úplně!! V tomhle vidím zase rozdíl já.Jinak dvouleté děti si opravdu nehrají společně - hrají si vedle sebe.
Vidím se shodneme ![]()
@anairda myslíš, že když je dítě beze mě 3 dny a 27 dní se mnou, tak dávám přednost kariéře před dítětem? Zajímavé ![]()
@Crystal87 já výš psala, že ona ji nejlépe zná. Určitě bych se řídila taky citem, zda chůva nebo školka, ale to nezjistí, pokud ji tam nebude dávat častěji. Já zase kdybych to po 14 dnech vzdala, co malá vzdorovala, dělala naschvály, vztekala se, tak bych ji ošidila o to, co má už teď za sebou a jsou to pro ni momentálně krásné chvíle, kdy je vwe školce. Taky jsme si mohla říct, chce být se mnou, jenže nebylo to tak, jen se prostě nechtěla přizpůsobit, ale chtěla být s dětma. tak prostě po měsíci pochopila, že organizovanost je potřeba, stejně jako pochopila, že rpo ni denně přijdu. I to s emusí dítě naučit. Přijde mi nerozumné hned stahovat dítě ze školky, když si tohle neověřím. Takže můj názor je ten, že bych tam dítě dávala pravidelněji a po měsíci bych se rozhodovala. Sledovala bych, jak se chová, spolupracovala s učitelkama, abych se dověděla, zda ji vadí tolik odloučení nebo to se přizpůsobit. taky by pro mě hrálo roli, a to vždy hrálo, jak se dítě zapojuje, jak si hraje „vedle dětí“, apod, ale s tím my jsme problém nikdys neměli.
@sad 1 píše:
asi jak které, prootže moje dítě kolektiv potřebuje. Malá prostě vběhne do školky a hned si jde stavět s klukama, dětma vláčky a hrát si s vláčkodráhou, nebo hrají na piano spolu s učitelkou, pořád vyhledává společnost dětí, takže není pravda, že každé dítě musí být nejšťastnější, když je co nejdéle s matkou. Stejně tak jako ji doma nebaví samotnou cvičit, ale s dětma to miluje. Ten kolektiv prostě spoustu dětí strhne a to jen my si často myslíme, že nejlépe je dítěti s náma doma. Já si to ale nemyslím, a moje dcera je toho důkazem.
Tak takhle to bylo přesně s mojí malou prakticky od narození a změnilo se to před 14 dny… tak nevím, jestli z toho dělat nějaké závěry…
@sad 1 No… Já vidím, že některé děti rády jsou, ale některé zase ne
A kromě toho teda upřímně nemám dvouleté děti ve třídě, u nás je dost nátřesk, takže se dostávají až čtyřletí, tříleťáci fakt výjimečně, mladší rozhodně ne.
@Crystal87 píše:
Ale znám a dětem to zrovna moc dobře nedělalo…a také nežiju v zahraničí, kdo ví jak to fugnuje tam že…to je zas na jinou debatu, to bych sem fakt netahala
to jen pro srovnání. V západních zemích rodičáky nejsou. Já jen, že tam děti taky žijí
A zejména my máem tu představu, že nejšťastěnjší dítě=být co nejdéle doma s matkou ![]()
@Anonymní píše:
@anairda myslíš, že když je dítě beze mě 3 dny a 27 dní se mnou, tak dávám přednost kariéře před dítětem? Zajímavé
Tak asi nepřemýšlíš o tom, že by jsi kariéru odsunula kvůli tomu, že to malá ve školce bez tebe těžce nese? Spíš to od ní vidíš jako vyřvávání si nečeho? ![]()
Dobře, zkusím do konce roku nechat někoho na doma a od ledna to zkusíme v jesličkách znovu.
@anairda Prosím tě, o tomhle tahle diskuse není. Hledám řešení naší situace.
@Ted dy píše:
@sad 1 No… Já vidím, že některé děti rády jsou, ale některé zase neA kromě toho teda upřímně nemám dvouleté děti ve třídě, u nás je dost nátřesk, takže se dostávají až čtyřletí, tříleťáci fakt výjimečně, mladší rozhodně ne.
u nás jsou i ladší dvou let
první měsíc říkaly učitelky, že fakt hrůza, ale po měsíci, od té doby, v naprosté pohodě
![]()
A netvrdím, že když to dítě nezvládá=špatná učitelka, to jsi řekla ty. Ale je fakt, že kdyby to u nás nezvládala většina, a v předchozí škoce by to dcera zvládala v pohodě a tady ne, tak by to pro mě bylo k zamyšlení
Ale u nás to fakt nedává jedno dítě
@Anonymní píše:
@anairda myslíš, že když je dítě beze mě 3 dny a 27 dní se mnou, tak dávám přednost kariéře před dítětem? Zajímavé
a co zaplatit chůvu, která pojede s tebou? nevim, co děláš, jestli je to možné, ale přijde mi, že 23 měsíců bobeček chce být s mámou prostě
mám 21 měsíční a vůbec si nedovedu představit, že bych jí dala do jeslí, je na mě nonstop nalepená. Když někam jdu, kde se jí nemůžu věnovat (zkouška ve škole, tréning se psy atd), jde se mnou chůva, která jí tam zabaví a malá je při tom blízko mě. Samozřejmě jí socializuju, chodíme na kroužky, do heren, na hřiště, hraje si s dětma na dohled ode mě, prostě pomalu, nenásilně. Já musela do jeslí, rodiče museli pracovat oba z finančních důvodů a vypěstovala jsem si tam žaludeční neurozu.
Pravidelnost je nejlepší
Sama jsem měla dítě od 2 let v jeslích a čím častěji chodil tím lépe to zvládal.. V našich jeslích ani na méně než dva dny v týdnu nebrali.. A je jasné proč..
Taky z počátku plakal ale jakmile jsem byla z dohledu bylo po pláči..
Navíc ve 2 letech často začínají zkoušet co mohou.. V našich jeslích byla speciální pedagožka a ta fakt věděla…
Poradila mi s n docela hodně..
@Anonymní píše:
Dobře, zkusím do konce roku nechat někoho na doma a od ledna to zkusíme v jesličkách znovu.
ale zkus ji tam dát teda častěji. Přecejen bych to ale možná ještě měsíc zkusila, a pak ji kdyžtak stáhla, prootže když ji teď stáhneš, najdeš chůvu, bude vědět, že to tak uděláš vždy, když se bude vztekat, a v lednus e nechytneš, a myslím, že ani v září.